Nezamestnateľní ľudia
za posledne tri tyzdne som sa rozpravala s niekolkymi kamaratkami.bud su nezamestnane, alebo coskoro budu nezamestnane, bolo im to avizovane dopredu. okrem dvoch, maju ostatne aj vysoku skolu, kazda ineho smeru. ani jedna si nevie najst pracu. niektore zacinaju byt z toho zufale. ked si predstavim ze ma o chvilu caka to iste, zrovna pokojna nie som... ☹
je fakt nemozne najst si pracu? vsetky su z bratislavy. ked si uz nevie najst pracu vysokoskolacka v BA, tak potom neviem co zvysok slovenska
vy mate aku skusenost? ja mam v sirokom okoli "az" tri maminy, ktore ostali po rodicovskej na povodnom mieste 😖
@alenka600 dakujem, ano, vazim si samu seba, nezaspala som na varinoch, zdokonalovala som sa v dalsom cudzom jazyku vramci konicka a tiez som si urobila kurz uctovnicta, ktory sice neviem ci vyuzijem, kedze pracujem v uplne inej oblasti, ale chystam sa este na statnicu z jazyka, jazyk som sa naucila ako samouk, ale na tu sttanicu idem do jazykovej skoly samozrejme. Myslim,ze byt doma neznamena , ze clovek nerobi absolutne nic. Uz teraz mam plnu hlavu planov do mojej prace, na kurzy, ktore ponuknem mojim studentom.
ja som len tolko chcela, ze urcite sa da zostat doma aj dlhsie a nestratit, nie vsetky zeny su vrcholove manazerky, ci moderatorky v TV, casto sa praca da sklbit s pobytom doma, ja som sa venovala aj mojim konickom a to ma obohatilo a bola som doma stastna, velmi stastna s mojim detmi.
@anjelicek26 a čo, keď tam po 3 mesiacoch nenastúpia do práce tak ich tam obesia alebo zavrú do basy? 😅 Či v španielsku alebo v uruguaji, iba skutočne zlá ( a tým myslím skutočne, nie že si chcem žiť v nadštandarde a zdá sa mi všetko málo) by ma prinútila ísť od 3-mesačného dieťaťa, ani od ročného by som neodišla. Tam či tu by som urobila to isté, ešte by som do práce nešla pokiaľ naozaj nutne nemusím, nehovoriac o tom, že v španielsku aj francúzku je určite viac možností na skrátený úväzok ako tu. Treba si uvedomiť, že to nie je o tom čo za nás rozhodnú zákony a úrady - dĺžka materskej - a tlak spoločnosti (jediná výnimka je pre mňa naozaj zlá fin. situácia) je to o tom ako sa vieme dokážeme rozhodnúť my, ako sa dokážeme prispôsobiť, uskromniť, o tom čo je pre nás dôležitejšie, je to o nás. Ak si necháme diktovať to koľko môžme stráviť s našimi deťmi nejakými úradníkmi, vyhláškami a tlakom spoločnosti, tak je to smutné. Veď to, že mi niekto platí materskú len 3 mesiace neznamená, že hne´d potom musím utekať na plný úväzok do práce, či? Veď zarába aj muž, či nie? Poväčšine viac ako žena.
Nik tu netvrdí, že z krátkej materskej budú psychicky poznačené deti, to že tam ale nebehajú psychopati alebo úchylovia alebo neviem čo ešte neznamená, že v detstve tým nestrádali a že im tie korene a väzby nechýbajú a že sa to priamo úmerne k citlivosti rôznych pováh neprejaví v ich komplikovanejšom fungovaní v živote.
@alenka600 vôbec nie sme na opačnej strane barikády, v podstate si len inak napísala to čo si ja tiež myslím, ono tie ženy proste fakt očakávajú niečo nereálne, preto aj píšem, že niečo sa musí obetovať, a keď to pochopia, tak proste vyplakávajú, buď vyplakávajú, že sa boja o prácu, alebo vyplakávajú, že nevedia čo s deťmi. A ja som chcela naznačiť, že do tohto stavu ich dostal práve ten nereálny tlak, ktorý tu na ne je, tie nereálne predstavy a požiadavky, ktoré vďaka tomu spoločenskému tlaku na seba kladú a potom sú z toho na prášky, že to nevedia skĺbiť a nedokážu bez nejakej obety dosiahnuť ten nereálny status dokonalej pracujúcej matky. Ja som obetovala prácu, niekto obetuje čas s dieťaťom. Akurát možno v tomto sme trošku každá niekde inde, že ja osobne a asi je to samozrejme ovplyvnené aj tým, že som na to dieťa tak nehorázne dlho čakala, nedokážem inak a je mi fakt ľúto, že sa ženy akosi nechali zahnať do kúta týmto momentálnym spoločenským vplyvom a sú častejšie ochotné obetovať ten čas s dieťaťom ako tú prácu.
@halienka - prijdu o pracu. A nedostanu ziadne prispevky v nezamestnanosti, rodicak, nic.
Ono tieto barikady - dobra.matka je len taka, co zivot podriadi a obetuje detom,z toho sa mi jezia xhlpky na zatylku, lebo casto si dieta rutinou znudenu mamu na pokraji burn out veru neceni. Stale je to o ludoxh a prioritach, ktore nie su spravne ci nespravne,su proste individualne.
@anjelicek26 ano , prisla o pracu, ale nasla si potom dalsiu
@anjelicek26 Ale my sa nejdeme stahovat ani do francuzska ani do spanielska..to by som ti rovno mohla napisat - ake by to bolo, keby si sa prestahovala do afriky k domorodcom...cize zly priklad..
Ale nepaci sa mi ani to, ako sa ohanate kvalitou tych par hodin stravenych s detmi. Ako keby to, ze som malo s detmi automaticky zarucovalo kvalitu tych par hodin a tie, ktore su s detmi cely den, ich travia nekvalitne..
Nech mi nik nehovori, ze sa z celodennej prace domov vratis cerstva ako rybicka, pripravena plnohodnotne svojim detom venovat...neviem, koho chces oklamat, ci mna, alebo radsej seba...aj ja som pracovala a teda po 8-10 hodinach nie je cerstva ako rybicka ani jedna z nas...a este ta caka domacnost - ak samozrejme nie si z tych, co maju na toto panie...ale velmi pochybujem, ze zrazu mate vsetky doma sluzky
@blondiee83 az na tu paniu v domacnosti si trafila klinec po hlavicke, anjelicek ju ma tiez 😉
@halienka velky suhlas
nechavame svoje deti dlhe hodiny pod vplyvom zien o ktorych vieme velmi malo ... co vieme o zivotnych postojoch uciteliek v skolkach, pozname moralne kvality opatrovateliek? Zeny na zapade nechavaju deti casto zenam, ktorymi skryto opovrhuju (zeny z vychodnej europy, azie ...), slovenske zeny ich nechavaju v lepsom pripade zenam ktore sa dlhodobo zivia ako opatrovatelky a panie do domacnosti, v horsom pripade mladym studetnkam ktore o detoch nic nevedia a same maju este vselijake nazory. Stretla som znamu ktorej by som teda ani macku nezverila a hľa, robi nanny 🙂 Ucitelky v skolke - tam kvalita tiez dost kolise - od celkom fajn zien cez totalne pipky az destruktivne typy.
Hodnoty sa detom v malom veku neodovzavaju na zlatom podnose pri veceri, to su hodiny a hodiny vzajomnej interakcie, spolocnych zazitkov, drobnych usmerneni ...
Nie je to absurdne? Dam dieta inej zene na 10 hodin aby som ja mohla inde 10 hodin pracovat. Zarobim o nieco viac nez dam tej zene, asi ma moja kvalifikacia vacsiu cenu, asi som viac sikovna ako ta zena s ktorou je moje dieta ... ale staci kvalifikacia tej zeny na to aby vychovavala (co nie je len vymena plienok a jedenie) moje dieta? Nebude to dieta hodnotami blizsie tej zene nez mojej rodine? Je to velka dilema a zeny su naozaj vtlacane medzi dve protichodne poziadavky byt dobra mama aj uspesna zena.
@anjelicek26 A tiez neviem preco zrazu matka, ktora je v domacnosti - musi byt automaticky znudena, na pokraju vyhorenia, zufalstva a neviem co ho este...halooo, uz nie sme v komunizme - zeny nesedia doma zufale cely den, s trvalou a v zastere...mame svoje zaluby, mozme chodit do kaviarni, venovat sa tak detom, ako aj sebe a zit plnohodnotny zivot aj ked sme v domacnosti...ja osobne nepoznam ani jednu matku, ktora by sedela na tvoj opis...to uz je davno za nami...
Jaj este k tomu nceneniu ci neceneniu rodicov detmi - moja mama bola skoro cely zivot s nami doma, venovala sa nam, co jej praca v zahrade dovolila, kedze sme vyrastali na dedine, prace bolo hodne. A ja si ju dnes maximalne vazim a som stastna, ze je taka, aka je. Aj ked nema super flek v nadnarodnej spolocnosti a je obycajnou zenou z dediny - pre mna je to ta najlepsia matka na svete, ktora sa pre nas denno denne obetovala a dala by nam vsetko..este aj dnes, po skoro 30tich rokoch zije len a len pre nas...naproti tomu, moja svokra, cely zivot makala, s VS, ako aj svokor - nikdy nas v nicom nepodporili, ani financne, hoci maju ovela viac ako moji rodicia. aj tak sa mozeme spolahnut len na nasich...
@zuzana76 no co sa ja nedozv Anjelicek ma pani,co vybera maleho zo skolky,lebo to15 minut denne proste nestiham.iem o_O
@kvetinka211 keby je ta zena babka dietata, uz je to ok,ze? Sme za opiciu lasku, kde dieta.nemoze mat rado nikoho okrem nas? Hadam nie.
@halienka ahoj, budem reagovat na tvoj dlhsi prispevok a skusim to v odrazkach aby som sa do toho sama nezamotala:
- to ze zena, ktora je doma s dietatom straca uctu, nie je dosledkom feminizmu, ale osobneho postoja kazdeho cloveka. Tak ako tu sa navazaju niektore zeny do mamiciek, ktore idu po roku do prace, to iste robia zas ine mamicky, ci ini ludia na mamicky, co su doma 3 a viac rokov. Je to obojstrane a chore a je to prejavom urcitej vnutornej nespokojnosti zeny so svojim zivotom, svojimi rozhodnutiami a moj nazor je taky, ze taka zena sa snazi sama seba presvedcit, ze robi dobre. Mozno ani nie je stotoznena s tym, mozno je napr. doma len preto, ze jej niekto nahovoril, ze aby bola dobra matka, musi byt doma s dietatom aspon tri roky, mozno tym ona vnutorne nie je stotoznena a urazanim inych zien, ktore konaju inak, si tento svoj problem kompenzuje a snazi sa presviedcat urazanim ine mamicky, ze su hnusne karieristky, pravdaze zaobalene v pozlatku s citovym vidieranim, ktore ma v nich vzbudit negativne pocity, vycitky...
- čo tak radsej nezovseobecnovat, ale upriamit pozornost na seba? Preco som sa ja rozhodla tak ci hentak? Veci sa daju povedat aj citlivo a asertivne, napr. "Som doma tri roky s dietatom, lebo ono ma potrebuje a ja si tu matersku uzivam", a NIE "Som doma tri roky s dietatom, lebo pre mna je ono priorita, nie som na peniaze a karieru...". Chapes? Uctive vyjadrovanie sa k niekomu, kto sa rozhodol inak v zivote ako ja, ci ty... bez emocionalneho vydierania a urazania. Spokojni clovek neuraza, uraza ten, kto nezije zivot podla svojich predstav a citi v sebe krivdu ...
- pises, ze mnohe zeny nestihaju toto a hento. Ale podla mna to nie je dosledkom feminizmu, dosledkom toho, ze zena ma fajn job a rodinu! To je dosledkom toho, ze si domace prace a vychovu dietata nedelia s muzom. Su na vsetko same a namiesto muza maju doma dalsie decko, o ktore sa treba starat a jednovat sa s nim. Iba rovnomerna a spravodliva delba prace moze docielit aj v tomto smere vyvazenost. Moj znamy si docasne skratil pracovny uvazok, aby jeho manzelka (na materskej) mohla na cely den odist do skoly, robila si atestaciu ako lekarka. O com to vsak realne je? Kopec zien aj tu ma muzov, ktori sa pridu vyspat domov, najest... ako oni stihaju rodinu, deti,..? Preco si aj ty tieto otazky nekladies? Jasne ze muz moze robit karieru (bacha toho nenazyvame karieristom ale uspesnym pracujucim muzickom 🙄 ) , ked ma doma sluzku a full servis. Domacnost a deti nie su zalezitostou zeny, ale oboch. Pravdaze ak si to rozdelia, ze zena domacnost a muz zarabanie a kariera, OK, ale ked sa chce aj zena realizovat, je to uplne v poriadku. Zena nie je tu od toho, aby od svadby jej zivot sa krutil len okolo domacnosti, deti.... Ak je to snom tvojim, gratulujem, a prajem ti aby si sa tak mohla realizovat, ale je prirodzene, ze sme rozdielne...
Kladme si otazky, ako si zadeluje tieto veci bezny slovensky muz? Vôbec ho to netrapi, a neciti sa menej ako otec...
- pises ze zeny si pracu vyberaju..nestaci im "nejaka". Nechcem sa teraz nikoho dotknut, ale toto mozes velmi tazko ziadat od zeny s VS, peknou kapacitou v hlave, kreativitou, roznymi schopnostami... Takato zena ma aj urcite profesne ambicie. Jasne, ze taku zenu skor taha do prace, lebo praca nie je u nej iba o peniazoch (aj ked vacsina takychto zien zaraba celkom pekne), ale aj o jej vnutornej realizacii, o jej zapajani darov, ktore ma v hlave, o novych vyzvach, dalsom vzdelavani sa... Keby to tak nebolo, naco potom ist do skol... ked udelom nas zien ma byt dozivotna praca, ktora nas bude frustrovat. A ano, poznam kopec "obetavych" zien, ktore maju prace pod ich kvalifikaciu a su z toho dost frustrovane a velmi casto pripominaju opat, ze to je ich "obeta" ako zien - matiek a ze sa nad tym nezamyslaju. Podla mna je to velmi smutne takto zit. Rano vstat a ist niekam, kde odpocitavam minutky aby som z tade vypadla...
- inak sa rozhoduje zena, ktora ma to vzdelanie a kapacitu a inak zena, ktora niekde mukluje za minimalnu mzdu za pasom a spaja bod A s bodom B. Nechcem tu nikoho ponizovat, ale je prirodzene, ze tu druhu zenu to do takej prace netaha a nemozes chciet od zeny, ktora je napr. vystudovana lekarka alebo pravnicka aby muklovala za pasom... To je skor uder do jej psychiky.
- či si nemyslim, ze je to zle pre spolocnsot? Nie, nemyslim si. Zeny konecne si zacinaju vazit svoj zivot, mat v ucte aj svoju osobu, chciet realizovat aj svoje sny, plany, uplatnit sa aj niekde inde ako v materstve/manzelstve. Zena matka neznamena iba matka, ale osobnost, vzacna osobnost so svojimi specifikami a originalitou. Kym toto nepochopime, vzdy budu len spory, nenavist, utocnost...
Skor za horsie povazujem to, ze ked je ten cas s rodinou, zapne sa farma a obdobne extrementy... telka fici v rodinach dennodenne. Ludia sa spolocne nerozpravaju, nezdielaju...atd.
Takze myslela som si, ze budem strucna...nevyslo 😀
pekny den!
@blondiee83 ked mam povedat pravdu - ano domov idem oddychnutejsia ako ked som bola s nimi doma, ta rutina je ubijajuca na psychiku. Ospravedlnovat sa,ze pracujem je smiesne... Vidim veci inak, myslim aj na nasu buducnost a toto je idealne riesenie
@anjelicek26 babka casto tiez nie je idealna na dlhodobu starostlivost kazdy den ... to hned vidis ktore dieta vyrasta cele dni s babickou, to uz potom fakt radsej skolka
Samozrejme casty kontakt so starymi rodicmi, sirokou rodinou a znamymi je jednoznacne prospesny. Je uzasne ked dietatko lubi dalsich ludi ktori lubia jeho, mna velmi tesi ked je syncek nadseny pri prichode babiciek.
Ide mi o to, kto ma na dieta dlhodoby vplyv. Ci mu ta zena ktora by s nim travila cele dni povie aby nerobil zle zvieratkam, ci mu porozprava nieco o rastlinkach, ci spravne vyriesi konfliktne situacie na ihrisku, upozorni aby nehadzal odpadky kade tade, ci odpovie na jeho neskorsie zvedave otazky takym sposobom, aby ho rozvijala a nie brzdila vo vyvoji ... ci ta zena nema hlavu plnu Noveho casu, horoskopov a podobnych veci ...
@kvetinka211 a muzi ako riesia dilemu byt uspesnym muzom a dobrym otcom?
@kvetinka211 opatrovala som deti v zahranici, a venovala som sa im, a napriek tomu vzdy number one bola u nich ich maminka.
@kvetinka211 toto je uz i vybere chodneho cloveka, dcerka bola na skolku nezrela, volili sme opatrovatelku - najst vhodnu trvalo tri mesiace - syncek je v skolke a chodi tam rad. Rovnako sko je kazda opatrovatelka a skolka ina,tak su aj deti ine. Ked som ja.isla do praxe,vzdy.som vedela, ze je to realizovatelne, len ak budu deti spokojne. Vzdy som si vyziadals pol roka skusobnu lehotu, aby som mohla ak by to nedungovalo hned este ostat doma.
@mima4 a vieš prečo bola pre nich number one maminka? Lebo ju tak málo videli, že im bola vzácna.
Ďalšia vec, často muž zarába viac ako žena. Preto nie je vždy možné, aby tatko išiel pre dieťa do škôlky a tak táto činnosť ostáva na maminke. Ak chce totiž tatko zarábať, musí byť dlho v práci, alebo vykonávať takú prácu v ktorej cestuje.
Súkromná škôlka alebo opatrovateľka. Jedno aj druhé nie je zadarmo. Takže dovoliť si to môže iba ten, ktorému tak vyše 400 EUR mesačne neurobí dieru v rozpočte. A ak si to dovoliť môže, tak nerobí v hrubej mzde za 600 EUR, že. Práce je v BA dosť. Ano je, ale roztrieďme to na pracovné obory. Tých 3500 miest je suma sumarum celkovo, nie napr. v administratíve, alebo v školstve. Sú v tom aj zdravotnícke ponuky, sprostredkovateľské ponuky, murárske, stavbárske, kuchárske a všelijaké iné. Som lenivá zato, že si nepošlem ponuku na inštalatéra, alebo na učiteľku do materskej školy? 😅 tak asi som, lebo som si neposlala. Som lenivá zato, že som si tiež neposlala na pozíciu, kde chcú okrem iného aj plynule maďarsky a taliansky? Tak asi som, lebo neviem čo by som im povedala na pohovore, keby odo mňa chceli predstaviť sa napr. v týchto jazykoch. Asi len toľko, že ich neovládam. A ani sa ich učiť nebudem, takže ano, som lenivá. 😅 A som lenivá aj zato, že nepôjdem robiť sprostredkovateľa, ani obchoďáka, lebo neviem presviedčať a klamať ľudí, aby kúpili toto a toto. A ešte som lenivá si založiť pre túto prácu živnosť. Lebo z tej lenivosti by som ju neutiahla. Takže keď si to zhrniem, nemám prácu preto, že som lenivá, mám prehnané finančné nároky a hlavne si ju hľadám v BA, kde je na každú ponuku ďalších 50 záujemcov, ktorí sú ani nie lenivý a nemajú finančné nároky.
Všetkým mamičkám prajem aby nezúfali v danej situácii i keď istoty už nebudú ako v minulosti,treba hľadať nové možnosti a hlavne sa nevzdávať 🙂 pekný deň
@blondiee83 Zena ktora je v domacnosti vobec ale vobec nemusi byt znudena, ufrflana, nespokojna!!!!! AK sa kludne stotozni s tym, ze jej ulohou je byt doma a vychovavat deti, tak jej mozme len blahozelat, lebo je v podstate vo svojom zamestnani stastna - ja vychovu deti, starostlivost o domacnost a manzela chapem ako job. A ak pri tom stihne sebarozvoj, konicky, kavicku - no komu je lepsie?
Ale tu ide o lamentovanie nad tym, ze jaaaaj musim byt doma, lebo sa mi stat nepostara o dobry pracovny cas, ale neoplati sa mi ist za par penazi robit a doma sa mi tiez nechce byt a naco sa mam vzdelavat, ked to mozbno nevyuzijem....
@blondiee83 A tak isto nie kazda zena v zahranici, co ide po 3m do prace ifde do tej prace lebo musi aby prezili. Niektore su stastne ako blchy, ze uz nemusia byt cely den s tym malym kriklunom - to aby som nebola jednostranna, lebo aj to je pravda 😀
damy zamestnanost zien a matiek je ozaj zalezitost velmi individualna.zalezi ma podmienkach,zivotnom postoji a nahladoch konkretnej zeny.
je fakt,ze ak chce zena v praci podat vykon/hlavne kde ma velku zodpovednost/ tak nemoze prist domov odpocinuta.
@anjelicek26 to sa ti ako podari prst z prace odpocinuta. 😉 to vmojom povolani nejde.a potom do dalsej prace v domacnosti? alebo si to myslela tak,ze si sice unavena velmi/aj si to pisla inde/ ale domacnost a deti ta ubijaju este viac? pretoze takych zien je samozrejme viac.
je velmi tazke sklbit karieru a domacnost .nejde to na ukor uprednostnovania jedeho pred druhym.a tam nastupuje okolnost ake podmienky ta ktora zena ma.pomoc v domacnosti znamena odbremenenie a moznost venovat sa detom.dnes je technika v domacnosti na takej urovni,ze veku cast prce zastane.a tu ide znova o tie podmienky.ci si niketo moze tu pomoc v dmacnosti dovolit.
je jasne,ze zena ked planuje rodinu tak by mala vediet comu da viac prednost. ake ma podmienky.
detske jasle,skolky pre mensie deti su odkladarne deti.tam je viac deti,nie je mozny individualny pristup.a je jasne,ze sukromne zariadenia su drahe.
su zeny ktore dali aj pri dobrom vzdelani prednost rodine.napriklad moja svogrina ktora ma 3 deti a vystudovanu spiskovu svetovu uni dala prednost rodine.petoze jej to podmienky prjmu jej rodiny dovolili.a je stastna ona aj cela rodina.nenud isa,cestuje ,ma svoje zaujmy a venuje sa znacne aj detom.
ale tu znovu sme pri podmienkach.
poznam zeny na sk na rodicovskej co sa detom nevenuju ,hoci su doma.su nervozne,nemaju dobre podmenky pre rodinu.a le stale su doma.
zena co investovala do vzdelaniatak premysla ci tu investiciu che odhodit.tak ako napisla DAI ona che pokracovat v kariere.tak hlada cesty skbenia kariery a rodiny.
sama dobre viem,ze je to namahava cesta.a viem,ze ak ako
@blondiee83 napisala,treba sa rozhodnut,kedy chcem deti a ko to bude mozne a sklbit s karierou.je treba ozaj planovat deti.hlalvne ked zena chce aj byt uspesna vo svojom povolani.
ja som vedela,ze do mojho vzdelania boli investovane nemale prostrierky a mam rada svoju pracu,tak som deti planovala.a viem,ze teraz aked mam uz prax a podmienyk,mozem sa dietatu venovat.a pritom viem uz pir takej praxia udzovani vedomosti nikdy nemam problem vo svojom obore posobit aj naplno.
ale nie je to mozne na zaciatku kariery.nemozno si diktovat podmienky ake by zene .matke vyhovovali.to len ked ma v obore meno uz dobre zafixovane.
niektore zeny su vsak absolutne nezamestnatelne.aj ked maju niekedy vzdelanie,nezname to,ze budu uspesne v praxii.zalezi to od dopytu trhu.od toho,ci ich klalifikacia je potreba pre trh.
v de je materska len par tazdov..arodicovsky prspevok vyplacany len celkovo 14 ,meciacov.12 pre rodica a dva pre druheho.a zeny velmo casto idu do prace hned po narodeni deti.dovody su rozne. ale väcsina zien co ja poznam ma aupair alebo opatrovatelku.jasle su velmi zriedkave at ak male deti davaju do skolky matky iba ak velmi musia.vo vela skolok neberu deti pod 3 roky.
poznam zeny,co maju deti u tagesmutter od 2 mesiacov.a niekedy aj pocas noci ak pracuju v noci.co so vidim,tak potom tie deti su zdrave,maju zdrave sebavedomie a nie su prilepene len na matke.taka opatrvatelka ma zvycajne 2 deti.a o ne je dobre postarane ako som videla.a deti nemaju ziadne fobie.vedia kto je to ich matka a vedia to rozlisovvat.
takze na tuto problematiku neexistuje jednoznacne riesenie.vsetko je prisne individualne.
@blondiee83, mne nevadi ziadny nazor, ja respektujem vsetky, z kazdeho sa da nieco naucit, len z neho nesmie byt citit presvedcenie, ze len toto je spravne a ine nie! taky postoj neznasam, skoncila som kvoli nemu aj dlhorocny vztah. svedci totiz o nedostatku empatie a tolerancie.
ak ti ma dat zivot priucku, tak ju dostanes bez ohladu na to, ci ti ju niekto praje alebo nie. ono je to vacsinou tak, ze si za to clovek moze sam-co rozdas, to sa ti vrati. k tomu padu z vysky-to suviselo s pokorou, ktora ti podla mna chyba..ako mozes uz teraz vediet, ze si budes moct dovolit byt so svojim dietatom 3 roky doma, a negativne sa vyjadrovat o matkach, ktore z akehokolvek dovodu nemozu? je sakra rozdiel medzi tym, aky zivot si vysnivam (alebo aky predpokladam) v case, kym som bez zavazkov, zdrava a zabezpecena, a tym, aky napokon byva. ako mozes vediet, ze sa budes vediet o dieta postarat, ze nebudes mat zdravotne ani psychicke problemy, ze ti chlap neutecie za inou alebo sa mu nieco nestane, ze ti pocas choroby nebude mat ani len kto nakupit, a bohvie co (horsie) este? to su veci, ktore si nikto neplanuje ani s nimi nepocita, ale zivot je nevyspytatelny. nehovorim, ze treba zivot podriadit ocakavaniu akejkolvek katastrofy, len s niektorymi vyjadreniami by som na tvojom mieste narabala opatrne, ta karma totiz nie je len vymysel. radsej byt o tie dva roky prijemne prekvapena, ako spadnut na nos (z vysky)
pre tych co hovoria, ze sa to neda a neda odporucam precitat si pribehy uspesnych ludi...nikto nic nedostal zadarmo a museli sa urcitym sposobom obetovat
@alice107 - ja mam v zadku vrtulu ako vravievali nasi 😀 😀 😀 Neviem, ked nie sme doma, samozrejme toho tolko ani nerozhadzu, ked ich ulozim, spracem veci po veceri, ich izby (Saske mozem aj svetlo zazat a nic nevnima) aspon hracky spracem, prebehnem vysavacom prizemie, nakopnem pracku, ved to je sotva hodina a oni idu spat o pol osmej, o pol deviatej uz mam nohy vylozene... ostatne upratovanie ostava na vikend, to nejako neriesim... upratovcku jasne, planujem, ale nasa sa odstahovala, tak zhanam inu, ja potrebujem len kazdy piatok porobit taky ten zaklad, aby som to nedobiehala cez vikend, ale aj to casom bude... pradlo skladam a zehlim cez vikend vecer, ved co by som ine robila, ked tu drahy neni 😝 Unavena som bola prve dva tyzdne, teraz je to uz rutina. Najviac ubijajuce je to rozvazanie deti, ved ja som denne takmer dve hodiny v aute 🙄
@anjelicek26 ja verim ze to rozvazanie deti a cesta do prace je ubijajuca.to keby ta niekto odbremenil. 😒
a to upratovanie sa da stihnut aj navecer.to je jasne.aj varenie vecere v de podmienkach je rychle.kvlatitne mäsa,polotovary/ako ryza a pod/ a veceru mas za 15 max.20 minut.
ale je jasne,ze v praci musis podat vykon.a podla narocnosti funcie sa to stupnuje.
ja napriklad v justicii som pojednavala cely pracovny den.potom este doma citanie dokumetov,analyza.a pod. an ked bolo sluzba na telefon/v prpade neodkladsnych ukonov / aj v nocnych hodinach.
takze ono je praca a praca.
preto ja viem,ake je narocne skbit narocnu pracu s rodinym zivotom.aby bol cas na prechadzky,citanie rozpravok ci len tak byt spolu. ta praca v domacnosti sa da technikou a pomocnou silou zvadnut.ale kolko casu zostane na stravenie casu s detmi a manzelom je tiez dolezite.
ked su obaja maximalne vytazeni tak rodinny zivot je znacne okliesteny. ato si kazda zena musi zvazit sama. podla podmienok a vizie zivotnych hodnot. 😉

@zuzana76 Super postoj, schvalujem, tesim sa s Tebou! Tak to ma byt - kto si nas uz bude vazit, ked si nevazime same seba? 😀