Nezamestnateľní ľudia
za posledne tri tyzdne som sa rozpravala s niekolkymi kamaratkami.bud su nezamestnane, alebo coskoro budu nezamestnane, bolo im to avizovane dopredu. okrem dvoch, maju ostatne aj vysoku skolu, kazda ineho smeru. ani jedna si nevie najst pracu. niektore zacinaju byt z toho zufale. ked si predstavim ze ma o chvilu caka to iste, zrovna pokojna nie som... ☹
je fakt nemozne najst si pracu? vsetky su z bratislavy. ked si uz nevie najst pracu vysokoskolacka v BA, tak potom neviem co zvysok slovenska
vy mate aku skusenost? ja mam v sirokom okoli "az" tri maminy, ktore ostali po rodicovskej na povodnom mieste 😖
@afrika a preco trapne, ja to mylsim uplne vazne, co je na tom trapne???? Keby mi naozaj niekdo zaplatil za dojenie krav 850 euro,tak to idem robit, a hned!!!! Ako tu uz bolo viac krat spomenute, ziadna praca nie je ponizujuca, zastavam ten nazor, neviem ako ta to napadlo,ze sa snazim niekoho strapnit?!
A mimochodom vobec ma nenapadlo,ze klames, prave preto som to napisala.
@martija moji rodičia robili celý život na družstve...tu u nás im nevystačila výplata takmer na nič a tak sa rozhodli odísť... za tím platom je ale neskutočne veľa nadčasov, ktoré museli robiť, ťažká práca a mráz cez zimu... neviem, či to stálo za to... maminka nám ochorela a umrela, ocino tam zostal sám :( preto som asi tak reagovala podráždene... :( ospravedlňujem sa..
@afrika a este ma napadlo,ze nechapem preco hned vsetci vsetko berete ako urazku, ponizenie, strapnenie....aspon ja som z tych, ktory sem nechodi vyhladavat konflitky, naopak, neznasam ich, snazim sa im vyhybat. A nikdy nikoho nesudim, a zvlast nie ludi ktorych nepoznam, ani v päte by ma nenapadlo, ze toto beries ako urazku tvojich rodicov. Bud mas zly den,alebo zle skusenosti s ludmi,no ver mi nie vsetci sme zloprajni, zakerni.
@afrika aha! Tak teraz to uz chapem, tak tam je pes zakopany, ono to mozno neni az tak dobra praca,kedze pracovali mozno aj 12 hodin denne, robili soboty, nedele....tak potom to mozno dokonca je biedny plat a v porovnani s tym,ako velmi sa nadreli a ako to dopadlo! Je mi to velmi luto, ze maminku uz nemas. Ten smajlik bol na odlahcenie, lebo akoze som zhikla 🙂. Ja som totiz 10 rokov doma, a mam strasny strach,ze si pracu nikde nenajdem a preto fakt rozmyslam nad kadecim.....
@afrika ano to je urcite problem a bojim sa aj toho,ze mam tri deti, takze ked to niekde spomeniem, tak uplne koncim. Mam kamaratku ktora ked hladala pracu,tak vraj nanu pozerali jak na choru,ked povedala,ze ma deti. Ja som doma strasne dlho, nemam prax, nemam vs. Ucty treba platit a z mojej hrdosti sa nezaplatia, takze na zaciatok, by som urcite brala hocico,
no vidis, prave to je to, ze robotnik sa nadrie ako otrok, je za tym neskutocne vela fyzickej prace a v tom pripade je ten plat aj maly...je mi luto, ze to takto skoncilo....
moja mama sa cely zivot nadrela, robila v tovarni, na tri smeny....a vyplata???? tyzden pred nou sme uz boli v minuse...
takže, dala som na rady tu z fora a žiadala som o spätnú väzbu prečo ma nezavolali na pohovor a pod, a výsledok? buď ma úplne odiknorovali a neodpísali a keď som telefonovala tak ma zrušili hneď ako jarný sneh, že sa mám informovať písomne, a znova mi následne neodpovedali. takže doteraz som sa nedozvedela, kde je chyba, že ma každý odignoruje. ☹
zienky mozno dost od temy, ale neviete ako prebieha povovor do elektra predajne? zajtra ma caka a neviem co mozem ocakavat, hlavne ake odborne otazky 😒
Skusim ozivit debatu mojim nazorom: zial podla mojich skusenosti ludia radsej budu sediet doma na zadku, lamentovat ze nemaju pracu a pritom snivat o 1000eurovych platoch! Ponuknete im 500eur v cistom za stabilnu, hoc manualnu robotu v BA a vysmeju sa vam do oci, asi si myslia ze kazdy v BA zaraba tisice. Ludom sa nechce robit! Su asi aj vynimky ale ja som sa s nimi este nestretla.
Dalsia skusenost je taka ze clovek prejavi zaujem o pracu ale ked im spatne volame, bud nedvihaju alebo ked sa uz dohodnu na pohovore, tak bez ospravedlnenia nepridu... to kde sme?
Co myslite, kde je chyba, v ludoch ktori chcu vela zarabat alebo v zamestnavateloch, ktori ponukaju nizke platy? Ale ved sme na Slovensku.......kym na najdu ludia ktori to budu robit za menej, tak zamestnavatel mzdu nezdvihne.
@misskisa zamyslela som sa nad tým čo píšeš. Možno je odpoveď presne v tej tvojej poslednej vete: "...kým sa nájdu ľudia, ktorí to budú robiť za menje, tak zamestnávateľ mzdu nezdvihne." No možno práve prichádzame na onú pomyselnú hranicu, kedy ten plat je už tak ponižujúco nízky, že sa skutočne nevie nikto nájsť, kto by išiel robiť hoci aj stabilnú prácu. Každý človek má určitý stupeň sebaúcty. Tiež osobne nemám rada tie typy, čo sú zaseknuté v tom, že musia robiť len presne vyšpecifikovaný obor ( a takých prac. pozícií je málo - samozrejme že sú lepšie platené) a radšej bude roky sedieť doma len aby nešiel robiť o trošičku inú prácu, možno o trošičku menej platenú. To je jeden extrém. Druhý extrém ale je, keď človek je v tak obrovskej finančnej tiesni, že je nútený zobrať hocijakú ťažkú a ponižujúcu prácu za úplne minimálnu mzdu - ľudovo povedané, to je už otročina, brutálne ponižujúca sebaúctu každého človeka. Ako vždy najlepšie je vedieť udržať ten stred. Všetko to závisí samozrejme od mnohých okolností, ale ak všetko naokolo stále len dražie a platy akosi stále zostávajú na rovnakej úrovni, tak to jednoducho raz dôjde do bodu, kedy nielen pár ľudí, ale postupne stále viac a viac až ich bude väčšina, začnú pociťovať to, že vlastne "otročia", čo ponižuje ich prirodzenú sebaúctu. Až sa to môže dostať na hranicu, kedy si povedia, radšej nerobiť nič, ako byť otrokom. Tak možno aj preto je čím ďalej tým menej záujem o "stabilné" miesta za 500E - veď koľko stojí v Blave nájom? Druhá vec je výchova. Bohužiaľ dnešní mladí už vôbec nie sú vychovávaní k práci - už vôbec nie manuálnej - sú vychovávaní k úspechu/kariére a rýchlemu zbohatnutiu. Chlapci už nepomáhajú na dvore svojim tatkom, dcéry v kuchyniach svojim mamám, veď to sa už dnes považuje pomaly za nezákonné vyžadovať od dieťaťa nejakú prácu, takže ich radšej vodíme po krúžkoch a sme spokojní ako ich všestranne rozvíjame a pripravujem snáď na úspešnú kariéru. Takže všetci sú odmala naprogramovaní ísť na vysokú školu a potom hľadať nejakú adekvátnu prácu, pod čím si väčšinou predstavujú nejaké manažérske posty, nejaké IT vysedávanie pri pc, nejaký lekár, právnik atď. Na druhú stranu viac ako to bolo v inej dobe sú zameriavaní na svoje ego a na svoje sebavedomie, takže ak z tej školy výndu, skutočne nechcú zobrať hocijakú prácu. Presne posledných pár rokov nám už vychádzajú zo škôl takto vychovávané deti a tí veru len tak prácu manuálnu za 500E nezoberú. Ja si pamätám keď som zo školy vyšla ja pred 20 rokmi, jasné, snažila som sa nájsť prácu čo najbližšiu môjmu vzdelaniu, ale keď sa nepodarilo, zobrala som aj inú. A ani ma nenapadlo povedať šéfovi, že tú podlahu neumyjem, aj keď som to vôbec nemala v náplni práce. Teraz už bežne zažívam, že nastúpi mladý človek a ak sa mu prikáže urobiť niečo čo je len trochu mimo jeho povinností vyplývajúcich zo zmluvy, tak sa ohradí a proste to neurobí. Takže takíto mladí nám teraz vychádzajú zo škôl, nuž a tí starí skromnejší, ktorí boli ochotní sa ponížiť aj na úroveň otroctva, holt pomaly vymierajú. A tak možno skutočne prichádza doba, čo ja osobne považujem v niečom za dobré a inak sa k tomu ani dospieť nedalo, len že vznikne takýto tlak, že zamestnávatelia budú nútení tie mzdy konečne zdvihnúť, aj za tie povolania, ktoré sa nepovažujú za atraktívne ale je to drina a niekto ju urobiť musí, takže prečo by nemala byť adekvátne ocenená. Na druhej strane nezávidím ani zamestnávateľom, hlavne tým drobnejším podnikateľom, ktorí sú zase zdieraní štátom kde sa dá. Nuž tí by sa ale zas mali vzbúriť a donútiť štát aby ich prestal zdierať a aby sa nastavili zákony tak, aby sa podnikateľské prostredie práve viac podporovalo a nie naopak, no a v konečnom dôsledku korupcia, aby sa štátne peniaze nerozkrádali na to na čo nemajú - ale to je už trochu mimo, aj keď dobre vieme, že všetko so všetkým súvisí, a takáto situácia na slovensku by nebola, keby každý neprispieval svojou troškou...
Táto situácia by veru na slovensku nebola keby nebol nastolený kapitalistický režim, lebo dovtedy mal každý zamestnanec ako takú úctu a mohol si za svoj aj keď nízky plat kúpiť všetko čo potreboval a ešte aj kvalitné to bolo.
@misskisa o 500 eurach v cistom sa predavackam z lidla, kauflandu, ci tesca moze len snivat. nehovorim este, kolko zarabaju ludia v samsungu v GA a vo Voderadoch. lacne pracovne sily z ukrajiny a rumunska tam zarabaju do 350 eur. moja mama zarabala ako upratovacka 300 eur v cistom....
tu je taka nezamestnanost, ze ludia budu robit aj za takuto mzdu, len aby prezili od vyplaty do vyplaty a 500 eur im tu nik neponukne.
@irenkask ja som z generacie 30-nikov, socializmu som si vela neuzila, ale radsej by som zila vtedajsiu dobu ako tuto nasu momentalnu ... bola istota prace, byvania, socialne istoty ... mam VS vzdelanie, robim to, co som vystudovala a zarobim 500-560 v cistom so 7 rocnou praxou ... viem, ze mnoho rovesnikov a mladsich asi so mnou suhlasit nebude, ale podla mna bola za socializmu lepsie
Jemine, ved minuly rezim nebol len o istote! Ved to bol zivot v klamstve! Ako sa tak da zit? Kolko zla byvaly rezim napachal, staci sa o to aspon trosku zaujimat. A veru nezda sa mi, ze by sme sa mali nejak materialne dobre, to je spomienkovy optimizmus starsej generacie. Ja inak z duse neznasam ked sa materia a materialny blahobyt povznasa nad vsetko ostatne. Napr prvy slov stat - ano, prosperovali sme, ale za aku cenu? Za cenu 70 000 zivotov vyvezenych v dobytcakoch...taketo nieco nedokaze vyvazit nic.
@mima4 , nerada vstupujem do takýchto debát,ale nedá mi. Socik padol, lebo sa vytvárala prebytková ekonomika a nie ekonomika na základe dopytu a ponuky. Na druhej strane sa ťa ja opýtam, si presvedčená, že toto "kapitalistické" zriadenie je správne?? Pretrvá??? Niekto len na základe svojich skúseností vyjadril svoj názor. Zažila som oba systémy a poviem ja by som momentálne nemenila. Ale verím, že ľudia majú radi istoty, kt. socík dával.
@irenkask prosim? socik nebol iba mlieko za 2 KSČ, rozik za 10 halierov, pre niektorych to boly roky utrpenia, stradania, moralnej, kulturnej, financnej a politickej sikany.
nehovorim, ze tento model sucasneho spolocenskeho zriadenia je idalny, ale so socikom by som ho neporovnavala.
@andrejka10
ale ja tu nehodnotim, koho nazor je spravny ci nie, kazda z nas ma pravo na svoj nazor. Ale vela ludi nechape, ze to co bolo za sociku, bola len iluzia, zivot spolocnosti najprv zo zhabanych penazi bohatych ludi (neraz majetky vytvorene celymi generaciami vyrobcov) a potom z pozicanych penazi.
Urcite aj kapitalizmus ma dost negativ, na druhej strane, stale prevladaju jeho plusy nad plusmi socializmu.
Kapitalizmus, resp. demokracia je zatial to najlepsie co clovek vymyslel.

@vadimka ocino pracuje blízko Trnavy, teraz možno presne nenapíšem názov dediny ale mylím, že sa to volá Majcichov alebo Vlčince