icon

Tehotná verzus nástup do práce. Čo si vybrať?

zuzka117
30. jún 2010

Ahojte žienky, potrebujem poradiť........s manželom sme sa pokúšali o mimi 3x.........menzes som mala dostať v pondelok 28.6---zatiaľ nič, žiadne príznaky zatiaľ nemám, test som si robila včera a vyšiel mi negatívny....LENZE presne včera mi ponúkli prácu a ja som ju prijala, hľadala som si ju už niekoľko rokov.....žienky čo mám robiť, ked som tehotná......zajtra si urobím další test......k dr. mám ísť až 19.7.......jednu 5-ročnú bambuľku už mám, na jednej strane som sa už tešila na bábo, kedže práca nebola....ale na druhej strane som roky čakala na takúto ponuku......poradíte mi?

Strana
z2
zuzka117
autor
1. júl 2010

@afrika presne tak, aj ja ju mám takú slabulilinkú.....ako dlho ti mešká?

afrika
1. júl 2010

zuzka ja som po KET. ms mala prísť v utorok alebo v stredu. bolesti brucha sú. tak neviem, neviem

zuzka117
autor
1. júl 2010

@zuzanockamt ak budem tehu, nemôžu ma vyhodiť ani v skúšobnej dobe? Alebo ako je to? Vieš mi poradiť, Zuzka?

zuzanockamt
1. júl 2010

@zuzka117 v skusobnej dobe bohuzial ano 🙄

zuzka117
autor
1. júl 2010

@afrika Ja si myslím že sme tehu, pretože tá čiaročka by tam len tak prenič-zanič nebola, nie?

zuzka117
autor
1. júl 2010

@zuzanockamt takže mám prácu a zároven už nebudem mať....počas skúšobnej doby to už na mne bude vidno.... 😢 😢 😢

latvia
1. júl 2010

@zuzka117 zuziiiiiiiiiiiii, ziadna panika , kym ty budes v skusobnej, uz bude chladnejsie, budes nosti volne bluzky alebo svetre a nikto nic neuvidi 😉 na mne to zacalo byt vidiet asi v 5.mesiaci 🙂 a nie kazdy zamestnavatel vyhodi tehulu v skusobnej dobe, su aj take ktore to povedali pred ukoncenim skusobky a nechali ich v praci....hlavne sa teraz nad tym netrap,najprv si potvrd tehotenstvo

zuzanockamt
1. júl 2010

@zuzka117 mozno to na tebe vidno este nebude ... aj ked u druhorodiciek vraj brusko rastie rychlejsie ... ved uvidis, zatial sa nestresuj ... este nevies, ci si tehu alebo nie ... a oni ti ponukaju pracu na dobu neurcitu?

latvia
1. júl 2010

@zuzka117 a tes sa, robota bola i bude, podstatne je ze babatko bude v poriadku (ak si fakt tehu) 🙂

zuzanockamt
1. júl 2010

ja som mala zmluvu na dobu urcitu do 30.6. ... zistila som v januari, ze som tehu ... nejako vo februari som to oznamila zamestnavatelovi, aby som vedela ako dalej ... no jasne, ze mi zmluvu nepredlzil, s tym som aj ratala ... dohodli sme sa sice na niecom do buducna, ze mozem nastupit neskor, ale to zavisi este od inych okolnosti, takze tak je to .... podla mna je to urcity druh diskriminacie, lebo kebyze tehu nie som, tak tu zmluvu mi urcite predlzi

zuzka117
autor
1. júl 2010

jasné že by mi zatiaľ dali skúšobnú dobu, ale bola by to už práca na stálo...

zuzanockamt
1. júl 2010

@zuzka117 no tak ja by som to vzala, kedze to mas na neurcito

zuzka117
autor
1. júl 2010

čo by si vzdala Zuzka? mimi?

zuzanockamt
1. júl 2010

@zuzka117 napisala som vzala ... myslim tu pracu a skusobnu dobu nejako prezijes a mozno bude zamestnavatel ustretovy aj voci dietatu, ale pokial by som nemala pozitivny test, tak by som fakt nestresovala 😉

danculik
23. aug 2010

Ahojte chcela , by som sa opytat, neviem co robit, v praci som 6 mesiacov od skoncenia prvej rodicovskej dovolenky...dcerak uz chodi do skolky...dietatko sme este tak neplanovali, lenze asi sa to zrejme postastilo (este rozhodne kontrola u gynekologa).ale asi to bude viac nez jasne...no mna trapi jedna vec, moja praca...nie som ziadna karieristka, len mam velmi dobreho sefa...a pri pohovore ked ma prijimal na moju poziciu sa ma pytal, ci planujeme druhe..ja som samozrejme povedala, ze nie....on mi uveril a ma prijal...v praci sa mi paci, sme dobry kolektiv....a predstava ze mu poviem, ze som tehotna ma desi, lebo viem, ze ho sklamem...firma sa teraz rozbieha, co je dobre byt na jej zaciatkoch..a zacne sa stavat nova fabrika, kde si budem moct uplatnit aj postup ,vyssi post ..respektivne miesto o akom som vzdy snivala....som z toho smutna..a neviem co dalej robit..."( boli ste uz niektora v takej situacii?..ako ste sa s tym vysporiadali?......este raz podotykam nie som karieristka...lenze predstava ze znova budem odrezana od ludi...dostala som sa do prace aj napriek tomu ze je kriza...a mam dobry job..a proste aj mi je lepsie takto ako je....co robit?..."(zmluvu mam do 1.Marca 2011.Potom sa mi predlzuje....mam ju na 1 rok z toho dovodu, ze zamestnavatel do mna vrazal peniaze na skolenia, aj v zahranici som bola na skoleni a vkuse nieco...tak koli tomu....vsetci tak mame...a niektorym ktory nastupili skor sa uz predlzila.....proste neviem ako dalej?...

zuzanada
23. aug 2010

@danculik bola som pred 4-mi rokmi v podobnej situácií ako ty. Najhoršie bolo to " povedať" šéfke. Nakoniec ma šéfka podržala a vrátila som sa do práce až už po roku. Dohodla som sa, že budem nápomocná kolagynke, ktorá prevezme moju prácu na zástup. Bola som celý rok na telefóne a občas som prišla aj do práce a to bez nároku na plat.

Teraz má ale dilemu, či to vôbec za to stálo a či som nemala radšej sa na všetko vykašľať a zostať s malým doma celé tri roky, tak ako som to mala vždy vysnívané. Možno by som teraz neriešila, to čo s ním riešim teraz a dala by som všetko za to, aby bol v poriadku. ☹

Ja viem ako sa cítiš a čo prežívaš a môžem ti povedať, že už by som to riešiť nechcela. Ja som dokonca chodila vybavujúci jasle, keď bol malý ešte v brušku. Mňa ani vo sne nenapadlo, že s ním nebude niečo v poriadku a všetko bude úplne ináč ako som si to predstavovala.

To je ale život. Ako sa hovorí, "človek mieni, život mení". Musíš si jednoznačne urobiť poriadok v prioritách aj keď je to ťažké a potom sa porozprávať so šéfom.

poliacik
23. aug 2010

Potrebujem menšie rady, tiež sa mi stalo niečo podobné, od 1.sept. mám nastúpiť do štát.správy po ktorej som vzdy túžila, no pred mesiacom sme s manželom zistili, že som tehotná, velmi sa tešíme, ale v práci to nepoviem, podla vacsiny rád, niektorí však tvrdia, aby som to oznámila, že ma môžu dať na súd,
ale ja akoze este nieviem, že som tehotná, doktor mi chce dat ak bude všetko v poriadku 6.9. tehotenskú knižku, ja už budem mať síce pracovnú zmluvu, ale nie je lepšie ho požiadať nech mi ju dá ešte neskôr?
Dúfam, že to dokážem 3 mesiace zakryť, som tehu mesiac a uz som pribrala 3 kg, ozaj stalo sa niektorej z Vás, že ste stále strašne nafúknutá, od rebier a uz od začiatku tehu?

luciaalex
24. aug 2010

no neviem neviem.
je fakt ze si este len na zaciatku teho, takze naozaj sa mozes tvarit ze si o tom nevedela. a mas zmluvu na dobu neurcitu? a mas skusobnu dobu? lebo pocas tej ta kludne vyrazia. myslim ze v zakonniku prace sice je, ze ak baba pisomne oznami a preukaze ze je teho, tak je chranena, ale nie som si ista ze v kazdom pripade (treba sa opytat niekoho kto je v prac. pomere podla zakonnika prace, ja to mam trochu ine)
ale ja byt tvoj zamestnavatel (nadriadeny), pomyslim si svoje o tvojej doveryhodnosti, ak sa neskor prevali. a samozrejme, v postaveni zamestnanca by som asi hovorila nieco ine. osobne poznam ludi, co akoze otehotneli v skusobnej dobe (jasne ze aj blby si potom vyrata, ze dotycna to uz asi vedela a vlastne klamala) a aj tak sa dohodli a dali im po materskej miesto....
to je ale rada, co 😀
ale v tvojom pripade (si teho len velmi kratko a statna sprava je specificka, nevyrazaju len tak pre nieco) si to asi zatial nechaj pre seba, aj tak je vela ludi ticho aspon do 12 tyzdna,

vi3ka
24. aug 2010

@zuzanockamt ja len chcem reagovať na tvoj príspevok, že aj ja som tak dopadla. do konca februára som mala zmluvu, no v januári som zistila, že som tehu. spočiatku som to nechcela povedať, ale začalo mi byť celodenne zle a to sa už nedalo utajiť v čom to vězí 🙂 takže k 1. marcu som už bola nezamestnaná. tiež si myslím, že je to diskriminácia. mohli by v tom zákone niečo vymyslieť a zmeniť. ale čo už narobím. 🙂 inak ti prajem úspešný a ľahký pôrod. drž sa 😉

skoricaxx
23. máj 2013

ahoj som sa rodičovskej s ročnou dcérou, a v 6TT tehotenstva, chcela by som ísť medzi časom do práce, neviete ako je to právne???? Mám super šéfa a je mi hlúpe nepovedať mu že som tehu???? Zajtra mám s ním rande, zatial vie len že by som sa chcela vrátiť mali by sme zajtra prediskutovať možnosti. Hlava v smútkju

anjelicek26
23. máj 2013

@skoricaxx - doma rocne dietatko a tehotna, neprehanaj to :( Do prace ak poziadas ta sef prijat musi, ale zbytocne davat malu k opatrovatelke, seba vystavovat rannemu vozeniu dietata prec, praci a stresu s tym spojenym, v tehu to neni len tak...

skoricaxx
23. máj 2013

hej možno s tejto stranky maš pravdu, ale už som 3 a pol roka doma (mama 2) a pre mna je to psychycky dosť ťažké, keby som mala novu pracu neriešila by som to 3 mesiace by som nič nepovedal a bolo by mi to jedno... ( ale najsť si novú prácu behom mesiaca je asi dosť ťažké??

Strana
z2