icon

Ako si pomôcť v perimenopauze?

13. aug 2026

Kočky, prosím pomoc, lebo už sa nespoznavam.
V perimenopauze som asi dva roky podľa mojej lekárky.
Mala som obrovský myom, maternicu ako v 4 mesiaci tehotenstva, keď mi ju vybrali.
Na hysterektomii som bola v júni. Vaječníky mi zostali, teda hormóny by sa mi mali tvoriť.

Ja už neviem čo so sebou.
Za tri roky som pribrala 15 kíl, plus od júna 6!!! Za dva mesiace ŠESŤ kíl! Bez zmeny stravovania. Menej pohybu, ale aj tak viac pohybu, ako má bežný človek, len nemôžem behať a silový tréning chvíľku, ale denne cvičím aspoň tie 10 minútové zostavy na chrbát a mobilitu, jech nie som úplný lazar.

Pleť sušienka. Čo ja som vždy mala mastnú pleť. A celý ksicht mi padol dole, v zrkadle to nie som ja, pritom skoro denne cvicim tvarovu jogu.
Vlasy? Tri mastné na hlave a to som mávala vlasov na dve hlavy.

Najhoršie je na tom môj mozog. To je jedna katastrofa.
Stále niečo hľadám. Neviem si vyrátať dobre čas, potom nič nestíham. Ja, čo som bola všade o 15 minút skôr, dobieham.
Vkuse niečo hľadám.
Zabúdam.
Moja kedysi dokonalá gramatika tiež občas utečie.
Niekedy som aj nervózna.
Ja som bola vždy veselý človek, minule som sa sama seba zľakla vo výklade, kútiky dole, nasraný výraz v tvári.
Dnes som bola aj nepríjemná na jednu úradníčku, pritom ona nemohla za ich pravidlá. Ospravedlnila som sa potom, ale správala som sa ako Karen. Nenávidím to. Nenávidím seba. Večne unavená, predtým živá až taká živelná.

Čo pomôže? Ja takto nemôžem žiť!!!

Boli ste na tom niekto podobne a zlepšilo sa to? Hormonálnou liečbou? Čo vám pomohlo?

Strana
z2
mirkava
14. aug 2026
@anonym_autor

@mirkava áno, s týmto som do toho išla, že veď hormóny sa budú ďalej tvoriť. Teraz na kontrole po operácii pozerali vaječníky a sú v poriadku. Doktor hovoril, že ešte takých 6-8 mesiacov, kým sa to zahojí.

@anonym_autor takže sa ti hormóny ďalej tvoria?

autor
14. aug 2026
@mirkava

@anonym_autor takže sa ti hormóny ďalej tvoria?

@mirkava mali by

anonym_3b7c2a
14. aug 2026

@anonym_autor Sucitim s Tebou, tiez sa uz cca 3 roky nemozem na seba pozerat ako sa menim na staru tetku. Momentalne mam 48r. Je to hrozne, ten prechod, to starnutie. Tolko sa v tele a na tele meni veci ze az. Neviem, tiez sa s tym nejak neviem vyrovnat, ze uz to nie je to moje ja do 40tky.

anonym_317d49
14. aug 2026

@anonym_autor Ja neviem, čím to je, ale mňa vykuchali, keď som mala 37r. (kvôli dg). Žiadne návaly, žiadne zmeny, nepadajú mi vlasy, nenervačím, užívam si sex, váha sa mi drží na 55kg/163cm. Len sa dosť obávam, že to príde nejako náhle a zrazu bude po mne. Teraz mám 60r.

anonym_7bbaa8
15. aug 2026

Určite nasadiť vitamíny. D, E, omega, Selena zinok, alebo skús na menopauzu prípadne niečo - kopec rôznych prípravkov je. Obmedziť sacharidy, lepok, ľahšia strava ovocie zelenina.
Tiež som už na hrane, vidim že staré JA odchádza...

anonym_17238e
15. aug 2026

Sledujem gynekologičku Denisu Marčišovú (my swedish gynlife profil) a ona odporúča nasadiť estrogén, že na západe je to úplne bežné dopĺňať estrogén keď začne klesať. Ja to ešte až takto nemám, ale tiež ma každú chvíľu prekvapia prejavy tela, ktoré som predtým nepoznala.

anonym_2b97b9
15. aug 2026

@pokemonkaa biobalance fit&slim nemate vyskusane ?

anonym_c3c9f1
15. aug 2026
@anonym_autor

@mirkava áno, s týmto som do toho išla, že veď hormóny sa budú ďalej tvoriť. Teraz na kontrole po operácii pozerali vaječníky a sú v poriadku. Doktor hovoril, že ešte takých 6-8 mesiacov, kým sa to zahojí.

@anonym_autor mne na nervozitu a výbuchy pomáha magnézium obyčajné od Galvex, a ešte užívam dlhodobo sarapis soja rano nalacno (90 kapsul na 3 mesiace za 27 eur)
Vtedy sa citim super. A velmi mi pomahaju na dusevnu rovnovahu prechadzky v prirode
Na plet pouzivam krem z Dm urea&panthenol hned po umyti tvare cistou vodou a po polhodine si davam krem od Jaseon s SPF 50

pokemonkaa
18. aug 2026
@anonym_2b97b9

@pokemonkaa biobalance fit&slim nemate vyskusane ?

@anonym_2b97b9 nie, tieto som neskusala.

autor
18. aug 2026

Tak idem akurát od gynekológa. Vaječníky na ultrazvuku sú úplne v poriadku, fungujú ako keby som mala maternicu.
Dohodli sme sa na tom, že urobíme hormonálny profil a uvidíme, čo ďalej.

Je možné, že mi takto šibe, priberám, kĺby, suchá pleť, suché oči, chlpy apod a hormóny mám v poriadku? Čo by mohlo byť príčinou? Štítku mám ok.

Strana
z2