icon

Nezamestnateľní ľudia

xlucia
29. sep 2012

za posledne tri tyzdne som sa rozpravala s niekolkymi kamaratkami.bud su nezamestnane, alebo coskoro budu nezamestnane, bolo im to avizovane dopredu. okrem dvoch, maju ostatne aj vysoku skolu, kazda ineho smeru. ani jedna si nevie najst pracu. niektore zacinaju byt z toho zufale. ked si predstavim ze ma o chvilu caka to iste, zrovna pokojna nie som... ☹
je fakt nemozne najst si pracu? vsetky su z bratislavy. ked si uz nevie najst pracu vysokoskolacka v BA, tak potom neviem co zvysok slovenska
vy mate aku skusenost? ja mam v sirokom okoli "az" tri maminy, ktore ostali po rodicovskej na povodnom mieste 😖

maca_p
4. okt 2014

... boli... samozrejme 😎

mima4
4. okt 2014

@zuzanockamt
a kto ti vyberal skolu? nutil ta niekto ist za ucitelku a robit ucitelku?
vzdy je moznost si vybrat aj skolu, ktorej absolventi idu do inej platovej kategorie... inak zarabaju, a tu moznost ma kazdy (teraz hovorim o vysokoskolakoch)
To ze dnes 90 % ludi ide na skoly kde tituly maju pomaly za dochadzku a potom sa cuduju ze ich uplatnenie je takmer nulove a prijmy ubohe... to je uz ich rozhodnutie...

zuzanockamt
4. okt 2014

@mima4 dakujem za zhodnotenie mojej osoby - cize titul som dostala za dochadzku ? ... ze o tom neviem 😀 ... moja praca ma zaujima a bavi - asi preto som studovala PgF a vybrala som si fakt narocnu kombinaciu 🙂 ... a zaujimave, ze moj muz ma tiez VS - narocny technicky odbor - a zaujimave, ze plat len o 100 eur vyssi ako ja 🙂

mima4
4. okt 2014

@zuzanockamt
ja som niekde napisala o tebe, ze mas titul za dochadzku? Ak si to nepostrehla (a s VS by som ocakavala porozumenie textu),pisala som danu myslienku vo vseobecnosti.
Ak si si to vybrala dobrovolne, tak si vedela, do coho ides, taktiez aj prijmovo, tak co teraz riesis plat?

zuzanockamt
4. okt 2014

@mima4 plat riesim, lebo musim z niecoho kupovat potraviny, oblecenie, platit skolku atd 🙂 ... ale OK, nechavam to tak 🙂 ... jasne, ze mas pravdu 😀 😀 😀

mima4
4. okt 2014

@zuzanockamt
tak toto (plat) si mala riesit vtedy, ked si uvazovala o svojom buducnom povolani.
Nerozumiem tvojej poslednej vete... ty mas problem diskutovat alebo radsej namiesto argumentov vyriesis situaciu "jasne, ze mas pravdu". Opat, ja od vysokoskolsky vzdelaneho clvoeka ocakavam seberovneho partnera na diskusiu...

zuzana76
4. okt 2014

@mima4 cize ak ma tato praca naplna, mam drzat hubu a krok a byt vlastne rada,ze som rada, vsak? Ja som ucitelku chcela robit od mojich 10-tich rokov a myslim, ze som celkom dobra a obetava ucitelka, ale platovo sa mozem porovnavat s kym? nechcem ponizit ziadne povolanie, ale VS vzdelany clovek by sa mal pohybovat v uplne iných platovych sferach ako ucitelia.

zuzana76
4. okt 2014

@mima4 ja som si svoje povolanie vyberala pred vyse 20-timi rokmi, ked aj plat a celkove ponimanie ucitelskeho stavu bolo uplne odlisne.

zuzanockamt
4. okt 2014

@mima4 s tebou nemam zaujem diskutovat 🙂 ... si pre mna nesympaticky, arogantny, povysenecky clovek - s takymi sa do reci radsej nepustam - neminam energiu ... nereagovala som na teba, ty si si zase raz potrebovala rypnut 🙂 ... tema ma zaujala ... nieco som z tych viacerych stran precitala a mala som potrebu adresovat prispevok jednej zienke, co som aj urobila 🙂

mima4
4. okt 2014

@zuzana76 ja s tebou suhlasim, ze clovek s VS by mal mat iny plat, v tom mas pravdu. Ale ked clovek sa rozhodne pre urcite povolanie, mal by dostatocne zvazit vsetky faktory s tym suvisiace a teda aj ten plat, ci je ochotny robit dane povolanie, ktore velmi tuzi robit, za plat, ktory je v danej sfere. Je super,ked praca je konickom, ale rozhodnut sa ist do urcitej oblasti, znamena aj akeptovat cenu danej prace na trhu...

andrejka10
4. okt 2014

@mima4 , myslím, že by sme mali komunikovať cez IP, lebo naše "filozofické" úvahy budú ostatných nudiť. 😀 😀 . To že si napísala, že kapitalizmus je zatiaľ to naj.. neberiem ti tvoj názor. Aj o feudalizme si to mysleli a vidíš, zanikol. Dôvod? Spoločnosť sa stále vyvija. Tiež si myslím, že kapitalizmus nemá nič spoločné s demokraciou. Nejdem rozoberať dopodrobna prečo. Ale čo s tebou plne súhlasím, je produkovanie vysokoškolákov, ktorí dnes nemajú uplatnenie. A to je negatívum tohto zriadenia. Za sociku boli presne kvoty, koľko a do akého odvetvia sa pripravia štúdiom zamestnanci. Tiež sa nám to vtedy nepáčilo, nepodostávali sme sa do škôl. Na druhej strane boli aj automechanici, pekári, murári......

mima4
4. okt 2014

@zuzanockamt je zvlastne ze ma takto hodnotis a pritom tak rada na mna zareagujes, asi som ti nie az taka lahostajna 😉
Ja ta nehodnotim, nepoznam ta...si len clovek z internetu, nic viac. 🙂

zuzanockamt
4. okt 2014

@mima4 nereagovala som na teba, ty si reagovala na moj prispevok, kde si ma urazila a ponizila

michaelkanr
4. okt 2014

@mima4 nuz ale ked sme pri uciteloch - keby vsetci kladli na prve miesto vysku platu a nie zaujem o dany odbor a ine veci, tak ucitelov asi ani nemame. Je dobre ze ludia idu za tym co ich bavi a nenechaju sa odradit ani napr tym platom. Zmena by mala nastat inde.

zuzana76
4. okt 2014

@mima4 nesuhlasim, to znamena zmierit sa s tym a necakat nikdy viac / nebojovat a zmierit sa?/ a s tym nemozem suhlasit. V iných krajinach su aj ucitelia predsa inak ohodnotení. Myslim, ze buduci ucitelia, dobrí ucitelia budu bojovat za viac, alebo ..... buduci rodicia budu musiet prijat fakt, ze na skolach budu v buducnosti, ked dosluzia dnesní 30 - 40- a 50-tnici vyucovat diletanti , nekvalifikovaní ucitelia atd...co sa samozrejme odrazi na ich budúcich detoch, aj na tvojich

irenkask
4. okt 2014

@mima4 Mňa láskavo nepoúčaj čo je to baviť sa na určitej úrovni a odpovedať jednou vetou na tvoju otázku sa nedá, ale ak to chceš, tak to odpoviem stručne.
Socík padol preto, lebo tí najbohatší potrebovali v súlade so zákonom kradnúť a klamať ešte viac a mali veľa skúseností z kapitalistických štátov že tam sa to robí dlhé roky bez toho aby bol každý zločinec a zlodej niekedy potrestaný.
Potom boli počas nežnej revolúcie zneužití mladí ľudia, alkoholici, drogovo závislí a iné elementy vrátane ožratých umelcov a alkoholika Havla aby presvedčili ako bude v tomto režime dobre a zdravo žiť.
Povestná charta ktorá bola kedysi napísaná a na nej podpisy tých najbohatších ľudí svedčia o všetkom.
Mladí ľudia neskúsení a dobre manipulovateľní toto uverili a zatiahli všetkých aj tých čo nechceli do tejto svojej špinavej hry plnej falošných prísľubov a teraz sme tam kde sme.
MIliardári a šľachtici dostali majetky ktoré ich predkovia nakradli a museli na nich zase len drieť obyčajní ľudia za almužnu a tým bolo posolstvo nežnej revolúcie naplnené.
Havel sa nám z neba smeje, lebo jeho a jemu podobní zabezpečili budúcnosť takýmto špinavým podvodom a trikom a spečatili osud v roli žobráka nadosmrti miliónom nevinných ľudí.
Dúfam že raz budú verejne popravení za vlastizradu všetci zodpovední za toto všetko.

mima4
4. okt 2014

@andrejka10
uvidime, čo tu bude o par rokov 😉 mozno rovno tretia svetova ☹
Vies, to je ta modla "titulu", mat za kazdu cenu vysoku skolu, pričom pre kazdeho, aj pre cloveka, ktory realne nema na to mozgovu kapacitu, ambicie a vlastne nema sancu mat vysokoskolsku poziciu a aj tych pozicii je len obmedzene mnozstvo, proste trh to prerieduje.
A čo je smutne, je to, ze ucilistia sa dnes beru a Bohuzial aj su vacsinou len "odkladiskom" toho najhorsieho zo skolstva..a tak to aj vyzera, pricom mnoho ludi, co ledva prejdu lajtove vysoke skoly, by boli sikovni ako pekari, ako predavaci, ako casnici... su to dolezite povolania, ale dnes ludia tak skreslene a choro sa pozeraju na tieto prace... ze tu treba vidiet zmenu vo vnutri myslenia cloveka. Este aj detom sa rodicia vyhrazaju "nebudes sa ucit, pojdes na ucnovku" ☹ ako keby mat uciliste a vykonavat povolanie napr. casnika bola hanba...
Ja osobne mam VS, ale urcite, ked raz budem mat deti, nebudem matproblem s tym, ked s a rozhodnu ist napr. za automechanika, ci kadernicku... su to uplne normalne povolania.

mima4
4. okt 2014

@zuzana76 áno, to uz je dnes, ze na skolach je kopec nekompetenych ludi. A riesia to nejako rodicia? Ja v BA poznam kopec sikovnych a mudrych ucitelov, len vsetci po case zbalili caky paky a sli do sukromnej sfery... lebo za ten plat im pomaly nevychadzala uz ani elektricenka...

zuzana76
4. okt 2014

@mima4 a najma ucitel sa rozdava, keby sa mala zaplatit praca dobrého obetavého ucitela, tak je neohodnotitelna a nedocenitelna. Kazdy ucitel co uci a chce dobre ucit, tak vydava obrovske mnozstvo energie. Kolke zeny tu v diskusiách utocia na ucitelky, ktore su take onake, zvacsa ucitelky, ktore si len vykonavaju svoje povolanie ako kazde ine. Ziakov beru ako kus tovaru a hotovo. Pri dnesnom plate sa im necudujem, nie kazdy clovek si chce znicit zdravie kvôli cudzim detom. Ale pritom vacsina ludi toto ockava, ze ucitel sa rozda, ale je smiesne ocakavat to za tento smiesny plat predsa. Z coho si potom bude taky ucitel platit lekarov, ked ho uz celkom vycerpaju?

zuzana76
4. okt 2014

@mima4 a este otazka - aky je podla teba kompetentny ucitel, co vsetko ocakavas od ucitela?

mima4
4. okt 2014

@zuzana76 kompetentny ucitel aspon podla mojho subketivneho vnimania je niekto, kto je vzorom/motivaciou pre deti, do svojej prace dava pridanu hodnotu, nie iba oducenie povinneho, vytvara nove projekty,riesi ich s detmi, robi "nadpracu", prinasa vlastne "ja", ucenie pri nou sa stava dobrodruzstvom za vedomostami a novymi vecami. Ano, za taky peniaz,aky dnes dostavaju ucitelia, vacsina takychto ludi sa zbali a ide prec. Vela ludi co v skolstve ostava, ostavaju tam len preto, ze sa inak nevedia uplatnit, resp. im vyhovuje, ze maju viac volna... Toto vsak netreba brat ze "vsetci", stale su tam velmi sikovny ludia, ktori idu celym srdcom do toho, ale vacsinou maju za sebou manzela,ktory rodinu uzivi.
Kamoska robila 4 roky v normalnom skolstve, teraz je treti rok v narnii a aspon ona vravi, ze tie naroky na pracu ucitela su tam neporovnatelne vyssie.

matafilipova
4. okt 2014

No keby nebolo tých zanietených, naivných, obetavých, nevypočítavých........................ učiteľov s dlhýýýýýýýýýými prázdninami (ešte som sa snáď nestretla s človekom, ktorý by mi povedal, že mám dovolenku).......tak kto by asi tak učil VAŠE deti? Moja kolegyňa má na to skvelú odpoveď "keby nebolo nás učiteľov, ešte stále by ste lozili po stromoch" 🙂 áno, je to riadne pritiahnuté za vlasy, ale ľudia si nás zvykli vnímať ako akúsi samozrejmosť, ktorá tu pre ich deti vždy bola, je aj bude ☹ A to, že máme nízke platy, je predsa náš problém, veď sme si to povolanie vybrali, tak čo chceme. Možno prichádza doba, keď tých "uvedomelých" mladých ľudí bude oveľa viac, všetko si riadne zvážia a na žiadne pedagogické fakulty sa neprihlásia.....no ale to by bolo na dlhšiu debatu a na tú nemám čas 🙂

dai
4. okt 2014

Ahojte🙂 tak som v tejto teme vdaka nejakym likom znovu... za 2 roky sme sa myslim baby trochu spoznali - mima, zuzky - ja vas casom vnimam cez ine diskusie vsetky ako rozumne baby - je o nicom sa hadat a urazat...myslim ze toto nie je tema o statnom usporiadani ci ucitelstve ako takom. Ked ste s tym ale zacali dovolimsi tiez vyjadrit svoj skromny nazor🙂
- ucitelov si velmi vazim, zverujem im svoje deti a ocakavam vela - ze budu pozitivnym vzorom, daju mi na nich pozor, naucia ich potrebne veci - plat 500 euro je smiesny pre takeho cloveka... moje deti chodia do skoly kde ucitelia zarabaju 2000 euro a viac - umoznuje im to spravat sa rovnocenbe k rodicom, nebyt uplatnymi etc. ... takyto plat by som dopriala vsetkym ucitelom, zial v dobe kedy je ucitel statnym zamestnancom, stat spravuje majetok ako ho spravuje plus v skolstve je bordel ( vyrazny prebytok ucitelov, zial v dnesnej dobe je pdf dochadzkova skola etc. ...) je to v state so sr hdp nemozne☹
- k st. Zriadeniu - komunizmus som zazila, patrili sme k radovym ludom co skor nemali ako mali - tak ako vaecsina ludi...fakt je ze moja mama robila obchodnu manazerku vo firme s 11 000 zamestnancami - zarabala menej ako jej podriadeni chlapy, neho oriac o tom ze polovicka jej tymu boli ludia dosadeny rodinou ci funkcionarmy nerobiaci nic, fakt je ze musela byt v strane aby robila svoju pracu, fakt je ze nemohla byt v kostle pri mojich krstinach a cirkevny sobas mali moji rodicia tajny, fakt je ze aj tak mame robili v praci problemy lebo moj otec do strany vstupit odmietal☹
Sama som vystudovala pd f - v case kedy sa na moju aprobaciu hlasilo 600 ludi a brali 14...vystudovala som germanistiku, historiu a vyvojovu psychologiu... komunizmus sa zial zvrhol aj ked bol budovany na krasnej myslienke. Problem je ze ta myslienkaje realizovatelna asi len bohom ☹ my ludia nie sme si rovni - nie v ocakavaniach, vzdelani, nadseni pre pracu, nie v genetike, nie vzhlade - nikdy nebudeme spokojni s tym ked nas niekto bude nutit byt rovnakymi...lebo nie sme.

Co mame yeraz? Je to kapitalizmus? Asi tiez uz davno nie, skor by som to nazvala vladou oligarchov. Na zapade su nimi aspon vaecsinou self made millionairs, u nas zial hlavne na zaciatku to boli zlodeji, rozkradaci statu typu rezesovcov a pod. ... pre mnohych ludi stale celebrity... casom sa sice vypracovali aj normalny ludia cez pracu ale ten narazmus v spolocnosti zostal... spolocnost je zla☹ kazdy kto ma viac ako ja je zlodej, nemame nadej, neverime v dobrych ludi etc. ...☹
Ja sama pre seba som si vybrala zivot ktory ma naplna, vyberam si ludi ktori mi nieco davajua dovolim si povedat ze napriek dove som stastna a spokojna a nechcela by som zit inak... hlavne pozitivum dnesnej doby su pre mna moznosti - ja nezatvaram dvere v svojej hlave, nebudujem si hranice, zijem s tym ze vsetky dvere su otvorene - niektore su sice od mna dalej a cesta k nim vobec nie je priamociara ale to ze tam ta cesta je viem - len musim vynalozit vaecsie usilie k nim prist - toto sa dnaxim ucit aj svoje deti... tesim sa na nove dni, nato co prinesu🙂 doba je skareda ale ja sa obklopujem ludmi ktori maju nadej🙂 reflektujeme sa navzajom - co im davam ja to oni vracaju😉

Baby drzim vam palce aby ste svoju spokojnost a cestu nasli - doba, profesia, miesto bydliska - to vsetko su len zavrete dvere vo casich hlavach - treba ich pootvarat dokoran🙂

marionmarion
4. okt 2014

@mima4 clovek sa da celkom dobre odhadnut zo svojich reakcii vo forach...a tie tvoje su arogantne aj povysenecke, to je fakt. Steratavam tvoje arogantne nazory bezne v roznych temach...ty sa tu vyjadrujes, ako osoba bez chyby, ktora v zivote urobila len a len dobre rozhodnutia a ziadne chyby, ktora je maximalne zodpovedna, dokaze veci vopred vidiet a vzdy spravne zareagovat a samozrejme ma pravo sudit kazdeho, kto je menej dokonaly nez ona sama...tiez nebudem hodnotit ci si tu liecis komplexy alebo to bude niecim inym, lebo ta nepoznam, ale faktom je ze skutocne posobis arogantne a povysenecky 😉

loxa
4. okt 2014

neviem ake ocakavania maju ludia v blave..moj muz tam chodil na ekonomicku a zametnal sa tu pri TN hned po skole vo firme na obchodnmom oddeleni ale za 800v hrubom a to bol naozaj rad..V praci bol nuteny podat vypoved, teraz hlada , ale marne a to ovlada 2 jazyky, sikovny clovek..bral by uz hadam hocico , ale nedari sa a nedari..davame tomu mesiac kym dojdu zasoby a aj stavba bude dobra..A ja po materskej som na tom este horsie,,otehotnela som 3 mesiace po maturite , neplanovane, VS nemam a vyhliadky nula..Ak nezacnem podnikat v tom co ma bavi, velke uplatnenie nevidim..

loxa
4. okt 2014

pozeram , ze som odpovedala na otazku a vstupila som do celkom slusne rozprudenej diskusie 😀DD takze pardooon , je to trosku offtopic

dai
4. okt 2014

@marionmarion ahoj tiez sledujem mimu dlhodobo a patri podla mna k jednym z najtriezvejsie uvaxujucich ludi na forach - na rozdiel id vaecsiny si vie obhajit aj nepopularny nazor, vie si ho odargumentovat a prijima aj nazory ine...urcite jej nazory nie su arogatne 😉

zuzanockamt
4. okt 2014

@marionmarion mam podobny nazor - vystihla si to ... zvycajne sa za opisovanou dokonalostou a perfektnostou skryvaju prave tie komplexy a skryvajuca sa nedokonalost 🙂

dai
4. okt 2014

@loxa ahoj loxa - ak tvoj muz naozaj plynule ovlada 2 reci preco nevyskusa it firmy v ba? Najnizsie nastupne admin platy su okolo 900 - 1000 euro - stacia jazyky, schopnost pracovay v teame a fle ibilita ...
K tvojej osobe - tvoje vyhliadky su nsozaj velmi biedne, treba so doplnit vzdelanie a zobrat, nsucit sa aspon anglictinu a zobrat prvu dobru pracu aka pride - ak si sikovna mozes sa aj bez vs vypracovat relativne vysoko...

dai
4. okt 2014

@zuzanockamt zuzi dovolim si s tebou nesuhlasit - mima diskutuje ako clovek ktory to robi s nadhladom... pre hormonmi naplneny mk mozno az moc - arogantna ale nie je