Je to normálne: Zákaz vlastného oblečenia na oddelení?
Ahojte, chcem sa opýtať akú máte skúsenost pri hospitalizácii na infekčnom oddeleni.Nedavno,keď som bola hospitalizovana kvôli teplote, musela som nosiť nejaké cudzie mužské pyžamo z oddelenia a (svoje som si nemohla zobrať) a najhoršie bolo to,ze pod ním som nemohla mať ani podprsenku a ani nohavičky, bolo to pre mňa vrcholné trápne, hlavne počas vizít ,kde chodili nie len lekári ale aj študenti.Stále som však nepochopila kvôli čomu sa to tak musí robiť.Nie je to porušovanie ľudských práv? Aké máte skúsenosti?
@bosorkabb presne kvôli tomu, nechodím ja na pohotovosť. Kvôli doktorke, ktorá sa na mňa vyziapala, nevyšetrila a poslala domov, som schytala zápal mozgových blán. Do nemocnice som prišla v hodine 12. Doktorka povedala, že prísť o 15 minút neskôr už mi nepomôžu. Ale v nemocnici boli všetci super od jis po infekčné odd. Neskôr ORL, lebo našťastie po všetkom jedine poškodenie čo ostalo je hluchota ľavého ucha. Ja mam skôr negatívne skúsenosti so sestričkami v ambulanciách, kde si myslia, že sú viac ako samotný lekár. Ale čo sa hospitalizacie týka, tam vážne nemá čo vytknúť.
@monsterablue nikdy som o tom nepočula ze sa niečo také podpisuje. To kde prosím ta?
@lneviemmeno presne. Odbery aj kanyly, všetko je to o praxi. Áno sú taki, ktorým to ide hneď od začiatku a iní sa to musia doslova krvopotne učiť na umierajúcich ľuďoch...ja bohužiaľ tiež neviem ešte stále mnohých napichnut/ vziať krv, keď sa mi to nepodarí na 2x tak volám inú kolegyňu a pacientovi sa ospravedlním aj 20x, lebo mňa to vždy veľmi mrzí, keď to nejde a naozaj im nechcem sposobovat bolesť. Ale bez toho aby to človek netrénoval sa nikam neposunie. Nazývať preto niekoho kretenom je ako už trochu cez čiaru, nemyslím si, že by to niekto robil zámerne. A brať krv novorodencom je zas o niečom úplne inom, na to sa lekári musia školiť a tiež cvičiť na kope živých deti, kym v Tom ziskaju zručnosť. Mňa aj keby 20 x dopichali pri odberoch tak si poviem ok, stalo sa, je to len odber, nikto mi nevyoperoval zdravú ladvinu namiesto chorej.
Btw koľko je takých starých babiek s praskajúcimi žilami, že sa na nich vystrieda pomaly celé oddelenie a potom musia volať sestru z ARA alebo JIS, aby ju napichli. To sa proste stáva a nie je to ničia vina
@dankabg presne tak. Ale vieš, nezdravotníci len vedia hejtovať aj keď oni sami tieto výkony urobiť nevedia a myslia si, že sme hneď v prvý deň všetko vedeli. Aj tie staré skúsene sestry, ktoré napichnú akúkoľvek žilu museli nejak začínať. Ja mám tiež zlé žily, niekedy aj staršia sestra ma nevie pichnúť čiže veľakrát ma pichajú aj 10x a mám modriny ale nevadí, prežijem to, však to nie je operácia a keď tú krv raz treba tak ju treba. Len niektorí ľudia sú až priveľmi citliví no 🤷🏻♀️
@lneviemmeno no však presne tak...ono to vôbec nie je tak jednoduché, ako sa to zdá, že však pichnem a ide. Áno u nás je niekoľko mladých báb, ktoré to vedia možno aj lepšie ako staré sestry, viem sa na ne vždy obrátiť a to je dobre a som im za to vďačná( hádam budem aj ja za 10 rokov na takej úrovni ako ony)
U muža na ordinácii sa jeho sestrám tiež občas stane, že dôjde morbídne obézny pacient a pichaju ho aj 15x, kým sa podarí a to denne tých odberov vykonaju xy...
Autor - nie, takto to tu naozaj nefunguje, spomínané praktiky možno fungovali pred 50 a viac rokmi. Ja žijem v Kanade vyše 20 rokov a pracujem v zdravotníctve, takže viem veľmi detailne ako sa zdravotníci , či iní nemocničný personal správa k pacientom, viem, aké opatrenia sa dodržiavajú pri infekčných pacientoch a taktiež viem, aké oblečenie je/ nie je povolené.
V prvom rade u nás nie sú infekčné oddelenia, ľudia sú umiestnení na bežných oddeleniach (napríklad interné), kde sú izby s negatívnym tlakom k dispozícii tak sú na nich, kde nie, sú v bežných. Na dverách je vždy znak o aký typ infekcie z hľadiska jej širenia ide a podľa toho sa personal/ návšteva chráni pri vstupe do izby. Pri izbe je pristavený vozík s potrebnými ochrannými pomôckami. Áno, čítaš správne, návštevy sú povolené, pri infekčných chorobách limitované, čiže nie každý deň 20 ľudí na izbe. Blízka osoba (t.j. napríklad rodinný príslušník, či iná pacientom určená osoba sa za návštevu nepovažuje, tam sa obmedzenia nevzťahujú vôbec, ani návštevné hodiny) Taktiež sú opatrenia pri prevoze takýchto pacinetov na nevyhnutne ošetrenia.
Čo sa týka oblečenia, spodné prádlo je uplna samozrejmosť a pacient si môže vybrať či bude mať nemocničnú košeľu (takú dlhú presne sko v US filmoch), k dispozícii sú aj nemocničné pyžamá a župany alebo bude mať vlastné oblečenie. Vynimkou sú operácie, röntgen, MRI a pod. kedy sa pacient musí prezliecť do nemocničnej košele.
V súčasnosti už niekoľko rokov prebieha celosvetová kampaň “ukončíme pyžamovú paralyzu” a pacienti sú podporovaní, aby si doniesli nejaké voľné domáce oblečenie, hýbali sa a nevylihovali v posteliach (ak sa teda hýbať môžu). Pomáha to ľuďom po psychickej stránke a tiež majú pacienti pocit väčšej dôstojnosti.
Viem, toto slovíčko v slovenskom zdravotníctve chyba, dôstojnosť, intimita pacienta, rešpektovanie pacienta neznamená absolútne nič, je to len telo, ktoré nemá právo na takéto “malichernosti”.
Žiadna intímna časť tela sa neodhaľuje ak to nie je absolútne nevyhnutné a aj tá sa odhalí čo najdecentnejšie. Pred každým vyšetrením lekár povie, čo ide robiť a spýta sa či môže. Počas vyšetrovania sa ubezpečuje, či si ok, či ťa to neboli. V prípade, že ide o osobu opačného pohlavia a ide o vyšetrenie intímnych partíí (prsia, pohlavné orgány) je do vyšetrovne zavolaná zdravotná sestra, ako svedok.
Na chodbách nikto neziape, ani keď ide o kritickú situáciu, máme oznamovací systém.
@dankabg teraz neviem preco, ale odkedy som v Rakusku, tak nemam take problemy pri odberoch, na SK mi stale hovorili ake mam zle zily, koncila som na hematologii. Alebo som odpadla a nevedeli ma prebrat. Tu nemam ten problem vacsinou vobec a to uz som toho absolvovala dost. V tehu je tych odberov vela, hlavne ked je problem. Tak neviem ci si sebe rozpichaju zily na mindar ( sak sa raz naucis nejak (, alebo ako to trenuju. Ale hlavne mi nikto nehovori, ake mam zle zily… to skor ja im a oni, ze coooo…
@sisaka Ďakujem pekne za popis. Mnohí kamaráti co žijú v zahraničí to popisujú podobne.
@kiki68 no tak vidíš, u mna je to naopak, mne pacienti hneď povedia, že majú zle žily a ešte ma tým znervóznia😂 ale už chápem prečo to hovoria, doteraz som sa nad tým nikdy nijako nezamýšľala.
Fuh no. Mne sa stalo, že mi pacient skolaboval pri odbere, tak som ho dala ležať a potom keď prišiel zas, tak dostal pekne vodu rovno som ho dala ľahnúť a už bolo dobré. Som rada, že teraz to už máš lepšie
@lneviemmeno ja vzdy strach, ale v Labor bola taka mila pani a ta sa smiala, ze take special zily nemam zase, ze od rana uz spravila 160 odberov, je fakt, ze tam pasova vyroba, zasvieti cislo a ides dnu a potom von. Ze to robi kazdy den, to uz musi mat neskutocnu prax. Ja ich obdivujem, za mna fuj praca, ale je to o zvyku
Normalne sa nestacim cudovat
Draha autorka infekcne nieje hotel kempinski! Slovac uz nevie asi co od dobroty, co si myslis ze to pyzamo patrilo nejakemu pacientpvi a on ho tam nechal vyprali ho a dali ho obliect tebe? Kde si myslis ze zijes v ugande ci co?! A ano lekari maju biele nohavice a tricko- tiez boli prezleceni, ak to vyzaduje situacia davaju si ruska rukavice a plaste, prechadzaju filtrom
A ano ked nastupujes do nemocnice podpisujes urcite papiere takze ano podpisovala- neboj sa nemocnice to maju ulozene pokial niesi zbavena svojpravnosti alebo to nepodpisoval za teba niekto iny a bude a je to tvoj podpis tak niet o com
Bohuzial ked ides do univerzitnej nemocnice treba pocitat so studentami prepac ale od lavice sa z cloveka doktor len tak nestane to ta mozu na oddeleni liecit aj nejake kozy z mastale alebo sa poliec sama doma
Tiež som ležala na infekčnom s malým synom. On dokonca nesmel ani opustiť postieľku, bol tam tri dni zavretý pomaly ako v klietke, nedovolili, aby sa aspon poprechál po izbe. Hračky sme tam nenosili, ani knihy, aj moje pyžamo padlo za obeť, aj jeho príbor, dokonca aj moja nabíjačka na telefón, zatiaľ chápem. Mal rok a pol a vonku bolo cca 40 stupňov, vo vnútri tiež nic moc.
Čo som ale nepochopila vôbec, ak už teda sme na infekčnom a pravidlá atd. Moje dieťa si ešte dávalo umelé mlieko, resp. Pilo vodu a čaj z fľaše, ktoré som potrebovala umyť, podľa možnosti dôstojne a čo najhygienickejsim spôsobom. Bola som ale odkázaná na jednu spoločnú kúpeľňu s umyvadlom, v ktorej o. i. vykonávali potrebu na toalete či na šerblíku, hneď pár milimetrov od toho umývadla deti, a keďže sa bavíme o infekčnom oddelení, tak tá potreba nebola len taká štandardná, chápeme sa. Alebo keď nás brali na kontrolu do ambulancie, musela som tú cestu absolvovať so sestričkou a s iným dievčatkom, ktoré tam žiaľ nemalo mamu (z marginalizovaného prostredia) a ja som sa vtedy poriadne ohradila, že pôjdem s malým sama, nakoľko to dievčatko mohlo, na rozdiel od iných, chodiť celý čas po chodbe, nahlas plakať (ľutovala som ju), ale preto aj viem, že kašľalo naozaj naozaj škaredo a hnusne, brali ju akurát na vyšetrenie na ORL. A zo mňa tam urobili hysterku, pomaly rasistku, že nechcem ísť s nou a s mojím synom jedným výťahom, a aj keď som tvrdila, že JA viem, kde sú ambulancie a pôjdeme tam dvaja, tak žiadne také vymyslacky. Fajn, tak sme nerozosievali ďalej chorobu, ale spoiler: o dva dni môj syn začal kašľať rovnako, v noci sa doslova dusil, a síce nás poslali domov, o tri dni sme boli opäť na Tom istom infekčnom, už s pridruženou ďalšou chorobou, a keď som lekárke povedala, čo si o Tom myslím, tak som bola naopak za blázna, že som do toho výťahu s dieťaťom vtedy nastúpila. Čiže opäť moja chyba.
Ja neviem, aké zážitky mala autorka.. možno ona preháňa.. len som chcela tiež prispieť vlastným. Osobne som nikdy nechápala ani pôrody doma, rôzne babice a duly a laktacne, a pôrodné plány, vždy som bola racionálna v Tom, že vsak lekar VIE, čo ma do jeho remesla, budem robiť co povedia, nie som predsa zdravotník, ja sa nehľadám, ja konflikty nenávidím, no a potom... Potom som otehotnela, aj rodila, aj chodila s dieťaťom k.lekarovi, a aj som sa stala v našom zdravotníctve už len "mamičkou" (čítať s tým nasrato sarkastickym tónom). A aj keď som mala počas pôrodu problémy, a dieťa mi zachraňovali, vďaka uzasnemu, chapavemu, respektujucemu prístupu som si JA!, dovtedy ultraprisposobivá žena som musela skonštatovať: ja sa bazmeg nečudujem ženám, ktoré chcú radšej rodiť doma. Čiže ja neviem z čo také musela autorka zažiť, ale niekde aj chápem...
Bola som s detmi na infekcnom, mali sme vlastne pyzama aj sme si ich odniesli domov…
@taktotedanie ani ja sa nestačím čudovať, toľko agresie od samotných/potencialnych pacientov.
Nič sa vo vašom zdravotníctve nezmení, ak budete spokojní s tým, ako je s vami zaobchadzané.
Nemocnica NIE JE Hotel Kempinski, ale tiež to NIE JE väzenie, ani útulok pre zvery. Pacienti sú ľudské bytosti, ktoré sú v nemocncici často bezmocné, sú v najzraniteľnejšej situácii a miesto pochopenia, rešpektu, dôstojnosti sa im dostáva hrubého zaobchádzania a ponižovania.
@sisaka ake ponizovanie prosim? Ze dostala nemocnicne oblecenie namiesto svojho? Ze tam boli studenti?
A mimochodom snad ta pred nimi nevysetrovali per rectum a nemackali ti tam vsetci prsia!
Mala si pyzamo? Mala..
Skor sa priznaj s cim si tam isla!
@dankabg Oni v tych vacsich labakoch odrobia strasne kvantum ludi, tu vacsinou lekar ako obvodny krv neberie a posle takto na odber. To je do vecera otvorene a tam ides podla poradia. Takze ti ludia nic ine nerobia ako odbery, potom odnesu plny set a ide to dalej na vyhodnotenie. Tam musi mat clovek za mesiac ohromnu prax, tam chodi skoro kazdy totiz. U nas na dedine obvodny odobera, ale tiez nie na vsetko.
@taktotedanie zachovanie dôstojnosti v jej prípade, tak sa to volá - dôstojnosť, vyhľadaj si definíciu v Google ak si ešte o takom niečom nepočula.
@taktotedanie vlastne čo sa namáham komunikovať s tebou, vidno, že len potrebuješ autorku uraziť a zosmiešniť, len dúfam, že nie si zamestnancom nemocnice
@sisaka ach boze, pytam sa konkretne a dostanem taku odpoved..ved ako inak
Pekny vecer
@taktotedanie ja som fakt stále nepochopila, ze co autorke vadilo? Ze jej stiahli gate pred ostatnými a ona nemala gatky? Ci co? Potom, akú časť tela jej vlastné pozerali, s čím tam vlastne bola? Ci ju tam vyzliekli do nahá a všetci obzerali? Ci co sa vlastne stalo?
@autorka a ano, každá UNIVERZITNA nemocnica ti dáva podpisovať ci súhlasíš alebo nesúhlasia s prítomnosťou medikov. Maju na to dokonca štandardizované tlačivo, cize ked so bola v takejto nemocnici, podpisovať si to jednoducho musela. To, ze nevieš čo si podpisovala už je tvoja chyba. A po ďalšie, vadilo ti len to pyžamo? Periny nemocničné ti nevadili? Každého jedného pacienta obliekajú do "andela", erarneho pri operacii, myslíš, že tiež by sa mali sťažovať? Inak teraz rozmýšľam, ze po pôrode mi dali tiež ich erarnu košeľu, oprali ju predtým vôbec???
Ja súhlasím s tým, ze lekári sa mnoho krát správajú nadradené, treba sa normalne a slušne ozvat. Ale aj niektorí pacienti by sa nad sebou mali zamyslieť.
@lienka.7 ani ja preto by mala objasnit nejake asi podsatne info
@lneviemmeno
možno som výnimka ale ver, že fakt super v tomto aj neschopný. Mala som kolegyňu. Robila zdravotnú sestru par rokov a potom si urobila pedagogiku. Robila ucitelku v skolke a nenavidela ihly, dostávať injekcie - na to sa psychicky pol roka pripravovať musela - titánové! Sama mi to pivedala. Aj ze sa nikdy nenaučili brat krv poriadne, teda trafiť žilu xista smrť pre nu!
Nikdy by ma to nenapadlo, lebo ako učiteľka bola veľmi kompetentná, vedela to s detmi bez toho aby jej skákali po hlave, mala respekt bez kriku. Deti ju mali radi, bola mladá pred 30tkou. V tom bola sjvela ake v pichanie a bráni krve uplne neschopna - jej slová 😀

@1ryba presne tak.
@autorka naco sa teda stazujes? Môžeš to tu prosím ta napísať?