icon

Nechcú ma do práce, lebo som Rómka

26. jún 2023

Ahojte vystudovala som hotelovu akademiu s maturitou hladam si zamestnanie do hotela ,ci uz recepcia alebo chyzna .Pracovala som v jednom znamom hoteli cca 4 roky cize prax mam .Najprv som bola chyzna neskor recepcna .Ja som isla na matersku a hotel sa zrusil skrachoval .Teraz ked si hlasam pracu tak cez telefon ok pridte na pohovor mate prax ako nahle pridem hned mi povedia ze uz je obsadene .Na druhy den volala kamoska jej povedali ze je to volne .Stalo sa mi to uz 3 krat som dost sklamana naposledy som kontaktovala dany hotel a bolo mi povedane ze romovia nemozu robit v prestiznom hoteli ...Nasla som si nakoniec pracu ako upratovacka v nemocnici myslite si ze je to fer ??

tilly
28. jún 2023

Zbal aj deti a choď do zahraničia. V alpách si nájdeš určite robotu, je tam kopec Sloveniek, madariek...
My sme chodili do jedného hotela a robila tam Rómka zo Slovenska a mali ju tam radi, nikomu to nevadilo, bola pekná, milá, pracovitá.

davidofff
28. jún 2023

Nie .nieje to fér.....je to strašné .aký dokážu byť ľudia...vieš najhoršie je ...že veľa biely h je omnoho horších ako sú rómovia......bohužiaľ ale Slovensko ,tupý národ !!!

gab1sol
28. jún 2023

Ktorýže prestížny hotel ťa takto odmietol? Vieš, napísala si, že si pracovala ako upratovačka a neskôr ako recepčná. Teraz (po materskej) ťa odmietajú prijať, lebo si Rómka. Pre istotu si tu dala aj fotku, lebo vraj vyzeráš dobre (čo ti tu viaceré napísali). Ale práve toto nie je jediné kritérium, na základe čoho by ťa mali prijať. Celá diskusia sa točí okolo toho, že ťa neprijali pre rómske korene, aj keď vyzeráš dobre. Ale ani raz si nenapísala svoje prednosti, pre ktoré by ťa naozaj mali prijať…

denithestrange1993
28. jún 2023

Ver mi,ze v takom hoteli by si ani nechcela robit co maju predsudky voci Romom. V dnesnej dobe uz vidim Romov na roznych poziciach,tak ak mas prax nevzdavaj to.

bejusicek
28. jún 2023

Nahlásila by som ich za diskrimináciu… toto hnusne škatuľkovanie lebo každý Róm je taký istý… 🤦🏼‍♀️

zoeeoz
28. jún 2023

Hotel by som nahlasila za diskriminaciu

veronikasarkanyova
Autor odpoveď zmazal
veronikasarkanyova
28. jún 2023

Inak nemusí to byť kvôli tomu, ťažko nájsť prácu keď máš doma malé dieťa, kľudne to môže byť reálny problém len ti to nemôžu povedať na rovinu a takýto problém má skoro každá bez súvislosti na etniku

senta_sofia
28. jún 2023

Povedz, ze nie si Romka, ale mulatka. My sme mali kolegu, tiez niektori na neho pozerali cez prsty a on mal otca Egyptana. Slovaci su majstri sveta v predsudkoch.

mikadooo
28. jún 2023

To ma hrozne mrzí :(((. Žiaľ, na SVK sa tomu vôbec nečudujem... Veľmi ti držím palce, aby sa ti podarilo časom nájsť prácu v hoteli. Určite to máš 100x ťažšie ako "bieli". Ale hlavne to netreba vzdávať, určite sa nevzdávaj a hľadaj. Prípadne cez referencie, bývalé kolegyne, atď. Všetkým by som napísala, čo sa mi stalo a že keby sa niekde "u nich" uvoľnilo miesto, či by ma nemohli odporučiť. Nikto nebude odporúčať šlendriána, čiže takýmto štýlom by ti mohol dať manažér daného hotela šancu bez predsudkov. Veľmi ti držím palce...

vanilka3
28. jún 2023

@gab1sol tu na MK ale nie je na pohovore, aby nam poukazala na svoje prednosti.
Pointa je ta, ze jej dovod neprijatia bol rovno povedany do oci. A teda, ze je to jej "pôvod."

gab1sol
28. jún 2023

@vanilka3 v jednom lukratívnom hoteli to povedala manažérka, pritom iní jej povedali, že vyzerá dobre… Z toho nesúdim, že to bolo povedané do očí. A že aj podala podnet, ale nikto to nerieši, resp. nevie, či to riešia… Nie, nie je na pohovore, ale rieši sa tu to, že je krásna, čistotná a podobne. Dokonca som si tu prečítala, že je pracovitá, ale nikto nevie, či naozaj nie je vhodná na tú pozíciu a to bol reálny dôvod neprijatia.

sissik
28. jún 2023

ak si z Kosic a viea anglicky, skus ist na pohovor do nadnarodnych firiem. Ver, ze tam predsudky nemaju a recepciu ma kazda takato firma. V sprave mozem poslat mena spolocnosti ak mas zaujem.
V pripade, ze ti do oci povedali ze je to koli tomu, ze si Romka, je to diskriminacia. ALe vieme, ako to vo svete chodi, je aj vela zlych skusenosti s Romami, menej dobrych a velakrat na miesto nezoberu ani bielu matku s malymi detmi. Drzim palce pri hladani a ver tomu, ze miesto najdes. Pozri sa na pozitivne priklady, ci uz muzikantov, splnomocnencov pre riesenie romskej otazky. Ja som na brigadach zazila aj slusnych a videla som aj neslusnych. Snad sa predsudky koli inym narodnostiam vytratia.

lusyyy36
28. jún 2023

Dojdi ku nam do Viedne, hneď by som mala pre teba prácu kebyze tu byvas😃

nikaeli
28. jún 2023

ja tomu celkom nerozumiem
pozvali ťa telefonicky na pohovor a akonáhle si vošla do dverí, bolo ti povedané, že je už miesto obsadené? alebo ti to povedali až po pohovore?

majkabambulik
28. jún 2023

Neverim ti ani pol slova, neviem odkial si, ale napriklad vo Vysokych tatrach pracuju romky v hoteloch uplne bezne a nikto ich nediskriminuje, takze prosim nerozpravaj o rasizme ci diskriminacii pokial nesplnas poziadavky na pracovnu poziciu!!!! Ak kamoske povedali, ze pozicia je volna, tak asi fakt nenasli tu spravnu osobu. Z pohladu zamestnavatela ty si skor rizikovy zamestnanec vzhladom na to, ze si matka s malymi detmi, co znamena ze je to zamestnanec velmi casto na OCR -osetrovanie clena rodiny/PN. A za toto NEOBVINUJ zamestnavatela-sukromneho podnikatela Z RASIZMU a nevybliakuj to do sveta aka si ty chudinka romka uboha utlacana, pretoze mozes byt aj eskymacka no jednoducho ta podnikatel nevemezme do prace a pocka radsej na slobodnu zienku, alebo na pani s odrastenymi detmi v strednom veku ci pred dochodkom hoci aj z mensiny eskymakov-ale bez rizika ze viac bude doma ako v praci!

janamoto78
28. jún 2023

No rómovia robiť nemôžu v tom “prestížnom” hoteli, ale ja sa pýtam, ubytovali by tam róma? Peniaze od neho by sa im už nehnusili? Akože nonsens. Až mi je z toho zle..

andreatytler
28. jún 2023

Je to velmi nefer. Malo by to byt protizakonne ale neviem ci na to Slovensko ma zakony.
Bojuj za svoje prava. Podaj staznost na prislusne urady, co si uz urobila. Volala by som na ten urad ze ako to ide. Je dost mozne ze rasisti su aj na tom urade. Ak ti nedaju ziadnu odpoved, chod za riaditelom toho uradu. Chod do TV. Tento problem treba medializovat, aj ked chapem ze to asi nebude pre kazdeho. Taketo spravanie treba verejne odsudit. Tu kde zijem sa kazducky takyto rasisticky ladeny incident dava do TV. Napriklad nejake dieta v skole nazvu neger, mama to okamzite riesi. TV nabehne do skoly. Skola samozrejme chce dobre vyzerat a tak hned reci o tom ako pracuju s detmi na rasovej diskriminacii, a urobia detom dalsiu prednasku na tu temu. TV moderatorka sa pyta nazory deti priamo tam v skole, kazde jedno dieta to odsudi a tym modeluju spravanie pre ine deti.
Rasisti su vsade. Vzdy boli a vzdy budu, ale tu kde zijem si ludia velmi dobre rozmyslia co vypustia z ust. Dufam ze situacia sa casom zmeni aj na Slovensku. Cely svet sa globalizuje.
Ja byt romka, na Slovensku by som nezila. Velmi smutne ze to musim povedat o svojej rodnej zemi.😢

simca06022011
28. jún 2023

@andreatytler len to treba aj dokázať...

katka1389
28. jún 2023

Nevzdavat sa hlavne skuste aj inde furt musite otravovat....Ze mate vazny zaujem najde sa urcite nejaka praca niekedy to vsak trva

andreatytler
28. jún 2023

@simca06022011 Tiez si myslim ze to treba dokazat ale to len preto ze sme tak nauceni. Tu sa nic take nedeje.
Ta mama nabehne do TV okamzite ako sa jej dieta doma postazuje ze ho iny spoluziak nazval negrom a ta TV tiez nepyta dokazy od mamy ale hned nabehne do skoly urobit reportaz. Nerobi sa to preto aby sa meno skoly ociernilo a aby sa verejne pranieroval vynnik, ale robi sa to preto aby sa problem medializoval a aby sa modelovalo ziaduce spravanie a verejne sa odsudilo to neziaduce. Oni nezverejnia v tej reportazi mena a ani skolu aj ked to sa da zistit podla toho ako vyzera. Skola urcite nie je nadsena ked sa taketo nieco stane, ale berie to ako prilezitos ukazat sa ze oni su v tejto oblasti aktivny, co vsetko robia a ze nezatvaraju oci pred problemom, ale riesia ho.
Podla mna by ten inspektorat prace mal nabehnut do toho hotela a hodit s riaditelom rozhovor ci uz su hmatatelne dokazy ze to povedal, alebo nie.

simca06022011
28. jún 2023

@andreatytler nedeje a je to dobre? Lebo potom dochádza aj k diskriminácii opačnej strany.. obviňovali atď. Pritom to vôbec nemuselo byť ako dieťa povedalo, ako človek povedal... A hlavne zmizne objektívnosť, stačí pomrncat, že som diskriminovaní a vybavene... budu sa báť robiť ľudia a firmy čokoľvek, robiť výber ľudí, baviť sa s ľuďmi.. ved co keď si vymysli niekto nieco? Treba s tým opatrne zachádzať.
Inšpektora nemá právo mne ako slobodného podnikateľovi diktovať koho zamestnam a koho nie a myslím ze preto sa k tomu vlažné stávajú. Za mnou raz boli prečo som so riešila Dravotny stav :D prišli s veľkým halooooo, povedala som a odišli s ovisnutym nosom a dali mi za pravdu... tak ešte toľko k tomu;)

simca06022011
28. jún 2023

A ešte ďalšia vec, ľudia sa boja zamestnať u nás Róma. Je problém ľudí prepustiť, zakonnik prace je neskutočne skostnateny, ale okrem toho ide aj o viac komplikácií: problém sme mali v areály (sme firmybna kope, kazdy svoje priestory), kde si jeden rómsky chalan začal nosit rodinu a kradli... pravdepodobne pod vplyvom rodinných príslušníkov proste zacal postupne, pri riešení došlo k nepeknym.situaciam... Čiže toto nikto nepotrebuje. A preto si vyberajú zamestnávatelia KOHO zamestnaju. Bohužiaľ.aj slušní a šikovní ľudia sa zvezu s takymito.. tu žiadny model správania nehľadaj. Škola je iná vec. Škola urobí pre svoje pr divadielko aj u nás.. o tolerantnosti, nesikanovani.. A tym to končí. A deti sú tolerantne a chapave, iným spôsobom.. neriešia. Formujú sa názory a pristup vplyvom skúsenosti neskor.

20erika07
28. jún 2023

Mrzi ma to velmi. Azda farba pleti robi nejaky hotel menej prestizny ? U nas v praci mame manzelov romov a ich syna. Akoze len som čumela aki su. Schovaju do vrecka hocikoho z nas ostatnych kolegov, velmi su mudri. My musime v praci ovladat vela predpisov, mame pravidelne preskusania, velku zodpovednost atd atd, je nemožné sa to všetko naučiť, ani tí co to učia to neovladaju tak ako tá romska rodinka, odpredu, odzadu ovladaju všetko. Este su to aj velmi dobri ludia. A ja som za nich vdacna moc, bola by velka škoda, keby nas zamestnavatel im nedal sancu tak ako tebe tam ☹
Tak ma taketo veci štvú ☹

andreatytler
28. jún 2023

@simca06022011 No to uz je o tom ako je nastavena slolocnost. Jasne ze sa to moze zneuzit a mozu si ludia vymysliet obvinenia a uskodit. Ide o to na akej urovni je ta spolocnost. Ak toto ocakavam od ludi naokolo ze budu falosne ociernovat, tak je to smutne a spolocnost je na tom zial dost zle.
A ano, ludia sa boja, ale nie robit vyber a bavit sa s ludmi. Nikto nema problem povedat hocikomu ze ho nezamestnaju ale kazdy sa boji povedat ze ho nezamestnaju preto ze je rom/cernoch/mamicka s 2 detmi atd. Na toto si davaju ludia sakramentsky bacha.
Bez vetra sa ani listok nepohne. Ak inspektorat dostane za rok 4 staznosti koli rasizmu, je pravdepodobne ze ten rasizmus tam je.

simca06022011
28. jún 2023

@andreatytler tak toto bolo zvláštne ze to takto povedali na pohovore, nemyslím ze je to bežné. Väčšinou sa používa, ďakujeme ozveme sa ;)

andreatytler
28. jún 2023

@simca06022011 No ved autorka to potvrdila ze jej tak povedali. Ja tiez dufam ze sa to bezne nedeje, ale nemalo by sa to diat vobec.

konvalinka41
28. jún 2023

Ahoj. Nie nie je to fer a romovia to maju brutalne tazke. Jedine co ti mozem poradit je prestahovat sa do lokalit kt su multikulturne,teda napr Praha. Tu vidim jedinu sancu si z prace ferovo vyberat. Prajem ti vsetko dobre

17alexis
28. jún 2023

Podnikám, máme vo firme jedného Róma a poviem ti, že musím učiť jeho kolegov, ktorí už majú pred 50-kou, že netreba súdiť a hádzať všetkých do jedného vreca. Stále na ňom hľadali nejaké nedostatky, ako napr., že nevie robiť - zavolala som klientovi a ten povedal, že robiť vie, potom zas tvrdili, že smrdí - zavolala som majiteľke ubytovania a tá povedala, že to nie je pravda a že je čistotný. Tak som teda tým kolegom vyčistila žalúdok a je pokoj. Verím, že aj ty stretneš normálnych ľudí a dostaneš svoju šancu. 🙂

janicka1985
28. jún 2023

Urobte si napr.opateovateľsky kurz a do domova dôchodcov Vás zoberú,u nás v DD pracujú aj rómky a sú šikovné a zlaté, niektoré si urobili 2 r.nadstavbu v zdravotke a už sú zdr.asistentky, majú vyšší plat a niektoré to aj odišli robiť do nemocnice a tam je to o level lepšie 🙂 Poznám jednu čo si ešte dorobila vš a robí sestru na urgente