icon

Ako zvládať chronický stres a úzkosti?

22. sep 2026

Mam pocit že som stale v strese, rano mam problem sa zobudiť, ked sa zobudim po 9 hodinach mam bušenie srdca po zobudení, nič ma nebaví, mám úzkosti a silný strach všetkého sa bojím. Potrebujem uvolniť telo. Je to normalne aby som žila 24/7 z úzkosťami a v strachu? Doktorka mi dala antidepresiva a 3x denne najslabši neurol, to ma len utlmí, samozrejme psychoterapie ale to tiež mi nepomáha. Mám uživat lieky dlhodobo, spat 8hodin, hybať sa športovat, brať vitaminy, kvalitnu stravu. Máte niekto skúsenosti? silnejsie magnezium? Som veľmi vyčerpaná a unavená, potrebujem si poobede lahnúť. Potrebovala by som poradiť, lebo viem že z chronickeho stresu býva aj rakovina. Antidepresíva užívam mesiac a zatial bez zmeny, je to dosť nízka dávka takže moc neúčinkuje. Mám aj traviace problemy, sucho v ustach, nizky tlak, hnačky, točí sa mi hlava…Ďakujem❤️

anonym_c3f2d0
Včera o 02:01

@anonym_autor Doktori riešia bohužial len príznaky. Musíš sa pozrieť na koreňovú príčinu. Ako vyzerá tvoj život? Sadni si na posteľ, daj si tvár do rúk a odpovedz si na otázku v čom je problém. Určite na niečo prídeš. Na niečo jednoduché, možno aj prízemné, možno niečo veľmi nepríjemné. To je jedno. Ale hlavne to musí byť úprimné a neprikrášlené. Musíš sa tam vnoriť ako červ, čo vrýva sa len do zemského blata. A potom povedz, čo si videla.

sisamisaaa
Včera o 05:57

Vieš anglicky? Pozri si Alan Gordon a Howard Schubiner. Ale u teba by som šla Alan Gordon.
Mozog je vo svojej podstate jednoduchá mašina, na čo sa sústredíš, to sa učí. Ak svoje pocity a symptómy vnímaš so strachom, budú pre teba signálom pre alarm a si v začarovanom kruhu. Ty musíš z toho kruhu von. Čítaj si o TMS/PPD, počúvaj príbehy ľudí (napríklad PainFreeYou alebo Raelan Agle na YouTube), nejakú dobu bude trvať kým sa to začne v mozgu prepisovať. A budeš musieť cielene začať zameriavať myšlienky na niečo pekné a príjemné. Ale bez tlaku. Ty na seba vyvíjaš príliš veľký tlak a život nie je o tom. Ak sa ti to podarí čo i len na sekundu denne, je to úspech.
Na Youtube je aj kanál Anxiety Coaches Podcast with Gina Ryan - TOP. A netlač na seba! Žiadnu rakovinu z toho nedostaneš, ľudia s tým žijú aj 20 rokov a nemajú rakoviny, tá hrozí rovnako aj veselým a vyzenovaným ľuďom takže kľud.
Najprv si porieš telo a toto, čo ti píšem, čiže TELO ako si správne vycítila, stres môžeš riešiť aj potom, s čistejšou hlavou.
Ja som bola 2 roky v tomto čo popisuješ. Dnes, keď mám silné stresy v práci tak sa mi to občas prejaví, ale tým že viem čo to je už ma to nevystraší a prejde to. Šla som bez liekov, ale dávam si bylinky. A aj to len v spomínaných stresových obdobiach.

anonym_d8b1f0
Včera o 07:18

@anonym_autor z coho mas uzkost? si chora? umiera ti rodina? alebo ta trapi partner, cyklus ci praca? Ved z niecoho to prameni....alebo si v menopauze?

anonym_d8b1f0
Včera o 07:19
@anonym_c3f2d0

@anonym_autor Doktori riešia bohužial len príznaky. Musíš sa pozrieť na koreňovú príčinu. Ako vyzerá tvoj život? Sadni si na posteľ, daj si tvár do rúk a odpovedz si na otázku v čom je problém. Určite na niečo prídeš. Na niečo jednoduché, možno aj prízemné, možno niečo veľmi nepríjemné. To je jedno. Ale hlavne to musí byť úprimné a neprikrášlené. Musíš sa tam vnoriť ako červ, čo vrýva sa len do zemského blata. A potom povedz, čo si videla.

@anonym_c3f2d0 presne tak, vzdy treba zadefinovat problem, bola som na mnohych sedeni u psychiatra, ti nemaju ani potuchy hlavne ti mladi dostudovani co ani nemaju prve lasky za sebou...ani prve trapenia...len tlacit lieky, nikto neriesil skutocny problem len skusat pchat lieky

sisamisaaa
Včera o 07:26
@anonym_d8b1f0

@anonym_autor z coho mas uzkost? si chora? umiera ti rodina? alebo ta trapi partner, cyklus ci praca? Ved z niecoho to prameni....alebo si v menopauze?

@anonym_d8b1f0 Toto je taká otázka že akože z čoho má úzkosť... to môže maž z hocičoho! Ja som mala zo zdravotných problémov, a musela som si vyriešiť úzkosť! Nie zdravotné problémy, ale úzkosť!
A paradoxne keď som vyriešila úzkosť, prešli aj zdravotné problémy. Techniky spomínané vyššie.

anonym_d8b1f0
Včera o 07:28
@sisamisaaa

@anonym_d8b1f0 Toto je taká otázka že akože z čoho má úzkosť... to môže maž z hocičoho! Ja som mala zo zdravotných problémov, a musela som si vyriešiť úzkosť! Nie zdravotné problémy, ale úzkosť!
A paradoxne keď som vyriešila úzkosť, prešli aj zdravotné problémy. Techniky spomínané vyššie.

@sisamisaaa tak bud rada ze si zdrava predstav si, ze mam aj ja roky uzkosti a depresie, nehovoriac o tom, ze idem uz do menopauzy a teda to nie je med lizat s uzkostou...
a teda riesim moje zdravie, aby som vedela, preco sa to cele deje..ale moja uzkost prameni z mojich zdravotnych problemov a z toho, ze mi umrelo vela ludi na okoli alebo ma rakovinu :( [preto sa snazim odstranit problem mojej uzkosti lebo viem ze prameni zo strachu ZO SMRTI

marianarem
Včera o 07:58

@anonym_autor A klasicke vysetrenia mas probene - stitna zlaza, hormony, gastro?

autor
Včera o 08:21
@marianarem

@anonym_autor A klasicke vysetrenia mas probene - stitna zlaza, hormony, gastro?

@marianarem ano. A mam gastro problemy ktore mi zhoršili psychiku…

autor
Včera o 08:22
@anonym_d8b1f0

@anonym_d8b1f0 Ano zomrela mi rodina, a z coho mam uzkost? neviem. Z ničoho, len ju mam a neviem pričinu. Genetika napr traumy

autor
Včera o 08:24
@anonym_d8b1f0

@anonym_c3f2d0 presne tak, vzdy treba zadefinovat problem, bola som na mnohych sedeni u psychiatra, ti nemaju ani potuchy hlavne ti mladi dostudovani co ani nemaju prve lasky za sebou...ani prve trapenia...len tlacit lieky, nikto neriesil skutocny problem len skusat pchat lieky

@anonym_d8b1f0 Ja chodím aj psychiatrovi aj na terapie, účinok žiadny. Uvidim po 3 mesiacoch brania liekov.

autor
Včera o 08:27
@anonym_c3f2d0

@anonym_c3f2d0 Koreňova pričina traumy z detstva a smrť rodinnych prislušnikov a geneticka predispozicia. Ale to je všetko. Ja si myslím že mám dobry život. Nemam mať z coho stres. Nikto ma nestresuje. Mam len zvieratá. 😢 Preto neviem ako dalej.

sisamisaaa
Včera o 08:37
@anonym_autor

@anonym_c3f2d0 Koreňova pričina traumy z detstva a smrť rodinnych prislušnikov a geneticka predispozicia. Ale to je všetko. Ja si myslím že mám dobry život. Nemam mať z coho stres. Nikto ma nestresuje. Mam len zvieratá. 😢 Preto neviem ako dalej.

@anonym_autor Pozerala si si tie zdroje čo som ti napísala?

marianarem
Včera o 10:03
@anonym_autor

@marianarem ano. A mam gastro problemy ktore mi zhoršili psychiku…

@anonym_autor No to moze byt aj z toho, v creve sa tvori serotonin aj sa vstrebavaju latky, ktore nervova sustava potrebuje. Treba dat to travenie co najviac dokopy.

anonym_33aaa8
Včera o 10:41
@anonym_autor

@anonym_autor chronický stres môže v tele spôsobiť chronický zápal a ten často vyvoláva úzkostné stavy. Skús upraviť stravu na zmiernenie úzkosti je výborná protizápalová strava. Pozri info os črevo-mozog..

autor
Včera o 13:43
@marianarem

@anonym_autor No to moze byt aj z toho, v creve sa tvori serotonin aj sa vstrebavaju latky, ktore nervova sustava potrebuje. Treba dat to travenie co najviac dokopy.

@marianarem Ano ale neviem ako. Zdravo sa stravujem, a uživam probotiká 2x denne a vitaminy, vyhybam sa sladkostiam..

anonym_4bc006
Včera o 20:05

Asi ta nepotesim ale to co popisujes znie ako panicka alebo uzkostna porucha. Strava a tieto hovadiny maju len minimalny efekt. Ze co ta trapi a co je pricina? To su tu aj take mudrosti ktore o tom prd vedia. Mozes vyhladat pomoc ale necakaj zazraky zial. Ano snaz sa menej stresovat klud zit pianko. Su na to rozne teorie ci napr. traumy z destsva ale v skutocnosti NIKTO nevie priciny konretne. Su to tu len take teorie miestnycg tiet. Ale neboj sa nic si tym nesposobis. Drz sa :->