Ako si pomôcť v perimenopauze?
Kočky, prosím pomoc, lebo už sa nespoznavam.
V perimenopauze som asi dva roky podľa mojej lekárky.
Mala som obrovský myom, maternicu ako v 4 mesiaci tehotenstva, keď mi ju vybrali.
Na hysterektomii som bola v júni. Vaječníky mi zostali, teda hormóny by sa mi mali tvoriť.
Ja už neviem čo so sebou.
Za tri roky som pribrala 15 kíl, plus od júna 6!!! Za dva mesiace ŠESŤ kíl! Bez zmeny stravovania. Menej pohybu, ale aj tak viac pohybu, ako má bežný človek, len nemôžem behať a silový tréning chvíľku, ale denne cvičím aspoň tie 10 minútové zostavy na chrbát a mobilitu, jech nie som úplný lazar.
Pleť sušienka. Čo ja som vždy mala mastnú pleť. A celý ksicht mi padol dole, v zrkadle to nie som ja, pritom skoro denne cvicim tvarovu jogu.
Vlasy? Tri mastné na hlave a to som mávala vlasov na dve hlavy.
Najhoršie je na tom môj mozog. To je jedna katastrofa.
Stále niečo hľadám. Neviem si vyrátať dobre čas, potom nič nestíham. Ja, čo som bola všade o 15 minút skôr, dobieham.
Vkuse niečo hľadám.
Zabúdam.
Moja kedysi dokonalá gramatika tiež občas utečie.
Niekedy som aj nervózna.
Ja som bola vždy veselý človek, minule som sa sama seba zľakla vo výklade, kútiky dole, nasraný výraz v tvári.
Dnes som bola aj nepríjemná na jednu úradníčku, pritom ona nemohla za ich pravidlá. Ospravedlnila som sa potom, ale správala som sa ako Karen. Nenávidím to. Nenávidím seba. Večne unavená, predtým živá až taká živelná.
Čo pomôže? Ja takto nemôžem žiť!!!
Boli ste na tom niekto podobne a zlepšilo sa to? Hormonálnou liečbou? Čo vám pomohlo?
@pokemonkaa túto mám aj ja. A užívam 4 mesiac. Ja som spokojná
@anonym_autor ako keby si pisala o mne, len s tym rozdielom, ze mam este maternicu a aj menzes sem -tam. Nespoznavam samu seba, vlasy mi zredli, narastlo brucho a aj akokeby otazelo, normalne mi vadi. Cely zivot som sa stravovala zdravo, nepijem, nefajcim, cvicim lightovo, nakolko ma boli chrbat, teraz v lete vela bicyklujem. To by som este nejako prezila, ale som nervozna, placliva, dokonca uzkostliva az ustrachana, bocim od ludi, nechodim nikam a ani sa mi nechce medzi ludi, stacia v praci. Tazko si zapamatam nove veci, mala by som sa ucit jazyky, nevladzem, neviem sa na nic sustredit. Najhorsie obdobie mojho zivota. To asi fakt skoncim na antidepresivach? Nestaci, ze ma takmer denne boli hlava? Ziadne endorfiny ani po sporte, netuzim ani nikam vypadnut a zresetovat hlavu. Nebavi ma ani cestovat, len tak prezivam.
zacina staroba. Dodrzanie stravy, pohybu, precvicovanie mozgu a zmierit sa, ze to iba spomali degradaciu, ale nazastavi. Keby mohli 60-70tici vyzerat mlado a na 20-30, nechodit o palici a vsetko si pamatat, urcite by to brali vsetkymi desiatimi. Zial, ludia maju nejaky vek dozitia a smrt nastane z dovodu postupnej nefunkcnosti, starnutia organov.
https://www.idnes.cz/onadnes/zdravi/utratil-mil...
Tento manik minul miliony na plastiky, cvicenie, stravu a zastavenie starnutia a aj tak prirodu neojebabral, ma autoimunitnu chorobu. chronicku gastritidu.
@pokemonkaa túto mám aj ja. A užívam 4 mesiac. Ja som spokojná
@jajka257 nepribera sa z nej?
Nahradna hormonalna liecba - smer gynekologicka
@julish idem, len neviem, či bude ochotná to riešiť.
Ešte dodám, že štítnu mám kontrolovanu v apríli a bola ok
@anonym_autor ako keby si pisala o mne, len s tym rozdielom, ze mam este maternicu a aj menzes sem -tam. Nespoznavam samu seba, vlasy mi zredli, narastlo brucho a aj akokeby otazelo, normalne mi vadi. Cely zivot som sa stravovala zdravo, nepijem, nefajcim, cvicim lightovo, nakolko ma boli chrbat, teraz v lete vela bicyklujem. To by som este nejako prezila, ale som nervozna, placliva, dokonca uzkostliva az ustrachana, bocim od ludi, nechodim nikam a ani sa mi nechce medzi ludi, stacia v praci. Tazko si zapamatam nove veci, mala by som sa ucit jazyky, nevladzem, neviem sa na nic sustredit. Najhorsie obdobie mojho zivota. To asi fakt skoncim na antidepresivach? Nestaci, ze ma takmer denne boli hlava? Ziadne endorfiny ani po sporte, netuzim ani nikam vypadnut a zresetovat hlavu. Nebavi ma ani cestovat, len tak prezivam.
@anonym_2b97b9 ani nehovor. 15 rokov som neplakala. Ani keď mi zomrela babka, ani pri zlých správach. Teraz mi je vkuse do revu.
zacina staroba. Dodrzanie stravy, pohybu, precvicovanie mozgu a zmierit sa, ze to iba spomali degradaciu, ale nazastavi. Keby mohli 60-70tici vyzerat mlado a na 20-30, nechodit o palici a vsetko si pamatat, urcite by to brali vsetkymi desiatimi. Zial, ludia maju nejaky vek dozitia a smrt nastane z dovodu postupnej nefunkcnosti, starnutia organov.
Tento manik minul miliony na plastiky, cvicenie, stravu a zastavenie starnutia a aj tak prirodu neojebabral, ma autoimunitnu chorobu. chronicku gastritidu.
@anonym_d4dfc6 nemusím byť večne mladá, nevadia mi vrásky, ani šediny, ale nie som to ja. Ani v zrkadle ani povahovo
@anonym_autor ja by som ti odporucila viac toho cvicenia.
@domkakvet teraz nemôžem naplno kvôli tej hysterektomii. Vôbec nie s činkami.
@anonym_d4dfc6 dik. Ja som s chatom už chatovala 😅
@anonym_autor koľko máš rokov? Čaká ma hysterektómia, kvôli prolapsu + plastika. Vaječníky majú nechať.
@anonym_autor HT by som pri tvojom myome neuzivala.Bude tam iná príčina. A hlavne sa prestaň nenávidieť.Bud rada, že si.Urcite sa nájdu aj ľudia, ktorí ťa potrebujú a majú radi!
@anonym_d4dfc6 no tak to s tebou nesuhlasim.
V tomto veku staroba? Veď sú ženy okolo 40-50 rokov a prekonali nejaké zákroky.
Staroba sa normálne prejavuje po šesťdesiatke.
Toto je stav na ďalšie vyšetrenia.Netreba hádzať flintu do žita.Dievcata držte sa a nedajte sa odradiť!!!!
@anonym_autor tak potom, ked budes moct, urcite sa to zlepsi a ak sa zatial da tak aspon jednoduche cviky pridat.
@domkakvet to jasné, zatiaľ cvičím nohy ruky, čo sa dá, len brucho nemôžem.
@anonym_autor koľko máš rokov? Čaká ma hysterektómia, kvôli prolapsu + plastika. Vaječníky majú nechať.
@mirkava 45
@anonym_autor HT by som pri tvojom myome neuzivala.Bude tam iná príčina. A hlavne sa prestaň nenávidieť.Bud rada, že si.Urcite sa nájdu aj ľudia, ktorí ťa potrebujú a majú radi!
@2691 nenávidím, čo sa zo mňa stalo. Kilá ešte znesiem, ale aby som bola na niekoho nepríjemná za to, že si robí svoju prácu a majú tam nastavené zvláštne pravidlá, tak to nie, to by som nikdy predtým neurobila.
@anonym_autor sice mam maternicu aj menzes ale peri ma trapi uz dva roky. Nervozna vlastne stale, samu seba vystresujem, kričím, je mi teplo, este deti v predpuberte. Aby bola kludna domacnost, tak sa ich niekedy vsetkych stranim aby som zase nehucala. Niekedy ich mam chut zabit, niekedy seba 🤣🤣🤣 uz dva roky hovorim gynekológovi, ze sa mi takto nežije dobre. A on mi hovori, ze kym mam menzes som ok. Tak som sa na neho vykašľala a skusam a hladam prirodne doplnky na tvorbe estrogénu. Niekedy lepsie a niekedy horsie. Podla mna celkom dobre to este funguje aspon aby som nemala take tlaky z nervozity na hrudi. Trosku som sa naucila nad tym aj zasmiat, aj muz, otvorene srandujeme. No co mladšia uz nebudem a uz slapem k 50tke. Ty mas samozrejme horšiu situaciu, cele ti to vybrali, nemas na vyber ale skusila by som tie hormony od dr na tvojom mieste. Podla mna sa ti uľaví vnutorne. Mozno aj vlasy prestanú padat. Na tu plet si najdi asi skor Dobru kozmeticku.
@anonym_autor tak to si mladá. Ja mam 47 a síce tvrdia, že ak vaječníky ostanú tak menopauza nenastane, ale aj tak sa bojím co to so mnou urobí.
@mirkava áno, s týmto som do toho išla, že veď hormóny sa budú ďalej tvoriť. Teraz na kontrole po operácii pozerali vaječníky a sú v poriadku. Doktor hovoril, že ešte takých 6-8 mesiacov, kým sa to zahojí.
@anonym_autor Ja len zareagujem na to co pises: "Za tri roky som pribrala 15 kíl, plus od júna 6!!! Za dva mesiace ŠESŤ kíl! Bez zmeny stravovania."...prave v tom je ten hacik, ze bez zmeny stravovania, lebo v perim. sa vyrazne zacina menit metabolizmus, znizuje sa a preto ak zena priberat nechce MUSI zmenit stravovanie. Ak ostane pri davkach ako v 30tke, zakonite zacne priberat, kedze uz tolko nepotrebuje.
@anonym_d4dfc6 no tak to s tebou nesuhlasim.
V tomto veku staroba? Veď sú ženy okolo 40-50 rokov a prekonali nejaké zákroky.
Staroba sa normálne prejavuje po šesťdesiatke.
Toto je stav na ďalšie vyšetrenia.Netreba hádzať flintu do žita.Dievcata držte sa a nedajte sa odradiť!!!!
@2691 ale staroba nie je, ze zrazu prestanu nohy posluchat, barly a vozik, sede vlasy a koniec. Ide to postupne. Su dve fazy staroby. V 44 a v 60. V 44 odide vzhlad a tvarou(vrasky, ovisnuta tvar,..) , postavou (priberanie) sa clovek meni na stareho 50+ a tento ostarnuty vzhlad mu zostava do 70tky, ale stale normalne vladze fungovat. Praca, rodina, deti. Na umyvanie riadu a pracu v ofise nemusis v tvari vypadat ako modelka, ani redsie vlasy a ovisnuta tvar nebrania v zamestnani. Ani do dochodku sa nejde v 44, ale po 60tke. To ze priberies po 44 o 15 kg ti nebrani v praci, ani starosti o deti, domacnost,...V 60 pride druha vlna a ta uz suvisi s chorobami, opotrebenim organov, klbov, nevladzes uz behat,...
na hlavu skús kreatin - ja ho beriem jednak kvôli silovému tréningu, ale aj preto, že som mala obdobia príšernej mozgovej hmly a tie mi vymizli, odkedy si pravidelne dávkujem. Inak asi platí, že dať vyšetriť hormóny - to čo popisuješ je brutal nálož a ak Ti Tvoj lekár nepomôže, skús nájsť iného. Držím palce

@anonym_autor Mne včera vyskočilo nejaké reels od ORINu na novinku od nich priamo na perimenopauzu. Skúsenosť nemám, ja mám od nich len už zo 3'roky vlákninu a kolagén a s tým som spokojná. Skús možno pozrieť, či Ťa ten produkt na perimenopauzu nezaujme. Drž sa a všetko dobré želám.