icon

Má zamestnávateľ právo nedať mi v lete dovolenku?

7. júl 2020

Ahojte baby mám na vás otázku, určite sa nájde niekto kto sa vyzná v týchto záležitostiach. Skúsim to čo najviac skrátiť. V zamestnaní nám včera bolo oznámené že letné dovolenky nebudú, čo samozrejme všetkých nahnevalo. Avšak ešte pred pár týždňami sme si s priateľom rezervovali pobyt na predĺženy víkend a potrebujem 27.7. deň dovolenky, ktorú mi však nechcú dať. A bolo nám oznámené že počas celého leta nebudú akceptované ani ZVP. Majú nejakým spôsobom na toto nárok??

stanulienkat
7. júl 2020

Ano,zamestnavatel ti moze zrusit dovolenku,alebo povolat ta z dovo,alebo ti ju neschvalit.

eeffka
7. júl 2020

Najprv je potrebne si dat dovolenku schvalit a az nasledne kupovat pobyt. Ano ma na to pravo ti neschvalit.

autor
7. júl 2020

Ďakujem 😊 a má nárok neakceptovat návštevu lekára?

ivkazba
7. júl 2020

Návštevu lekára nemá právo neakceptovať. Máš na ňu nárok a nepýtaš si na návštevu lekára povolenie. Dovolenka je iná záležitosť, tam podľa ZP má právo nariadiť čerpať dovolenku v termíne, ktorú určí zamestnávateľ (s časovým predstihom) a tiež má nárok neschváliť dovolenku v tebou stanovenom termíne.

terezia1477
7. júl 2020

Nema peavo neakceptovat lekara urcite mesiace, co si vyberies ktore mesiace mozes mat zdravotny problem a ktore nie? K lekarovi mozes.

mogaa
7. júl 2020

Návštevu lekára nemá nárok neakceptovať, ale nie všade sa "uznáva" 1paragraf(priepustka)na celý deň......V zákonníku práce je t definované že máš nárok len na nevyhnutný čas ošetrenia lekárom - čiže sú zamestnávatelia kde ti potvrdenú priepustku uznajú na celý deň, niekde akceptujú 1priepustku len na 4hodiny a niekde musí lekár vypísať čas vyšetrenia od -do

mogaa
7. júl 2020

Ale rovnako ak bude v tejto situácii prepúšťať, vieš kto pôjde medzi prvými?

maciatkolulu
7. júl 2020

Inak ver tomu, že si na teba posvieti, ked budeš záhadné v ten istý deň na ktorý si chcela dovolenku, potrooavat paragraf na celý deň....

iwesska
7. júl 2020

Akurat,ze ak mas zaplateny pobyt vopred a on o tom vedel,ale zrusil ti dovolenku,tak ti musi nahradit skodu,ak sa nemylim. Ak o tom samozrejme nevedel,je to ina vec.

autor
7. júl 2020

Ďakujem vám za vaše rady 😊 no naša firma je asi taká špecifická lebo tie dovolenky ozaj nechcú akceptovať, ani ZVP, keď idú chalani hlavne darovať krv tak od nich očakávajú že prídu do práce a keď nie tak sa vyhrážajú vypovedami

autor
7. júl 2020

A viem že ak sa bude prepustat tak budem možno medzi prvými ale po tých rokoch trápenia ich vlastných zákonov to bude možno aj vykúpenie, len ma zaujímalo ako to je zo zákona, na čo majú nárok...veď na odstupné nárok mám tak hádam si niečo iné najdem

hettinka
7. júl 2020

prebookuj pobyt od piatka do nedele, vyrazte hned po robote ...
A áno, zamestnávatel má právo zrušiť/nepodpísať dovolenku, ale návštevu lekára ti zakázať nemôže, ani PN, ani OČR

mogaa
7. júl 2020

No len aby si na teba nenašli hrubé porušenie disciplíny alebo 2x vytýkací list...rovnako ak vedia že máš na ten termín dovolenku a vedia kde, stačí im zavolať si na dané miesto a napriek priepustke ti dajú absenciu....

autor
7. júl 2020

Prebookovat nemôžem lebo mám poobednu takže mi je to nič platné...a prečo by mohli napriek priepustke dať absenciu? ...

hettinka
7. júl 2020

@mogaa existuje niečo ako GDPR - takze neverím, že by nejaký ubytovateľ do telefónu rozprával, či tam je niekto ubytovaný, alebo nie. Najlepšie v robote nerozprávať, kam a kedy idem. Ani najbližším kolegom.

hettinka
7. júl 2020

Vymeniť zmenu si nemôžeš? Aspoň toto by mohli urobiť.

autor
7. júl 2020

Nemôžem, nechcú nám dovoliť zmeny zmien 😏

basska_b
7. júl 2020

@hettinka Podľa mňa ona myslela že nie na ubytovanie, ale tomu lekárovi zavolá, či tam ten človek v ten deň naozaj bol. Treba mať známeho doktora aj sestričku. Ale myslím, že kvôli ochrane osobných údajov to nemusia povedať. U nás v škole chcela volať triedna jednému doktorovi, lebo najväčší triedny flakač nonstop nosil priepustky od urologa z Kramárov. Mal sfalsovanu pečiatku, priznal sa sám

hettinka
7. júl 2020

@basska_b sní takéto informácie nesmie lekár poskytovať. Ani známy. A aj keby, zamestnávateľ to nemá šancu použiť ako oficiálny argument na pokarhanie.

Vzdy je najlepšie najskôr si vybaviť a dat podpísať voľno a potom bookovat pobyty. Ide o 1 deň na Slovensku, nie o 2 týždne v zahraničí. Ale je výnimočný rok, takze treba sa prispôsobiť, ak človeku ide o prácu. Ak je práca nanič, treba si hľadať inú...

elaela23
7. júl 2020

Mate kolektivnu zmluvu.precitajte si ju riadne,co je dane.lekqra maju uznat,ale je lepsie informovať skor ze ides,ako neprísť rano do prace. Darcovia maju narok na ten den plne plateny. A dovolenku,ak tu zrusia, mozes ziadat nahradu za pobyt.aspon u nas

elaela23
7. júl 2020

Este doplnim ak mas poobednu,tak ti priepustka neplati.v pripade ak to je dalej od tvojho bydliska tak max 4h,to je do 6.ale aj tam sa pise cas odchodu od lekara.

ivinkapink
7. júl 2020

@elaela23 darcovia maju mozno narok, ale zalezi u akeho zamestnavatela pracujes...z mojich dvoch to ani jeden neakceptoval...brala som si dovolenku 😀

ckatka
7. júl 2020

@elaela23 pripustka musí platiť . ak.je predsa objednaná napríklad na 15 do okresného mesta... Cesta trvá hodinu...bežne je ze čakáš aj hodinu kým ta zoberú...reálne dôjdes domov o 6. To už aký by malo zmysel ísť do roboty?
Rovnako sú vyšetrenia pripadne zákroky jednodňovej chirurgie, kde treba celý deň potom byt v kľude. Takže isto musí platiť na celý deň keď treba. Len tam lekár musí napísať že platí celý deň.

ckatka
7. júl 2020

Alebo ešte si môžeš zobrať priepistku/paragraf na člena rodiny. Napríklad ja som takto viezla maminu na operáciu kolena. Ráno cesta tam, potom cesta do nemocnice, počkať na ňu, odviezť ju domov a potom ísť domov. Na celý deň.
Alebo fakt chod ráno darovať krv a máš deň voľno 😊 a ešte aj dobrý skutok.

elaela23
7. júl 2020

@ckatka ano ak uda,ze plati cely den.to aj v pripade obstrekov.ak to neuvedie,zamestnavatel nemusi uznat celu poovednu smenu.ale toto si vedia pozriet v kolektivnej zmluve. Ja sama viem dopisat ak tam niekomu lekar neuvedie,plati cely den,aby si od 18do 22 nemuseli brat 1/2dni volno.
Ale chodievaju bezne od 18 do prace.

hettinka
8. júl 2020

Dievčatá, ale ona chce dať falošnú priepustku, ide na pobyt. Priepustka (paragraf) platí na čas nutného ošetrenia, ak sa to nedá vybaviť v inom čase, takže ak má poobednú, nemusia jej to uznať, k lekárovi mohla ísť ráno. To by musela mať fakt nejaké špeci vyšetrenie, zákrok.
Ak mala nahlásenú dovolenku, ak ju mala už podpísanú, a zamestnávateľ jej to zrušil, môže žiadať náhradu za pobyt, ale preplatia iba jej, partnerovi nie, ved on môže ísť aj sám...

A najmä. ak už v robote vedia, že ma zaplatený pobyt a ona presne vtedy v pondelok ráno "pojde k lekárovi", každému bude jasné, že je to podvod. Ako može byť aj na pobyte, aj u lekára naraz? Rozumný zamestnávateľ to nedovolí, lebo ak by dovolil jednej, o chvíľu to budu robiť všetci...

Takže ja radím - najskor si vybaviť volno na iný termín a potom prebookovať pobyt. Vždy sa to dá, za zmenu termínu si berú zvyčajne nejaký poplatok, ale je to menej ako storno.

martul
8. júl 2020

@hettinka a hlavne má poobednú, takže papier z nejakého poobedneho - večerného vyšetrenia asi neobstojí

mogaa
8. júl 2020

@hettinka poskytovateľ ubytovania ti nemôže povedať meno ale ak sa ty spýtaš či je tam ubytovaný pán xy , to ti potvrdiť môžu.....

hettinka
8. júl 2020

@mogaa to je samozrejmé ... lenže ludia to radi porozprávajú v robote (najlepšej kamoške), daju fotku na FB a už je jasné, že nebola na nijakom vyšetrení. A to by som neriskovala, ked cela firma je nahnevaná, že sa zrušili dovolenky všetkým.

mogaa
8. júl 2020

@hettinka ani ja by som to neriskovala, doba je momentálne taká aká je, väčšina firiem skôr prepúšťa ako berie nových zamestnancov a spoliehať sa na podporu a že potom si niečo nájdem - je možné že o tých 6mesiacov bude situácia na trhu rovnaká keďže veľa ľudí sa prepúšťa a využívajú sa podpory.....takže veľa ľudí na podpore určite račej využije podporu ak na nej bude mať vyšší príjem ako plat z nového zamestnania....teda to na margo autorky že ak by ju prepustili, dostane odstupné a pôjde na podporu a predpokladá že si potom nájde miesto... aby s ňou nakoniec zamestnávateľ nevybabral že odíde aj bez odstupného(stačia 2 vytýkacie listy)