Ako sa pripraviť na koronavírus?
Baby doteraz som to nejak neriešila ale začínam sa dosť báť. Ste nejak pripravene čo sa týka dezinfekcie, jedla,liekov atď? Budem rada ak konkrétne vypisete čo robíte,ako , aké výrobky máte kúpené atď. Poprosím nepisat odveci ale iba k téme. Za pochopenie ďakujem
Ahoj. Zacala som pomaly kupovat zasoby. Mam doma niake trvanlive potraviny. Kupila som si aj lieky na horucku aj pre deti. Sme doma a okrem muza sa s detmi s nikym nestretavame. Do obchodu od zajtra s ruskom.
Myslim, ze ja a moje deti to zvladnu. Bojim sa o rodicov a svokrovcov.
@lianka123 aj ja sa bojim, zajtra nákupim aj pre nich ak ešte niečo bude v obchodoch.
Ja uz som si zacala robit zasoby skor. V tom, ze som si navarila jedla a zavarila. Bolonsku omacku, kapustnicu, fazlovicu, sosovicu, to mam asi 30 poharov. Dalej mam plny mrazak, zelenina, maso, klobasy, vyp syr, hranolky, hydinu, ryby, spenat, krevety, kalamare, cevapcici, dake syry su tam masla. Potom mam musli a vela jogurtov, mlieka, strukoviny, ryzu, cestoviny, konzervy ryb, pastety, zeleninu, zemiaky, krupicu, muky, cukor. Dopekacie bagety, pizza cesta, salamy, syry, tortili. Plienok a sunaru snad na 2 mesiace, detske jedla (tie zavarane asi 20), jablka, grep, pomela, pomarancr, jahody, cucoriedky, citrony, banany, mrkvu, paradajky. A a a parene buchy, sulance, a este kadeco ani neviem co vela veci tu uz bolo. Myslim, ze take 2 az 3 tyzdne by sme prezili.
A liekov mam strasne vela ci nurofen, paralen, panadol, veci na kasel, hlieny, kvapky do nosa. Taka klasika nic extra, ale mam toho plny suflik.
@mirola práveže to máš perfektne zariadené, naozaj pripravená . Prajem veľa zdravia
Dobre,ale aj tak...
Jedna vec je ze ta niekto vytoci,druha,ako sa vyjadris...cloveku mozes vynadat aj bez oplzlin...mne sa to tak strasne nepaci.
Obzvlast ked to vyjde z ust zeny...akoby bola cela spinava ...to pouzuvaju len take lacne zeny skus to odstranit.
A teraz k teme.
Na zaciatku som mala strach ale nejak som to neriesila. tento tyzden,ked vidim co sa robi,som aj ja uz chytila paniku a ano,postupne co to kupujem.ale tak,v ramci normy.hoci doma mame vzdy nakupene zasoby na viac tyzdnov-take trvanlive...pretoze ak je nieco vyhodne,preco to nekupit...a inokedy zasa nejdeme na nakupy vobec a jeme co mame...
Zasadne u nas-
paradajkova passata,ci pretlak,nejake lupane paradajky,olej olivovy na salaty,olej na vyprazanie,ryza,cuscus,pohanka,pseno,cestoviny,
ryza,strukoviny suche i konzervovane, rybie konzervy,pesto,muka-chlieb si pecieme doma.
Do mrazaku dake mäso ,zeleninu a ovocie len cerstve.
Nejake mlieko,zopar syrov,
ovsenne vlocky,krupicu,struhanku,nejake orechy,mandle,slnecnicu,tekvicu..
Zopar cajov,cukor,sol,koreniny ak nieco chyba,ale nie vela
Akoze,ja takto nakupujem priebezne a tieto veci bezne doma mam v dostatocnom mnozstve,preto momentalne ma nezasiahnu mega nakupy...len dokupime,coho je doma menej.
Za to cistiace a dezinfekcne prostriedky,tym sme sa zasobili vo velkom.
Normalne to doma nedrzim,pouzivam velmi casto ocot na vsetko mozne...ale myslim ,ze teraz by to nestacilo....
Takze este sa chystam do drogerie po take klasicke cistiace prostriedky co pouzivame,tablety do umyvacky a mydla sampony 2-3 kusy.viac nie...
Nakupila som.vitaminove doplnky,ktore bezne v chripkovom obdobi uzivame/vitamin C ,D,magnezium,probiotika.../,kvapky do nosa a lieky proti horucke.
Doma mam vzdy cerstvy zazvor a citrony,cesnak a cibulu-pri chripke uplne super.
A dubove kvapky...
Snad som.na nic nezabudla.
Zoznam je dlhy,ale nie su to veci kupovane na kila.
Praveze ide o tu pestrost😊
@osky vidíš zázvor a citróny nemám vôbec, hneď kúpim aj med.
Vieš čo, ja som to doteraz tiež nejak nevnímala ale keď som dnes otvorila internet úplne ma to vystresovalo. Už to mám ako tak vypísané čo treba. Naozaj chcem ísť do obchodov minimálne a pečivo budem robiť doma.
@hettinka kečup a horčicu nemáš bežne doma?
@alexandraalexandrova a potom, že deti sú anemicke a majú nadváhu😅z tých jedál čo píšeš robím asi 3 x rocne palacinky
Kúpila som z každého mäsa do mrazaku, zeleninu, ovocie viac a uložím do garáže.Ostatne doma mám.U nas prílohy príliš nejdú dusíme či grilujeme zeleninu, šaláty k mäsu.Ale samozrejme ryžu, americké zemiaky mám.
@luccija myslim ze si vobec nepochopila preco ludia kupuju suche potraviny...teraz mas pristup k cerstvej zelenine, masu a podobne, to je fajn...ale o par tyzdnov to tak byt nemusi. Prave pre tu moznost ludia kupuju veci so sa nekazia, cize aj muku, strukoviny, ryzu, cestoviny. Mne je uplne jedno co ty doma varis ci nevaris a tiez nemam pocit ze vsetky deti ktorych mamy doma pecu kolace by boli anemicke ci obezne, mozno ty ako dieta si nejedla ziadne jedla z muky len same salaty 😀 ja som tu pisala na co je ludom muka...kto pochopil pochopil, kto nie nie, to uz nie je moj problem...
@osky ale čosi také gebuziny 😂😂 klasika mäso na rôzne spôsoby a prílohy zelenina, dusená, varená, šaláty, ryža, zemiaky. Muž pečivo je iba na raňajky vacsinou ku parkam, praženici alebo len tak šunka syr. Ja bez pečiva lebo mi lepok nerobí dobre na žalúdok i keď alergie sa nepotvrdili. Aj ku praženici si dám napr len paradajku alebo uhorku. Jeme veľa mliečnych výrobkov jogurty, acidofilne mlieko, muž sladké cereálie ja ovsené vločky.polievky tie musia byť každý deň, čiže aj rôzne strukoviny... Fakt cestoviny (dobre, okrem rezancov do vývaru aby som bola presná) vôbec nekupujem ani nevarim a múčne jedla (vlastne pečivo nepeciem, koláče u nás nemá kto jest, langoše a podobne výživné "lakocinky" nám nechutia takže tiež nerobím) u nás majú totálnu stopku. Keď treba niečo zahustit používam zemiak 🙂 mame veľkú spotrebu čerstvého ovocia a zeleniny.
@zuzzqa ja robím domáce jogurty, takže aj ingrediencie na ich výrobu mám doma, na 2 dávky dopredu. Zeleninu zaváranú ešte musím zohnať, mrazenú už mám... My tiež radšej čerstvé, ale ked v obchode nebude, alebo nebudem môcť (a hlavne chcieť a mať odvahu) ísť do obchodu, tak čo?
Budeš rada aj za tie špagety s kečupom, to mi ver. Ludia už nevedia, čo od radosti, vyberajú, preberajú ... vidím to v obchodoch, takéto nie, hentaké nie... Včera rozhovor v obchode mi vyrazil dych: "Chlieb nemáte?". Mali, asi 4 druhy, ale pani sa nepáčilo, chcela ešte iný a nech je nakrájaný. Asi doma nemá nožík. Nekúpila nič ... no nech, viac zostane.
@hettinka určite máš v niečom pravdu ohladne tých trvanlivých potravín, ja osobne si ale nemyslím,aj napriek tomu ze situácia je vážna a mam rešpekt pred tým co sa deje, ze sa dostaneme do takej situácie že by potravinársky priemysel kompletne skolaboval. Samozrejme sa môžem mýliť, netvrdím ze nie, ale nepredpokladám ze nebudem mat v obchode co kúpiť, alebo že zatvoria úplne. (A ak bude úplne najhoršie, tak tie dva balíky špagiet mam už rok v špajzi zapadnute prachom😜)
@zuzzqa tak bola som v obchode katastrofa. Dúfam že tam naozaj 2 tyzdne nepôjdem.
Nezavru úplne ale budú obmedzené otváracie hodiny a je dosť možné že to bude ako v Taliansku, že do obchodu budú púšťať ľudí iba po 3 ks.
No vidíš, ľudia včera v panikarili v obchodoch (vrátane teba) a dnes potraviny ľudoprázdne. Prešli sme autom okolo troch veľkých hypermarketov a prázdne parkoviska, v takom strednom freshi boli 3ja zákazníci a všetkého tovaru dostatok ;)
Ja už 2 roky užívam olej z čiernej rasce a od vtedy ako som ho začala piť ani nádchu som nemala je to zázrak! odporúčam každému kto má slabú imunitu ako ja 🙂

@osky to nebol názor. To bolo vyryvanie. A keď k téme nech nemá čo povedať,radšej nech nehovorí.