Mohla by som ako nekvalifikovaná začať učiť?
Mohla by som ísť učiť na II.stupen ZŠ síce ako nekvalifikovaná, nakoľko mám VŠ (verejnú správu) ukončenú titulom Mgr...?
Myslíte, že by mi vedeli dať vôbec šancu? Neviete, čo všetko by som si musela časom dorobiť? Tak nerada by som robila opäť ďalšiu celú VŠ...no je pravda, že moja súčasná VŠ (skúšky či štátnice) so školstvom a predmetmi, ktoré sa mi páčia (slovenský jazyk a občianska výchova) až tak nesúvisí ...jedine tá občianska výchova, nakoľko celá moja výška bola postavená na právnych skúškach....vopred ďakujem za rozumné odpovede a prajem ešte pekný deň 🙂
Ešte raz, chyba ti sebareflexia, chceš učiť nosný predmet a nie si kvalifikovaná
To je totálna nezodpovednosť voči deckám !!!!
k veci - potrebujes DPS (doplnujuce ped studium) a nasledne RS (rozsirujuce studium) tych predmetov, ktore chces ucit. cize rataj 2+2 roky, co je takmer ako cele VS studium.
a mozes zacat ucit ako nekvalifikovana, ak ta teda niekto vezme, ale do 2 r musis zacat RS a do 4r ho aj skoncit.
a co sa tyka chyb, napr. "prhkosťou" - prchkosťou. i/y nie je to jedine, co sa na slovencine uci. kamoska ma vystudovanu SJ, uci na VS, a je to teda fakt tazke.
presne tak ako pise deedol, najskor doplnujuce pedagogicke studium - cize didaktiku statnicovych ptedmetov a potom rozsirujuce studium na tie predmety, ktore chces ucit na zs.
Podla toho ako pises... nie, neovladas dobre slovencinu. Nie, nechcela by som, aby si ucila mojho syna na 2. stupni.
Materinský...prchkosť...
To su dve chyby, nie preklepy. Tiež som vyštudovana učitelka SJ a sice už zijem v ČR a SJ neučím, naozaj je jeho výuka extrémne náročná. Nie je to len o vysvetleni Y/I. SJ a M, pripadne este Fy a cudzi jazyk su predmety, kde je zvladnutie didaktiky a metodiky velmi dolezite.
Žasnem nad sebavedomím niektorých ľudí. Zbytočne som študovala, stačilo mi veriť si a mohla som učiť aj tak.
Nie, naozaj učiteľa (zatiaľ) nemôže robiť hocikto z ulice. Ale aj taká doba príde.
Na strednej skole je gramatiky minimalne, ide skor o zakladnu skolu. Stredna skola ma viac literatury ( aspon tak sme to mali my). Ale ak niekto ma zaujem studovat si napr jazyk do detailov ako hobby, moze byt rovnako dobry ako ten, co to vystudoval. Lebo mne tiez nikto fonetiku, lexikologiu nevysvetloval, buchli 300 stran skriptum a dovi. Cvika to malo tiez take, ze sa tam robili veci vhodne nie pre ucenie. Metodiku tiez len celu preluskat. Ja som teda mala anglictinu, ale nemyslim ze je to taky rozdiel v principe. Lebo stale ide o nejaky jazyk a ako ho podat dalej niekomu inemu.
To velmi je ojedinele a rozhodne riaditel, ale vezme ta ako nekvalifikovanu, ale da ti podmienku do zmluvy....ale ja sa uz necudujem nicomu, nase asistentky su 2 co maju len zakladne vzdelanie a nemusia si dorobit nic...takze....kde je vôla tam je cesta alebo dobre znamosti ked nabehne inspekcia...
@kiki68 My sme mali na seminároch vysvetľovanú aj fonetiku/fonológiu, robili sme rozbory morfém - doslova rozpitvávali slová, to isté syntax.
Didaktika bola tiež aj praktická časť na seminároch + prax v školách od 3.ročníka.
Atď.
No ja som stará škola - začali sme v 1.ročníku a museli skončiť v 5.tom, inak sme mali z toho nič, nie ako teraz po 3.ročníku Bc. Mali sme semináre + prednášky a na skúškach boli známky (1,2,3). Pred každou skúškou urobiť zápočet.
@zuzanockamt to sme robili aj my, ale vysvetlene to nebolo inak, nez ze to niekto precital z knihy a ze docitajte si doma. Ako popravde sme to museli zvladnut sami a pochopit to podla skripta. Ja som uz mala Bc. , cize tam uz clovek musel mat naozaj v 3 rocniku vsetko ujasnene. Nakolko 4,5 rocnik uz bola iba analyza textu, kopec literatury, vlastny vyskum a prax. A potom kopec metodiky a metodologie ( ale ta teoreticka cast), ta prax tam bola za mna najuzitocnejsia vec. Nakolko to, ako viem podat jazyk dalej sa ukaze prave na tej praxi. Tie teoreticke veci su z velkej casti neaplikovatelne. To je moj pohlad. Hlavne treba tie deti zaujat a vysvetlit jazyk tak, ze to nezacnu nenavidiet. Vela ludi neznasa nemcinu/ anglictinu, pritom su to nadherne jazyky s velmi prehladnou strukturou oproti slovencine. Ale niekto ich to ucil tak, ze im tym len zneprijemnil zivot.
Vedomosti z oboru sú jedna vec, no ďaleko dôležitejšia je podľa mňa schopnosť tieto vedomosti naučiť a mať silnú motiváciu učiť, mať vzťah k deťom. Nie som úplne presvedčená o tom, že príprava budúcich učiteľov bola / je v tomto smere kvalitná a postačujúca.
Čo sa týka vedomostí nepochybujem.
Koľkí učitelia sú po skončení VŠ kvalitne pripravení na všetko, čo ich čaká z hľadiska didaktiky, psychológie, komunikácie... ?
Autorka, áno, existujú aj možnosti ako učiť deti slovenčinu aj bez pedagogického vzdelania.
Nad prácou asistentky si nerozmýšľala ?
Do neba volajuca drzosť sa také niečo opýtať.
Mne sa páči, ako niekto chce učiť SJ, lebo je to rodný jazyk. Ja učím síce len 2. rok, ale učím aj 8. ročník a musím povedať, že bez každodennej prípravy to nejde. Otázky na testy, príprava na monitor a prijímačky... Tam sú niekedy ťažké otázky, ktoré je potrebné žiakom vysvetliť. Kam to spejeme, ak si niekto myslí, že môže učiť, ale v živote to neštudoval...
Asi aj ja dnes môžem byť detskou lekárkou, veď deti mám rada a som starostlivá, čo viac mi chýba... 🙂
Skus si pozriet Teach for Slovakia, mozno to by bola cesta...
Ake si mala.statnicove predmety?
Nesuhlasim, ze dar ucit a vysvetlovat sa da aj bez konkretneho vzdelania. Ja mam sice vystudovanu chemiu a roky ju ucim a poviem ti, ze bez studia to nemozes vediet vysvetlit spravne. Lebo to mam tak 3000 odbociek a zakuti (minimalne), preco tie veci su ako su. A toto iste plati isto aj o Slovencine.
@ptvw pozor na to, nakolko akykolvek jazyk studujes na VS, tak si v prvom rade jazykovedec a primarne tam ides z dovodu, ze ten jazyk tak uprednostnujes, chces poznat do hlbky celej struktury a 50 % vedomosti realne ani nevyuzijes. Tiez nebudem deti v 8 rocniku nutit citat original Beowulf, len skrz to, ze ja som to mala na seminari v originali. To,co je pri uceni dolezite je prave zabudnut na to, ze co vsetko ako jazykovedec vies a sklonit sa k tomu nudnemu, ale pre deti dolezitemu obsahu. Poznam vela ludi, co dokazu uzasne veci pri prekladoch, pri pisani, ale podat to niekomu v zaklade by nemali ten talent a trpezlivost. Totiz vela ludi v urovni jazyka ako takeho nikdy nedojde k nejakej vyssej urovni. Lebo ten jazyk vedia ako rodny pouzivat, ale vobec nevedia, ze co vlastne co znamena a preco sa to povie prave tym sposobom.
Keď odhliadneme od toho, že nie, nedá sa 😂 tak teda sebavedomie máš teda poriadne. Slovenčinu učiť len tak, lebo chcem… to si sem prišla trolliť, alebo to myslíš vážne? Veď to jeden súdny človek nemôže toto zo seba vyprodukovať takú chujovinu. Ešte na zakladke. Keby chceš učiť nejaký odborný predmet na ktorý máš kvalifikáciu, je to niečo iné. Ale na zakladke učiť slovenčinu? Akože ja som veľmi dobrá z matiky, matiku som mala na výške, zakladoškolsku mám úplne v malíčku ale v živote by ma nenapadlo ani si len dovoliť pomyslieť na to, že by som to išla učiť. Len pre to, že viem počítať 😂 Dokonca ani odborne predmety, ktore by som reálne učiť mohla, si len tak netrúfnem. Lebo je rozdiel vedieť učivo a učiť učivo. A to s tými 4kármi čo boli zrazu jednotkári z diktátov, tomu reálne po prečítaní tvojich príspevkov nikto neverí 😂
@kiki68 My sme mali asi šťastie na učiteľov,ale mali sme aj veľa vecí vysvetlených, nie samoštúdium. No ja som študovala SJL, nie cudzí jazyk.
@kiki68 no sak a presne od toho by mali byt učitelia so školou aby to vedeli podať a vysvetliť na prisluchajucej úrovni, ktorí tú pedagogiku a psychológiu majú 5 rokov na skole plus samozrejme prax aby zistili ci ich to vobec baví a majú na to...to by úplne mohla zaniknúť pedagogika ak si každý povie ze však čosi vystudujem a ak to budem chcieť učiť tak si k tomu spravím nejaké 'minimum' , k mužovi na školu prišla učiť pani Ing čo si myslela o sebe ze aká je ona úžasná a aj tak úžasne po 3 mesiacoch skončila lebo decka aj rodicia sa sťažovali, absolútne nemala na to učiť deti aj keď vo svojom odbore bola dobra
@zuzanockamt presne, vysokoškolská slovenčina je taký záhul, že som myslela, že po gympli ma nič neprekvapí, ale veľmi prekvapilo. Tak dopodrobna vysvetlené všetky javy v jazyku, no oči sa mi prekrúcali na tých prednáškach 🙄
Autorka- ty si ani len nevieš predstaviť o čom je slovenský jazyk dopodrobna. Nie nadarmo sa vš študuje 5rokov. A nie, nestačí ti len verejná správa. Nepoviem, učiteľ informatiky z radu IT technikov, prižmúrim oči, alebo nejaký tréner a učiteľ telesnej na pol úväzku, ale SJ jazyk je taká komplexná téma, že nejaký kurzík a nejaká mimo vš ti naozaj nepostačí 🥹
Js som vyštudovala učiteľstvo slovenského jazyka,čo ma stálo dosť námahy,hoci som na gymnáziu v tomto predmete bola výborná a predmet ma bavil. Dnes slovenčinu neučím,pretože učím v materskej škole. Teraz som zmaturovala a ukončila štúdium učiteľstva pre MŠ. Bola to podmienka pri prijatí do zamestnania. Do 4 rokov od nástupu do práce ukončiť štúdium a mať doklad o vzdelaní v tomto odbore. Mnohí sa ma pýtali,či mi nestačila VŠ pedagogického zamerania. Nie,nestačila. Tak ako zubár,hoci je lekár,nebude viesť pôrody. Pretože si uvedomujem,že aj ja si potrebujem naštudovať pedagogiku predprimárneho vzdelávania. Pretože cítim zodpovednosť za vlastnú prácu,jejvysledky a za tie deti. To keď počúvam názory nezainteresovaných typu: Joooj,veď čo ti tam treba vedieť s tými malými...len sa hráte...tak mi je smutno za všetky učiteľky,ktoré si svoje štúdium oddreli a vedia,čo tým deťom teba naozaj dať. Môj muž je Ing. ekonóm. Aby mohol učiť ekonomické predmety,musel si urobiť pedagog. minimum. Takže predpokladám,že Vaše šance učiť tieto predmety sú nateraz nízke,ak nie nulové.
@tiika neučím 🤭 Ale som v škole/školstve, som medzi učiteľmi (riadne vyštudovanými) a väčšina mojich kamošiek sú práve slovenčinárky.
Čo sa výšky týka, veľa spolužiačok do školstva nakoniec nešlo vôbec, lebo po skončení tej školy, pekne povedané, máš dosť (a to keby si ešte videla tie, čo pokračovali na doktorandské 🤯). Niektoré učia len druhý predmet. Niektoré išli na ZŠ a niektoré na SŠ.
Výška je zameraná veľmi vedecky, rozpitvávaš tam úplne do podrobna každú prkotinu, všetky stránky jazyka (a je ich viac, ako by si človek myslel), pretože musíš byť "expert" na všetko.
Reálne ? Môj názor je, že mnoho predmetov bolo zbytočných, pridaných len kvôli kreditom alebo len preto, že daný magister chcel učiť nejaký bčkový. A v tomto sa vyznal, tak z toho urobili prebytočný predmet. Veľmi veľa bolo naozaj na vedeckej úrovni, ktorá sa nikdy na ZŠ alebo SŠ preberať/učiť nebude.
Ale zároveň sa učíš veci, ktoré sa napr človek na nejakej učňovke nikdy nebude učiť (žiaden hejt učňovkám), no na takom gymnáziu to budú vyžadovať. A ty to musíš ovládať (to len k autorke. To, že vie super veci, ktoré sa učila na škole a vie ich vysvetliť, neznamená, že jej budú stačiť). Navyše, často sa stane, že prídeš k niečomu, v čom sa neviete zhodnúť ani 3 v kabinete, lebo nie je jasná odpoveď (rozbor maturitných otázok je niekedy úžasná vec 🙃). A ako to má nekvalifikovaná osoba vysvetliť 25+ žiakom, keď ona sama nebude mať šajnu, prečo je odpoveď takáto?

@heleninamama ináč presne: u nás na strednej šli na verejnú správu ľudia, ktorí sa inam nedostali. Polovica z nich dnes vo verejnej správe ani nepracuje, robia v obchode atď. Poznám 2 výnimky, ktoré skončili práve v školstve, ale dorobili si kvalifikáciu (a aj to je nám popravde záhadou, že ako to oni konkrétne dali ..).
Autorka - k tvojmu poslednému prispevku: vidíš, možno to je cesta. Doučuj tých slabších ak ťa to baví. Zarobíš za hodinu určite dobre a budeš si to vedieť skĺbiť aj s materstvom. A raz môžeš učiť svoje vlastne dieťa, alebo si dovtedy s prehľadom dorobíš školu.