Mám sa zamestnať v manželovej firme?
Ahojte, prosim poradte, prip. ak ste riesili podobnu dilemu. V sucasnosti som zamestnana na TPP, avsak z roznych dovodov uz chcem podat vypoved. Avsak uz nesplnam podmienku byt zamestanana 2r za posledne 4r, takze by mi nevznikol narok na podporu. Manzel ma svoju jednoosobovu sro, ale nikoho nezamestnava. Premyslala som, ze keby zamestnal mna napr. na 1000 eur brutto mesacne, tak podla kalkulacky by som si mohla uplatnit danovy bonus na nase tri deti a aj po odratani odvodov zamestnavatela (manzelovej firmy), by mi vznikol narok na podporu (ratanu ako 50 % z tych hrubych miezd za posledne 2r), ktora by bola o cca 300 eur vyssia nez zaplatene odvody. Prispevky na stravenky, dovolenka, PN to neratam, to je vlastne kvazi zo svojho, kedze to je v rodine. Ale zrejme ale by sme ako firma zamestavatel ale museli mat dalsie vydavky spojene s BOZP, no neviem, ci sa toto oplati podstupovat. Pripadne je mozne nejako sa poistit dobrovolne s tym, ze by vznikol narok na podporu v nezamestnanosti? Dakujem.
@zmrzlinka2021 mam job, ale som totalne vyflusnuta, popritom pomaham aj pri podnikani, a za posledny rok a pol som uz tolko chodila na pohovory, ucila sa na kazdy jeden, a nikto nic. Som 40+ a 3 deti
kolko mesiacov zamestnania ti chyba do 2 rokov?
@tehulka2011 11 mesiacov mi chyba
Nešla by som do rodinnej firmy radšej si nájdi niečo iné aj za menej peňazí
tak to je aka spekulacia.
nie je lepsie si najst inde pracu a hrat fer hru?
Myslíš ze 6 mesiacov na úrade práce ti pomôže na psychike? Ak ta odmietajú firmy teraz potom to nebude lepšie. Moja rada - vydrz kde si a chod na nejaký kurz alebo certifikát a potom rob čo ťa bude napĺňať
mne napadlo, ze ci si zvazovala ine moznosti. Napr. skusit sa zamestnat za mensie peniaze a v inej oblasti ako doteraz alebo mat mozno mensie naroky na pracu ? Ano hladat pracu viac ako rok je na nervy ale mozno skus na ciastocny uvazok napr. Skusaj dalej lebo spekulacia je sice velmi dobre vyspekulovana a je to asi financne vyhodnejsie ale mne to pride ako kratkodobe riesenie. Po urade prace budes v rovnakej situacii ako si dnes. Pomoze ti to ?
Nerob to,neverím,že by ti to manžel odsúhlasil...
Podpora ti pomoze pol roka ak ju ziskas a potom co - potom zas budes mat este vacsi problem, ak ti v zivotopise bude svietit, ze si bola na urade prace, resp. ak sa ta na to spytaju... Je pravdepodobne, ze by si v muzovej firme mala co robit?
tvoj muž bude mať ak ťa zamestna povinnosti voči štátu.A nikdy by som nešla robiť do rodinnej firmy.
Ak mas co robit v rodinnej firme preco nie. Treba ale ratat vi na to mate. Ved si daj do mzdovej kalkulacky kolko vychadzaju naklady plus tvoja mzda. A este mzdova uctovnicka co bude spracovavat mzdu kazdy mesiac. Na urade prace moze poberat podporu potom ale rataj ze ta budu posielat aj na nezmysslne pohovory a tlacit ta do zamestnania.
@miroslava21 presne tak, uz to nefunguje ako pred 10 rokmi. Z vlastnej skusenosti uradnicky na UP dost intenzivne tlacia na nezamestnanych, aby si nasli pracu. Aj za cenu toho, ze pri nastupe v dotazniku vyplnas minimalny plat, pod ktory nie si ochotna ist a aj pozicie, o ktore sa chces uchadzat.
Posielaju ludi pokojne na pohovor na poziciu, ktora nema nic spolocne s ich skusenostami, za minimalnu mzdu. Ked odmietnu pohovor, vyradia ich z evidencie. Rovnako ak odmietnu danu pracu. Potom tam ludia robia zo seba sasov na pohovoroch len aby ich naahodou neprijali proti ich voli za smiesne peniaze. Takze autorka, vobec netreba pocitat s tym, ze budes polroka na podpore.
Tvoje zamestnanie na par mesiacov prinesie muzovi hodne administrativy, ktora sa okolo zamestnancov toci.
A aj vydaje. Taka zdravotna sluzba, gdpr, a dalsie, nie su zadarmo.
Okrem tvojho prijmu, aj odvody za zamestnavatela. Takych 1000€ v cistom bude celkovo firmu stat cca 1700€.
Atd, atp.
Premyslite si, ci sa to oplati.
@moonlight1210 ved prave. ci to stoji aj za tu podporu kedze naklady budu mat ovela vyssie.
a 11 mesiacov je neskutocne dlha doba. to je skoro rok.
vobec neefektivne
Nemôžes ísť na PN v súčasnej práci, ked si taká unavená?
Chod na PN, daj sa dokopy, naber sily a zacni intenzivnejsie hladat novu pracu.
@janickacrazy to sa da ist na PN ked je tak unavena? az tak lahko to ide?
@bublinka1426 tak v dnešnej dobe je vyhorenie z práce pomerne časté, moja kamarátka tak bola tiež na PN, po 20 rokoch práce bola neustále unavená, tak išla na PN, doktor ju poznal, že nemarodovala skoro nikdy, tak to pochopil
@janickacrazy tak ano vyhoretie u dakoho kto naozaj robi dlhe roky vo firme som zazila aj ja. ale tato dotycna odpracovala len 25mesiacov to asi moc na vyhoretie tazko.
pardon nie 25 mesiacov :D uz mam upal. podla vsetkeho odpracovala od poslednej evidencie a podpory asi 13 mesiacov ked jej dalsich 11chyba. toto tazko na vyhoretie..ja som robila cez 10 rokov bez PN a to je rozdiel
@bublinka1426 no veď áno, máš pravdu, ale tak možno nejaký týždeň, dva jej doktor dá, aspoň trochu si oddýchne a môže robiť ďalej, nemusí hneď dávať výpoveď
@janickacrazy tak ano, len tu niektore zeny akoby pocitali s rocnou PNkou mi pride.
A neoplati sa Ti byt dobrovolne nezamestnana, chvilu oddychnes, nadychnes sa a najdes robotu. Myslim, ze sa tam len ZP plati.
@mk1111111111 ale tam sa jej nepocita pre podporu
@janickacrazy lenže PNka neslúži na oddych, sorry. Na to je dovolenka, alebo neplatené voľno keď už tak.
@bublinka1426 ale, ked napocita odvody a dane, tak neviem, ci jej to podpora vobec vrati.
@mk1111111111 presne to som napocitala aj ja. totalne nevyhodne
napada ma dalsi variant preco to tak chce ale pomlcim
@bublinka1426 za mna iba ďalšia spekulantka.... ako fakt jej tu neradte, ako odrbavat systém 🙏

A fakt chces skončiť ako nezamestnaná na podpore? Nevieš si nájsť Job?