icon

Nezamestnateľní ľudia

xlucia
29. sep 2012

za posledne tri tyzdne som sa rozpravala s niekolkymi kamaratkami.bud su nezamestnane, alebo coskoro budu nezamestnane, bolo im to avizovane dopredu. okrem dvoch, maju ostatne aj vysoku skolu, kazda ineho smeru. ani jedna si nevie najst pracu. niektore zacinaju byt z toho zufale. ked si predstavim ze ma o chvilu caka to iste, zrovna pokojna nie som... ☹
je fakt nemozne najst si pracu? vsetky su z bratislavy. ked si uz nevie najst pracu vysokoskolacka v BA, tak potom neviem co zvysok slovenska
vy mate aku skusenost? ja mam v sirokom okoli "az" tri maminy, ktore ostali po rodicovskej na povodnom mieste 😖

dai
1. okt 2012

@oroska preco si myslis ze nepodporuju...ved si uz dostala vela rad ako z toho vykoculovat. Ja neviem oroska ale aj tento prispevok zacinal ze kde ste mali byvat... No tam kdeisicky mladych ktori v ba nemali ani rozvedenych rodicov s bytom... My sme s muzom prve 3 roky po vyske byvali v roznych podnajmoch kde sme mali jednu izbu ktor nas stala celu jednu vyplatu... Z tej druhej sme ako tak zili ale po zaplateni vsetkeho tiez na vela nezostalo... A takych ludi ako sme boli my bola vaecina nasich spoluziakov z vysky... Ved predsa pokial nemam deti tak sa uskomnit da.
A k tym detom... No mne asi tiez nic ine nezostane ako si najst niekoho kto bude malu vyberat zo skoly... Inak by som nemohla pracovat - momentalne okrem polovicneho uvaezku ktory sa ale na sk moc nenosi a ucitelskej prace asi nenajdes vela prac kde koncis o 15 tej.☹

blondiee83
1. okt 2012

@dai nechcem byt hnusna, ale mam pocit, ze ty si presne ten typ zeny, ktora kvoli materialnemu pohodliu obetuje svoje deti a aj cas traveny s nimi. Nijako inac si neviem vysvetlit, preco si rocne dieta strcila do skolky, kde pre neho chodis az o 17.30 - pre mna toto nemyslitelny sposob zivota. Tvoje rocne dieta s tebou travi tak dve, tri hodky a pritom ho vyhovavaju v jaslickach ci skolke? myslim, ze oproti @oroske teda moc navrch nemas.
Inac - asi uz viem, preco je veta "deti su prioritou" taka skareda pre teba...a to nechcela byt urazka - ja len proste nechapem, ako mozes kvoli peniazom take male dietatko strcit na cely den do jasiel ci skolky...len aby si sa nemusela uskromnovat a mala svojich 3 tis. € na svoj pohodlny zivot.

cecil36
1. okt 2012

@blondiee83 prepac, ale ako vies, ze tych 2-3 hodky, ktore @dai stravi s detmi nie su plnohodnotnejsie ako tie, ktore stravi zena na RD??? Nepozeraj na kvantitu, ale na kvalitu straveneho casu. A inak to som si vsimla, ze zeny, ktore su mimo BA si uzivaju cas s detmi a potom placu, ze nemaju pracu. Vies, v BA (samozrejme aj inde) pokial nemakas nemas peniaze, ak splacas hypo, tie prachy potrebujes. A tak castokrat ani nemas na vyber lebo prides o byt. Zda sa ti lepsie zostat na materskej 3 roky a potom plakat, ze ma obhanaju exekutori? Ja tak isto pracujem, ale ani jedno z mojich deti tym netrpi. Kedysi sa davali deti do jasiel 5- 6 mesacne, dnes v zahranici tiez nemas 2 ani 3 rocnu rodicovsku. A to maju byt ako tie matky horsie? Myslis, ze tvoje dieta bude lepsie vychovane ako to co islo do jasiel? Omyl. To by sme vsetci dnesni styridsiatnici boli bezcharakterne ludske individua, lebo takmer vsetci sme chodili do jasiel 😀

oroska
1. okt 2012

@dai ano nemali ako na podnájom dám radšej na hypotéku, to menej platím teraz za hypotéku ako by som za podnájom kde si poriadne ani vymalovať nemožem...a nechcem sa rozpisovať detailne dovod prečo som nechcela bývať s rodičmi a ver, že som na to mala veeeeľmi vážny dovod, ktorý by si mi fakt nezávidela... nemyslela som to radami nepodporuje...ale tiež nie vetami typu nepracuješ lebo...nie nepracujem preto lebo mi nikto prácu neponuka, hoci sa o to snažím a hľadám... 😒 Je to ťažko nikto do ničoho nikomu nevidí preto by nemal súdiť...ja za 300 eur nepojdem vykladať do tesca rožky napr. len preto aby som pracovala a výsledok by bol, že by som musela zaplatiť opatrovateľku a cestovné pomaly 100 eur...za sto eur radšej budem s deťmi... nič v zlom... 😉

blondiee83
1. okt 2012

@cecil36 Jasne - to su typicke vyhovorky - ze tie dve tri hodinky musia byt v zasade kvalitnejsie ako cely den s matkou, ktora je doma...to je jedine, ktorym sa matky karieristky vedia ohanat, aby sa tvarili, ze su lepsie ako tie, ktore sa rozhodnu vzdat prace ci kariery kvoli detom...Tie dve-tri hodky predpokladam netravi len s tym dietatom - predsa niekto musi aj varit, upratovat, ucit sa so starsim synom...cize si myslim, ze nie, netravi ich kvalitnejsie ako ta, co je doma - samozrejme su vynimky, ktore su doma cely den, ale detom sa nevenuju - ale o tych sa nebavim...
A podla mna tak male deti potrebuju blizkost matky - o opaku ma nik nepresvedci...
a zapadom sa neohanajme, takym anglicankam decka vychovavaju opatrovatelky - takisto nemkam a nemaju s nimi vytvorene skoro ziadne puto...tie decka maju radsej opatrovatelku ako vlastnu matku - cize veeeelmi zly priklad ..
A ze v Ba pokial nemakas, nemas peniaze?? Vsade treba pre peniaze makat - nielen v blave...Pises, akoby vsetky rodiny, kde matka zostala na materskej, nahanali exekutori - ja neviem, ale nepoznam ani jednu rodinu, kde zena zostala na materskej a kvoli tomu ich nahanali exekutori..myslim, ze zodpovedni ludia deticky planuju - to znamena, ze automatocky pocitaju s tym, ze prijem klesne, ked je zena na materskej..cize vyskakujem len do tej vysky, do akej sa da...ak vyskakujem vyssie - potom sa nemam cudovat, ze pride exekutor

halienka
1. okt 2012

@blondiee83 ty mi z duše hovoríš, ako o tom potom, kto ako hľadá prácu, ale my ženy by sme sa už mohli spamätať z toho marazmu, do akého nás uvrhlo predošlé storočie...vyrovnať sa chlapom, zarábať a dreť ako oni, chodiť do roboty na rovnako dlhú dobu a potom rodina, deti čo? To nás tiež čaká, to za nás nik neurobí...alebo pardón, ak si zaplatíš opatrovateľku, pani v domácnosti, tak urobí, ale tak potom o čom to je, kde je naše ženstvo, materstvo, naša prirodzenosť? Keď sa raz rozhodnem mať rodinu a deti, tak by som si mala uvedomiť, čo to znamená a vedieť sa tomu prispôsobiť, pretože malé dieťa nijaký luxus nepotrebuje, odvezie sa rovnako dobre v staršom používanom kočiari ako aj v stokke, vyspí sa rovnako dobre v postielke za 25 E ako v tej za 250 E, dovolenky a výlety sú do určitého veku pre neho len záťaž a vyhodenie z rytmu, ktoré si odtrpí ono a aj celá rodina, doma mu stačí izba s hračkami, vonku prechádzky na ihrisko ale to čo mu nehorázne do určitého veku chýba je mama, pre zdravý vývoj túto naviazanosť na mamu potrebuje. A nech mi nikto nehovorí, že ročnému dieťaťu mama nechýba, nech to bolo za socíku a medzi terajšími 40-kmi akokoľvek (tiež za rok k nim budem patriť a veľmi dobre si pamätám ako mi mama chýbala), nebol to zrovna ten najlepší výmysel, pretože predtým stáročia boli matky s deťmi doma, dokým nešli do školy alebo do učenia, alebo nezačali samé pracovať. Je to výmysel posledného storočia, ktorý vôbec neberie ohľady na dieťa. Ešte aj môj otec na tom tak bol, dnes by mal 84 rokov, od mamy išiel až keď šiel do školy. To len 20. storočie zaviedlo "ženy pracovať - deti do jaslí a škôlky" a teraz sa z toho robí niečo, čo sme "prežili, tak prečo by nemali aj naše deti"? Ešte sme povýšili kariéru nad rodinu, nad naše deti. Chceme byť úspešné ženy, ktoré nielen pracujú, ale chcú byť aj úspešné, niečo dokázať (neviem komu, tým deťom?) a pod úspešnou ženou sa rozumie stíhať super kariéru a aj rodinu s malými deťmi, čo je čistá utópia, ktorej podľahlo a verí kopec dnešných žien, a ktoré to dostáva do strašnej situácie, lebo realita je také, že bez toho aby sa niečo obetovalo, tak to jednoducho skĺbiť nejde. Tak musia obetovať buď kariéru alebo rodinu, každopádne vnútorne trpia výčitkami, že niečo zanedbávajú. Buď sa necítia dobrými matkami alebo majú zlý pocit, že síce vyštudovali výšku, ale kvôli tomu, že treba vodiť dieťa do škôlky nemôžu pracovať v obore a byť úspešné ako by sa "patrilo" 😖 Už ani nevieme, kde je sever, radšej makať od rána do večera, lebo štandard je mať to a to, byť taká a taká, a dieťa stačí vidieť hodinku denne. Sme ženy už vážne tak tou dobou zmagorené? Potom tu vypisujeme zúfalé témy, ako nestíhame, nestíhame aj prácu aj deti, ale chceme predsa aj prácu aj deti, lenže seriózna práca, prachy na stokke sú dôležitejšie v dnešnej dobe, takže niekde sa niečo musí obetovať, tak obetujeme čas strávený s deťmi... ☹

cecil36
1. okt 2012

@blondiee83 ty vobec citas co pisem alebo to len preletis a spravis si nazor podla toho kto kde byva???? V tejto vete napriklad pisem, ze: Vies, v BA (samozrejme aj inde) pokial nemakas nemas peniaze, ak splacas hypo, tie prachy potrebujes.
A ty mi odpises toto: A ze v Ba pokial nemakas, nemas peniaze?? Vsade treba pre peniaze makat - nielen v blave...
Kde som ja napisala, ze inde sa makat nemusi?
A naozaj je blud pisat, ze si treba nasetrit. Ano treba, ale: a) vsetky situacie predpovedat nevies, napriklad ak muz pride o pracu alebo sa mu nedajboze nieco stane. Z materskej a hypoteky na krku si jednou nohou u exekutora. b) ak nemas zazobanych rodicov, ktori ti daju byt, hypoteku si zobrat musis. A co maju takyto ludia mat deti az po splateni hypo po 20-30 rokoch????
c) Pocitat s tym, ze prijem klesne na materskej je fajn, ale zivot prinasa rozne situacie a vzdy je lepsie, ak obaja maju pracu, ze v pripade vypadku jedneho prijmu sa vedia zastupit.
d) Nazyvat zeny, ktore sa rozhodli ist do prace skor, ze su karieristky a ide im len o prachy je trochu scestne, lebo naozaj nevies, co ich viedlo k tomu, ze musia pracovat. Ako pisem, ja pracujem od 2 mesiacov mojho syna a teda za karieristku sa rozhodne nepokladam a moje dieta tym urcite netrpi.
Prosim ta nepausalizuj, kto co robi s detmi a nehadz do jedneho vreca vsetky matky co pracuju a do druheho tie co su s dietatom doma 3 roky. Je to tak strasne silno individualne, ze sa to porovnavat neda.

blondiee83
1. okt 2012

@cecil36 ty si ta, ktora vsade vyzdvihuje blavu a ake to maju bratislavske zeny tazke, bla bla bla...tak som podla toho aj reagovala...
A nie, nenazyvam vsetky zeny karieristky, laskavo nevytrhavaj moje vety z kontextu - ja som reagovala len na jeden priklad, ktory tu dai uviedla - ten jej..Ze nechapem, ako mohla dat rocne dieta do skolky len preto, aby nahodou neutrpel jej standard, na ktory je zvyknuta - nezavisle od potrieb dietata...cize asi potom ty necitas poriadne to, co napisem ja...
Inac, k tvojim bodom a, b, c - neviem ani, ako mam rragovat - to mam cely zivot, kazducky den ratat s tym najhorsim - kazdu chvilku cakat, ze muz pride o pracu, ze sa mu nieco stane, ze nas bude nahanat exekurot - prepac, to nie je normalne zivot...ja nemam taketo cierne myslienky, a podla takehoto scenara svoj zivot prezit nemienim - ked to tebe vyhovuje, v pohode...ja nehovorim, stat sa moze cokolvek, neda sa to dopredu predpovedat - ale aby som sa upracovala k smrti a obetovala svoj cas stravny s detmi, ked ma najviac potrebuju len preto, ze existuje potencialna hrozba...to mi normalne nepride...a opakujem - neodcudzujem tie zeny, ktore jednoducho inu moznost nemaju, ak chcu ako tak prezit - ale o tych sa tu teraz nebavim...
a ano, je super, ked obaja pracuju a ak chcu tak velmi pracovat, naco maju deti?
A ak to inac nejde, treba par rokov pockat, kym si tie deti budu moct dovolit - aj ked podla teba setrenie je blud...

rainee
1. okt 2012

tak my sme sa tiez museli dost uskromnit odkedy som na MD, ale malu som nedavala do jasiel. jednak preto ze byva chorlavejsia a tiez nie som ochotna platit 400e mesacne za jasle/skolku, to by som po odratani vsetkych nakladov bola pomaly v minuse 😉 toto je dalsi problem, nedostatočné kapacity skolok su barierou zamestnanosti zien s malymi detmi, casto musia dat vypoved po MD a ostat s dietatom doma lebo do statnej skolky ho nezoberu a sukromnu nezaplatia, ale to je uz ina kapitola....
tiez nevidim dovod preco je take strasne koncit v praci o 16tej kde sa na vas kukaju ci nemate pol dna dovolenky, to je chory system, kto je sikovny stihne si porobit vramci normalneho casu a nevysedavat tam do osmej vecer.
nesuhlasim s nazorom ze zena po 3r. materskej ma problem zaradit sa do prace, to je totalny nezmysel. prave naopak, vela z nich vyuzije MD na studium, kurzy, rekvalifikace.
tiez je u nas velky problem ze je vytvorenych velmi malo "normalnych" miest na VPP alebo na pracu z domu (vacsinou sa jedna o pozicie asistentiek pre studentky VS, obch.manazerov alebo realitnych maklerov pracujucich za proviziu a pod.) ktore by mohli vykonavat aj mamicky po/pocas MD. na "zapade" je to uplne bezne, dokonca si mozete po nastupe do prace po MD vybrat na kolko hodin denne budete pracovat kym su deti male... myslim ze by to bolo dobre pre zamestnavatela (nizsie naklady na zamestnanca) aj zamestnanca-mamicku ktora by mohla pracovat z domu...

kvetinka211
1. okt 2012

1. karieristka = zena, ktora vidi sebanaplnenie skor v pracovnom uspechu, osobnom rozvoji, kariernom postupe, vyske mzdy nez v starostlivosti o rodinu

zena ktora ide do prace napr. v roku dietata a nemusi kvoli financiam = karieristka
zena ktora ide do prace napr. v roku dietata a musi kvoli financiam = smutna zena

Podla vyskumov to vychadza cca. na tretiny:
- tretina zien je happy ze moze byt so svojim babom doma a naplno sa mu cely cas venovat a nic im nechyba
- tretina zien je nieco medzi tym, ze ak dostanu prilezitost tak by (najlepsie na polovicny uväzok alebo z domu) pracovali
- tretina zien by sa doma s dietatom scvokla, musi ist do prace aby jej nic neutieklo

Toto samozrejme plati v idealnom pripade ked do toho nezasahuju financne zalezitosti. Cesta je podla mna v tom vytvorit prilezitosti na postupne zapajanie sa do prace pre tie zeny ktore chcu a zabezpecit aby rodicia deti (nie len zeny) neboli znevyhodnovani v praci oproti ich kolegom bez potomkov ktori maju cas vysedavat do noci v praci a potom sa ist este opit so sefom ...

dai
1. okt 2012

@blondiee83 pisala som niekde ze som dala 1rocne dieta do jasiel? Moja dcera mala opatrovatelku az do skolkarskeho veku... Mala ju od 15 tich mesiacov. prepac ale robim pre dobru firmu a o pracu nechcem prist... Kedze sme firma nadnarodna tak je pre mojich zamestnavatelov 15 mesiacov nepredstavitelne vela ... Normal je vratit sa na mojej urovni najneskor do 6 mesiacov... Ja som to teda znacne predlzila. Moja praca mi umoznuje pracovat aj z domu a mat znacne flexibilny cas... To je tiez dovod preco som o nu nechcela prist kedze som matka... teraz ta mozno porazi ale ked som doma tak neupratujem, nezehlim etc.... Mam nato pani... Vdaka mojej praci... Ked som pisala o sukromnej skolke pisala som o obdobi od 3och rokov mojej dcery... Do skolky ju vozi muz okolo 9 tej az 10 tej... Ja vyzdvihujem o 17. 30, cize moje dieta je v skolke 7-8 hodin... toto vsetko ale platilo v dobe kedy som pracovala
Keby si si dala tu namahu a klikla na moju ikonku tak zistis ze mam druhe dieta ktore ma 14 mesiacov a som este na rodicovskej... Fakt je ze sa pomaly chystam do prace... Cize navrat planujem - hladam opatrovatelku etc. Ked dostanem ponuku ktora mi bude vyhovovat aj vzhladom k faktu ze mam 2 deti tak budem pripravena tu ponuku prkjat.

Inak opatrovatelka sa u nas stava clenom rodiny... Aspon tak to bolo pri mojej dcere... Je to pre nu akasi tretia babicka kedze obe vlastne ma daleko...
Rodina je aj pre mna prioritou ale mam aj dobru pracu o ktoru nechcem prist... Nazvi si ma ako chces😉

leelo
1. okt 2012

ja mam to stastie, ze hoci robim tiez v nadnarodnej spolocnosti, tak tato na mna pocka do 3 rokov veku dietata aj keby som mala rovno 4 deti za sebou. keby nepockala, tak by som isla skor - robit mozem aj z domu, striedat to a obmienat, vsetko sa da! nejde vobec o nejaky mamon, ide o triezvy pristup k situacii. ja v nemecku napr nikoho nemam, takze by deti isli do jasiel/skolky. no a? dojcim s malou pauzou uz 3 roky vkuse a dojcila by som nadalej, dalej by sme mali spolu program, zazitky, blaznenie, muckanie. cize vsetko co treba k zivotu.
ale kedze nemusim, som uz 4.rok doma a nerobi to zo mna lepsiu osobu.

klincek
1. okt 2012

@blondiee83 ja mam v jasliach rocne dvojicky, a ver mi, ze som velmi chcela byt doma do ich dvoch rokov..vidim, ze este len cakas babo, takze vysvetlovat nic nebudem, hadat sa uz vobec nie, nema to totiz zmysel napriek tomu /alebo prave preto/, ze rokov mas dost. trosku viac tolerancie by ti nezaskodilo, sama este netusis, ako dopadnes. ak budes rovnaka hrdinka o dva roky, ani nemuknem, ale teraz pises o niecom, o com nevies vobec nic. a pozor, pad z vysky byva tvrdy.
na pripadnu reakciu odpovedat nebudem, rano skoro vstavam..do prace.

cecil36
2. okt 2012

@blondiee83 nema vyznam na teba reagovat, lebo evidentne empatia a snaha pochopit aj druhu stranu ti chyba. Vytrhavas z kontextu veci, ktore som nikdy nepovedala.....A suhlasim s @klincek bud aj o dva roky hrdinka 😉

anjelicek26
2. okt 2012

@blondiee83 - no to je dost "vtipne" - na co maju deti, ked chcu pracovat 😀 😀 Ako pardon, pracovala som pred detmi, medzi tym, nez sa narodil maly a teraz zas a ma to jedinu vyhodu - firmy sa o mna bili, ked som davala ziadost o zamestnanie napriek dvom malym detom 😅 Ono je toto velmi mylna predstava, ze v dnesnej dobe staci byt len matkou. Nestaci, ocakava sa viac. Hlavne pri dnesnej rozvodovosti nemat ziadnu prax, ziadnu sancu najst zamestnanie, z ktoreho uplatis seba aj dieta vratane najomneho a vsetkych inych nakladov je kratkozrake.. a kto bol 5-6 rokov doma uz pravdu moze na to, co robil predtym robil zabudnut - pretoze sa to uz nerata.

@kvetinka211 - ja som c. 3, financie nas netlacia, ale rozum nepusti, ked vypadnem z prace pridlho, budem zacinat zasa od nuly a doma mi uz sibalo, tie dva roky boli az az. Kazdy to samozrejme tak vidiet nemusi, ale toto je skutocne len a len osobna vec. Zelame si o dva roky dalsie babo, vdaka praci bude slusna materska a aj miesto, kde sa potom zasa o dva roky budem vracat - a v nasej firme pri troch detoch mas narok na 5h uväzok 😉

mima4
2. okt 2012

@kvetinka211 fiiiha ty si to teda rozdelila... pekne skatulky 😀

@halienka feminizmus nie je o tom, ze zena musi pracovat aby bola uspesna, robit si dobru karieru. Feminizmus je o slobodnej volbe, o tolerancii a akceptacii toho, ze nie sme si podobne ako vajce vajcu, ale kazda z nas je originalna, ina, kazda z nas ma rozdielne zaujmy, vzdelanie, tuzby, plany... to vsak neopravnuje ani jednu z nas sa nadradzovat nad inu, ktora ma ine predstavy o zivote, o rodine, o kariere... O tom je feminizmus. Aby boli v ucte aj zeny, co su doma tri roky, resp. maju 5 deti a su doma uz 15 rokov, a taktiez boli v ucte zeny, ktore sa chcu slobodne realizovat aj vo svojej praci, su odbornicky vo svojej profesie a po roku materskej idu do prace. Tri roky doma je volba/moznost, nie povinnost. A toboz to nie je meradlom vychovy, vztahov,...

@dai
@anjelicek26
@cecil36
@klincek
Kočky, neviem ako vy, ale ja si myslim, ze chudoba, nezamestnanost je neraz aj zapricinena tym ake mame myslenie. Moj manzel je skvely muz a tvrdi, ze kto chce, hlada sposoby - kto nechce, hlada dovody. 😉

all prajem pekny den.

cecil36
2. okt 2012

@anjelicek26 suhlas 🙂

cecil36
2. okt 2012

@mima4 krajsie by som to nenapisala. Vystihla si to uplne presne 🙂

alenka600
2. okt 2012

@cecil36 @mima4
skoda, ze sa konstruktivna tema zvrhla na odsudzovanie matiek zapadniarskych kapitalistiek co odhodia svoje dieta a na plac nad tym, ze stat nevytvori idealne podmienky pre rodiny

@anjelicek26 Ale chapes, je jednoduchsie nepracovat a stazovat sa - na stat, na system, na to, ze Ti nikto "neda" pracu....

@dai 😉 som strasne zvedava cim sa budeme ohanat, ked nam na SR zrusia 3 rocnu matersku - a pritom za cias nasich rodicov take neexistovalo. Netvrdim, ze to nie je pre dieta dobre, a ze dieta treba fuknut cim skor do jasliciek. Ja tiez chcem ostat s detmi kym to bude mozne. Ale jednoducho treba si vyhodit z hlavy take, ze budem doma 3 roky, potom budem mat dobru pracu do 16tej a este nebudem musiet pustit ziadne euricko opatrovatelke. Halo, budicek 😵 Bohuzial realita je taka, ze bud ostanem doma ale ratam s tym, ze som na pracovnom trhu takmer na odstrel, alebo idem pracovat a budem musiet platit opatrovatelke ak nemam babicku. Plakat nad tym, ze ine moznosti nie su je uplne ale uplne zbytocne. Ale toto je zase jedna z tem, kde sa budeme len natahovat.....

blondiee83
2. okt 2012

@dai neuveris - neporazilo ma, ze mas doma pani, ktora ti vari a zehli a upratuje...pretoze mne je to absolutne, ale absolutne jedno...aj keby si ich mala 4 😀
neodsudzujem vobec pomoc v domacnosti - to si natrafila na zlu osobu, ja to naopak schvalujem, sama nad tym rozmyslam - lenze kym nemam deticky, tak ten dom stiham.
A ci jasle alebo opatrovatelka - to akoze opatrovatelka ma nahradit matku? Alebo tym, ze sa stava clenom rodiny - co sa meni na to, ze nie si pri svojom dietati v tak skorom veku? Prepac, jednoducho neviem pochopit to zmyslanie, ze dietatu je lepsie v jasliach ci s opatrovatelkou v tak skorom veku len preto, ze mamicka si musi udrzat standard...a ze na teba firma nepocka? no a? Ty sama si tvrdila, ake lahke je najst pracu, ze staci chciet a chodit po pohovoroch, ked si kvalifikovana, mas prax a jazyky a ked si robila na super poste v nadnarodnej firme, tak by si sa asi o pracu bat nemusela, ci???
No nevadi, nema zmysel - kazda si tu hudieme svoje, ty mas na to iny nazor, ja mam na to uplne iny nazor...nech sa dari

blondiee83
2. okt 2012

@klincek @anjelicek26
Ako vidim, dalsie, ktore nevedia citat pozorne..Vobec som nepisala, ze vsetky musite sediet doma pri dietati - pisala som o zenach, ktore maju dostatocne zazemie doma na to, aby sa trochu povenovali svojim detom a neutekali hned spat do prace. Pretoze v tom pripade, ak ma obtazuje byt doma s dietatom a radsej ho dam opatrovatelke ci do jasliciek, len aby som mohla pokracovat v praci, aby som z nej nevypadla, je zrejme je pre mna praca prednejsia ako moje dieta - inac si to vysvetlit neviem.

@klincek
Na tvoje slova - pad byva tvrdy a pod. akoze priania- to len preto, ze si mozem dovolit a chcem byt doma so svojim dietatom 3 roky, musim padnut z vysky? Alebo som zrazu nejaka zla, pretoze si dovolim mat iny nazor a vsetky ledva cakate, ze ma postretne nieco, co ma zlomi a ze sa mi nieco zle stane ??? trochu ubohe, ludia...
aby ste z tej vysky napokon kvoli tomuto nepadli vy!!!!!!!!!!

halienka
2. okt 2012

@mima4 Môžeme si tu písať poučky o tom, o čom feminizmus je, realita je ale úplne iná. Bohužiaľ ženy, ktoré sú iba matky (čiže nie pracujúce matky) nie sú už dávnejšie v takej úcte ako pracujúce matky, to mi bohužiaľ nevyvráti nikto. Bolo by to krásne keby boli, ale nie sú. Stačí popozerať okolo seba. To, že si tu napíšeme o čom je filozofia feminizmu a ako by to malo byť nám nepomôže. Realita je bohužiaľ iná. Je tu už vytvorený spoločenský tlak, že len tie ženy budú uznávané za plnohodnotné bytosti, ktoré pôjdu, najlepšie čo najskôr, znovu pracovať (teraz sa nejdem orientovať finanč. Situáciou, o ktorej viem že je dôležitá, každopádne myslím, že takých žien ktoré by naozaj nemohli obetovať aspoň pár rokov zhoršenej fin. situácie za čas strávený s malými deťmi je v skutočnosti naozaj málo). Celý feminizmus sa istým spôsobom zvrhol a zo žien vytvára niečo ako mužoženy, ( tie možnosti sa zvrhli na takmer povinnosť, spoločenský status) ktoré by mali stíhať byť aj dokonalými matkami ale aj rovnocenne úspešnými pracujúcimi ako muži, len vtedy sú považované za plnohodnotné, zodpovedné a úctyhodné bytosti. Bohužiaľ tomuto mýtu už podľahli aj samotné ženy, lenže deň má stále len 24 hodín a tiež tísícročiami zakódovaný materinský pud vytvára vo väčšine žien teraz vďaka tomu ťažký vnútorný konflikt. Nedá sa to reálne stíhať (pokiaľ nezoženieš prácu na pol úväzku – čo na slovensku je zatiaľ fakt dosť ťažké – a po druhé, práca na pol úväzku už tiež pre mnohých je znakom, že spoločensky a pracovne klesli, takže to odmietajú), niečo sa musí obetovať. Buď čas strávený s deťmi alebo prácu. Každý deň to čítam na týchto stránkach, každý deň to počujem na ihrisku, tento vnútorný boj žien ( Musím prestať kojiť, musím nastúpiť do práce. Zamestnávateľ ma už po roku volá späť do práce, inak klesnem na horšiu pozíciu, čo mám robiť? Som zúfalá. Bola som 3 roky na RD, nemôžem sa zamestnať, som zúfalá. Chcem pracovať v odbore ako pred materskou ale nemám komu popoludní zveriť deti. Atď., atď., atď.) Je mi nesmierne ľúto, že v tomto vnútornom konflikte žien čím ďalej tým viac vyhráva tlak spoločenského povedomia a prehrávajú deti. Nedá sa stíhať, vidíme to stále reálne okolo seba, netvrď mi že nie, ženy vyplakávajú, ako nestíhajú toto alebo tamto, ak chcú stíhať, musia zorganizovať polovicu príbuzenstva, poprípade zaplatiť súkromné jasle, opatrovateľku, zo škôlok vyberajú deti babičky...Do určitého veku s nimi boli celý deň, zrazu im musí stačiť 2 hodiny večer... Príde mi naozaj zvrátené, ak už začneme dokonca toto odsunutie detí na druhú koľaj ešte ospravedlňovať tým, že veď im musíme zarobiť na súkromné jasle, škôlku, opatrovateľku... Áno, máš pravdu, 3 roky doma nie je povinnosť, to nikto nikde netvrdí, či áno? Ja osobne tomu hovorím výhra našich detí – dokedy to tak bude uvidíme. Každopádne žena, ktorá si tento luxus dovolí, respektíve, čím dlhšie si dovolí byť žena s dieťaťom doma, tým stráca úctu okolia, klesá jej spoločenský a pracovný status. Ak len nežiješ vo svete poučiek a definícií, tak to predsa musíš vidieť, taká je realita. Či je čas strávený s našimi deťmi meradlom výchovy a vzťahu... poväčšine a v ideálnych podmienkach samozrejme nie, ale ak už s dieťaťom strávim iba 1-2 hodiny denne – a to teraz myslím naozaj aktívne venovanie sa, nielen, že sme spolu doma ale ja varím a dieťa pozerá telku- je to na akýkoľvek výchovný vplyv či pevný vzťah už naozaj žalostne málo. A zhrozujem sa nad tým ako sa ženy nechali týmto zmagoriť (fakt prepáčte za výraz, neviem nájsť lepší) , že už sa aj samé trasú, len aby mali skvelú prácu, aby o ňu neprišli, už im nestačí hocijaká práca, aby teda dačo privyrobili do rozpočtu a zároveň strávili so svojimi malými deťmi ešte čo najviac času, už sú tak domýlené, že si myslia, že musia mať nejakú "super" prácu, v odbore alebo tak, a to ich tlačí ešte do väčšieho marazmu a ešte viac núti, riešiť opatrovateľstvo detí kadekým iným, len nie sama sebou. Nie je toto znakom uprednostňovania práce pred rodinou, deťmi? Pýtam sa, bude toto v konečnom dôsledku zdravé pre celú našu spoločnosť? Neviem... moc sa mi to nezdá...Odkladáme kvôli práci deti do jaslí, škôlok,opatrovateľkám a oni nás potom odkladajú kvôli práci do domovov pre dôchodcov...žiadne pevné korene, väzby, putá...len zhon a stres ani nevidíme pomaly ako nám deti rastú, a tie zarobené peniaze nám v konečnom dôsledku ani nedokážu zalepiť to prázdne miesto v duši.

anjelicek26
2. okt 2012

@blondiee83 pre mna boli dva roky pri oboch detoch dostatocna doba na to povenovanie. Uz boli samostatne jednotky. Asi si.to nevies predstavit,ale su ludia, ktorych praca bavi. Toto nikdy nepochopim, nie sme LEN matky... a tiez nemam rada, ked je to stavane, ako keby dieta u opatrovatelky,jasliach, skolke non- stop revalo a bolo tam na smrt nestastne.

halienka
2. okt 2012

@blondiee83 neboj, nikam nespadneš, ja už to dieťa mám a aj tak mám taký istý názor ako ty 😉 🙂 to nemá nič spoločné s tým či máš dieťa alebo nie (to tak podaktoré píšu už zo zúfalstva, keď už nie je dostatok presvedčivých argumentov 😉 ), to má spoločné akurát niečo s tvojim hodnotovým rebríčkom 😉

anjelicek26
2. okt 2012

Inak by som chcela vediet, ako by to vyzeralo, keby ste sa prestahovali do francuzka,spanielska,kde je materska len tri mesiace. A ziadne psychicky poznacene deti tam nebehaju a maju dobry vztah k rodicom. Toto nie je o pocte hodin,co s dietatom stravim, ale ako ich stravim.

alenka600
2. okt 2012

@halienka Reagujem teraz na Tvoj dlhy prispevok o 11:18 - aj keby sa mohlo zdat, ze sme na opacnej strane barikady, myslim si, ze si to pekne napisala a mnohe veci si velmi dobre vystihla.
Povedala by som, ze to mas v sebe pekne spracovane a si s tym vnutorne stotoznena - a to je ta cesta. Lebo nemusia vsetky zeny ist po 3mesiacoch do prace, rovnako ako meritkom maerinskej lasky nemoze byt 3rocny pobyt doma. A my zeny si musime vnutorne byt iste sebou - ze aj ked "padnem" v nejakom pofidernom kariernom rebricku, tak to neznamena, ze osprostiem. Ale ani nemame pripustit to "otupovanie" a vyplakavanie ake je vsetko zle a neda sa.
Jasne, ze sa na mna byvale kolegyne pozeraju pomaly ako na malomocnu, lebo uz 2r nepracujem - prvy rok bol "regeneracny", dala som si dokopy hormony, ktore mi neumoznili otehotniet, otehotnela som ako nic, mala som super tehotenstvo, porodila som kludne a zdrave dieta a som s nim doma. Mozem sa s prepacenim vyprdnut na ich udivene pohlady, ze som uz tak dlho doma. Mne to za klud, pokoj a harmoniu v rodine stoji a len sa nad tym pousmejem - 80% mojich kolegyn je este bezdetnych a ostatne maju nervne deti na ktore aj oni vrieskaju.
Takze - kazdy by si mal vybrat svoju cestu, len ja to vyplakavanie nemozem, jezia sa mi z neho chlpy - no takto vazne same zo seba robime neuplatnitelne nepouzitelne ufnukane osoby.

mirka285
2. okt 2012

baby co zas riesite?zivot je otazka priorit a je to kazdeho vec ci je doma,ci ide do prace..kazdy nech spravi tak ako uzna za vhodne alebo mu to najviac vyhovuje.. a mimochodom vobec nezdielam nazor,ze v BA je roboty dost a kto chce si ju najde..to tvrdia len taki,co tu bud neziju alebo su ochotni vziat akukolvek pracu 😖 bohuzial pre nas Bratislavcanov,chodi sem vela ludi z mimo BA a su ochotni robit tu pracu za podmienok a plat,ktre su pre nas neprijatelne....ale to pochopi len taki,co tu zije...

alenka600
2. okt 2012

@blondiee83 Ja by som sa niekedy tiez bola bila do prs ako ja svoje dieta nezverim do ruk ziadnej opatrovatelke. Dcera ma 9mesiacov a vidim na nej, ze jej by to ale vazne prospelo. A teraz sa mozu do mna vsetky zeny obut, ze to nie je mozne, ze take malinke babo atd atd. Dceru milujem a ona je na mna nalepena ako zuvacka, je este malinka, urcite by som ju nedala na 5dni v tyzdni prec, ale jej vyslovene robi radost a totalne ju naplna, ked vidi a zaziva nove veci a novych ludi - hracky ju nebavia, jej vyslovenou tuzbou su ine/nove/pestre podnety, na ktore sa jej staci aj pozerat a hrozne ju bavi, ked sa moze pozerat na interakciu 2-3 ludi. Som teraz tak ci tak doma, lebo uz som v 24tyzdni dalsieho tehotenstva, takze to cele nehovorim preto, ze idem dceru dat opatrovatelke aby som isla do prace. Vravim len to, ze moju dceru by potesilo, ak by napr aspon 2dni mohla stravit inac. Aj ked som si niekedy myslela, ze pre vsetky deti musi byt to najlepsie byt s mamou doma X rokov, ci mesiacov, ukazuje sa, ze moja dcera ma ine potreby. A vobec sa za to necitim byt krkavcou matkou

zuzana76
2. okt 2012

a zase tema o tom, kto je viac

ja som doma 7. rok, 2 deti, chystam sa pomaly do prace, idem na povodne prac. miesto. Necitim sa menejcenna, ze som bola tak dlho doma, mne to za to stalo, nemat nervy a v klude si vypiplat deti.