icon

Mám problém s chrápaním

matthew17
14. dec 2021

Zdravím, viem že toto je kúsok mimo téma, ale potrebujem niekoho radu. Už dlhú dobu mám problém s chrápaním, žiaľ to budí moju manželku a synčeka... Snažím sa to nejako vyriešiť, no žiaľ to k ničomu nevedie. No mám aj druhý, dosť závažný problém, pri ktorom by ma zaujímal váš názor. Viem že mojej polovičke moje chrápanie vadí, ale v poslednej dobe ma namiesto klasického budenia a mierneho kopania, začala brutálne mlátiť a budiť, fakt tým myslím kopance, údery, modriny sú už bežná vec. Snažil som sa jej dohovoriť, ale reč žiadna len mi povie tak prestaň chrápať. Pár krát som spozoroval momenty kedy som ešte nespal a už ma ako keby preventívne kopala a budila, dnes som preto znova spal v obývačke, načo moja žena reaguje len aspoň mala pokoj s malým. Ako jej to mám vysvetliť aby prestala ? Ako jej vysvetliť že týmto chovaním sa ma hlboko dotýka až zraňuje na duši ? Ja ju aj po rokoch stále neskutočne milujem, ale bojím sa že keď to pôjde takto ďalej, tak to nedopadne s nami dobre.
Veľmi ma zaujíma váš názor, ako takúto situáciu čo najefektívnejšie riešiť, pre spokojnosť nás oboch 🙂

anjelicek26
14. dec 2021

Pfu silna kava... moj muz chrape ako delo... co spravil - bol v spankovom labaku, na krcnom (pozriet nosnu prepazku, polypy), bol na alergologii (ci mu v noci neopucha nos kvoli nejakej alergii), a teda nic... proste chrape jak delo aj tak... mne sa velmi ratalo, ze sa snazil nieco spravit. Sice bez vysledku - ale snazil. My sme to vyriesili doma - oddelenymi spalnami. Muz spi na prizemi, deti na prvom a ja na druhom poschodi 😂 Vdaka bohu za velky dom. Na vztah to malo velmi pozitivny efekt, uz ziadne stuchance a nervy, ze som nevyspata kvoli nemu (pritom za to nemohol, ale chapeme sa). Ak to vase byvanie nedovoluje - skuste vymenit za vacsie. To nie je kratkodoby, ale dlhodoby ciel. Ale dovtedy obehaj vsetky vysetrenia, mozno u vas na nieco prijdu, co sa riesit da. A zene v kludnom momente povedz, ze to, co robi je uplne mimo, aj ked je rozospata toto neexist.

matthew17
autor
14. dec 2021

@anjelicek26 Hmm, toho som sa bál, ono toto je síce riešenie, ale verím že mne by to spôsobovalo viac a viac vrások nakoľko si neviem predstaviť spávať oddelene :( no žial uvidíme, dúfam že sa nájde aj iná cesta... a áno už som jej to hovoril mnoho-krát, no žial mám pocit že to nepomohlo ničomu, asi jej kúpim kazajku a bude po probléme :D

anjelicek26
14. dec 2021

@matthew17 spania oddelene sa skutocne netreba bat. To, ze sme odvtedy splodili tretie dieta hovori samo za seba 😂 Vyspite sa obaja, bude omnoho prijemnejsia a aj ty sa budes citit lepsie, ked nebudes pocuvat stale tie vycitky, ze co bolo v noci. Skus najprv vylucit vsetky zdravotne problemy u seba, kamaratkin muz bol na uprave nosovej prepazky - a u nich to problem vyriesilo.

ivkazba
14. dec 2021

@matthew17 môj ex tak brutálne chrápal, plus často som registrovala, že prestal dýchať na pár sekúnd. To som registrovala pomedzi to, ako som sa budila (spali sme spolu, ja si neviem predstaviť spať zvlášť, som extrémne kontaktný človek). Dlho trvalo, kým som ho presvedčila riešiť to u lekára. Ale nakoniec tento rok v lete bol v spánkovom laboratóriu, dostal po absolvovaní masku na tvár. Nechrápe, tvrdí, že po dlhých rokoch je vyspatý a aktívny (hoci predtým nemal pocit, že je neaktívny či ospalý, ale teraz ucítil rozdiel). Takže ja by som toto skúsila. Treba ísť najprv do pľúcnej ambulancie, tam ti dajú na jednu noc taký štipec na prst. Z toho ak vyjdú nie dobré výsledky, tak ťa objednajú do spánkového laboratória. U môjho ex to problém naozaj vyriešilo a zvýšilo mu to aj kvalitu života ako takého. Ale môžeš aj neskúsiť a spať oddelene. Za mňa nie je cesta spať oddelene, hoci poznám veľa párov, ktoré tak žijú. Ale nie všetci to dokážeme. Takže určite to skús riešiť ako som písala.

heln
14. dec 2021

@matthew17 zdravim, k manzelkinmu spravaniu neporadim, tiez mi vadilo jeho chrapanie ale k takemu spravaniu som sa neuchylila. on si odniekial na webe objednal taky kruzok do nosa, ktory sa uchyti pomocou magnetiek a veru ze s tym nechrape.

ivkazba
14. dec 2021

@matthew17 k tomu správaniu manželky. Na jednej strane nie je to pekné. Na druhej strane, píšeš, že problém s chrápaním máš dlhodobo, ale nepíšeš, že by si to nejako riešil. Ty si nevieš predstaviť, aké to je spať v jednej izbe s chrápajúcim človekom. Dennodenná únava a vyčerpanie z toho, že sa človek nevyspí. A ak to trvá dlhšie, tak je logické a úplne prirodzené, že to vyčerpanie a únava ovplyvňujú správanie. Píšeš, že sa ťa hlboko dotýka až zraňuje ako sa žena chová. A myslíš, že ju nezraňuje, keď sa už mesiace možno roky nevyspala? Takže namiesto toho, aby si nariekal nad sebou, skús to chrápanie aktívneriešiť s lekárom.

alenamihal
14. dec 2021

UPRIMNE? chapem manzelku,,ja som si tiez tym presla ..je to unava,nedostatok spanku a potom ta nervozita..moj chlap chrape ,len oci zatvori 🙂 spime oddelene uz roky a zvykli sme si ...ani decka nespia pri nom..bohuzial...vela ludi poznam ,co spia oddelene...manzelova rodina cela chrape ,takze neviem ci to maju v genoch ,alebo moze za to troska aj mierna obezita 🙂))

anjelicek26
14. dec 2021

@ivkazba bohuzial presne toto...hlavne ked sa narodi male dieta a zena vstava k dietatu a medzi to budi sa na chrapanie, tak mozog podla mna prestava normalne fungovat pri takomto rezime 😂 Tie spankove deficity ovplyvnuju psychiku. Dolezite je, aby muz robil kroky k zlepseniu...lebo brat ze - som taky, musi to tolerovat - je proste blbe...

ivkazba
14. dec 2021

@anjelicek26 presne, treba to riešiť. A nie by hlboko dotknutý a zranený na duši, lebo žena ho kopne keď chrápe. On je zranený na duši ale ona má byť v pohode s tým, že sa celé mesiace nevyspala. Zrejme menej sebeckosti by autorovi otázky prospelo.

matthew17
autor
14. dec 2021

@ivkazba Ach áno to som čakal... K malému vstávam od 2 mesiacov čo žena prestala kojiť len ja, či už po mlieko alebo znovo-uspať.. Ráno keď mám voľno ju nechávam spať aj do 11:00 - 12:00, pracujem na záchranke 12 hodinové smeny aj 7-8 dní po sebe, čiže viem vyznelo to sebecky, ale naozaj sa snažím byť dobrý no často sa cítim že všetko čo spravím je zle, a čím viac sa snažím tým som horší a horší

ivkazba
14. dec 2021

@matthew17 snaž sa v tom, čo máš. A to je riešenie tvojho chrápania. Ak robíš na záchranke, tak o to viac by si mal vedieť, že chrápanie je zdravotný problém a zdravotné problémy sa majú riešiť. Písala som svoju skúsenosť, ako to môjmu ex pomohlo a zlepšilo mu to život, že chrápanie vyriešil. Takže môžeš sa ľutovať alebo niečo pre to urobiť. Rozhodnutie je na tebe.

anjelicek26
14. dec 2021

@matthew17 hlavne ries to chrapanie, zatial oddelit to spanie a uvidite... A ked sa spravanie radikalne zmenilo celkovo - vstavas len ty!, je agresivna, cudne spravanie, mozno si precitaj nieco o poporodnej depresii/psychoze, ci tam nespadate. Tam je vela spustacov, hormony, chronicka nevyspatost, cokolvek... jeden problem po druhom.

simsalabim
14. dec 2021

Oddelene spalne - bez debaty. Moj manzel chrape tiez, ked je unaveny alebo si da co len maly pohar piva ci vina. A chrape sialene. Ja mam lahucky spanok, zobudi ma, ked si pavuk prelozi nohu cez nohu a trva mi dlho, kym zaspim. Vrazdila by som, ked kvoli nemu nemozem spat. My sme proste dohodnuti, ze v kritickom obdobi chodi spat do pracovne. Ale stava sa, ze to neurobi ("je mu samemu smutno") a potom znasa moj hnev, kym ho z tej spalne nevyhodim. Takze tvojej zene rozumiem, i ked nie je v poriadku, ked ta uplne dobije... mali by ste sa dohodnut na nejakom fungovani.

benit
14. dec 2021

@matthew17 moj muz chrape cez 3dvere, rucanie medvesa je slastna piesen. Tiez so. Ho v noci kopala, obycajne pomykanie nestacilo. Prevratil sa n druhy bok a pokracoval. Spav v obyvacke, inak by sme sa obaja nevyspali. On po dojtoroch chodit nebude a bodka. Co si spraVil ty aby sa zena vyspala. Ver tomu, ze ked si dlhodobo nevyspany, uz clovek straca nervy.