Nástup do práce po rodičovskej
Ahojte, poprosím vás o radu.Je pravda že je ťažký nástup do práce po RD a že kopa žien ostane doma naďalej s deťmi lebo nezvládajú ich zaniesť do školy škôlky plus choroby a nikde nechcú ženy čo majú malé deti,je to tak?Ja som bola v tom že kto chce robotu si nájde.No okolie mi hovorí že som veľmi naivná.Ze ako to chcem zvládnuť,jedno dieťa mi ide do prvej triedy,druhé do škôlky.Zaniest oboch ráno,vychystat všetko.Potom utekať na autobus do roboty.Mala by som si nájsť robotu od 8 do 15 hodín.A poobede zas naháňačka do školy do škôlky a domov.Ucit sa so starším,variť,venovať sa deťom a kolotoč domácnosti.Znamy mi hovoria že to nezvládnem,ešte keď budú deti choré,starší bol každú chvíľu.Tak na robotu si môžem zabudnúť.Plus nekonečné prázdniny každú chvíľu,že uvidím že nenájdem si žiadnu prácu a budem musieť ostať doma.Co si o tomto myslíte?Vážne to je také ťažké zaradiť sa zas do pracovného života keď má človek už deti?
@zmrzlinka2021 To je trošku cez vyjadrenie. Nie každý má HO. Môj je rušňovodič. Hádaj, kto pôjde s dieťaťom k Dr, keď sa ráno zobudí s horúčkou? No ja. Či muž odstaví mašinu v depe, zavolá nadriadenému, sorry, dnes nejazdím? On je s deťmi vtedy, keď nemá službu, robí na služby, takže má aj počas dňa občas voľno.
A neskúsila by si nejaký obchodný reťazec? Viac krát som tu čítala, že tam berú aj na čiastočný úväzok.
Alebo skúsiť živnosť
Upratovanie, umývanie okien, žehlenie, pomoc starším ľuďom, stráženie detí....
Ako to vezme muž? Tak to máš veľmi zlý pohľad na vec. Deti sú spoločné a ak ty obetuješ svoju prácu, aby on neprišiel o svoju, tak on musí tiež niečo spraviť, nie?
@zuzliq Ja neviem chlapi to berú každý ináč.Mam kamošku čo je takto doma už tri roky s jedným dieťaťom lebo stále je chorá,tak nemôže robiť.A chlap jej posiela na účet peniaze z toho zaplatí čo má svoje veci aj kúpi potraviny a z toho vari.A keď niečo treba navyše má sa prosikat chlapovi že príklad pošli mi chcem ísť zubarke alebo kadernícke.Pride mi to dosť blbé.
@scila to sa este dozvies ze naco si doma ked vsetko sa da ked sa chce a "sedis doma na zadku" vid temy o zenach v domacnosti. Najlepsie od zien co su doma 13.30 a skace im okolo deti mama, svokra a dve tety 😃
Kazda jedna moja znama co ma na to vzdelanie alebo si ho bezi dorobit, sa tlaci do skolstva - presne kvoli prac.dobe a vykrytiu nekonecnych prazdnin a pridanych dni okolo sviatkov ked sa neuci.
@zuzliq Chcem vyskúšať aj Lidl Kaufland alebo Tesco či by ma nezobrali na skrátený.Uvidim.Na živnosť na to treba peniaze a to nemám veľa a ktovie či sa uživim potom,keď sa mi nebude dariť na živnosť skrachujem a zbytočne som do toho vrazila peniaze.
Cim skor kup auto, budes rychlejsia a mobilnejsia, na spoje sa spoliehat, to je s odretymi usami vsetko...
@scila Darmo sa o tom teraz hovoríme,povie dobre utiahne on všetko,no čo ja viem ako to bude vyzerať v praxi.Mozno po pár mesiacoch mi povie že už ho to nebaví aby on sám splácal všetko .
@babulkomale Nemám ani vodičák
No preto treba o tom otvorené komunikovať.
Môj muž má tiež super prácu, nemôže voziť deti zo a do škôlky, školy.
Ale chápe, že ja som tým ukrátená a preberám aj jeho časť zodpovednosti. Pomáha, ako môže, peniaze si nemusím pýtať.
Normálne vecne bez obviňovania sa dohodnite. Povedz mu, aké sú možnosti a ako to vidí on.
Ja by som nechcela zostať celkom doma, mne to nevyhovuje. Teda čiastočný úväzok je podľa mňa ideálny.
@zuzliq A na taký čiastočný skrátený úväzok to sa tiež dáva má zmluvu?Aj ráta sa to do dôchodku a je nárok na dovolenku?
Ak si predavačka tak reťazce berú v pohode na skrátené uvazky. Máš sj stravné aj dovolenku aj odvody. Aj príplatky za víkendy. Kľudne ti vyjde vyše 500e mesačne
Nie je to tak ako pises, ak by to tak bolo, tak by uz ziadna zena s dietatom nepracovala 🤷🏼♀️ Zalezi to od toho, ako velmi chces a aj co vies. Ja som dostala pocas RD super pracovnu ponuku (odporucil ma jeden byvaly kolega), takze mala isla do jasliciek. S muzom sme si rozdelili povinnosti, on vozi malu rano, ja pre nu chodim poobede a potom pripadne podla potreby to menime alebo zapojime babku. Nie je to az tak tazke ak mas partnera, kt je normalny. Slovodne matky extremne obdivujem, lebo to je naozaj masaker vsetko zvladnut sama 🙈 Za rok v jasliclach bola mara chora asi 4x, raz som bola tyzden na OCR, raz bol manzel doma a zvysne 2 razy som robila z domu a 2-3 dni sme sa prestriedali s babkou, ked uz malej bolo dobre. Takze vsetko je vec organizacie, odhodlania a pomoci zo strany partnera/rodiny.
skus ist do vyroby a ber nocne alebo vikendove smeny a cez vikend moze byt s detmi otec
@natalala nie vždy môže byť partner nápomocný v plnej miere ... Ako som písala vyššie, manžel je rušňovodič, to nie je práca po-pi od - do...to sú nočné, víkendy, sviatky, rôzne rozložené smeny počas dňa, čiže nehrozí, aby deti denne rozvážal, ani ja, ani manžel HO nemáme..pokiaľ je manžel v klasickej práci + HO, tak to ide
@babulkomale nastupila som pred 2m po rd s 5,5a 2,5 r a poviem ti nebyt babky,tak nemam sancu sa zamestnat. chodim do prace 6.20 a vraciam sa 16.10 - manzel pracuje na turnusy. cize nejake prestriedanie sa len s nim je nemozne 🤷♀️
@zuzanockamt necitala som ostatne komentare, ale opisala nasu situaciu. Mne sa velmi nepaci to nastavenie, ze ak sa chce zena vratit do prace, tak automaticky sa musi ona prisposobit, aby mohla robit vsetko s detmi/doma a este aj pracovat :D Pre mna je to aj o respekte medzi partnermi, kde obidvaja musia spravit kompromis, kedze deti su spolocne a chceli ich obaja. Vidim, ze by som mala mojmu muzovi ruky nohy bozkavat za jeho pristup a ochotu sa prisposobit, lebo aj moja praca a nejake moje karierne uspokojenie je rovnako dolezite ako to jeho.
@natalala Pokiaľ má kancelársku prácu a ty tiež, tak áno. U nás ja mám prácu, kde všetko stíham a manžel nemôže odstaviť vlak medzi stanicami a utekať vyzdvihnúť dieťa. Proste charakter jeho práce to nedovoľuje, ale preto nemusí byť menej ochotný a nápomocný ako napr. tvoj. Nedá sa paušaluzovať a nemôžu všetci pracovať z kancelárie alebo z domu.
Áno, normálne dostaneš zmluvu, ráta sa do dôchodku a máš nárok aj na dovolenku.
Konkrétne ti povedia na pohovore, podmienky sa môžu mierne líšiť.
@scila a čo tvoja kariéra? Si menejcenna?
@zmrzlinka2021 Nie každá žena chce kariéru.V mojom okolí sú len ľudia čo majú obyčajnú prácu a nechcú ísť vyššie s kariérou.Nie každá chce byť manažérka a podobne profesie.No pracovať a zarábať peniaze treba.
Väčšina ľudí robí vo firme kde niečo vyrábajú či už auta alebo televízory,no všetko je to operátor výroby.Pravkvat treba lebo z čoho by zaplatili účty a všetko.
Ale treba mysliet aj na dochodok. Ked budes doma, nepojdu ti odvody a bude mensi dochodok. Toto si zeny neuvedomuju vobec.
Autorka:
Skús reťazce ako Kaufland, Tesco, Lidl atď a dohodnúť smeny tak, aby si stíhala škôlku/školu, prípadne víkendovky, sviatky ( ak muž vtedy nerobí). Doma určite neostávaj, potrebuješ aj svoj príjem a nie byť závislá len na mužových peniazoch.
@zmrzlinka2021 život je otázkou priorít. Teraz sú mojou prioritou deti. Aby bolo o nich dobre postarané, aby boli spokojné a aby som z nich vychovala dobrých ľudí. Pracovala som popri strednej aj vysokej škole aj pred nástupom na MD a snažila som sa aj po RD a aj tak som dostala výpoveď. Lebo OČR, prázdniny...
V živote som sa už narobila dosť, som človek, ktorý sa práce nebojí a predpokladám, že keď deti podrastú tak este v práci strávim veľa rokov (ak zdravie dovolí). Nepotrebujem byť ani bohatá, ani slávna. Mám za sebou stresujúce obdobie, kedy som sa snažila skĺbiť prácu, rodinu aj domácnosť. A zistila som, že človek môže akokoľvek chcieť, ale niekedy akoby sa celý svet postavil proti.
A Ssovo kariéra v mojich prioritách nieje. Chcem robiť prácu, ktorá má zmysel a ktorá má baví. Nikdy som neriešila nejaké pomyselné stupienky na kariérnom rebríčku, na ktorého vrchole mnohých čaká vyhorenie.
Mám pri sebe muža, o ktorého sa môžem oprieť a spoľahnúť sa na neho, muža, ktorý sa o nás zatiaľ vždy dokázal postarať. Keď rozbiehal on svoju "kariéru", pomáhala som ja jemu, keď niekedy nemal ani na odvody. Tak teraz ostanem chvíľu doma a uvidím, čo život prinesie.
@joannita Myslím aj na dôchodok.Som sa tu pýtala či aj skrátený úväzok sa ráta do dôchodku.
Keby to zhrniem tak to zalezi od 4 faktorov:
- zamestnavatel resp nadriadeny
- partner, ktory by mal byt plnohodnotny rodic - mal by sa aj partner prisposobit novej situacii a nie tvarit sa, ze ideme v starych kolajach
- ochota seba sa prisposobit situacii - napr hovoris ze budes chodit busom, no tak treba auto a setri cas na cestovani
- minimalizovat niektore cinnosti a nedbat tak na poriadok, varenie atd pripadne zapajat aj partnera alebo aspon raz za cas si zavolat pomoc
Ale plne ta chapem, ze mas strach a obavy. Ja som ich tiez mala ale fakt uplne a prehladom to stihame. Je pravda, ze nemam uz taky poriadok a jeme cely tyzden take rychle jedla typu cestovina ale teda nie sme aspon v strese.
prečo by sa mala žena mužovi prosíkať o peniaze? To dieťa, pre ktoré nemôže pracovať, lebo je stále choré, ja aj jeho, nie? Ak s tým má mladý pánko problém, nech zoženie opatrovateľku, ktorú budú platiť obaja a ona pôjde do práce. To by malo byť medzi mužom a ženou samozrejmosťou, keď spolu žijú (je jedno či ako manželia, alebo ako partneri), že raz potiahne jeden, raz druhý a to aj finančne. Veď sa to môže veľmi ľahko otočiť, ona bude pracovať a on bude na dlhodobej PN, potom bude prosíkať zase on? To čo sú za vzťahy?

No, vezme to tak, ako to je.
Buď ti pomôže pri nástupe do práce a preberie svoju časť zodpovednosti, alebo preberie celú finančnú záťaž a ty mu pomôžeš tým, že preberieš deti na svoje plecia.
Takto mu to treba povedať. Neexistuje, že sa nebude o nič starať a bude sa tváriť, že ty nič nerobíš.