icon

S vysokou školou zarábam ako absolvent strednej školy

10. feb 2024

Zdravim. Nechcem nikoho urazit, len sa tak zamyslam, kde to speje. Hladam pracu pre moju kamaratku,tak som natrafila na rozne ponuky. Bol tam napr.MCDonald alebo Tesco, plat od 1230e v hrubom. Ja po 8.rokoch prace v skolstve mam v hrubom 1280. Pride mi to smutne,ze som sa isla zodrat na vysokej skole, ucila sa ako pako a co z toho, ked ani poriadne nezarobim...

Strana
z7
autor
12. feb 2024

Co sa tyka uradnikov, #slovakboy#, mam skusenosti rozne, ale nikdy nikoho nehadzem do jedneho vreca, lebo to ci je kreten alebo nie, nezavisi od profesie ale od jeho charakteru. Stretla som sa aj s neprijemnymi arogantnymi neochornymi pracovnickami, ale aj ustretovymi, ochotnymi, fakt,ze sa snazili vyjst mi v usttety. A co sa tyka pozicii, je to tam strasne nefer podelene, aspon,co mam info a skusenosti z 1 uradu. Zatial,co v jednom odbord nevedia,co skor , nestihaju obedy, na tom druhom robia 💩 s prepacenim, kvakaju, piju kavu atd. A kompetenti zhora nemaju ani paru o tom, co ma kto v naplni prace a okresavat miesta chcu na prvom pracovisku. Otras.

katkami123
13. feb 2024

@belaaaaaaaaa
Ten alibizmus, že študovala si za peniaze daňových poplatníkov, potom asi nevieš koľko vyjde VŠ, v prvom rade ak za niekoho peniaze ľudia študujú VŠ, tak za svojich rodičov, ktorí im platia ubytovanie, stravu, skriptá, dopravu a nie daňových poplatníkov, to choďte plakať niekde inde - odkiaľ idu peniaze pre našich vládnych úradníkov, ktorí si ešte zvýšili, len to je výsmech učiteľom (s okopirovanymi bakalárkami, diplomovkami a kúpenými titulmi za klobásky oproti ľuďom, ktorí sa na VŠ snažili a robia oproti ním podcivú prácu), ľudí, ktorí sú ZŤP, lebo sa im nechce pracovať, ešte dalsich ich rodinný príslušník na takého berie opatrovné, atď… a nechajte už na pokoji vysokoškolsky vzdelaných ľudí, ktorí už 10x vrátili na daniach späť to, čo im štát ponúkol, tam sú iné čierne diery v našom systéme, ktoré hrabú z daní a nie vysokoškoláci.

katkami123
13. feb 2024

@belaaaaaaaaa
A bohužiaľ, predavačku, upratovačku môže robiť hocikto, ale byt odborníkom v určitej oblasti, ešte posúvať ďalej vedomosti, to sú ťažko nahraditeľní ľudia, preto by aj mali byt doststočne ohodnotení. Zároveň si myslím, že VŠ ktoré sú primitívne a človek získa titul za nič, by mali dávno zrušiť. Ale nie každý je ochotný a má na to, aby 5 rokov (a viac, lebo kopu profesií je o celoživotnom vzdelávaní) sedel za knihami, tlačil do hlavy veľa krát aj veci, ktoré ho nebavia, ale potrebuje/musí ich vedieť.

gabrielle023
9. aug 2025
@anetka34

Aj ja si veľakrát myslím, že som urobila chybu. Mohla som študovať učiteľstvo 😅. Vážne to myslím. Ja mám VŠ ekonómia a manažment, nerobím v korporáte, ale v súkromnej firme. A viac ako 900€ v hrubom som ešte nezarobila.
Hoci vedomosti mám, ale neovládam cudzie jazyky, čo je zrejme viac, tým pádom si neviem vyberať.
A môj plat nejde hore. V novej práci idem vždy úplne od základu...
Ber to pozitívne, že Ty aj keď pôjdeš učiť do inej školy, stále pôjdeš hore. Ja keď idem na pohovor, kde ponúkajú 1200 €, príde im 30-40 žiadostí. Ty sa nemusíš aspoň byť o miesto za takýto plat.

@anetka34 ja napríklad ľutujem, že som šla na učiteľstvo, hlavu si trieskam o múr, že som sa vzdala medicíny...Ale jedno aj druhé je nedocenené 🤣tak aspoň to na teší 🤣...A apropos do školstva sa je sakra problém sa dostať, je veľa učiteľov a mali miest...Takisto sa to nehovorí ani o medikoch...

gabrielle023
9. aug 2025
@anonym_autor

@andrea_82 VS je 5 rokov, ked si robis Mgr. alebo Ing. a nie styri...

@anonym_autor kedysi sa študovalo 4 roky, kým neprišiel ten idiotský systém zo západu, I. a II. stupeň

mafia102
9. aug 2025
@mimicka2013

Tak to som este nepocula zeby sa na pedagogike niekto isiel zdrat...medicina/pravo este ok...ale pedagogika...zaujimave

@mimicka2013 vyskusaj si studovat matiku alebo fyziku.....

zuzanockamt
9. aug 2025
@gabrielle023

@anetka34 ja napríklad ľutujem, že som šla na učiteľstvo, hlavu si trieskam o múr, že som sa vzdala medicíny...Ale jedno aj druhé je nedocenené 🤣tak aspoň to na teší 🤣...A apropos do školstva sa je sakra problém sa dostať, je veľa učiteľov a mali miest...Takisto sa to nehovorí ani o medikoch...

@gabrielle023 Kdeže veľa učiteľov. Niet ich.

gabrielle023
9. aug 2025
@tenerifka

Nie je to len na Sk, ale vsade, v statnej sprave sa zaraba malo. Ostatne je na sikovnosti jednotlivca. Je ine pracovat v statnej ambulancii ako vseobecny lekar a ine mat sukromnu. Je ine robit na obecnom urade v kancli a ine uctovnicku v prestiznej firme, alebo mat vlastny kseft. Je ine robit ucitelku v statnej skole a ine niekde na sukromnej jazykovke.
Ja poznam ludi so zakladnym vzdelanim, co zarabaju viac ako lekari, aj ako ti sukromni lekari, len vdaka svojej sikovnosti a pracovitosti. A viem aj o takych, ktori si odkrutia 8-hodinovu sichtu pre statnu spravu a su spokojni s 1300 eurami a nemusia nic riesit, teple miesto, dovolenky, sviatky volno, narok na ocr....

@tenerifka prosím pekne a čo robia tí ľudia so základným vzdelaním, ktorí majú platy vyššie ako lekári v súkromnej sfére?

tenerifka
9. aug 2025
@gabrielle023

@tenerifka prosím pekne a čo robia tí ľudia so základným vzdelaním, ktorí majú platy vyššie ako lekári v súkromnej sfére?

@gabrielle023 maju svoje firmy-instalater (ten ma samozrejme nejaky kurz, ale bavime sa o ludoch nad 50 rokov - kedysi to bolo jednoduchsie), stolar, majitel baru.... A ked sa bavime o radovych zamestnancoch, tak robit murara je zlata baña-doslova, a ak ma popri normalnej praci este fusky, tak je za vodou....

anonym_f791c4
9. aug 2025

Na 3 zmeny za pás do fabriky a potom uvidíš čo je to robota!
Tvoja výplata nieje bohviečo,ale zasa za takú robotu je to viac než dosť.

zuzanockamt
9. aug 2025
@anonym_f791c4

Na 3 zmeny za pás do fabriky a potom uvidíš čo je to robota!
Tvoja výplata nieje bohviečo,ale zasa za takú robotu je to viac než dosť.

@anonym_f791c4 Robila som a radosť žiť. Čistá hlava.

tenerifka
9. aug 2025
@gabrielle023

@gabrielle023 celkovo remeslo ma zlate dno, staci, ze to ten clovek vie robit a bavi ho to, a to je polovica uspechu. Druha polovica je doslednost, vytrvalost a disciplina. U nas velmi ficia firmy, ktore maju nieco spolocne so stavbami, a majitelia nemaju ani VS, ani maturitu, a vacsinu veci si robia sami. Su na roztrhanie, termin ti daju po mesiaci a neskor.

siska53
9. aug 2025

@anonym_autor Je to smutne, ale je to tak. Ja som lo roku zo skolstva odisla a nasla si pracu, kde stacilo stredoskolske vzdelanie, ale plat som dostala.hned dvojnasobny oproti skolstvu. Ano, keby v tom skolstve vytrvam, tak teraz, po 25 rokoch by som sice mala konecne viac, nez mam teraz, ale roky rokuce som mala viac ako ucitelia.. nemyslim tym zacinajucich, ale tych, co su v skolstve mozno 15 a viac rokov.
Ale je to naozaj smutne...

gabrielle023
9. aug 2025
@zuzanockamt

@zuzanockamt jedine na západnom Slovensku ...Tu na východe a stred Slovenska, to je bieda...

gabrielle023
9. aug 2025
@janinah

Treba ísť za poslanca.Jedno volebné obdobie a si za vodou na celý život A ešte keby si tak patrila k " našim ľuďom" tak sú za vodou aj ďalšie tri tvoje generácie...
Kto cíti iróniu.citi správne.

@janinah jou a poslanci majú TRI, TRI, TRI mesiace prázdnin...a čo robia dokopy?????

zuzanockamt
9. aug 2025
@gabrielle023

@zuzanockamt jedine na západnom Slovensku ...Tu na východe a stred Slovenska, to je bieda...

@gabrielle023 Kdeže, aj na severnom Slovensku.

anonym_d1f059
9. aug 2025

@anonym_autor a ucitelia maju rovnaky plat (tabulkovy) bez ohladu na narocnost predmetu? Lebo teda ucit dejepis a ucit matiku je rozdiel…

zuzanockamt
10. aug 2025
@anonym_d1f059

@anonym_autor a ucitelia maju rovnaky plat (tabulkovy) bez ohladu na narocnost predmetu? Lebo teda ucit dejepis a ucit matiku je rozdiel…

@anonym_d1f059 Bohužiaľ rovnaký...

zuzana76
10. aug 2025
@anonym_d1f059

@anonym_d1f059 rovnaký, takisto aj učiť na ZS a SŠ je rozdiel a ani to sa nezohľadňuje

anonym_d1f059
10. aug 2025
@zuzanockamt

@anonym_d1f059 Bohužiaľ rovnaký...

@zuzana76
@zuzanockamt a VS pedadog ma uz iny plat? Lebo to uz je sakra rozdiel.

zuzanockamt
10. aug 2025
@anonym_d1f059

@zuzana76

@anonym_d1f059 V istom období dotyčná osoba - pedagóg na VŠ zarábala menej ako osoba učiaca na ZŠ. Vekovo plus/mínus rovnaké.

mirage
10. aug 2025
@zuzanockamt

@zuzanockamt ucitelov niet v BA kraji. Inde sa ucitelia drzia svojich pozicii, a vobec nie je lahke sa dostat na skolu. Je malo matikarov, fyzikarov, odborne predmety. Vseobecnovzdelavacich je pretlak.

zuzanockamt
10. aug 2025
@mirage

@zuzanockamt ucitelov niet v BA kraji. Inde sa ucitelia drzia svojich pozicii, a vobec nie je lahke sa dostat na skolu. Je malo matikarov, fyzikarov, odborne predmety. Vseobecnovzdelavacich je pretlak.

@mirage ok

zuzana76
10. aug 2025
@anonym_d1f059

@zuzana76

@anonym_d1f059 neviem porovnat, ja som ucila na gymnaziu a na ZŠ, na ZŠ menej prace ( v zmysle, ze menej projektov, tlmocenia, vymenne pobyty so ziakmi, atd.... odpadli) ale zase narocnejsia praca na hodine so ziakmi 5-9, lebo puberta. Na gymnaziu narocnejsie ucivo, opravovanie velkych pisomnych prac, maturita, vymenne pobyty, zahranicne cesty, vecere s partenrmi zo skol, viac porad a dlhsie, takze tym padom normalna pracovna doba ako v inom rezorte, mnohokrat od 7:45- 16:00, niekedy aj dlhsie a plat ako na ZŠ. Ale velmi zavisi od predmetu, ja mam dva jazyky. Tam sa clovek nadre viac asi ako na dejepise.

Strana
z7