Môžem byť učiteľka angličtiny aj bez pedagogickej školy?
Už dlhšie si neviem nájsť prácu. Bola som v Británii veľmi dlho, moja angličtina je taká "a la samouk" Dohovoriť sa dohovorím, gramaticky viac menej OK. Vysokú školu mám (prirodovedeckeho zamerania). Myslite, že by sa mi mohlo podariť zamestnať ako učiteľka angličtiny na základnej alebo strednej škole? Ide sa tam podľa osnou, to by som sa už nejak naučila. Poznáte niekoho, koho zamestnali ako učiteľa angličtiny aj bez pedagogickej školy? Máte kolegov, ktorí nie sú vyštudovaný učitelia a ide im to? Ďakujem
@elizuella ucim 20 rokov, denne komunikujem s native speakerom, pozeram tv citam, so studentami hovorim po anglicky, cestujem do zahranicia, preco by som ju nemala v reali pouzit?a ucenim by nemala degradovat, prave naopak...kazdy ucitel sa ma vzdelavat 😂😂😂absurdne...a nejde len o anglinu, ide o vsetky predmety, na strednej skoly by sa mali ucit odborne, aspon na nasej skole a gymploch v nasom meste je to tak...ptm aku ma skolstvo uroven?
Tiez som nad tym chvilku uvazovala ale ani by ma nenapadlo ze by ma niekto nechal ucit bez toho aby som si dorobila vzdelanie. Ked tak sa poobzeraj ci nejaka firma nevyzaduje aj nanejaku poziciu kde treba komunikovat so zahr klientmi atd. Muz si tak nasiel pracu uplne mimo jeho povolanie len na zaklade toho ze plynule hovori anglicky a tiez ovlada AJ pismom kedze zil 15rokov v zahranici. Pritom nema ziadny certifikat ani vs co tiez bola podmienka.. ale urcite nikde nestaci len vediet rozpravat alebo si mysliet ze viem rozperavat a nejako ovladat gramatiku hlavne ked chces niekoho ucit. U nas kazdy druhy cigan bol aspon chvilku v uk alebo de a ovlada jazyk..
Ahoj, mám kolegyňu (vyštudovala sociálnu prácu ale učila ANJ v jazykových kurzoch), prijali ju minulý rok, učí ANJ, musela si robiť adaptačné vzdelávanie: https://skolskyuradpticie.webnode.sk/adaptacne-...
okrem toho na ZŠ môže učiť človek, ktorý má základnú štátnicu z ANJ - úroveň B2 a na SŠ so všeobecnou štátnicou - úroveň C1, (tieto skúšky sa dajú urobiť na štátnych jazykových školách - v BA - Palisády/Vazovova)
Choď do škôlky bilingualnej či normálnej do súkromnej Ťa zoberú aj ped.minima a super jazyka
Skus.....doba sa zmenila.....dnes ide skor o to ci niekto vydrzi pracovat na jednom mieste aspon 3 roky....nie par mesiacov
Je normalne ze ziaci uz vedia lepsie ako ucitelia....ale na pracovnom pohovore predsa vies povedat ze je to normal....ved nikto nevie vsetko....
Ja ti drzim palce.....mas co ponuknut....
@elizuella a potom kvalita vyzera tak ako vyzera. Treba platit jazykovky a doucka.
@kvetinka75 tak viete, skolstvo a zdravotnictvo su tazko poddimenzovane. Upratovacie firmy dostali eurofondy na vedu a vyskum... kto vie jazyk, ide do korporatu... dostane 2000 eur a z toho sa lepsie zije...
@elizuella ale to este neznamena ze tam.maju byt nekvalifikovani ludia. Azase az take nizke platy tam nie su.
Moja sestra učila AJ na obchodnej akadémii.. a nemá pedagogické vzdelanie
@kvetinka75 ved oki. V poho. Na to, ze ucitelia musia mat 5 rokov VS su tie platy male.
@elizuella aj na inych miestsch treba mas VS , a robia ludia stredoskolsku pracu
Poviem ti to ako osoba ktora studovala cudzi jazyk na VS. Gramatika je to prvorade co musis perfektne ovladat ked chces ucit, a sakramensky si na tom na VS zakladaju. U nas z gramatiky na prvej skuske zo 100 ludi v rocniku preslo len 6. Takze tolko k tomu. Mala som na strednej profku co bola v zahranici a ucila nas. Pisala som pisomku, nasla mi tam 10 chyb, v skutocnosti som mala vsetko dobre. Takze som vzala ucebnicu, prisla ku nej a vsetkych 10 slovicok som jej ukazala v ucebnici ze ja ich mam dobre a ona mi ich zle opravila. Hanbila sa ako pes pred celou triedou. Este dobre ze dnes uz bez ukoncenej VS ucit nejde, to by nase skolstvo vyzeralo.
@daniela2227 A kedy to bolo? Lebo boli zmeny a dnes bez VS naozaj ucit nemozes.
@danielinaa jaaj je pravda ...že to bolo dávno 😏
@kvetinka75 No a niekde maju ledva ucnovky a zarabaju majland. Ako je im fajne...
@elizuella tu nejde o peniaze ale odbornost
Nikto sa nerozculuje. Ty si polozila otazku a my sme odpovedali.
@kvetinka75 Ale kdeze, jasne, ze ide o peniaze. Za peniaze si kupis kvalitneho ucitela. Co dobre investoval a investuje do svojho vzdelavania. Lebo dobre zarobi, nielen na prezitie. Zadarmo ani kura nehrabe.
@elizuella plat dostanu. Nie su7 na minimalnej mzde a to ze nemaju 2tisicky neznamena ze sa mam uspokojit s nekvalifikovanou ucitelkou. Ty by si isla k lekarke ktora ovlada iba nieco? Alebo nechala by si sa operovat chirurgom ktory nema potrebne vzdelanie?
@kvetinka75 Vies co. My sa nezhodneme. Ono su tiez lekari a lekari... Svokor dostal infarkt a doktor na pohotovosti to nerozoznal. Skoro zomrel. Teraz nic nevladze spravit... Tak co ma za odbornost mi skus vysvetlit. Doktori su casto len predpisovaci liekov. Ak si v ambulancii 10 minut, tak je to super. A ucitelia??? Akoze sorry, od siestich rokov do 24och chodit do skoly a potom ani tisicku v cistom nedostat, neni to ubohe? Ale asi sa naozaj nezhodneme, tak si to my tu zbytocne budeme pisat. A vies co je ale uplne najhorsie? Mrte odvodov a dani tu platime a furt je to zdravotnictvo a to skolstvo take ubohe. Keby tie peniaze sli tam, kde maju ist, tak by sme sli do super vybavenych nemocnic a tuto diskusiu o odbornosti by sme ani neriesili.
@elizuella lenze to tak nie je zial a do skolstva sa brnu ludia ktori na to nemaju vzdelanie. Potom ako.mozeme od deti chciet aby za nieco.bojovali a robili spravne rozhodnutia. Ale autorka diskusie sa pytala na nieco.ine. dost ma zaraza ze fakt si vela ludi.mysli ze bez adekvatneho vzdelania moze robit hocico. Potom to tu aj tak vyzera
@kvetinka75 Moc sa to adekvatne vzdelanie precenuje. Aj bez nejakeho extra vdelania mozes by v niecom excelentny, ked si nadsenec. Napr. Ti poviem, ze. par semestrov predmetu ucitelska pedagogoka na vyske bol jeden z najtrapnejsich a najubohejsich predmetov, ake som v zivote zazila. To mi do mojho profesneho zivota tazko dalo daku inspiraciu.
@elizuella aha takze kazdy nexh robi co chce kaslat na vzdelanie, ci na to ma alebo nie. A ostattni uspokojte sa s nizsou nkvalitou nie? Lebo.mam.male.dieta ane to teraz takto vyhovuje. Nema zmysel v tom dalej pokracovat. Vsetci by mali byt na rovnakej urovni. Ja mam z AJ uroven B2. Tak sup hondo skolstva. Ved cele leto budem doma a plat taky osty ako.mam teraz. Ved tie decka to nejako preziju
No nie? Ved.oni s a to uz nejako doucia. V jazykovkach, v zahranici...
@elizuella a okrem toho zakladatelka ovlada AJ a gramatiku ako tak. Tak neviem o akej excelentnosti pises.
@kvetinka75 Klidek. To ze niekto ma vzdelanie este nezaruci, ze vyucba bude kvalitna. Niekedy dokaze viac nadsenec pre danu vec. A ano, nech kazdy robi, co chce, po com tuzi, v com moze excelovat. Neupinaj sa moc na to vzdelanie.

@nenne27 v poho. Kadekto dnes uci anglictinu. Mozno ju kvoli chybajucemu oficialnemu vzdelaniu nevezmu, ale nikdy nevies.