icon

Na ulici som podávala prvú pomoc. Hrozí nakazenie?

30. máj 2024

Ahojte, ak sa tu niektora vyznate, viete mi prosim poradit? Lebo muz na mna pozera ze ci mi nesibe. Dnes sa mi stala dost neprijemna vec v meste, nechcem to velmi konktretizovat aby sa niekto nenasiel, ale podavala som na ulici prvu pomoc. Vsade bolo vela krvi. Niekde som citala ze je dobre nosit so sebou jednorazove rukavice, tak som si ich asi pred rokom hodila do kocika, s tym ze verim ze ich nebudem musiet pouzit, ale teda dnes som musela. Islo o starsiu pani, romku. Rukavice som dala dole a isla do najblizsej kaviarne si ruky umyt. Ked som si ich umyla, isla utriet tak som sa porezala o ten pristroj kde su utierky. Tak ako na fotke…. Je tam moznost nakazenia sa niecim? Ako pisem, muz ma ukludnuje ze urcite nie, ved rukavice a umyte ruky, ale no, kus ma to hloda niekde vnutri…. Proste bojim sa ze ked som si davala rukavice dole, nejak som sa dotkla krvi, alebo ruky zle umyla alebo co… navyse este kojim, od vtedy som uz kojila, tak to mi este nepridava ci som navyse neohrozila syna…

Na ulici som podávala prvú pomoc. Hrozí nakazenie?
danusskaaa
30. máj 2024

Šup k obvodnému, povedať čo sa stalo, pošle tá na testy. Osobná skúsenosť. Dávala som prvú pomoc starej tete. Hneď po príjazde sanitky mi dr. odporučil ísť k obvodnému, keďže som bola od jej krvi. Robil mi 3 krát odber krvi (prvýkrát deň po incidente, potom o 3 mesiace a nakoniec po 7 mesiacoch). Test na hepatitídu. Chválabohu nič... Ale pocit to bol zlý.

dadis
30. máj 2024

@iwesska Tak toto je pekna hlupost 😡. Dufam, ze ty nebudes v situacii, ze ti nebudu chciet ludia pomoct, lebo krvacas!! @autorka zajdi zajtra za obvodnym lekarom, ale myslim, ze sanca na nakazu je nizucka. Ja som 2x davala prvu pomoc pri krvacani, rukavice som nemala, ruky som si umyla. Ty si mala rukavice, dala ich dole, umyla si ruky a az potom si sa porezala. Myslim si, ze to bude ok. A mas moj obdiv ❤️

kathhii
30. máj 2024

Mohla si sa nakaziť jedine tým, čo bolo na tom predmete o ktorý si sa porezala, čiže o ten stojan na obrúsky... Pokiaľ si nemala poranenú kožu predtým a rukavice neboli poškodené, tak ti nič nehrozí...

janinah
30. máj 2024

Nestresuj,nič sa ti nestalo a urobila si správnu vec.Rukavice nosiť pri sebe napr.v kabelke je výborná vec,myslela som,že to robia len Zdravotníci aj to nie všetci.

autor
30. máj 2024

@janinah dakujem, vas tu registrujem ako zdravotnika, tak vam teda verim ❤️ ano, tusim dr dobias to v nejakom clanku spominal o tych rukviciach, tak od vtedy nosim no

baboobchod
30. máj 2024

Super, že si pomohla 🥰 Aj nám prezradíš, čo sa tej pani stalo?

jana_eyre_2
30. máj 2024

@martul bola v stresujucej situacii, tak je prirodzené že stresuje.. hľadať v tom, že pomenovala fakt nemusíš hľadať hneď negatíva. Ak by mala predsudky, pani nepomôže, takže nerozumiem zase ja načo je dobre začať autorku obviňovať..

alickapusinka
30. máj 2024

Myslím si že by sa nemalo nič stať ale pre tvoj pokoj pre istotu. Zájdi k obvodnej povedz že čo sa stálo a chceš ísť urýchlené na krvne vyšetrenie. Urobí TI aj rýchlo do 2 dni budeš mať výsledky.

madielilly
30. máj 2024

Pozri,porezala si sa az ked si mala ruky umyte.Tam je akakolvek nakaza nizsia nez by si sa nakazila zltackou,alebo e-coli z verejneho zachodu kde hygiena moc nie je dodrziavana. A ak sa tam moc bojis,tak sa ujisti,ci kocik nie je obchytany a vydezinfikuj ho ako pri korone a ak sa ti krv dostala na oblecenie okamzite ho vyhod a mas este vacsiu istotu. A pre info... HIV sa dostane do tela len cez otvorene rany a sliznicu. Cize ak by si sa ti kvapocky krvy dostaly napriklad do ust alebo na otvorene rany ktore si uz mala pred tym. A ne az po umyti ruk.... Byt tebou by som sa viac bala volajakej infekcie, zltacke, e-coli,alebo kvasiniek po pouziti verejneho zachodu niekde v zapadakove pri pouzivani tych susicov ako tvojho pripadu kde je sanca nulova

iwesska
30. máj 2024

@dadis Teda vsetci zachranari,ktori ucia prvu pomoc klamu? Aha🤔 A ked ma ten clovek zltacku,hiv,tak sa necham nakazit? Keby sa to stalo blizkemu,kt.zdrav.stav poznam,nemam problem. Potom ani zdravotnici nemusia pouzivat ochranne rukavice,ked to je jedno.

dadis
30. máj 2024

@iwesska Ako ohrozujes vlastny zivot pri zastavovani krvacania 🙄...hned o dve odrazky nizsie si citaj: V pripade krvacania sa snazime krvacanie zastavit. Keby krvacalo tvoje dieta a nikto by mu nepomohol, to by bolo v poriadku? Nie nebolo.

sisska96
30. máj 2024

Radšej nečítať na internete. Kopec blbosti je tam. Opýtaj sa obvodného

bara_borka
30. máj 2024

porezali ste sa, keď boli ruky umyte. takže šanca na prenos nula.

daaaaaska
31. máj 2024

Myslím si že vôbec nie.
Ja som takú blbosť raz urobila dávala dýchanie a masáž, pán mal v ústach krv ale aj tak som mu dala z úst do úst. No blbosť asi by som to urobila znovu však išlo o život,infekcia sa dá vyliečiť.ale on to prežil❤️
A od teba pekne že si nebola ľahostajná

inuska1155
31. máj 2024

Nechápem čo tým chces povedať rómka ? Že páni bola rómka a? Keď je rómka tak okamžite má čo? Nejaký mor HIV? To vážne? Ani si nevieš predstaviť aké majú choroby neromovia

inuska1155
31. máj 2024

Ako vieš že mala nižší hygienické návyky?

dadis
31. máj 2024

@inuska1155 Nemyslim, ze si autorka zasluzi lync. Pomohla, bez ohladu na to, akej prislusnosti ci rasy bola dana pani, a to mala pri sebe este kociar s dietatom. Ini ludia nepomohli. Bohuzial, infekcne ochorenia sa siria rychlejsie v marginalizovanych skupinach, to je fakt a nie rasizmus. Nevieme o tej pani nic a uplne chapem strach autorky.

dadis
31. máj 2024

@daaaaaska ❤️

petulda333
31. máj 2024

@inuska1155 no uprimne,na ludoch hned vidno aki su. Ci poznaju hygienu ci nie!

jana_eyre_2
31. máj 2024

@inuska1155 zrejme to na pani videla? Bez ohľadu na to či bola, alebo NEbola rómka, iba autorka tu pani videla a tak mohla zhodnotiť či mala.nizsie hygienické návyky a tým aj nejaké riziko nakazenia.. namiesto toho aby sme podporili človeka čo pomohol inému v núdzi tu budeme osočovať, pretože povedala že to bola rómka.. fakt ako spoločnosť klesame..

stellarstar
31. máj 2024

@inuska1155 hiv nie je mor ale infekčné ochorenie

anabel2341
31. máj 2024

@inuska1155 som tiež romka, a neviem prečo na pani hneď utočite ona to nemyslela zle naopak ja som štastna a rada že hned pani neodsudila za jej povôd a pomohla jej malo ľudi sú takých, ja tiež som raz pomohla jednej bielej pani ona bola bezdomovkyňa tam riziko bolo oveľa vyšie a išla som lekarovi a chodila som na testy a naštastie všetko bolo negativne, netreba hned utočiť zato že napísala rómka, ba naopak ja vam ďakujem že ste nemali predsudky a zachranili ste ju aj napriek tomu že ste mali dieťa pri sebe 🙂 veľke Ďakujem ❤️

stanulienkat
31. máj 2024

Na 99% sa ti nič nestane. Nemusíte sa ti nic stať ani keby bola niečím infikovaná. Buď proste na seba pyšná, že si pomohla niekomu. To je dnes už vzácnosť. Druhí ľudia by ju prekročili a išli ďalej.

daaaaaska
31. máj 2024

@dadis ďakujem dodnes nato spomínam.ta ľahostajnosť okolia bola hrozna oživovala som ho sama 15 minút so zachranarkou na telefóne. Všetci stáli okolo v kruhu a nikto nepomohol dívali sa ako keby to je divadlo. Prišla som domov zrútena dotrhana,krvavá hotová spala som asi 4 hodiny z toho vyčerpania. Stať sa to môže komukoľvek, a dnes som sa aj ja naučila že mať rukavice so sebou 🙂

slovakboy
31. máj 2024

V prvom rade klobuk dole, že si zasiahla a našla si odvahu. Nevytváraj si ale teraz domnelé scenáre. Prenos krvou je síce možný, ale nie je taký jednoduchý. Aspoň som to niekde čítal o tom HIV. Nehovor si tieto myšlienky. Dôveruj a opakuj si, že si zdravá.

valise
1. jún 2024

Moznost nakazenia je, pokial bol infikovany predmet na ktorom si sa ty poranila, tiez nemozes vediet kto a ako ho pred tebou pouzil.

dadis
1. jún 2024

@daaaaaska 15minut sama ozivovat, ked su ludia okolo 😳😳😳 Tak to je na jednej strane jeden obdivuhodny fyzicky vykon (o mentalnom nevravim), na druhej strane som smutna z ludi okolo teba, absolutny nezaujem, ziadna empatia a ucta k zivotu. Aj tu v diskusii sa objavilo nieco v zmysle, ze ved sa neohrozim 😢. Kazdy z nas sa moze v takejto situacii ocitnut. Ked som bola na strednej, odpadla som na zastavke (obycajna synkopa zo smadu, hladu). Ludia odstupili nabok, akoby som mala lepru. Pritom slusne oblecene, dnes si poviem, ze este dieta. Jedna pani mi potom pomohla, odprevadila ma do obchodu vedla zastavky, tam mi dali napit. Je to strasny pocit zit v spolocnosti, kde neexistuje ziadna ludskost. Ja som nepomohla iba 1x, ked na frekventovanej ceste pobehoval pravdepodibne sfetovany muz a zrazilo ho auto. Bola som tiez este na strednej, bala som sa ist na cestu, aj toho cloveka. Dnes by som tam isla.

autor
1. jún 2024

Dakujem vam vsetkym za ukludnenie, pomaly sa zacinam ukludnovat, aj ked obcas ma pocas dna este chyti uzkost a panika a myslienky ze ci ak

evkamotka
1. jún 2024

Podla mna je to ok. Ved bezne sa vsetci tu a tam vonku skrabneme o nákupný kosik, regal v obchode, vo vytahu atd. Rovno si si na to dala dezinfekciu tak je to ok

autor
1. jún 2024

Prepacte ze sem znova pisem, ale ja som uplne hotova, cele dni len rozmyslam nad tym ze co ak som sa nakazila, nie som svhopna racionalne rozmyslat, hovorim si ze som tam vobec nemala ist. Nemotem spat ani jest. Nikomu som o tom nepovedala, hanbim sa ze mi je takto