Mám ostať doma, alebo nastúpiť do práce?
Dobrý den, konci mi pomaly RD. S muzom sme sa bavili čo ďalej keďže v povodnom zamestnaní pokračovať nebude možné. Kvalifikáciu mám vek 31 a už teraz mám pocit že som vypadla z pracovného života tak strašne že ledva zapnem pc.. muz je pracovne dosť vyťažený síce má aj homeoffice ale robiť musi úplne rovnako. Keď sme sa bavili o skolke prípadných chorobách a vyzdvihnuti je to pre neho nemožné ostávať na OČR.. babky nemáme.. navrhol teda aby som ostala ešte rok doma. Muz zarobí okolo 3500 ja mám vyšší rodicak. Rodicak mám čisto na seba a niečo dieťaťu s čím by on asi úplne nesúhlasil(drahší kúsok oblečenia atd) ide mi však o to že byt další rok mimo si neviem tak úplne predstaviť ale zas úplne sa zničiť a mat bruchabol z každej OČR. Ďalej byt úplne finančne závislá sa mi tiež vôbec nepáči ale neviem hovorím si ze neni to na cely život ale len další rok. Pripadne radšej začať robiť na mensi úväzok ako žiaden ? Má niekto skúsenosti či bolo lepšie počkať s adaptáciou s dietatom alebo vhupnut do toho a čakať
Ako to vypáli?
Moj muz ma plus minus komplet home office. A kedze mi maleho nevzali do skolky, tak som normalne nastupila do prace a maly je s tatom. Zvykli si velmi rychlo.
Ja by som isla do prace a poobzerala sa po nejakej pani, ktora by opatrila dieta pocas choroby…jasne, nie, ked ma 40 teploty, ale ono kazdy sopel trva vacsinou 2 tyzdne…myslim, ze sediet doma tak dlho neprospieva nikomu…
ja som si zariadila život tak, že pracujem na voľnej nohe z domu, keď mám čas, nikto ma nekontroluje, nikto nado mnou nestojí, môžem sa naplno venovať deťom, prijem lukratívny, už nikdy riešenie žiadnych OČR, prázdnin, chorôb a pod..Tomu ale predchádzalo to, že som od začiatku prvej MD- pomaly mi konci druhá MD, pracovala z domu, kariérne som sa posúvala a stále som mala deti pri sebe a naplno sa im venovala..Vďaka tomu teraz zijem život snov..Možno skús nad niečím takým porozmýšlať, obzvlášť, ak máš kvalifikaciu, ako spomínaš..Ja ju mám tiež a práve pre to by ma už nikto nikdy nedostal na 8hod do kancelárie, keď viem, že sa to dá aj inak a oveľa oveľa lepšie..
Navyše, dieťa potrebuje matku aj v 4 rokoch, aj keď začne chodiť do školy a ešte dosť rokov po tom, choroby a prázdniny a veci okolo detí musia rodičia riešiť stále..Rok hore dole rám nehrá rolu..Ak máš čo i len najmenšiu šancu, zamýšľala by som sa nad takýmto fungovaním, ja to odporúčam všetkými 10!
@drahomirrra no bohužiaľ, vystihla si to. na SK ešte stále chlap na rovnakej pozícii zarobí vo väčšine podnikov viac, než žena. takže prvý dôvod je naozaj plat, že ide na OČR žena. no a druhý? chlapi sa radi šetria. prečo by všetko neobriadila žena? žiaľ, to sú egoisti, ktorí boli takto vychovaní. s jedným takým som pár rokov žila, takže viem, o čom píšem....
Ak by mi manzel pokryl aj moju financnu stratu, kludne by som ostala doma a v klude vytvarala teplo domova a popri tom sa venovala svojim konickom. Ale mna moja praca nenaplna, preto hovorim to, co hovorim.
Toto je cisto a len a len na tebe. Ty a ja sme priblizne v rovnakom veku. Ja som ani dva roky nevydrzala doma 😂 mna islo utrhnut. Tiez nemame babky, tetky nikoho. Sme ja a manzel. Ono sa da vsetko vyriesit ked si v danej situacii.
Ja si stojim za mojim rozhodnutim a synovi nursery prospieva.
@panelacikova nesuhlasim. Nie všetci muži su egoisti. Môj ma vždy vo všetkom podporil. Nikdy sa od deti nedistancoval. Však su aj jeho. Takže aj starostlivosť o ne si pekne delíme. Raz som na OČR ja a raz on 🙂
@aurora33 ale smutne, velmi smutne, ze toto rodicia musia riesit ked sa chcu vratit do prace. A nie aby stat podporoval a popredoval, aby sa rodicia prace nebali a ked aj budu na OCR tak by to malo byt uplne normalne. A nebat sa o pracu. Slovensko je v tomto 100 rokov za opicami, aby sa clovek aj bal ochoriet a zostat doma s dietatom. Ja sa potom nedivim, ze mamicky su doma aj cez 6 rokov. Dieta by nemalo byt prekazka v praci, a ani jeho choroby.
Ďakujem za všetky rady a hlavne tie skúsenosti aj keď viem ze každá to mame iné.. chlapov sa nezvyknem nikdy zastavať ale viem že ten môj tvrdo makal aby bol tam kde je a musí dokazovať každý den ze na to má, robí pre zahraničnú firmuu ktorej predstavenstvo má sídlo mimo SK čiže žiadne zľutovanie ani osobne vzťahy alebo empatia neexistuje. Viem ale ze všetky peniaze vráža do rodiny sam nejde ani len na obed radsej si nosi z Domu..Mám kartu od uctu čiže pytat si po 20€ nemusim ALE jasne ze mi občas povie či to a to muselo byt. Ďalej je jasne ze sa nám žilo ľahšie z 2 platov minus dieťa a obmedzovali sme sa posledné 3 roky čo sa týka dovoleniek, módy. Tazko sa mi rozhoduje lebo bez samostatného príjmu som nebola snáď od 18-ký a neviem čo mi naháňa teda väčší strach - ci to alebo škôlka v kombinácii so zamestnaním. Zatiaľ vidím teda najrealnejsie skrátený úväzok na homeoffice. A bohužiaľ Opatrovateľke alebo cudzej pani by som malého nezverila ani keby ma brali sanitkou to by šiel so mnou 😃
@srferreira samozrejme že je to odveci, ale ja som doma ostať nechcela. Takže som rada že sa nám to dá aspoň takto.
@aurora33 samozrejme ja ti to beriem. Ale velmi vela mamiciek sa boji vratit prave koli chorobam. Aj by sa vratili, ale vzdy tam bude co ak.
Ja by som ostala doma,keby mám takú možnosť. Veď krútiť sa okolo detí a domácnosti Ti zaberie veľa času.
Malý išiel do škôlky ako 5 ročný, žiadne choroby si ho nwpockali, dokonca ani korona. A ani v škole, ak teda nerátame ovčie kiahne,ktore mala polovica detí v triede. Aj staršia bola doma až do predškolskej. Tiež nič. Takže tento argument je pre mňa smiešny. Dieťa dozrieva, aj jeho imunita, nemusí, naozaj nemusí prechádzať soplami a kaslami.
Ja som doma, bola som doma a je mi fajn, normálne komunikujem, normálne žijem, akurát mam viac času sa venovať dieťaťu. Co je fajn. Za mňa, urob ako to cítiš. Nedaj sa do ničoho tlačiť. My sme si úplne nádherné užívali tie roky pred školou. Bolo to super, aj s dievčatami, aj s malým. Teraz chodím na kurz, malý nie je vdruzjne, takže od 12.00 sme spolu,. Dieťa je male iba chvíľu, ak to tebe nevadí, financie dovolia, tak by som ostala doma.
@autorka, tak dufam, ze aj ty sa ho spytas obcas, ci to a to muselo byt. Je to dost ponizujuce. Ak ostanes doma, musi mu byt jasne, ze ti kompenzuje tvoju stratu prijmu. Ale inak ten strach je prirodzeny, to si zaziva kazda matka, co sa vracia do roboty, ci uz po polroku alebo po troch 🤷♀️
Ja neviem, vy ste sa museli obmedzovať zo skoro 4000?
@maciatkolulu konečne jeden normálny názor na tému chorôb, už som myslela, že som na tejto planéte sama s týmto názorom- teda ešte môj manžel a naša fundovaná pediatrička🙏Presne tak, starší mi nastúpil až do predškolskej, okrem toho, že od riaditeľky, učiteľky a psychologičky boli z neho v nemom úžase všetky- od výchovy, jeho správania až po schopnosti, ktoré mal a čo ovládal, nezmeskal nič..Teda iba jednu vec- zatiaľ nemal nikdy antibiotiká ani nenosil nonstop choroby..A chorý býva aj teraz paradoxne najmenej z celej ich triedy- a to je tam jediný, čo nastúpil až ako predškolák, všetky ostatné deti tam sú od jaslí a nonstop choré..On si budoval imunitu tým, že mal zdravú stravu, pohyb, čerstvý vzduch, spánok a láskavé prostredie doma..Nie tým, že by mu imunitu, ktorá ešte len dozrieva, kazili choroby a lieky..Ja som bola kedysi tiež presne tento prípad..Okolo škôlky som nešla ani oblúkom, nastúpila som až do školy a do dnešného dňa, čo už je pekných vyše 30 rokov, som mala až raz živote atb..a moja choroba rovná sa 1x ročne nádcha..A rovnako to urobím aj s mladším, keďže si môžem dovoliť ho nechať doma, lebo mám prácu fully remote za super plat..Tie chvíle s deťmi, ktorým sa matka chce a môže venovať sú na nezaplatenie..Aj keď som nala kedysi pochybnosti, teraz len zbieram plody môjho životného nastavenia a správnych rozhodnutí..
Urob tak ako citis po dohode s manzelom. Na koni kazda premotivovana matka zenie tu druhu do roboty, decko do skolky, lebo ked nepojdes s davom, matka zdementie na rodicovskej a decko osprostie doma. Uplne za ten rok stratis pracovne navyky, nikde ta potom nezoberu, decko uz nespozna farby, lebo sa ich nenaucilo v skolke ale od matky a bude vrestat v skolke, lebo ine deti neexistuju ako tie v skolke.
@0silvia0 😁😁👍👍👍
@srferreira vysvetlis mi prosim ta co ma stat s chorobnostou deti na Slovensku? Mame 3 roky dlhu platenu rodicovsku dovolenku, co v inych krajinach zdaleka nemaju.Inde po 3-6 mesiacoch sup naspat do roboty.OCR je platena uz 14 dni 55% z hrubej mzdy, takze clovek tiez nie je v minuse.Ake podmienky by si este chcela? Byt doma do zakladnej skoly dietata a s plnym prijmom? Aka by bola motivacia ludi pracovat a platit odvody?
@iv007 nepochopila si ma.
@anjelicek26 jasne ze sa riesi, lebo radit by sme mali zo skusenosti. A nie ze inym radis OCR z ( vacsinou) ubohych slovenskych platov, ale ty si si ju nebrala kvoli charakteru tvojej prace a manzel takisto nie a prave preto, preco si ju neberu ani chlapi co dobre zarabaju aj na SK.
@zuzanockamt vsetci su blazni, len ty si lietadlo 😃
@maciatkolulu nevieš aké majú výdaje... Skoro 4000 nie je údaj, ktorý by o čomkoľvek vypovedal.
Ahoj, dala by som dieta na pol dna do skolky, aby sa adaptovalo, 1.rok je aj tak 1 tyzden chore, potom 3 dni skolka, a po roku by som sa vratila do prace, resp.nieco HO na pol uvazku.
Susedka nedala syna do skolky len v 5.rokoch, dovtedy nebol chory len par krat. Potom nemohol ist do skoly, lebo bol tak casto chory, ze lekar jej to zakazal. Ver mi cim skor nadobudne imunitu tym lepsie.
Jeden rok chorobnosť dieťaťa až tak neovplyvní. Môže sa stať všeličo, choroby nekončia odchodom z materskej školy. 10 ročného školáka s infekčnou mononukleozou a niekoľko mesačným prísnym kľudovym režimom tiež nemôžeš nechať doma samého.
V prípade bežného škôlkarskeho ochorenia vykryjete choroby kombináciou paragrafov, dovoleniek, homeofficu alebo na pár dní keď už dieťa bude takmer zdravé a bude sa nudiť zoženiete opatrovateľku.
@maciatkolulu
Mame hypotéku na byt v novostavbe v hlavnom meste + živime aj 2 auta takze áno rozhodne sa mame v čom obmedzovať počas RD..
@drahomirrra ja mam bohuzial/nastastie dobru pamat, v niecom je to fajn, v niecom prekliatie 😃 a hlavne neznasam ludi nekonzistentych vo svojich nazoroch.
@0silvia0 👍👍👍
Jeden znamy mal vaznejsiu brusnu operaciu a ja som sa spytala jeho zeny ci sa vrati po PN do tej istej prace a ona ze jasne, ved inu nema a este by "stratil navyky" ( oabavala sa podla mna ze zacne viac pit, ma k tomu sklony) na podpore keby hladal inu pracu.
A ona potom tri roky doma co ju vyhodili z prace a do inej ju nechceli 🤣 takze rozne su tie pribehy fakt.

Pozri,kazdy ma ine podmienky,inu dynamiku rodiny,ine moznosti opatrovania deti.Darmo ti tu niekto.povie,ze dieta v skolke bolo malo chore a ze kde je vola tam je cesta a vsetko sa da ked sa chce a podobne,ked ti decko bude v skolke zdrave 5 dni z mesiaca a ani dvaja pri striedani neviete vykrht tie OCR.Aj to sa stava a casto.Ale nemusi,samozrejme.Mne nestoja ziadne peniaze za ten stres v rodine,pre mna je dolezita aj rovnovaha a balans v obycajnom kazdom beznom dni.A ten cas,co by si zostala doma dlhsie vies nadherne vyuzit na nejaky part time,vzdelavanie,kurz alebo proste ine veci,ktore chces,potrebujes.Viem o com hovorim.