icon

Môžu zdravotníci zachovať vieru napriek utrpeniu?

10. okt 2024

Samozrejme, že môžu, ale uvažovala som o tom, či taký sú. Dennodenne vidia ľudí trpieť, zomierať dá sa vôbec v takej situácii mať nejakú vieru ?

osky
10. okt 2024

@rozculena nehovorim ze by to vytrhli.
Ale by sa to mohlo investovat inde.
Babka k babce....
Mne je jasne,ze zdravotnictvo potopiöi najmä nenazranci v parlamente..ale to je i a tema...
@bosorkabb ako uz som pisala.kazdy. si nesie vlastny kriz.
Z pohladu viery-len Boh ma pravo vziat zivot...
Za mna teda nepripustne...

bosorkabb
10. okt 2024

@osky len pre zaujímavosť ako sa teda pozeráš na potrat pre zdravotné dôvody /ohrozenie na živote matky.

rozculena
10. okt 2024

@osky a znásilnenie?

luccija
10. okt 2024

@osky to môžeme povedať prečo sa liečia fetaci, alkoholici, ľudia s obezitou tiež zaberajú miesto pre zodpovednych

osky
10. okt 2024

@bosorkabb
@rozculena

Dievcata ,nekladte mi zakerne otazky.
uz som pisala,kazdy ma svoj kriz.
Ja verim,ze Boh sa postara-aj v pripade tej chorej matky.
Ja by som na potrat nesla.
Ked mam zomriet,stane sa to..ale kolko pripadov je,ze prognozy boli zle,a napokon deti su uplne zdrave?
Ja verim v Boziu milost.a aj v trapeni citim vzdy svoju vieru a jeho pritomnost.
Takze ja sa o tomto uz bavit nemienim.
Chapem ze mozete mat iny nazor.

@luccija hej,to by bolo v podstate tiez...
Ale napr.v at uz gu guje taky program,ue kto sa o seba stara a tak vlstne preventivne buduje imunitu,dostava od zdravotnej poistovne bonus.
Aj to je cesta...ale toto je uz ina tema-to si clovek väcsinou zaprivini sam

Potrat-to sa aj nestastne stane.
Ano.napr aj ako znasilnenie
Napriek tomu,ja by som na potrat ist nedokazala.
Svedomie by ma nepustilo.

autor
10. okt 2024

@mell27 nikdy si nepomyslela na to, že ten Boh je zlý, keď dopustí, aby sa toto dialo ? Prípadne ako v takej situácii rozmýšľaš? To, že tí ľudia zomrú je naozaj niekedy vykúpenie od súčasnej situácie, ale prečo sa táto situácia deje. Ty ako zdravotník to musíš mať o to ťažšie, že to vidíš denno denne. Nepochybovala si niekedy o tom, či to tak má byť?

lucia147852
10. okt 2024

@janai1 kvôli viere nemajú plnohodnotnú starostlivosť? Kde? Že niekto odmietne vykonať potrat? Že odmietne zabiť ľudsky zárodok lebo mu to nedovolí svedomie? Neviem o tom, že by veriaci lekár odmietal operovať slepé črevo či srdce….

janinah
10. okt 2024

@zirafienka mala,inak to bola skvelá sestra,múdra a empaticka...tu jednu vec sme jej všetci tolerovali,zas to nebolo každý deň

rozculena
10. okt 2024

@janinah ale veď jehovisti odmietajú transfúziu pre seba,nie pre iného cudzieho človeka....že zabije seba alebo svoje dieťa,to je jej vec,ale zabiť pacienta? Teoreticky,ak by tam nikto iný nebol

janinah
10. okt 2024

@rozculena nepreháňaj,nik nikoho nezabijal....
A čítaj presne,čo som napísala...ze asi bola,lebo toto robila...ja neviem prečo,nik sa jej to priamo nepýtal...

zuzka148
10. okt 2024

Autorka predstav si matku, ktorá má choré/zranené dieťa a potrebuje nevyhnutne operáciu. Vie, že to bude ťažké a bolestivé, ale zároveň vie, že to jej dieťaťu pomôže. Tak áno, súhlasí s operáciou napriek tomu, že jej dieťa bude trpieť.

dobryden
10. okt 2024

Zdravotníci sa od tohoodosobnis.Zalezi tiez ake oddelenie,ak je to geriatricke tak tam zvatsa asi to beru ako rutinu.Horsie je taka onkológia a najhorsie detske ochorenia.Tam urcite nepojdu pracovat citlivé osoby.Ale na odeleniach,kde prevazne umieraju stari ludia to take psychicky narocne nebude.

bosorkabb
10. okt 2024

@osky ja ťa chápem, mám však v hlave otázky no. Nemyslela som že dieťa je choré skôr matku ktorú môže tehotenstvo nejako ohroziť na živote. Lebo aj to sa stáva.

osky
10. okt 2024

@bosorkabb
ja som v takej podobnej situacii bola.
Tiez som sa rozhodovala.
A velmi som bojovala.
Bolo to v polke tehotenstva.
A keby som na tom ultrazvuku nevidela,ako to male tam vnutri trpi a nema aj tak najmensiu sancu na zachranu/sledovali ma den,noc na monitore,ako sa to vyvinie...ale ja som vnutorne krvacala,hrozila abrupcia maternice,vykrvacanie...tam uz boli viditelne,hmatatelne dokazy,ze male umiera,dr.nevedeli s tym nic robit/
Islo len o to , ci s nim pojdem aj ja.
Nikdy by som nezvolila potrat na zachranu mojho zivota.
Ked uz nakoniec prisiel za mnou primar s krikom,ze bud sa ide hned,alebo pojdeme obaja....

Som s tym vyrovnana,prebrala som to s mnohymi knazmi...
Ale ked sa objavi takato tema,vzdy sa v duchu pytam...ktovie,ako sa to bude brat.
Ja som to dieta velmi chcela.
Hoci bolo neplanovane a prislo v tej najnevhodnejsej chvili...

vorkola
10. okt 2024

No vsetko je v rukach Bozich, Pan Boh nechce zlo,ale aj to zlo je len s dovollenim Pana Boha ,Pan Boh ,vie vytazit z toho zla na dobry ucel, skutok.No ja som tuto teologicku poslednu vetu pochopila,. Boh dal kazdemu clovekovi slobodnu volu,apotom zalezi na clovekovi ake svedomie si v sebe uplatni,a ako chce zit,..V cistom svedomi ,alebo v necistom? ak clovek s necistym svedomim, lutuje,a chce napravu,,tak ma sancu byz spaseny,

vorkola
10. okt 2024

@osky A potom na tu otazku mudr,ze bud sa ideme hned, alebo pojdeme obaja, nerozumiem tomu,tak potom co ti spravili ? babo uz bolo mrtve? ,lebo pises nikdy by som nedovolila potrat na zachranu mojho zivota,lebo pises babo umiera,takze ,ked si to prebrala s knazmi, tak aj ked babo uz umieralo,ti spravili kyret,alebo az ked bolo uz mrtve,tak potom kyret. Inak v tomto sme jedotne,UPT´= VRAZDA

mell27
11. okt 2024

Nie, nikdy som to takto nevnímala. Boh nie je ten, ktorý dopúšťa zlé veci na ľudí, Boh nám dal slobodnú vôľu a úplne rešpektuje naše správanie a spôsob života, ktorý sme si zvolili, aj napriek tomu, že je medzi ľuďmi zosmiešňovaný a ponížovaný... rešpektuje nás. Práve naopak, je s nami v každom utrpení a ťažkostiach, ktoré prežívame. Verím, že zvlášť pri tých, ktorí trpia nevinne, je len na nás či sa ho budeme snažiť vnímať aj ťažkých časoch... Zlé vecí sa dejú, lebo vo svete existuje aj zlo, tou cestou sa sami rozhodli ísť ešte naši prarodičia... Vieš si predstaviť,ako by mohol byť Boh zlý a zároveň sa nechať kvôli nám do krvi zbičovať, opľúvať, ponižovať a pribiť na kríž ako najväčší zločinec? Síce bol Boh, mohol všetko a zároveň úplne nevinný,... v tomto sa dokonale prispôsobil aj nášmu utrpeniu. Môj život je pre mňa skôr cesta "domov". Snažím sa žiť tak, aby som si svojim životom aspoň z malej časti zaslúžila dostať sa raz do neba. Preto pre mňa nie je až také dôležité či tu budem žiť 60 alebo 100 rokov, ale to, ako prežijem svoj život. Snáď to bude stačiť, aby aj moja duša raz spočinula pri Ňom... Boh nám dal v prikázaniach návod, ako prežiť svoj život čo najlepšie, len my ich občas nepochopíme správne...

bosorkabb
11. okt 2024

@osky ďakujem za odpoveď a veľa síl posielam.

dooodka
14. okt 2024

@ina2405 bez rýpania, mňa by zaujímalo ako sa Vy a Vaša klinika staviate k situáciám kedy je žena/dieťa znásilnené a otehotnie. Akože ja to chápem, ja by som potrat asi psychicky nezvládla, kedže to považujem za vraždu vlastného dieťaťa, ale teda čo sa týka môjho tela, nemyslím, že mám nárok rozhodovať o tom ako to vníma ktokoľvek iný. Samozrejme chápem aj Vašu stranu, že Vy ste ten človek, čo tento úkon vykoná a teda preto moju otázku nechápte zle alebo ako rýpanie.

modraplaneta10
14. okt 2024

@emka530 🙏❤️

modraplaneta10
14. okt 2024

@mell27 ❤️🙏

any_soj
14. okt 2024

Po 2 tisicrociach toho, čo kresťania zakladali hospice či nemocnice po celom svete, a to aj v obdobiach a na miestach, kde iní na chorých, zomierajúcich, trpiacich len pluli a pokladali to za správne, že tak trpia (viď napríklad India a kastovy systém a tisíce reholnikov a reholnicok, ktoré tam slúžia medzi tými, ktorými ostatní opovrhujú... Zbierajú zomierajúcich z ulice, aby im preukázali úctu, ktorej je hodná každá ľudská bytosť) - je myslím jasna odpoveď na tvoju otázku. Áno, majú. Lebo zmyslom života je milovať a nechať sa milovať. Nechať sa milovať v prvom rade Bohom, a tiež aj ludmi. Milovať Boha nadovšetko a ľudí ako seba samého. Ľudský život je vzácny aj v utrpení. Tak ako napríklad život našej dcéry je dar a má zmysel, aj keď žila na zemi len 9 mesiacov vo mne. Milovať a nechať sa milovať.

modraplaneta10
14. okt 2024

@any_soj ❤️🙏

ina2405
14. okt 2024

@dooodka ja za kliniku rozprávať nemôžem, ale za mňa napíšem. Je to hrozné, keď žena zažije znásilnenie a výsledkom je otehotnenie. Som za podporu žien, nech sa to viac hlási a násilníci sú poriadne potrestaní. Žena by mala mať podporu psychológa a odškodnenie za ujmu. Ale stále, najnevinnejšie v tom celom je dieťa a to nemôže za nič. Takže som za riešenie anonymným pôrodom a následná adopcia. Dieťa si nájde v momente milujúcu rodinu. Jeden zločin sa druhým zločinom nemá riešiť.

any_soj
14. okt 2024

@luccija "to môžeme povedať prečo sa liečia fetaci, alkoholici, ľudia s obezitou tiež zaberajú miesto" - odpoveď je priamo v tvojej otázke. Je ňou kľúčové slovo LIEČIA. Potrat na žiadosť nie je liečba. A potrat zo zdravotných dôvodov - pri mimomaternicovom tehotenstve, kde teda nemá embryo šancu prežiť, je riešenie jasné - ale to sa ani neklasifikuje ako UPT, ani to tam nespada. A ani to nespada do výhrady vo svedomí mimochodom! Odstraňuje sa poškodené tkanivo vajcovodu a žiaľ, nie je (zatiaľ) iná možnosť, než odstrániť embryo spolu s ním. Ale cieľom tohto ošetrenia nie je ukončenie života embrya. Rovnako ak naozaj hrozí poškodenie života matky a je nevyhnutný nejaký konkrétny zákrok (čojaviem odstránenie maternice). A ak sú také prípady, kde ozaj by žena zomrela, má by v nej dieťa žili naďalej - správne by bolo vyvolať predčasný pôrod a pokúsiť sa dieťa zachranit (vo svete už aj deti pod 250g, zatiaľčo na Slovensku pod 500g sa ani nesnažia a ani na to nemajú tak malé potrebné veci, hadičky, ihly a podobne - to povedali v BB na neonatológii kamoske, že jej dcéra má šťastie, že má tesne nad 500, lebo...). Lebo UPT je cielené usmrtenie ľudského embrya/plodu. Napríklad smrteľnou injekciou do srdca pred samotným vypudenim. Alebo vstreknutim solneho roztoku (čiže žieraviny!!!) do plodovej vody. Sú ľudia, ktorí takýto pokus o potrat prežili. Napríklad Gianna Jessen. Cielené usmrtenie ľudského embrya, plodu, či kohokoľvek nie je liečba.

kvoli
14. okt 2024

@glade22 toto je jedna z najkrajších vecí, ktoré som za posledné obdobie čítala na internete ❤️

elisebah91
14. okt 2024

Som sestra a iba vďaka viere to nesiem lepšie. Iste by som to zvládla aj bez nej ale nie tak dobre, nie tak milo, nie tak pokojne, nie tak trpezlivo, nie tak láskavo...
V nemocnici je veľa utrpenia či dlhodobého či krátkodobého, či vonkajšieho či vnútorného ...sú miesta, oddelenia kde je neustále prítomná smrť.
Všimla som si že smrť nie je strašná ale umieranie je veľmi ťažké. Ten proces.
Áno, viera ma nesie. A robí lepším človekom.

dooodka
14. okt 2024

@ina2405 chápem Váš postoj, vďaka za odpoveď.

ina2405
14. okt 2024

@any_soj presne tak

lenkakravcova
14. okt 2024

Boh dopúšťa i to dobré, i to zlé.
Bez Jeho dovolenia sa nič na svete nestane.
Všetko Mu podlieha.
Ak by to tak nebolo, nebol by Všemocný (zlé veci by vznikali a zanikali mimo Jeho moc).
To, čo na svete prežívame zlé nemusí byť len trest. Môže to byť aj skúška. 🙂
Spomeňme si na Jóba, ako bol skúšaný (chorobou, stratou celej rodiny) a nakoniec odmenený za trpezlivosť a svoju pevnú vieru, ktorá sa neohla ani v ťažkých situáciách.

Podrobíme vás skúške tým, že vás vystavíme určitému strachu, hladu, úbytku majetkov, životov a plodov. A oznám radostnú zvesť tým, ktorí budú trpezliví, Ktorí, keď by ich postihlo nešťastie, povedia: „My patríme Bohu a k Nemu sa vrátime“. Tým patrí požehnanie od ich Pána a milosť. A to sú tí správne usmernení. (Korán, 2:155-157)