icon

Nezamestnateľní ľudia

xlucia
29. sep 2012

za posledne tri tyzdne som sa rozpravala s niekolkymi kamaratkami.bud su nezamestnane, alebo coskoro budu nezamestnane, bolo im to avizovane dopredu. okrem dvoch, maju ostatne aj vysoku skolu, kazda ineho smeru. ani jedna si nevie najst pracu. niektore zacinaju byt z toho zufale. ked si predstavim ze ma o chvilu caka to iste, zrovna pokojna nie som... ☹
je fakt nemozne najst si pracu? vsetky su z bratislavy. ked si uz nevie najst pracu vysokoskolacka v BA, tak potom neviem co zvysok slovenska
vy mate aku skusenost? ja mam v sirokom okoli "az" tri maminy, ktore ostali po rodicovskej na povodnom mieste 😖

zuzkat1
4. okt 2014

@irenkask ja mam vs ale tiez som ucitelka,takze som si robila skolu len aby som sa papierom ohanala a nemyslela som na buducnost a teda na tazke prachy...

maznacik007
4. okt 2014

@loxa nuz vsetko je o tom cloveku napr. u nas stredne velka IT firma v BA testeri teda prichadzaju do kontaktu i s kodom ... /musia testovat i rozne medzistupne a dnes uz naozaj málokto robi tak ze fyzicky pise kod riadok po riadku su skor vyvojarske nastroje na to / a do iste urovne sa programovat naucia a kto chce je sikovny moze postupit zmenit napln prace ... rozhodne sa tak nauci viac ako v skole ..

a ano aj u nas sa prijima najma na odporucanie niekoho iného ... to je pomerne bezna prax... ti ludia sa aj ta tocia po projektoch a firmách ... takze sa aj poznaju alebo aspon poznaju niekoho kto toho pozna a tak ..

loxa
4. okt 2014

@irenkask v pohode, ja len nechapem ked niekomu poviem ze neviemm , co mysli a ze pise chaoticky, takze by to mohol priblizit..to nieje utok na vas ze sa neviete vyjadrit..Ja som napisala ze ja vasim prispevkom casto nechapem, myslim si ze niesom hlupa..Ale napisat mi ze sa nad tym musim hlbsie zamysliet..a ze ked budem mat skusenosti ako vy tak to pochopim..co ja viem..ja by som si to nedovolila ani o 50 rokov mladsej osobe napisat, ale je to na vas

loxa
4. okt 2014

@maznacik007 a aka je to firma teda ak mozes napisat? ak sa mozem opytat ty pracujes ako programatorka?? lebo ak ano tak ten moj prispevok vysie ti asi musel vyzniet pekne vtipne😀D urcite som nechcela niekoho poucat , ale ked to tak citam asi to tak vyznelo..

dai
4. okt 2014

@loxa ahoj. Pisem ti sen kedze uz aj libka zareagovala - mozno z pocutua, mozno zo skusenosti...
Robim v it ked ratam aj materske 12 rokov a zacinala som tak ako kazdy - mozes zacinat za agentskej alebo adminskej pozicii... ja som zacinala ako agent s nastupnym platom okolo 400 euro🙂 teraz je ten nastupny na tej istej pozicii cca. 1000 euro... urcite sa na zaciatku musis ucit robit - pytat si home office v situacii kedy nevies svoju pracu robit je asi nezmysel - globalne it firmy su velmi komplexne a maju zlozite procesy a vela toolov v ktorych pracujes... preto aj prve 3 mesiace sa HO nedava... obsah a komplexita tvojej prace zalezia od tvojho vzdelania - ak mas len tie jazyky tak zacnes niekde na salese alebo supporte - obchod alebo podpora - obchod je velmi zivy, narocny na tlak, podpora viac adminovska ale menej tlaku... ak mas vzdelanie ekonomicke ako tvoj muz tak moze ist do finamcnej oblasti kde tlak je len v casoch ukoncovania mesiaca ci quartalu, inak velmi volny, praca je taka ako na financnom - vykazy, dane, praca s databazami etc. ... programatorov nie je velmi - pre mna osobne je prave toto asi najviac nudna a klikacia praca ale kazdy samozrejme chce pracu inu🙂
Z tejto pozicue silno zalezi na tebe ako rychlo sa niekam vypracujes - mna napr. Velmi bavila praca agenta a trvalo mi to 2 rojy postupit na vyssiu poziciu - to uz bola people managerska pozicia a vlastne odvtedy sa uz pohybujem na roznych oddeleniach na managerskych poziciach - vsade som robila velmi zaujimavu pracu ktora sa dala sklbit s mojim materstvom aj ked som samozrejme musela byt efektivna, ziafne kavickovanie, facebook a pod. 🙂 v ibm je napr. Pevna pracovna doba od 9- 15tej inak job musi byt done🙂 ako som pisala2x do tyzdna moznost HO aj na nastupnych poziciach , ak ide o pracovnika s dobrym vykknom na ho tak nie je dovod mu ho beudelovat aj castejsie... poznam ludi co si brali ho v stvrtok a piatok a potom pondelok a utorok - tym padom vlastbe kazdy 2hy tyzden boli doma 6 dni v kuse ( ludia z vychodu, liptova etc. ), inak dochadzali ako som pisala kazdy den na shared cars...
Moja skusenost je ze v it firmach sikovni postupuju a tie platy potom su uz velmi prijemne😉

irenkask
4. okt 2014

@loxa
Naozaj nechápeš, lebo nikto nepovedal že si hlúpa, to si si povedala sama.
Viac priblížiť neviem a musíš viacej a hlbšie rozmýšľať.
Ja som na kadečo tiež neprišla za 10 rokov ale za oveľa viacej rokov pokým som všetkému porozumela čo som potrebovala.

maznacik007
4. okt 2014

@loxa v pohode napisem ti do IP meno firmy nie takto verejne .... ja som presla viacerými poziciam a viacerými IT firmami ... a ano aktualne robim development a presne som ten pripad kedy som ako analytik presla na vyvoj ... lebo som chcela ... robila som predtým v oblasti manazmentu IT /27 k/ ale kedze v buducnosti sa chcem venovat architekture IT systemov pokladam za potrebne prejst si aj kodovanim, nastavovanim databaz a pod .. a tu mi to v pohode umoznili, hned po skusobnej dobe som menila napln prace ... a kodim teraz ... aj ked je pravda ze ma aktualne lamali vratit sa do manazmentu na ISO 27k ale to som ochotna vziat len ako vedlejsak ... /na vikendy na isty cas/

marionmarion
4. okt 2014

@irenkask naozaj ste nepovedali ze @loxa je hlupa...iba ste jej napisali, citujem: "Musíš byť pozornejšia a rozmýšľať do hĺbky ako ja, lebo inak neporozumieš.
Ešte musíš dlho rozmýšľať a veľa toho prežiť aby si pochopila.
V tvojom veku ťa za to neodsudzujem, máš na to právo, ja som tiež nebola lepšia"
Bohuzial to, ze mate o 30 rokov viac, Vam automaticky inteligenciu nezarucuje, lebo taketo cosi inteligentna zena nenapise, naopak, bude sa snazit objasnit a vysvetlit, co vlastne chcela povedat. A Vase narazky na to ze v nasom veku este vselicomu nemozeme rozumiet su jednoducho smiesne. Vase prispevky su nezrozumitelne a chaoticke, citala som ich aj v inych diskusiach, takze mam porovnavaci zaklad a chyba je bohuzial vo Vas...
to je moj nazor, vlastne nielen moj a mohli by ste skusit ho akceptovat, namiesto toho ze zacnete utocit aj na mna. Pekny vecer

irenkask
4. okt 2014

@marionmarion
Ja ti len gratulujem za to že tu reprezentuješ určitú skupinu a nikde som o inteligencii nič nenapísala a nie je to moja vina ak niekto nerozumie len preto, že si neprečíta všetko a postupne komu odpisujem, samozrejme že tu nebudem vysvetľovať ako v pomocnej škole.
Gratulujem ti že máš porovnávací základ lebo okrem teba ho nemá nik len hŕstka vyvolených a teší ma že máš čas na to, aby si ľudí jednotlivo skúmala vo všetkých témach a robila tie najsprávnejšie hodnotenia.
Inak nechápem prečo tu robíš ľuďom akúsi hovorkyňu a keď ti niekto vysvetlí tak už dopredu to kvalifikuješ ako útok.
Tomu zase nerozumiem ja.

marionmarion
4. okt 2014

@irenkask z vasich slov len tak kvapka ironia...je velka skoda ze nedokazete prijat konstruktivnu kritiku a skusit sa aspon zamysliet nad tym, ci naozaj je vzdy chyba v tom druhom...
neskumam ludi vo vsetkych temach, na to nemam cas, ani nikoho nereprezentujem, ani nerobim hovorkynu, iba som napisala svoj nazor, to je vsetko.

irenkask
4. okt 2014

@marionmarion
Ja som tiež napísala svoj názor, že si ma zle zatriedila nič viac.
A nemám potrebu písať čo kvapká z tvojich slov, ale môj príspevok je obrana na tvoj útok a neviem kde si vzala že som napísala že chyba je v niekom druhom.
Najprv sa nauč ty konštruktívne hodnotiť a potom očakávaj od druhých ako to prijmú a nielen rozkazovať čo a ako má kto robiť. 🙂

marionmarion
4. okt 2014

@irenkask Zda sa ze nerozumiete ani zakladnym pojmom komunikacie. Utocit ste tu zacali vy na @loxa a to nespravodlivo a mam pravo sa jej zastat, ked to povazujem za spravne. V tejto komunikacii s Vami uz pokracovat nemienim, je to pod moju uroven. A kedze asi potrebujete mat posledne slovo, tak mi este nieco pekne napiste a ja uz nebudem na to reagovat, aby ste mohli mat tu satisfakciu, ako ste mi teda dali 😉

adeala
4. okt 2014

@irenkask ja chápem, prečo sa ti viac páčil minulý režim, aj keď ja by som v ňom žiť nechcela, ani za cenu tej istoty z jedného dovodu.. AKO si myslíš, že by bol ten režim udržateľný, pri tak vysokej nadvýrobe a umelo vytvorených pracovných miestach?

loxa
4. okt 2014

@irenkask ja som nenapisala ze ste povedala ze som hlupa a nenapisala som ani ze ja som hlupa, ako ste avizovali 🙂..Naopak , napisala som , ze si nemyslim ze som hlupa..treba trochu rozmyslat v medziach vyrokovej logiky, potom tu nebude dochadzat k takymto omylom..za svojim tvrdenim ze vase prispevky su chaoticke a nerozumiem im , si stojim..ci si z toho v ramci konstruktivnej kritiky zoberiete ze by ste mohli svoje prispevky formulovat jasnejsie je na vas, mozete to kludne brat aj tak ze ja nedostatocne chapem to co ste chcela povedat a teda chyba je vo mne @marionmarion si nikoho nezastava, iba vyjadrila svoj nazor, ktory zhodou okolnosti koreluje s mojim..to z nej nerobi hovorkynu niekoho druheho, ako ste napisali

irenkask
4. okt 2014

@marionmarion
Jasné podľa tvojich slov som debil ktorý nerozumie základným pojmom komunikácie, v ktorej si ty najväčší odborník len nechápeš keď píšem lebo najprv som chaotická a potom ironická a nakoniec pod tvoju úroveň.
Na záver musím mať posledné slovo keď sa bránim a ešte aj satisfakciu.
Jedným slovom anjel a ombudsmanka v jednom. Gratulujem. 😉

irenkask
4. okt 2014

@loxa
Môžeš komunikovať s Marion a je to vyriešené.

maznacik007
4. okt 2014

dnes som citala a celkom sa tu hodi tento citat

„Ak chceš byť múdrym, nauč sa rozumne spytovať, pozorne počúvať, pokojne odpovedať, a keď nemáš čo povedať, prestaň hovoriť.“

loxa
4. okt 2014

@dai moj manzel ma sice EUBA ale jeho studijny obor je Marketingovy menezment.. Da sa povedat ze v oblasti ekonomie napr ako uctovnictvo a auditorstvo ci danovnictvo sa velmi nepohybuje, takze sa obavamci by prave v tomto nebol problem , kedze ako absolventa EUBA ho okamzite kazdy zaradi do tychto smerov a ludia co na EUBU chodili vedia sami , ze pokial vyslovene nestuduju tento obor, skusenosti s ekonomickymi cinnostami maju na stredoskolskej urovni..samozrejme moj muz je schopny sa naucit takmer hocico, pokial su vo firme ochotni mu pracovne miesto ponuknut..@maznacik007 mozno bude trufale co napisem ale aj tak sa spytam ..zacala som sa venovat kodeniu pocas materskej , ale iba net tutorials , nejake knizky a tak ..dost ma to zaujalo ked moj muz sa to zacal ucit, chcela som sa aj ja niecomu venovat, lebo som mala pocit, ze v it sektore je v podstate dost prilezitosti pre kazdeho kto je ochotny sa rychlo a efektivne ucit..kedze nemam VS , neviem ako by to bolo so mnou, myslis ze ma zmysel v tom pokracovat, ci je pravdepodobnost ze bez VS (v pripade ze by som sa v kodeni zlepsovala a dosiahla nejaku uroven) by som sa dokazala realne niekde zamestnat ? Alebo ci by v mojom pripade bola aspon nejaka pravdepodobnost prejst si podobnym procesom ako ty a dostat sa neskor k programovaniu ako k hlavnej naplni prace? Kedze nemam realne skusenosti so ziadnou profesiou a nemam ani pozadovane vzdelanie na pozicie v manazmente, obchode, ani ekonomicke vzdelanie..dakujem

loxa
4. okt 2014

@maznacik007 aj @dai cela sprava hore je pre vas obe

irenkask
4. okt 2014

@adeala
Ja vidím, že tento režim nie je udržateľný ktorý stojí len na úradníkoch, bankách, díleroch, SROčiek ktoré žijú len z nezákonných vrátok daní, poisťovniach , podnikoch kde je pol na pol úradníkov ktorí nevytvárajú nijaké hodnoty a druhá polovica robotníkov ktorí na nich lopotia a nezarobia ani tretinu z platov úradníkov a THP pracovníkov, niekoľko tisíc nebankoviek, tisícky exekútorov a ich zlodejských spoločností.
Všade je bordel nevídaných rozmerov, nepracujú súdy ako by mali sú prepúšťaní na slobodu vrahovia, podvodníci ktorí páchajú aj naďalej beztrestne svoju ekonomickú kriminalitu a to je úplne normálne.
SROčky zakladajú rôzne dcérske spoločnosti cez ktoré tunelujú svoje materské spoločnosti .
Každý rok sa znižujú rôzne sociálne príspevky tým najslabším a najviac chorým ľuďom a postihnutým deťom.
Miesto toho hodí takýmto deťom frcku nejaká nadácia a akože je to normálne.
A v tých nadáciách sa uživí zase kopa úradníkov zbytočne.
A teda kto na koho má robiť a vytvárať tie hodnoty ako HDP a podobne, či tí úradníci s vysokými platmi?
To má akože vydržať miesto socializmu?

To je len zlomok toho všetkého čo sa deje zle a sedeli by sme tu ešte týždeň ak by sme to mali všetko napísať

Tak akože toto všetko je podľa teba udržateľné, správne, morálne a v norme, to je ten najsprávnejší režim čo sa vytvoril za 25 rokov .

loxa
4. okt 2014

@irenkask ja mam zaujem komunikovat aj s vami , cenim si vase skusenosti , kedze nepopieram ze ked ma clovek o 25-30 rokov viac, realne skusenosti mu zivot aj prinesie..Ale mam o to zaujem len v pripade , ze vy mate zaujem komunikovat na urovni so mnou , ako s rovnocennym partnerom a clovekom , ktory aj napriek nizkemu veku moze mat vzhladom na moju zivotnu situaciu , tiez nejake skusenosti ktore by mohli byt mozno zasa niecim obohacujucim pre vas..Nerozumiem preco mi hovorite aby som sa bavila iba s @marionmarion ,ktora mimochodom o vas nepovedala ze ste debil to ste povedali vy , ze to povedala a v ramci vyrokovej logiky som si tento fakt overila 🙂 ja sa rada pobavim so vsetkymi aj s ludmi ktori maju nazor ako ja a aj s oponentmi. nemusim sa bat priamej konfrontacie, kedze svoje prispevky sa SNAZIM (DOLEZITE JE PODOTKNUT ZE SNAZIM) podrobit optike slusneho spravania a konstruktivnej debaty a preto sa nemusim bat, ze by som s niekym mohla prist do ineho ako nazoroveho rozporu, ..kedze mam malo skusenosti v oblasti prace, som vdacna za kazdy postreh , ktory mi pomoze rozsirit obzory.

adeala
4. okt 2014

@irenkask neodpovedala si mi na otázku - nevieš na ňu odpovedať? nebavím sa s tebou o tomto režime, nepovedala smo, že ho považujem za správny, či udržateľný, nepovedala som o ňom nič. Iba, že by som nechcela žiť v tom minulom.

dai
4. okt 2014

@loxa ahoj. Ako som uz pisala ja som vystudovala germanistiku, historiu a psychologiu - kedze moji rodicia miliknary nie su a nie sme z ba, zial som da v odbore zamestnat nemohla lebo by som nemala na podnajom, preto som isla smerom it - presla som obchodne oddelenie, marketing, servisy a operacne... okrem obchodu kde som zacinala a musela ziskat nejakr zrucnosti som vsade inde robila manzerske pozicie na roznych urovnach - od entry po senior m. - ked sa uz raz manazerske skusenosti ziskas tak sa nasledne hybes omnoho lahsie - ako pisala maznacik it firmy casto rotuju zamestnancov - oni si uz posuvaju info etc. ...ale zacat niekde musis a teda este som nevidela napriek cervenym diplomom a pod. Nikoho zacinat na manazerskej pozicii, proste musis najskor svohe schopnosti ukazat, potom to uz ide...
Podla mna ak ta to kodovanie bavi, bolo by fajn zainvestovat do nejakej certifikacie a popozerat sa po absolventskych ci trainee programoch vo firmach - tam sice budes zacinat s nizkym platom ale napriek tomu ze nemas vzdelanie ked ykazes zaujem a schopnosti, nic ti nestoji v ceste v pokracovani tvokej kariery...
Drzim palce

loxa
4. okt 2014

@dai velmi pekne dakujem 🙂))

dai
4. okt 2014

@irenkask poznam vela podnikatelov ktori davaju velmi slusne zarobit svojim ludom... a kedze ich poznam viem ze podnikanie ( nepisem o tych co rozkradli tento stat a za korunu dostali milionove podniky ) nie je med lizat... ti ludia preberaju zodpovednost za svojich zamestnancov, zayo ze bude dost prace, zato ze za pracu dostanu zaplatene aj v pripade ze jemu nezaplatia... asi tomu rozumie len niekto kto vzal odvahu, isiel do risku a ludi zsmestnal...

O tomto podla mna tento rezim hlavne je - o zodpovednosti voci svojmu zivotu a zivotu blizkych, o zodpovednosti za svoje rozhodnutia a prijimani dosledkov svojho kknania... ano, v komunizme sme tu zodpovednost nemyseli mat, rozhodoval za nas nas velky brat... ake to bolo lahke sa podriadit, doma nadavat ale uzivat si istotu prace ci pracujem alebo nie...

Ja urcite neidem tento rezim obhajovat, milion veci by mohlo fungovay lepsie - ak ho ale chceme zlepsit tak kazdy musi v prvom rade zacat od seba - chces vidiet dobrotu? Tak ju davaj! Chces zarabat? Tak sa vzdelavaj, pracuj na sebe, prijmi aj tazke rozhodnutia ( ako napr. Prestahovanie sa etc. ) ono lahke je nadavat a nehladat alternativy... byvaly rezim 100% alternatuvou nie je - zial padol lebo bol neudrzatelny, tak ako padne tento pokial sa nezacneme menit a s nami nezmenime aj spolocnost

irenkask
4. okt 2014

@adeala
Ja som ti tým odpovedala že ako chceš ty žiť v tomto režime za takýchto podmienok, pretože takto odmietam žiť ja.
Kde vidíš ten podstatný rozdiel a to lepšie oproti socializmu.
Pretože to že nechceš žiť v socíku znamená že chceš žiť v tomto zriadení.
A teraz nie je nadvýroba štvrtotriednych šmejdov z číny a podobne .
Teraz nie sú vytvorené umelo pracovné miesta akože?
Ja poznám isté súkromné firmy kde fiktívne zamestnávajú ľudí len aby mali zaplatené odvody a pritom tie miesta nikto nepotrebuje a tie faktúry za robotu sa vykazujú tiež fiktívne a tuneluje sa stále dookola , potom sa skrachuje , premenuje sa firma a ide sa znovu ďalej, ale na platy pre robotníkov ktorí vytvárajú hodnoty nie sú, tým dlhujú, potom im súdy dlhy odpustia a ide sa veselo ďalej.
To že ľudia nemajú na zaplatenie bytu a dostanú výplatu raz za tri mesiace a že prídu v exekúcii o byt ich nezaujíma tiež.
Už to spravili asi 6x od revolúcie.
Takže týmto názorným príkladom ti aj odpovedám a zároveň kladiem aj otázku.

irenkask
4. okt 2014

@dai
Toto je len populistické zhodnotenie a zhrnutie nezodpovedajúce realite a naučené na škole.
Ale v živote musíš riešiť oveľa zložitejšie situácie do ktorých sa nedostaneš vlastnou vinou.
Nie je to vôbec tak jednoduché ako píšeš a vôbec nie čiernobiele.

liebling98
4. okt 2014

@irenkask nechápem, prečo si @loxa tak zotrela. Nečítala som všetko, ale podľa toho, ako píše a čo píše, je to jedna inteligentná mladá žena, ktorá tu hľadá pomoc, podporu, radu, porozumenie. Diskutuje mimoriadne slušne a na úrovni, čo sa u dnešných mladých tak ľahko nevidí. Prečo sa jej vysmievaš? Že nepochopila nejaký Tvoj komentár? Mimochodom, ani ja som ho nepochopila a to som od loxa o dosť staršia.
PS: Dúfam, že tú Tvoju glorifikáciu socializmu nemyslíš vážne.

adeala
4. okt 2014

@irenkask nie, neodpovedala si mi, len si sa znovu posťažovala 🙂 pýtala som sa AKO by si to spravila, AKO by si ho udržala tak, aby to fungovala stále.
Nie, nie sú vytvárané v takom hojnom počte umelé miesta, nie NA SLOVENSKU už nie je taká nadvýroba určitých druhov tovaru, riešime SLOVENSKO, nie Čínu. To, že príde niekto v exekúcií o byt je zlá situácia a ja osobne momentálne dosť makám na tom, aby som sa dostala na post, kde budem mocť riešiť otázku zamestnanosti, ale nemá nič spoločné s tým, čo som sa pýtala. Ak mi nevieš odpovedať, tak povedz, nemusíme strácať čas debatou o tom, aký je tento svet zlý.

dai
4. okt 2014

@irenkask prepac ale ja pisem o svojom zivote a nie populisticke blaboly zo skoly... mam deti, chorych rodicov ktorych podporujem, brata a muza ktori maju firmy a vidim s cim zapasia kazdy mesiac a sama 12 rokov pracujem a stale musim nejake prekazky zdolavat...
Nikoho zivot nie je ciernobiely, nikoho lahky, ja nastadtie tym ze som skoro musela prevziat zodpovednost za svoj zivot a tym myslum aj financne rozmyslam uplne inak ako ty... nastastie sa stretavam s ludmi nadstavenymi k zivotu podibne ako ja - je jedno aka prekazka pride...