Žiadosť o úpravu pracovného času pre osamelú matku

kiko2807
19. feb 2013

Prosim Vas vie mi niekto poradit , kde mozem najst vzor ziadosti o upravu pracovneho casu pre osamelu matku starajucu sa o male dieta ?
SOm slobodna osamela matka , to znamena ze sa o svoje dieta staram uplne sama, zijeme spolu len my dvaja . Jeho otec nema zaujem a zije v inom state. Ja mam pracu a maly chodi do skolky . Problem je v tom , ze ja robim rannu 5:30- 13:45, medzismenu 10:00- 18:15 a poobedku 13:45 - 22:00. Do mesiaca zvyknem mat 5 raniek, 5 medzismeniek a 10 poobediek . Byvame s malym sami v 1 izbovom byte ktory som si kupila - zobrala na hypoteku. Ked mam ranku , tak maleho nosia do skolky moji rodicia alebo ked sa im nechce vstavat tak do skolky nejde, ked mam medzismenu tak si ho do skolky odnesiem sama a oni po neho poobede idu a pockaju u mna doma kym sa nevratim a ked mam poobedku tak maleho rano zanesiem ja do skolky a poobede idu oni po neho. Ked mam ranku aj poobedku tak chlapec musi spat u mojich rodicov - to je 15-16 dni do mesiaca. Ked mam poobedku tak v noci sa idem vyspat ku mne domov a rano o pol 7 idem ku nasim a maleho odnesiem do skolky cize v tento den ho vydim tak maximalne 30-45 minut. Do mesiaca sa vydim so svojim synom velmi kratko. V poslednej dobe maly velmi zcitlivel, stale mi vravi, ze mu chybam a ze ma lubi, ze nechce aby som isla do roboty. Ja mu vysvetlim , ze mama musi ist do roboty lebo by sme nemali co papat a co si obliect. Moji rodicia mi pomahaju uz od roku 2009 co sme sa vratili zo spanielska na slovensko potom ako nas nechal maleho otec ale uz toho maju dost. Zacina im to liezt na nervy , ze maly je stale u nich a ze ja som stale v robote. Casto sa koli tomu hadame a uz som z toho psychicky unavena. Od januara robim 6 dnove tyzdne a potom mam 2 dni volno a to ma fyzicky vycerpava. nieked yoms taka zufala, ze len prerevem celu noc lebo neviem co dalej. Mojho zamestnavatela som ziadala uz asi 4-5 krat o upravu casu v praci na cas v ktorom je maly v skolke , tak aby som si ho rano sama zaniesla a poobede isla sama po neho ale nebolo mi to umoznene. Oboznamila som ho s problemom ktory mam a poradil mi aby som si nasla opatrovatelku. Bohuzial kedze byvame sami a vsetky platby spadaju na moju hlavu tak to nieje mozne platit este aj opatrovatelku. Chcela by som zamestnavatela poziadat o upravu casu pisomne ale bojim sa ze by mi mohol dat vypoved. Uz neviem co mam robit . Maly mi velmi chyba , vydime sa velmi malo. Problem je aj v tom, ze maly velmi malo rozprava . Bude mat v auguste 6 rokov ale je na urovni 3 rocneho dietata. Bola mu diagnostikovana dislalia mutiplex, znacne oneskoreny vyvin reci a hatlavost. Navstevujeme logopedicku 2 krat do mesiaca a chodime aj na vysetrenia do dignostickeho centra do BB. Co mam robit a ako napisat tu ziadost ?

maminkagabika
19. feb 2013

V zmysle ustanovenia § 164 ods.2 Zákonníka práce, ako žena trvale sa starajúca o dieťa mladšie ako 15 rokov máš nárok na úpravu pracovného času, ak tomu nebránia vážne prevádzkové dôvody:
§ 164
Úprava pracovného času
(1) Zamestnávateľ je povinný prihliadať pri zaraďovaní zamestnancov do pracovných zmien aj na potreby tehotných žien a žien a mužov starajúcich sa o deti.
(2) Ak požiada tehotná žena a žena alebo muž trvale sa starajúci o dieťa mladšie ako 15 rokov o kratší pracovný čas alebo o inú vhodnú úpravu určeného týždenného pracovného času, zamestnávateľ je povinný ich žiadosti vyhovieť, ak tomu nebránia vážne prevádzkové dôvody.
(3) Tehotná žena, žena alebo muž trvale sa starajúci o dieťa mladšie ako tri roky, osamelá žena alebo osamelý muž, ktorí sa trvale starajú o dieťa mladšie ako 15 rokov, sa môžu zamestnávať prácou nadčas len s ich súhlasom. Pracovná pohotovosť sa s nimi môže len dohodnúť.

liz_lemon
19. feb 2013

@kiko2807 a ta firma, kde pracujes je nejaky obchod alebo nejaky zavod? lebo ak tam vsetci robia na 3 zmeny, tak ti asi nebude moct vyhoviet
ak si myslis, ze by ti vyhoviet mohol, tak ho pisomne poziadaj a uved mu, ze ziadas o upravu pracovneho casu v zmysle § 164 odsek 2, vyhodit ta za to nemoze, maximalne ti nevyhovie
a ak to nebude mozne, tak si budes musiet hladat asi novu pracu s prijatelnejsim pracovnym casom

kiko2807
autor
19. feb 2013

Je to obchod a nerobia tam vsetci na 3 zmeny

sisaha
19. feb 2013

@kiko2807 normalne napis pisomnu ziadost:

vec: ziadost o upravu pracovneho casu

Na zaklade § 164 ods.2 Zákonníka práce si Vas ako osamela matka starajuca sa o dieta mladsie ako 15 rokov dovolujem poziadat o upravu pracovneho casu v case od 5:30 - 15 hod. (uprav podla svojich moznosti). Svoju ziadost odôvodnujem aj zdravotnymi problemami môjho syna, kvôli ktorym 2x do mesiaca navstevujem odborneho lekara. Za kladne vybavenie mojej žiadosti vopred ďakujem.

S uctou......podpis

Mal by ti dat pisomnu odpoved... a na nej aj trvaj..podla zakona ti musi vyhoviet, ak by ti chcel dat kvoli tomu vypoved, moze mat problemy ak by si sa do toho obula..

jaanka29
7. júl 2014

Dobrý deň, poprosila by som odpoveď na otázku: môžem požiadať zamestnávateľa iba O ranné zmeny?? Pracujem v obchode na 2 zmeny... 😒

janinah
7. júl 2014

zákony neovládam,ale je mnoho pracovísk,kde sa robia len denné smeny,myslím,že treba hľadať takú prácu....totiž osamelá matka bude robiť trebárs len dopoludnia a tak logicky niekto iný musí robiť tie večerné smeny a to nie je spravodlivé....žiadosť napíš,ale nečakala by som kladné vybavenie 😒 hľadaj prácu s dennými smenami