S vysokou školou zarábam ako absolvent strednej školy
Zdravim. Nechcem nikoho urazit, len sa tak zamyslam, kde to speje. Hladam pracu pre moju kamaratku,tak som natrafila na rozne ponuky. Bol tam napr.MCDonald alebo Tesco, plat od 1230e v hrubom. Ja po 8.rokoch prace v skolstve mam v hrubom 1280. Pride mi to smutne,ze som sa isla zodrat na vysokej skole, ucila sa ako pako a co z toho, ked ani poriadne nezarobim...
@snowflakenel to by som isla robit aj ja. To sa mi paci a este by ma to bavilo. Co muz nato? :D
@cervenaruza123 Je to presne tak. Dopyt-ponuka sa každú chvíľu mení a aj podmienky. Tí čo boli kedysi na koni a náhodou prišli o prácu veľakrát padli na nos, lebo už nespĺňajú podmienky dopytu.
A nie každý má nervy na to v 50- tke začať znovu študovať niečo iné, alebo sa snažiť naučiť od základov jazyk na úroveň mladého študenta, ktorí sa to učil od škôlky. Aby mu mohol konkurovať. Dá sa to, ale nie každý má toľko energie a zdravotný stav, ako mal v 20- tke, aby neustále súperil.
Autorka, nič si z toho nerob, áno je to nedocenená práca, hlavne po finančnej stránke. Ale ľudia sa spamätajú, až keď nebude mať kto učiť a liečiť, ale všetci budú v MC donalde alebo kachličkovať. Navyše ísť študovať jazyky - je tam morfológia, syntax, ktorú mnohí nezvládajú ani ich rodného jazyka na ZŠ a SŠ nieto riešiť morfológiu a rozbor viet v cudzom jazyku, kde sú úplne iné pravidlá, čítať cudzojazyčnú literatúru. Mozes sa aj nasrat ako kopu lingvistov a ísť programovať, keď máš bunky na jazyky. Tu sa rodicia nespamätali, keď sa doma učili s deťmi počas korony, dopadlo to tak, že deti majú katastrofálne medzery v učive, aj tak budú pindať na učiteľov. Neurobíš nič, nech si teda mudrci učia všetci doma svoje deti a šikovní, nech sa rekvalifukujú a nebude mať kto učiť. Ono to k tomu speje.
Mala som rozpísany text, ale zmazal sa mi, asi to tak malo byt... Ale nad niektorymi prispevkami zasnem
@katkami123 zle píšeš nebudú ani v MC Donalde ani kachlickovat 🙂 budú mať instagramy a každý prd zdieľať na sociálnych sieťach lebo si myslia ako dobre zarobia 🤣
@zuzulka558
To môžu robiť takí, ktorým to nemyslí. Ľudia statní v jazykoch pojdu do IT sektora. Keď vieš rozobrať syntax v nemčine a angličtine, nemáš problém písať syntax v iných programovacích jazykoch.
@katkami123 taky ako my co sme vekovo áno ale pochybujem ze táto budúca generácia česť výnimkám asi,,, možno ich podceňujem teraz ale ideš po ulici mobil v rukách fotia sa aj pri smetiakoch nech sú zaujímavý,,ja sa na nich zabávam ale hádam to tak nezostane,,, mladý teraz nezvládajú vôbec stres,nie sú taký odolný ako my ale to robia aj rodicia nejaký problém a už utekajú riešiť,, bývam pri gymnáziu tak hádam im to myslí alebo sú tam len tak 🙂 zo školy idú ako zombici mobil hlava skrcena ani nevedia ze idu na cestu
@zuzulka558
Tato generácia pôjde už rovno to IT sveta a technológií kvôli platom. Učiteľka ma po 8r 1200€ v hrubom, čo je s znalosťou 2 svetových jazykov úplný výsmech a programátor s lamavou angličtinou má nastupny 3000€.
Stara generácia doučí a potom už nebude mat kto. Ako aj medicína. Starí pojdu do dôchodku a smola, nemá ich kto nahradit.
@katkami123 ak bude každý ITckar budú zbytočný ,,vsetok nadbytok škodí 🤷♀️ starší už nebudú a aj to tu tak bude vyzerať, hádam sa toho nedozijem
@zuzulka558
Práveže je technologický rozmach. Všetko, čo sa dá, časom nahradia stroje. A tie bude musieť niekto programovať, preprogramovat, opraviť… už teraz je nedostatok ľudí v tomto obore. Žiaľ, vážte si ešte tých pár ľudí šikovných na jazyky, ktorí bojujú v školstve, lebo to všetko pôjde do IT sféry za pár rokov a nebude nik. Z môjho ročníka, anglicky jazyk-nemecky jazyk neučí nik, každý šiel do korporátu, kde mal nastupny plat 2x lepší ako učiteľ. Žiaľ, je to tak. Programátor s angličtinou a nemčinou zarobí za mesiac cez 5000€. Vedieť 2 jazyky aktívne, máš v každej medzinárodnom korporate dvere otvorené do korán. A tie technické veci navyše sa už každý doučí. Kto študoval jazyky, to dá, keď dal na skúšky počas VŠ aj 200-stranové bifľovacky v angličtine alebo nemčine.
@katkami123 áno nahradia stroje ale všetci nebudú v IT a keď bude chudoba ľudia bez roboty nebude mať kto kupovať ani nič podobné,, nebude treba ani stroje ,,, ono to bude veľmi zaujimave ešte svokra mi hovorila 10 rokov dozadu ako nás nahradia stroje, vtedy som sa z nej len smiala
@zuzulka558
Ale veď už teraz máš všade stroje, len registračná pokladňa ma programy, podáš ticket v stávkovej spoločnosti, prejde ti cez terminál, v automobilkách, v každej fabrike máš stroje, ktoré idu podľa programu. Len roboticky vysavac, všetko…
Tiež som mala také romantické predstavy tu o učení ako píšu diskuterky. Realita ma vytrhla zo sna, prídeš po praci domov a musíš si pre každý ročník ešte doma robiť prípravu na hodinu, boli baby, ktoré boli bezne do 10. do večera hore a robili prípravy na hodiny, tie šťastnejšie, čo to odflákli, tak do 8.-6. večera, opravovať eseje, písomky, zostavovať testy. A to sú všetko nepreplatené hodiny a pritom veci, čo musíš urobiť. To nie je, že položím kachličky alebo obsluzim zákazníka a prídem domov a padla mi, neviem o robote, čistá hlava. Tam máš kopec nepreplatených hodín po mimo. A osobitná kategória sú ukrivdení rodicia, ktorích dieťa MUSÍ mat na vysvedčení 2, aj keď má vedomosti na 3-4, aby malo pekné vysvedčenie a zobrali ho na školu. To každý počas studia vytriezvie hneď a učiť s jazykom do štátnej sféry idú už iba poslední jednorožci, ktorých štátna sféra zožerie a vypľuje úplne vyhorených za mizerné prachy a problémy s tlakom.
@katkami123 presne vystihnuté,, my mame triednu co ma 36 ale vidieť ze nerieši peniaze baví ju to z deťmi
@zuzulka558
Takú si treba vážiť. Peniaze, nepeniaze z niecoho treba žiť, platiť hypotéku, zubára sebe aj deťom, keď odide spotrebič, kúpiť nový. A žiaľ, učiteľstvo je podhodnotené.
Mas pravdu, je to presne tak.
@katkami123 a kto to tych akoze IT-ckarov nauci? Ci myslis, ze AI?
@dskjhfdlkdjhl
😀 toto bolo dobré
To je asi taká otázka ako že kto to naučil terajších ľudí v IT. Alebo, že ako sa to oni naučili. Tak isto ako každý kto má bunky a chuť sa to naučí. Dnes je tých tutoriálov, kurzov všade do bludu, ako.
@katkami123 Ano, to bolo dobre, lebo mam osobnu skusenost a nepisem to, co mi prve napadne. A neboj, pochopila som Tvoju ironiu, ale nesuhlasim s Tebou, vidis to velmi zjednodusene.
@dskjhfdlkdjhl
A v čom máš osobnú skúsenosť? Lebo si to neviem predstaviť, že čo konkrétne teraz myslíš.
@katkami123 Osobnu, dlhorocnu skusenost s vyukou buducich IT-ckarov. Ty mas aku skusenost, ze tvrdis to, co tvrdis?
@dskjhfdlkdjhl
Nehnevaj sa, ale po tvojom komente “ kto to tych akoze IT-ckarov nauci? Ci myslis, ze AI?” o tom pochybujem a nemáš ani paru ako funguje programovanie, nieto ešte niečo vyučovať.
Ja kodujem, testujem. Ale o tebe pochybujem.
@katkami123 Mozes pochybovat, mne je to uplne jedno, ja viem, co robim a nastastie to nezalezi na tom, co si zrovna ty myslis😉
@dskjhfdlkdjhl
A mozes mi povedať čo konkrétne z toho IT učíš?
@katkami123 Ja som napisala, ze ucim IT-ckarov a nie, ze ucim IT. Ucim ich matematiku.
Ani ja Ťa nechcem uraziť. No asi si neuvedomuješ, že si študovala za peniaze ľudí, ktorí sú v práci aj od 18 rokov. Na to nezabúdaj. Ja mám veľký rešpekt pred prácou a poslaním učiteľa. Keď si predstavím, aké nevychovené deti sú,no a o rodičoch už ani nehovorím. Odkiaľ to viem? Suseda je p.učiteľka a mám to z prvej ruky. No stále máš možnosť ísť pracovať niekam inam. Vysokoškolské vzdelanie majú aj Lýdia pozíciách v Tescu, Lidli. Je ich dosť. Skús a potom daj vedieť ako si obstála. Prepáč, trochu sarkazmu. Nie nemyslím to v zlom. No taký pracovný čas ako je školstve, nikde inde nenájdeš. To si pamätaj. A to ja by som p.učiteľkou byť nechcela ani za 3000 eúr🙂)) Takže tak.
Ja budem odpisovat postupne a nebudem nikoho oznacovat, lebo by som to musela hladat, ale verim,ze kazdy si najde to,co mu patri.
Vobec neberiem ludi s titulom ako nad ludi, kadekto si vie urovit pochybny titul na hocakom detasovanom pracovisku. K ludom sa mame spravat s uctou a respektom ci robia upratovacky ci predavacky ci lekarky. Je to uplne jedno.
Ja ludom,co robia predavacky, casnicky alebo robotnicky doprajem, je to drina, nech si poriadne zarobia ALE ide o to,ze ak clovek skonci VS jeho zameranie je specificke, dajme tomu napr.taky fyzikar. Je tak lahko nahraditelny ako predavacka? Samozrejme,ze nie. Kolko ludi by ho dokazalo zastupit? 1 z 1000? 1 z 5000? Kdezto u zamestnani ako je napr.spominana predavacka dokaze tu osobu zastupit pomaly hocikto. Je ovela lahsie nahraditelna. Nechcem tym nikoho urazit,ale je to tak.
@belaaaaaaaaa ja tiez nechcem nikoho urazit, ale keby som mala len stredoskolske vzdelanie, bola by som hrda na to,ze aj vdaka mne mohli vystudovat ludia, ktori prispievaju do systemu.. a ak uz ide o to, clovek, co ma VS ,teda aj vyssi plat, plati statu vyssie odvody ako ten, co ju nema, cize do statu nakoniec prispeje vavsim obnosom penazi aj napriek tomu,ze v praci nebol od 18r. Ale rozumiea,ze ja nechcem robit inde :D ja som spokojna s tym,co robim, len ten plat nie je bohvieco, teda zavisi od lokality, kde clovek zije. Viem si predstavit,ze v takom PE, KE kraji by som si pripadala v pohode, s tym, co zarabam. Pracovny cas je fajn, aj ked my musime byt povinne 2 dni do 15.30 a robit pripravy, opravovat pisomky atd a jeden raz do 14.30, ked vychadza dozor v jedalni, ale ano, toto je fakt velky bonus. A verim tomu,ze na dedinskych skolach su aj o 13tej uz doma ak nemaju 6h... A ano rodicia v dnesnej dobe su drzi, arogantni, nyslia si,ze ich dieta zjedlo mudrost sveta a aj oni s nim.

@snowflakenel to je pravda a zdaleka to nie je ako kedysi. Clovek zvysi hlas a decko dalej pokracuje, drze ako opica a este si rodic dovoli prist na vedenie sa stazovat, co si icitelka dovoluje.