Výpoveď po ukončení rodičovskej dovolenky
V praci som bola od 4/2006 , od 11/2008 som bola na MD s dcerkou 3 roky,
2 mes. pred ukoncenim rodicovskej som pisala zamestnavatelovi,
z prace mi oznamil telefonickyi, ze mi z organiz, dovodov zrusili miesto,
ze mam narok na 3 mes. odstupne , takze vlastne 22.1.2012 som na zaklade tohto
uz nenastupila do prace, dostala som dohodu o ukonceni prac. pomeru par. 60
s tym, ze mi v januari vyplatia mimoriadnu odmenu /akoze to 3 mes. odstupne/...
teraz som dostala od nich potvrdenie pre soc. poist. - vymeriavacie zaklady,
dali mi tam za rok 2009, 2010, 2011 vsetko suma 0 /ten cas, co som bola na MD prave/
je to spravne? kamoska dostala krasnu podporu, rovnaky pripad ako ja,
neplatila si nic do FZ, mne tam nenapisali ziadne sumy, ani to odstupne za rok 1/ 2012,ktore mi ma byt vyplatene,
ako to mam chapat? nemaju tam nahodou uviest vysku zarobkov dvoch poslednych rokov,
pred nastupom na MD + to odstupne, alebo odmenu, co mi teraz priznali?
Nerada by som sa dala oklamat a skoncila na minimalnej podpore, ako ti , co nepracovali...Prosim poradte. Dakujem
@mima595 prosím ťa, som si všimla, že sa v tom vyznáš, ja už mám z toho chaos. Dnes som si bola v robote po papiere. RD mi končila 30.7., dohodu so zamestnávateľom mám, že pracovný pomer mi končí 31.7.. Bude mi vyplatené odstupné trojmesačné. Mala by som mať aj vyplatenú dovolenku 19 dní, čom som si nestihla vyčerpať. No ale dnes som im povedala, že asi by som mala mať nárok ešte aj na dovolenku, čo mi vznikla počas mateských dovoleniek (bola som PN - MD - RD - MD - RD), teda s dvomi deťmi na reťazovej materskej. Účotvníčka nevedela ! že či mám nárok, že si to musí zistiť. Ked som už bola, volal mi zamestnávateľ (on mi pôvodne tvrdil, že ani tých 19 dní nemám, ale to účtovníčka zistila, že mám), že ak budem trvať aj na dovolenke počas materskej, že mi ukončí pracovný pomer 30.7. a nie 31.7., že či mi to za ten jeden deň stojí.... Tak som mu povedala že nestojí a teda ma ale riadne vytočil). No a niečo zmotával, že z odstupného sa platí len zdravotné poistenie a zrazí sa daň - tak ako je to? Mal pravdu? Lebo ak by mal pravdu a teraz neviem, či mi preplatí aspon tých 19 dní, či mi to tú podporu zvýši alebo nie....
@rainee 19 dní som mala nevyčerpanú dovolenku pred materskou. Dovolenka, čo mi vznikol nárok počas materskej mi nechcú preplatiť. Včera som si niesla do soc. poisťovne papier - mala som tam vymeriavací základ za júl 2012 (odstupné+preplatená dovolenka+1deň odrobený), inak nuly, takže budú vychádzať z toho júla. Do 2 mesiacov dostanem rozhodnutie o výške podpory, tak som zvedavá koľko to nakoniec bude.
@rainee počas materskej vzniká nárok na dovolenku ked si na materskej, nie na rodičovskej, presne už neviem ako sa to počíta. ja som bola na materskej cca pol roka, takže to by malo byť cca 10 dní za jednu a potom 10 dní za druhú. Podľa mňa Ti pracovný pomer nemôžu ukončiť v den ukončenia RD, môžu Ti dať výpoved a tam je výpovedná lehota, tuším 3 mesiace, ktorá začína plynúť od začiatku nasledovného mesiaca po doručení výpovede, Ty však sa môžeš dohodnúť, že netrváš na výpovednej lehote, ale dohodneš sa napr. že súhlasíš s ukončením pracovného pomeru deň po RD. Ale pozor, aký paragraf Ti dajú na tú dohodu, musí tam byť, že oni Ti zrušili miesto.
@sima.p mne osobne ani vysoka podpora nestala za to, aby som dobrovolne ukoncila PP dohodou, lebo zamestnavatel chce usetrit na odvodoch. Mne budu musiet dorucit vypoved a dat pekne 3 mesacnu vypo. lehotu. Pocas nej mi musia zo zakona poskytnut kazdy tyzden 0,5 dna plateneho volna na hladanie si novej prace, platia sa za mna odvody, mam narok na stravne listky a podobne...A verim, ze pocas tych 3 mesiacov si najdem novu pracu a plynulo prejdem do noveho PP. Cize ziadne volne miesto v zivotopise... a nielenze mam staru dovolenku, ale museli mi priznat pocas tych troch mesiacov dalsiu na ktoru mam narok...
@rainee ahoj, len tak som tu nakukla. V zmysle zákonníka práce Ti musia dať po rodičovskej dovolenke naspäť Tvoje pôvodné miesto, aj keď len na pár dní, ale musia. Potom Ti ho môžu zrušiť a dať výpoveď a vtedy máš nárok na podporu, pozor na dohody, ak podpíšeš dohodu bez uvedenia dôvodu, na odstupné nárok nemáš. Čo sa týka dovolenky, máš nárok na dovolenku počas MD, za rodičovskú dovolenku nie. Vyrátaj si nárok v roku, koľko si mala MD.. Počítaj od januára...
@sima.p @katy31 baby, u mna to bude isto vypoved dohodou, oni ani nerataju ze nastupim spät aby nemuseli za mna platit odvody. takze to musim nejako vyspekulovat aby ma zobrali spät aspon na par dni pocas ktorych budem cerpat dovolenku. musim si zabezpecit co navyssi vym.zaklad na podporu. kazdopadne si dam pozor na ten paragraf. u mna je este navyse ten problem ze mi malu nevzali do skolky, takze budeme vlastne este skoro rok cakat do dalsieho septembra kedze sukr.skolku nezaplatime a byva aj chorlavejsia, takze to vidim tak ze budem musiet zostat s nou doma. aspon na pol roka by som bola podporou zachranena, potom neviem ako dalej.
@rainee ešte raz vravím, že novela Zákonníka práce hovorí, že Ti musia dať Tvoje pôvodné miesto. Ak ty nepodpíšeš dohodu, tak Ti ju zamestnávateľ nemôže dať.. Preto je to dohoda. 🙂 Musí Ti dať výpoveď a potom už máš nárok aj na odstupné. Tak si trvaj na svojom. A ak už dohodu, tak s uvedením dôvodu a takú, kde je zakotvené, že Ti zamestnávateľ vyplatí odstupné v hodnote 2, 3 alebo viacerých platov.. 😉
@katy31 urcite sa to tu uz pisalo, len nejako nemam cas citat vsetko dozadu..u mna nastala situacia, ze som s malou na rodicovskej dovolenke, nastupit oficialne by som mala 01.06.2013, predtym som bola normalne zamestnana po ukonceni vysky spolu 8 rokov..dnes mi v praci povedali, ci nemozem nastupit uz od oktobra, je to v inom teame ale na tom istom oddeleni kde som aj robila, som rozhodnuta, ze tam nejdem, pretoze tam je situacia velmi zla..sefka mi dala tak nenapadne najavo, ze potom uz so mnou asi nerataju..ako je to po novom? miesto mi drzat musia nie? ale asi nie to iste, co som mala..a este keby som dostala vypoved, dostanem odstupne a potom mam narok na podporu v nezamestnanosti ak by sa mi nepodarilo hned si zohnat pracu? aka je vyska podpory? ta max. hranica? dakujeeeem mooc za odpoved 🙂
@mici111 Ahoj, áno... musia Ti dať to isté miesto. Teoreticky to vie zamestnávateľ obísť tak, že Ťa väzme naspäť na pár dní a potom s Tebou rieši skončenie PP. Ak TI dá výpoveď, máš nárok na odstupné, v tvojom prípade 3 mesačné priemerné mzdy. Ak Ti ponúknu inú prácu, musí zodpovedať tvojej kvalifikácii a tomu, čo si robila. Tým, že si pred tým robila 8 rokov, máš nárok na podporu. Podpora v nezamestnanosti tvorí 5O % z denného vymeriavacieho základu. Neviem Ti povedať, aká je tá max. hranica. To si kukni niekde na nete.. 😉
ahojte baby, prosim Vas, viem, že je to trošku mimo tému, ale aj tak Vás chcem požiadať o radu ... tie co ste mali retazovy porod, kedy ste oznamovali zamestnavatelovi ze ste druhykrat tehotne a nenastupite po RD do práce? alebo ste len rovno poslali papiere k MD?
dnes som sa dozvedela že mi šéf dá výpoveď, ale rozhodol sa že mi nedá odstupné a bude ma držať až do konca roka dokým mi neskončí výpovedná doba. RD mi skončí 6.9 a do práce mám nastúpiť 7.9. Môžem s tým niečo robiť?
@marcela91 Môžem sa spýtať ešte ako je to s podporou?Mne končí rodičovská 8.9.2012 čo je v sobotu.Môžu mi dať výpoveď aj vtedy alebo až v pondelok?Stačil by mi na max.podporu po preplatení dovolenky aj odstupného aj dátum v pondelok, alebo si mám čerpať ešte jeden deň dovolenky?Neviem či mi to vyjde lebo som zarábala nejakých 350 E za mesiac pred 6 rokmi ☹ Nemám si ešte platiť dobrovolné poistenie jeden deň?To poistenie je potom dobrovolné poistenie v nezamestnanosti?Lebo si pamätám predtým som si platila dobrovolné pistenie do poisťovne zdravotnej......
@morencova1 u mna to bolo rovnako, dcerka mala 3 roky v sobotu, v nedelu som akoze pracovala a od pondelka vedena na UP, takze stacil mi ten jeden den, ktory si zamestnavatel urci , aby mohol vyplatit odstupne... Neviem ten plat, ci si mala v hrubom alebo cistom, ak v cistom + odstupne, myslim, ze dostanes tu maximalnu podporu, ostatne neviem poradit....
@marcela91 A to môžem pracovať aj v sobotu,keď pracovný týždeň máme do piatku?
@jankali je to v poslednom odseku http://www.hladamjob.sk/dolezite-informacie/16-...
@morencova1 to ti neviem povedat aky je zakon, to sa ma nepytaj, ja len pisem, ako som to mala, v sobotu mala mala 3 roky a ukoncenie PP k nedeli, urad prace od pondelka a maximalna podpora uznana... 😉 😉 😉
dakujem, idem kuknut - ak ako to má oporu/pevný bodík🙂 v zákone🙂 pa, j.
@sisaha ďakujem🙂
TAkže: toho pol dňa týždenie na hľadanie novej práce je iba v prípade: §63 odsek 1, písmeno a až c - zákonník práce:::::
xxx §63 ods. 1 písm.a): ...keď sa zrušuje alebo premiestňuje zamestnávateľ
xxx §63 odsek 1, písm. b): nadbytočnosť zamestnanca, druhou podmienkou je príčinná súvislosť medzi nadbytočnosťou zamestnanca a organizačnými zmenami. Splnenie povinností vyplývajúcich pre zamestnávateľa z ustanovenia § 63 ods. 2 Zákonníka práce je hmotnoprávnou podmienkou platnosti výpovede zo strany zamestnávateľa. Toto bolo podľa:
http://www.epi.sk/Main/Default.aspx?Template=~/...
a ešte odtiaľ::
... Povinnosť zamestnávateľa ponúknuť zamestnancovi iné vhodné zamestnanie platí pre všetky výpovedné dôvody uvedené v § 63 ods. 1 ZP s výnimkou výpovedného dôvodu uvedeného v § 63 ods. 1 písm. e) ZP a v prípade, ak ide o výpoveď pre neuspokojivé plnenie pracovných úloh. Hmotnoprávnou podmienkou platnosti výpovede z tzv. organizačných dôvodov v súlade s ust. § 63 ods. 1 písm. b) ZP zo strany zamestnávateľa zostala jeho ponuková povinnosť voči zamestnancovi.
a ďalej odtiaľ:
Zákonník práce prostredníctvom novelizácie upravuje podmienky ponukovej povinnosti: zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď, ak nejde o výpoveď pre neuspokojivé plnenie pracovných úloh, pre menej závažné porušenie pracovnej disciplíny alebo z dôvodu, pre ktorý možno okamžite skončiť pracovný pomer, iba vtedy, ak:
•zamestnávateľ nemá možnosť zamestnanca ďalej zamestnávať, a to ani na kratší pracovný čas v mieste, ktoré bolo dohodnuté ako miesto výkonu práce,
•zamestnanec nie je ochotný prejsť na inú preňho vhodnú prácu, ktorú mu zamestnávateľ ponúkol v mieste, ktoré bolo dohodnuté ako miesto výkonu práce, alebo sa podrobiť predchádzajúcej príprave na túto inú prácu.
xxx §63 odsek 1, písmeno c): ...strata schopnosti zamestnanca - kvôli zdravotnému stavu - pracovať.

@elbe aj ja som na tom veľmi podobne ako Ty. Tiež mi končí materská 30.7., už mi zamestnávateľ oznámil, že ma naspäť nezoberie. Pracovný pomer budem mať ukončený k 31.7., teda o deň neskôr ako materská a tiež tam mám 19 dní dovolenky. Dovolenku mi preplatí a dostanem odstupné - z odstupného sa vraj platí len zdravotné poistenie a daň? Tak podľa toho, čo som tú čítala, by mi mala vyjsť dobrá podpora? Kedže tam budem mať ten 1 deň? Inak som mala pred materskou plat 10000 Sk (teda nejakých 331 EUR).