icon

18 ročná nechce jesť

bebitobi
4. okt 2021

Ahojte baby ja uz som v koncoch .. dcera sa lieci na tazku depresiu cca od maja tohto roka . Cca 2 tyzdne dozadu sa jej stav zhorsil a vôbec nic nechce jest ( za cely den par sust) niekdy malokedy nieco z mekacu ..ja uz premyslam nad anorexiou teraz ma 47 kg a 159 cm.. pit pije ked idem zanou a dam jej .. sladky dzus sa snazim aspon, vecsinu dna prelezi vvposteli a hladi do “blba” .. do skoly teraz nechodi..
Nepomaha pekne dohovorit prosit ani vyhrazat sa nemocnicou.. proste nema chut a citi v sebe nepokoj ktory jej nedovoli jest hovori…
Uz v maji sme mali nieco podobne no nejako sa rozjedla .. ale teraz to nejak neprechadza . Co ROBIT?? Psychiatricka hovori ked nezacne jest tak spital. Nejake rady baby? 😘

haidi
5. okt 2021

Váhu by som tiež zatiaľ dramaticky neriešila ja mam 158 cm a 47 kg už som mala aj 45 kg váha mi kolíše sama(kvôli ochoreniu štítnej žľazy) a to jem normálne. Držím palce nech je dcérka zase v poriadku.

manzanillaa
5. okt 2021

@bebitobi chuda dievča a aj ty, lebo sa trápis. Depresia prišla, lebo tam bol dáky spúšťač alebo ich bolo viac. Táto doba "tomu" praje. Kým zaberie liečba, chvíľu to trvá. Pomohol by nejaký koníček, záľuba, niečo, co by ju odputalo od zlých myšlienok. Jedlo by som vyskúšala také, čo jej chutilo aj predtým, pripadne vývar so zeleninou, tých pár hltov hádam dá. Prechadzky👍👍👍hoc aj nasilu, len nech nie je zatvorená stále doma. Držím vám palce. Ja sa trápim s uzkosťami už od 19tich rokov, v októbri idem mat 38....

tianna
5. okt 2021

@bebitobi hmotnosť na anorexiu nie je.. ja som mala 10 dní dozadu 47.5 kg, meriam 172 cm ale to už teda bolo na hrane.. nemám anorexiu, u mňa bol iný čiste fyzický problém, no píšem pre porovnanie. Neje z depresie.. 2 týždne sú krátko na nastavenie účinnej liečby.. syna mám psychiatrického pacienta.. skús s ňou čo najviac chodiť von, na nákupy, čo má najradšej.. kino, kaviareň, prípadne občas aj to pivo.. nám odporúčala lekárka mačku, tu zatiaľ mať nemôžme ale hneď ako bude možnosť plánujeme jej kúpu.. konkrétne mačku, nie iné zviera lebo mačka pradie a práve to je ukludnujuce. Držím palce.

suezana
5. okt 2021

@tianna mentálna anorexia nie je o váhe. Moja dcéra ju má tiež a nie je vychudnutá.

slovakboy
5. okt 2021

@bebitobi och to mi je ľúto. Nesústreď ju na jedlo. Stačí dvakrát za deň. Večer si urob do termosky cistu vodu. Ráno hneď po zobudeni do pohára tri lyžičky glukózy a piškótky. S tým môže zjesť aj lieky na depresiu. Potom šalátik a suchý chlieb alebo varenú ryžu. Alebo niečo ľahké ale čo jej chutí. Dobrý je aj kompót. Raňajky nech nezapíja vodou a pokračuje v pití až po desiatej tak aby aspoň pol litra vody vypila. Na obed jej urob kuracie mäsko opekané na miernom ohni môžeš dať trochu grilovacieho korenia. K tomu ryža a parená zelenina aj s ružičkovým kelom. Obed nezapíjať a pomaly hrýzť na úplnú kašu. Poobede nepiť až o dve hodiny znovu. Ca liter vody pomaly postupne. Potom už nepiť. Večera nemusí byt alebo stačí ten croasant alebo kompót. Banán. A po večeri už nejesť ani nepiť. Až do rana. Oh chúďatko. To budú nejaké problémy vo vzťahu s chlapcom alebo kamarátky a plus do toho tá korona to to celé zhoršuje. Treba každý týždeň alebo minimálne dva týždne k psychologovi. Nelamenujte pri nej nelutuj ju. Pohladkaj ju a objimaj. Hladkanie na ramenách pomáha. Pocit že ma niekoho blízkeho. Nemusíš nič hovorit. A ak tak len o pekných veciach. Zvieratká príroda. Žiadna telka ani správy. Je mladá z toho sa dostane. Veľa odpočívať. Na prechádzku každé poobedie napríklad o tretej minimálne na 20 minút. Ak sa nechce prinútiť sa. Najprv to pôjde ťažko no potom stále lepšie. Ak jej v nemocnici nebolo dobre tak to znamená že je to o myslienkach. Ak chce len pozerať do steny nech pozerá. Nech si opakuje nahlas: mám sa rada a prijímam sa. A stále dookola. Nasilu nech sa usmeje. Nebude jej do smiechu ale trosku to poľaví.

lenkakravcova
5. okt 2021

@bebitobi
Chudá asi je ale anorexia to nie je. Mám 45kg a 160cm cca a takto to mám už asi od 15r, mimo tehotenstvá.

Čo sa týka depresie: ta väčšinou prichádza vtedy ak človek nemá zmysel svojho života. Môže mať všetko materiálne ale i nematerialne, no ak nemá zmysel vo svojom živote, môže sa cítiť zbytočne.
Možno toto nebudeš chcieť počuť, lebo nie si veriaca, neviem, ale častokrát ľuďom v depresii pomáha viera v to, že Boh ich tu poslal pre nejaký účel. Že ma s nimi určitý zámer. Nie sú tu zbytočne. Sú potrební. Ak by neboli potrební, neposlal by ich na Zem. Možno by jej pomohlo aj niečo také. 🙂

petra_em
5. okt 2021

@bebitobi A z coho ma taku tazku depresiu?

zuzike123
5. okt 2021

Pises, ze problemom je skola, spoluziacia, kamaratka. Sustred sa na to. Neda sa zmenit skola? Kludne uplne iny odbor, nieco v com sa najde, co ju bude bavit. Kde moze zacat od znova, byt sana sebou, najst si kamosku. Nesikanuju ju spoluziaci, napr aj na soc. sietach? Hladala by som pricinu depresie: skola, rozchod s priatelom, sikana, rozluka s kamoskou, zdravotne problemy,... kombinacia roznych skutocnosti a tazko to znasa. Hlavne bud pri nej, sprevadzaj ju, do nicoho nenut, to absolutne nepomoze, len sa ti vzdiali.

emalka
5. okt 2021

Milujem tieto otazky ze z coho moze mat depresiu. Baby, depresia moze byt kludne aj bezdovodna, porucha chemickej rovnovahy v mozgu a tam nic okrem liekov nepomaha. Ani terapia, ani rozpravanie sa, nic. Len cas kym poriadne zaberu lieky.
Taktiez to nemusi byt jeden dovod, ale kopec malickych dovodov - dlho kvapka do pohara az jedna malicka kvapka sposobi ze pohar pretecie.
Otazkami "co ti je" a " z coho si smutna" sa jej len pohorsi v pripade ak ide o tie dva dovody co spominam. Ona vtedy moze citit brutalny pocit hanby a viny, ze nevie ten dovod a pritom by ho podla vas mala vediet.

suezana
5. okt 2021

@emalka 👍👍👍👍👍👍👍👍

magduska81
5. okt 2021

@bebitobi treba čas a dobrého psychiatra, nemusia zabrať hneď prvé lieky čo viem tak sa niekedy musia zmeniť a je to bohužiaľ beh na dlhé trate ale treba ju zapájať čo najviac do aktivít postupne, len netlačit, nepomôže to, držte sa

suezana
5. okt 2021

@lenkakravcova ako vieš, že to nie je anorexia? Anorexia nie je, keď máš váhu nízku. Anorexia je duševná choroba.
To ,že vy ostatné ste roky chudšie ako jej dcéra a šťastné , tak hodnotíte, že ona nemá anorexiu.

emalka
5. okt 2021

@bebitobi velmi ma mrzi cim si prechadzate obe.
Pises ze ma pomerne nove lieky. Tento proces nastavovania liekov.je otrasny :( Kym jej nezacnu slapat tak nenastane zmena. Vies napisat ktore berie? Mozno sa tu najde niekto so skusenostou s tym konkretnym liekom, ja som brala Trittico, Lexaurin a Cypralex. Vacsinou som do mesiaca citila zmenu, ak by sa tak nedialo tak sa vrat za psychiatrom ze jej nesadli a treba skusit ine. napr. ten Lexaurin, velmi dobre znasany vela ludi,.mi sposoboval panicke zachvaty...

Jedlo neries zatial, to je len dosledok. Skus jej kupit take tie cokoladove nutricne napoje co sa davaju zvacsa podvyzivenym detom, kupis v lekarnach. Coko su velmi dobre, ine su dost hnusne. Ak by si z nich co i len chlipla tak bude dobre.

Pises ze sa aj sebaposkodzovala v minulosti, hladovanie je tiez jednou z foriem sebaposkodzovania, cize si nasla len iny sposob ako to robit. Mala si niekedy pokec s jej psychologickou aby ti povedala ako ku nej pristupovat? Jasne, nebude ti hovorit to vo jej vravi tvoja dcera ale moze ti poradit. A urcite odporucam aj tebe najst si terapeutku aby si na toto vsetko nebola sama.
Alkoholu by som sa vyhla, aby si z toho neurobila dcera barlicku :(

Pocas pobytu v nemocnici jej zmenili lieky, hej? Preto jej tam mohlo byt tak nachuja a pohorsilo sa jej, ta zmena liekov je fakt niekedy brutalna. No ak jej vaha klesne este viac, tak by som fakt odporucala dlhsi pobyt. Doktorka vam dala nejaku vahu pod ktoru ked klesne tak by mala nastat hospitalizacia?

sono2
5. okt 2021

@bebitobi no, tak pre teba je všetko ok, ale ona depresiu z niečoho dostala. A anorexiu by ste mohli spoznať skôr vy. Čo psychiater, tí majú toho často nad hlavu, pochybujem/ak teda nemá súkromného/, že sa jej nejako dôkladne venuje. A možno ani nemá vhodné AD.
Myslím skupinu. Tam to vie tiež hrozne zavážiť, dokonca vedia zlé uškodiť. Rozprávam zo skúseností.
Nie ale mojich.
Ten človek sa po zmene za pár dní cítil sto a jedno.
A ešte treba vyriešiť z čoho depresia,takto sa to len potláča.
Treba to vyriešiť, zistiť

bielavila
5. okt 2021

Mozno zmenit psychiatia alebo lieky

sono2
5. okt 2021

@emalka Ja teda nepoznám nikoho kto je bez dôvodu depresívny. môže to byť v rodine, iné túžby ako sa práve deje, ciele, možno niečo podedene, ale vždy je to niečo. Dôvod je vždy. Mám dosť rokov a poznám dosť ľudí a teda, každý má dôvod

emalka
5. okt 2021

@sono2 to ze ich nepoznate neznamena ze neexistuju. O depresii, mojej diagnoze, mam toho precitaneho naozaj vela.

Myslim ale ze sa zhodneme, ze treba najprv vyriesit lieky a potom sa bude diat riesit aj to ostatne. Osobne si myslim, ze dcera autorky ma nejaku pricinu, ale kym jej lieky nepomozu trochu vycistit mysel, tak hocijaka pomoc nebude velmi efektivna.

dancez
5. okt 2021

Ja som trpela anorexiou koli chlapcovi, mam 158 cm a mala som 38 kilo, teraz mam normálne 45-47, dostala som sa z toho nejako sama, čím viac mi mama hovorila aby som jedla tým viac som na trup odmietala ale to bolo aj tým ze že so mnou vôbec nerozprával prečo to tak je nemohla som sa jej zdôveriť a ju len stavalo že čo povedia susedia že mi nedávajú jest, nech sa už nazerem, ja viem ze ju stvalo ze nejem ale jej prístup proste bol nahovno. Držím palce

sono2
5. okt 2021

@emalka s tým súhlasím akurát opäť hovorím že je príčina. Kľudne z detstva atd atd

marsmykkok
5. okt 2021

@bebitobi keby mala anorexiu, tak aspoň by ju bavilo vážiť sa, študovať zdravý životný štýl, obzerať sa v zrkadle. Keď preleží celý deň je to hlboká depresia a s ňou prichádza aj nechutenstvo. Sú aj nutridrinky, pripadne aj ten džús ak ho bude dosť piť má nejaké kalórie, treba ju núkat. Pripadne smothie, polievky, sladké atď. Len núkat a čakať co zvládne zjesť alebo vypiť. Možno by nebolo zlé ani zmeniť psychiatra a zohnať niekoho kto lepšie nastaví liečbu.

kittykat22
5. okt 2021

@bebitobi teba jej dohodnut psychoterapiu. Su to sedenia kde sa bude 1x do tyzdna rozpravat s lekarkou o tom, ako sa ma, aky ma den, co ju trapi. To musi mat povod preco je taka nestastna. Ak je v takom stave ako pises, tak treba aj sukromne. Najdi dobru psychiatricku - !!!!nie psycholgocku, to nie je lekarka!!!! A tam bude dochadzat 1x tyzdenne na debatu. Bude to sedenie kde nebudes pritomna. Preberaju sa tam osobne veci. Ona je dospela a bude sa jej lepsie rozpravat bez tvojej pritomnosti. Vyber s nou cloveka ku ktoremu by chcela chodit a doverovala by mu. Pozri recenzie online. Musi chodit pravidelne a chodi sa tam dlhodobo. Rok, dva, tri. Psychoterapia moze velmi pomoct. Prekvapuje ma, ze ti psychiatricka napise lieky a neda ti dieta na terapiu. To je tiez pomoc 0 🙄 odbornicka hadr. Ze psychiaterapia funguje vidis hned po prvom sedeni - dcera by mala byt psychicky lahsia. Po 4 sedeniach musis vidiet ze sa dcere zlepsuje stav.

miadi
5. okt 2021

Jedno pivo na prazdny zaludok by som bola opita pri tej vahe a v posteli. Skus ju aspon ukecat nech idete nanho spolu do pubu ( nenos jej ho do postele) ze ked ho chce musi sa prejst a tam jej Mozno budu aj vonat hranolky alebo tak nieco z jedla co bude okolo. Ale hlavne sa vyvenči. Mas to tazke. Ak mà rada kone mohla by si skusit ju zobrat ak mate v okoli. Maju terapiuticke ucinky. Ked bude len lezat nebude jest .hlad neciti a energiu moc neminie len tak hybernuje. Mate v okoli plavaren? Drzim palce nech sa jej stav coskoro zlepsi.

bebitobi
autor
5. okt 2021

@tianna dakujem mame psa aj teraz skrecka si pytala tak som kupila.. chodime von kazdy den.. na prechadzky na nakupy .. to ju bavi si kupovat veci na seba 😁

metoyou4
5. okt 2021

@manzanillaa vieš niečo poradiť na tie úkosti prosím?

bebitobi
autor
5. okt 2021

@miadi no to pivo jej jasne ze do postele nedonesem 😁 ked ho chce dohodli sme sa ze nie cele a okolo 15 ked nema lieky .. ( konzultovala som to z psychiatrickou)
Chodime denne na prechadzky teraz som s nou doma tak mame ns to cas,, a vonku bolo krasne.. dnes uz aj sama cisi zjedla .. sladkosti) a na veceru hranolky z mekacu .. nekazala si ale kupila som ich ze ci uch zje.. A zjedla 🙏 potom este aj chleba ponatierala Boze normalne sim stastna.. no len aby tak aj dalej bolo

bebitobi
autor
5. okt 2021

@miadi inac este k tomu alkoholu…. Este nikdy neprisla opita, a ani to na nej nieje vidno ze by mala “vypite”

tianna
5. okt 2021

@bebitobi tak super! Myslím ste na dobrej ceste 😊 držím veľmi palce 🙂

miriam11
Autor odpoveď zmazal
cherla
5. okt 2021

@bebitobi skúste videa na Youtube od Martina Lajprika, pripadne ak Vám (najmä jej) sadnú, rovno ho kontaktovať

123sofia123
5. okt 2021

@bebitobi ake lieky berie ak smiem vedieť. Ja myslim že pivo jej teda neuškodi. Mam vela kamaratok od 20 do 30 rokov čo beru antidepresiva a piju proste ked je raz za čas zábava. Ale oni su v pohode ich stav je stabilizovany nikto by nepovedal že im niečo je. Lekárka to musí povedať lebo to je aj na pribalovom letaku liekov akože neviem velmi ako to je takto v tomto štádiu keď je na tom najhoršie. Ale pivo jej neuškodi.ak chces napiš mi správu