icon

Môžem byť učiteľka angličtiny aj bez pedagogickej školy?

27. júl 2020

Už dlhšie si neviem nájsť prácu. Bola som v Británii veľmi dlho, moja angličtina je taká "a la samouk" Dohovoriť sa dohovorím, gramaticky viac menej OK. Vysokú školu mám (prirodovedeckeho zamerania). Myslite, že by sa mi mohlo podariť zamestnať ako učiteľka angličtiny na základnej alebo strednej škole? Ide sa tam podľa osnou, to by som sa už nejak naučila. Poznáte niekoho, koho zamestnali ako učiteľa angličtiny aj bez pedagogickej školy? Máte kolegov, ktorí nie sú vyštudovaný učitelia a ide im to? Ďakujem

Strana
z3
elizuella
30. júl 2020

@kvetinka75 Pozri, ucit deti nie je ziadna strasna veda. Ked sa bude pripravovat, moze to byt kvalitne. Hod sa do pohody. Aj tak sme vsetci taki, ze ideme za lacnym. Nejdes sa roztrhat aby si si nechala usit saty od navrhara, ktore by boli kvalitne a z hodvabu, kupis od cinana, pre lacne jedlo sa trepes do Lidla za akciami. Sama neviem aku kvalitu poskytujes v praci, tiez chces hlavne dobre zarobit a nenadriet sa...

lussyl5
30. júl 2020

Bez štátnice z jazyka a pedagogického minima to nepôjde.Všade kde je potrebný cudzí jazyk,nielen v školstve je potrebný aj nejaký certifikát či štátnica z daného jazyka.Ja by som do toho na tvojom mieste išla, doplniť si vzdelanie nie je až taký problém.Ja zvažujem niečo pohnúť z nemčinou.Tá "tepláková" verzia cudzieho jazyka je vzácna lebo máš napočúvaný a narozprávaný cudzí jazyk v jeho reálnej podobe a reálnej rýchlosti.Ak chceš učiť jazyk je nutné poznať gramatické pravidlá a spisovné tvary,ale pobyt v cudzojazyčnom prostredí ti dá to čo ti nedá ani 5 vysokých škôl.Pre učiteľov cudzieho jazyka by mal byť aspoň polročný jazykový pobyt povinný a pre mňa človek ktorý nebol v cudzojazyčnom prostredí nie je dostatočne kvalifikovaný na výučbu cudzieho jazyka ani keby mal neviem aké tituly z VŠ.

lula313
30. júl 2020

@kvetinka75 zase ucitel nie je lekár. Myslim si, než samotna kvalifikácia je v praxi dôležitejšia schopnosť získať si žiakov. Snáď som nebola jediná, ktorej záujem o predmet aj prospech sa odvíjal od vztahu k učiteľovi. Na gympli sme mali anglictinarku(dokonca triednu), ktorá nám vzdy dala ulohu(citat si časopis, vypĺňať cvičebnicu) a tým pádom jej hodiny boli nula bodov.

kvetinka75
30. júl 2020

@lula313 iba,e tu sa jedna o autorku diskusie ktora neovlsda poriadne AJ . Ak tych ziakov aj zaujme co ich nauci? Ak bude chciet niekto vysvetlit gramatiku ako sa zachova?. Ja nehovorim yeraz vseobecne ale vyjadrujem sa konkretne k autorke temy. Keby napisala zw ovlada AJ dokonale, aj grarmatiku situacia by bola ina. Ale ona ju neovlada.

zuzanockamt
30. júl 2020

@elizuella ona nemá vzdelanie, učiť nemôže

elizuella
30. júl 2020

@zuzanockamt ahoj. Tak teda vzdy musi mat clovek pedagogicke minimum, aby mohol ucit? To tym myslis? Tu statnicu zo samotnej angliny si moze dorobit napr na jazykovke...

autor
30. júl 2020

@kvetinka75 už nečítam čo tu baby píšu, lebo fakt sa na učiteľku nehodím. Len chcem doplniť. Moja angličtina je a la samouk, ale som úroveň C2. Hovorím plynulo (čiže sa dohovorím a rozumiem všetkému čo kto povie). 15 rokov som pracovala na Universite v Cambridge, bohužiaľ v odbore, ktorý nemá ale vôbec uplatnenie na Slovensku len s anglický hovoriacimi kolegami, môj partner bol Angličan. Gramatika je OK - čím myslím, že hovorím správne ALE neviem, či by som vedela povedať všetky časy, proste to nemám nabifľované. A ako baby s radosťou komentovali ani ta moja slovenčina nie je nejaká extra 😂😂😂 vhodná pre učiteľku plus mám problém sa niekedy vyjadriť, keďže mi je už angličtina bližšia a často si v hlave prekladám frázy z angličtiny a nie som si istá, či v slovenčine dávajú zmysel 😂
Takže nebojte sa, učiteľkou sa nestanem, len som nahlas premýšľala.
Ale myslím si, že baby ako ja, čo ovládajú reálnu angličtinu by boli prínosom aj v školách

kvetinka75
30. júl 2020

No vies a kde je teraz pravda pretoze ta prva verzia sa trosku lisi od tejto. Uplne nieco ine si pisala na zaciatku a nieco teraz. Takze sa necuduj komentarom. A k tomu vysvetleniu. Ja som chodila do jazykovky a bola tam baba ktora vedela perfektn evysvetlit gramatiku. A to je to consom.potrebovala. od vtede nemam s casmi problemy. Takze z mojho pohladu je aj toto dost dolezite.

lussyl5
30. júl 2020

@kvetinka75 Autorka sa zle vyjadrila,keby napísala že bola v Británii 15 rokov a rozpráva plynule anglicky bolo by jasné kde je sever🙂

kvetinka75
30. júl 2020

@lussyl5 ved prave. Ale nemoze sa potom cudovat reakciam ktoee tu boli.

lussyl5
30. júl 2020

@kvetinka75 Ešte k tej gramatike,to sa dá ľahko doplniť,nabiflíš sa a keď ovládaš jazyk pochopíš to raz dva,ale keď nemáš jazyk narozprávaný a "v uchu" je ti celá vedomosť gramatiky k ničomu.

kvetinka75
30. júl 2020

@lussyl5 lenze tu gramatiku ti musi aj niekto dobre vysvetlit. Mala som zopar anglictinarok, aj v jazykovke, sukromne, a pod. Ale iba jedna z nich mindokazala poriadne vyavetlit gramatiku. Co, preco, naco. Plus aj nieco navyse a rozne finty. Ostatne iba to co som si precitala v knihach. Iba to zopakovali.

autor
30. júl 2020

@kvetinka75 presne tak to myslím, že tu gramatiku by som asi nevedela vysvetliť. Som samouk a nikdy som sa angličtinu neučila z učebnice (2 roky na výške nerátam, na mojej škole to nebola priorita, proste sme to flakali), postupne sa to na mňa nalepilo.
Neviem ako to myslíš s tou pravdou, možno som sa zle vyjadrila. Pýtala som sa, či niekto kto sa dohovorí anglický, gramatiku má ok (auto correct mi napísal gramatický) by dokázal učiť anglický, keďže predpokladám, že sú na to osnovy a tie by som nasledovala. Len tá gramatika má stašila, keďže som sa ju neučila z kníh, preto som napísala, že gramatika viac menej OK.

lussyl5
30. júl 2020

@kvetinka75 Súhlasím ,jedna vec je rozumieť gramatike,ale iná vec je vedieť naučiť,je rozdiel plynulo hovoriť a vedieť naučiť plynule hovoriť.Asi tak by som to zhrnula,nie každý kto ovláda cudzí jazyk vrátane gramatiky na špičkovej úrovni ho vie aj naučiť iných,treba aj "vedieť naučiť",ale zase špičková znalosť jazyka je nevyhnutná pre každého kto "má schopnosť naučiť".

katarinka289
30. júl 2020

Kedysi mohol každý učiť aj bez vysokej školy. Stačilo, že bol externým študentom. No už pár rokov to tak je len v materských školách. Ďalej už musia byť len kvalifikovaní. Ja mám štátnicu z nemčiny,no učiť ju nemôžem,lebo nemám vysokú školu

kvetinka75
31. júl 2020

Myslela som to tak ze tvoj povodny prispevok vyznem tak ak9by si hovorit vedela takou ako sa hovori kuchynskou pozlapaou AJ a gramatika nic moc. Aspon na mna to tak posobilo. Deuhy prispevok uz vyznel uplne insk.

matapo
31. júl 2020

...ja som tak ucila s tym ze si vzdelanie dorobim, co sa aj stalo. Bavilo ma to a stale bavi, lebo mam rada deti ale nie je to az take lahke ako sa na prvy pohlad zda, pokial to ma bavit aj teba aj ziakov, treba riadnu pripravu, ta niekedy trva dlhsie ako ta vyucovacia hodina. Bez pripravy a bez toho ze by ta to bavilo s tymi detmi je to utrpenie a ziaci ti daju tak zabrat, ze si povies nikdy viac 🙂

matapo
31. júl 2020

...a co sa gramatiky tyka, nik ju nevie na 100 percent, ono to ani nejde aj pre ucitela je to len cudzi jazyk. Ale treba mat jasno v tom co ucis. Ked budes ucit zaciatocnikov tak Ti kludne staci uroven B2 a vystacis v pohode. Ani slovicka nemusis poznat ze vsetky - ani to sa neda, vela krat sa mi stalo ze deti prisli s takymi slovami kt. som v zivote nepocula 🙂 slovnik nonstop poruke je normalna vec, ucitel nemusi vediet vsetko. Plynula rec a dovera vo svoje jazykove schopnosti je ale nutna, tie deti hned vycitia ci si v tom doma, alebo tapas, ale na to nemusis byt ani chodiaci slovnik a ani chodiaca prirucka gramatiky...

katarinka289
31. júl 2020

Človek pre ktorého to nie je materinský jazyk,ho nikdy nebude ovladat bezchybne.Ja ked som chodila pred statnicou do skoly v Nemecku,tak som uz v tretom kurze opravovala ucitela.Bol Rus.Nemal ma za to rad,ale ja som si otazkami vzdy len utvrdzovala,ci to je naozaj tak,ako hovorí, keď sa mi niečo nezdalo 😁😆

sidon
31. júl 2020

potrebujes minimalne statnu jazyk. skusku z AJ (aj na jazykovej skole urobenu) + vysokoskolske vzdelanie 2.stupna (to mas ukoncene). S touto kombinaciou mozes ucit Aj, ale do 2 rokocov od prijatia si musis urobit Doplnujuce Pedag. Studium (pedag. minimum, trva 2 roky externe, je spoplatnene)

norbi2501
Autor odpoveď zmazal
norbi2501
16. aug 2024

Ja som bol tieZ dlgo v UK 10 rokov , 1 rok v irsku, Moja anglictina je podobna ako popisujes, Myslim ze Staci kurz Celta kedze sme skoro ako native speakers z pohladu nasinca, a ucil by som na seba, konverzacie, citanie s porozumenim, priprava na pohovor, business emsilovu English, vyslovnost accent pretoze ja dakedy prave slivakom nerozumiem pretoze tak tvrdo a s intonaciou uplne inde ako by Mala byt hovoria , Myslim ze treba SA venovat svojmu niche, ziadny ucitel co si toto neodzil ako my sa nikdy nechyti na nas , cize a financne by som pytal vacsie hodinove sadzby 🙂 pohravam sa s myslienkou jazykovky, z kade si ? A ucil by som Len Ludi od B1 vyssie Lebo ine hodiny vusvetlovat zaklady ako detom je nuda taka ze by som asi pri tom AJ zaspal.

luliu
16. aug 2024

@norbi2501 reagujes na 4 roky starú temu

Strana
z3