Panické ataky: Ako s nimi bojovať do návštevy lekára?
Ahojte, baby posledné mesiace mávam čoraz častejšie panické ataky. Niekedy trvajú krátko a niekedy dlhšie. Ale už mi to lezie na nervy. Čo robiť okrem návštevy lekara? Tam idem ku koncu mesiaca a určite to spomeniem len čo by som dovtedy mohla sama urobiť. Magnézko a B komplex užívam. Vďaka
Ja úzkosť nemám, len prídu na mňa tie ataky. Jedno či som doma alebo vonku ale viac doma
Ja úzkosť nemám, len prídu na mňa tie ataky. Jedno či som doma alebo vonku ale viac doma
@anonym_autor ...možno nejaká chemická nerovnováha...psychiater by si s tým mal vedieť dať rady...odpočinok zatiaľ naordinuj sama sebe
@anonym_autor ...možno nejaká chemická nerovnováha...psychiater by si s tým mal vedieť dať rady...odpočinok zatiaľ naordinuj sama sebe
@anonym_7a7878 ak nemám osobnú skúsenosť alebo radu z osobnej skúsenosti prečo píšete nezmysli?
@anonym_autor vygúgli si uzemnenie ,to je taká prvá pomoc a potom zistiť,z čoho to máš.Mne to robila aj chrbtica
@anonym_7a7878 ak nemám osobnú skúsenosť alebo radu z osobnej skúsenosti prečo píšete nezmysli?
@anonym_autor ...prečo taká ostrá reakcia, veď farmakoterapia ( blokátori pri búšení srdca, prípadne antidepresíva) je spolu s ďalšími terapiami niekedy dobrou voľbou...
si objenana k psychiatrovi a potrebujes prezit tieto tri tyzdne ? Pomohli relaxacne a dychove cvicenia, psychoterapia (to ale nie je rychle riesenie). Skus pozriet aj sem:
https://www.youtube.com/watch?v=kxFHrqKlg_ksi objenana k psychiatrovi a potrebujes prezit tieto tri tyzdne ? Pomohli relaxacne a dychove cvicenia, psychoterapia (to ale nie je rychle riesenie). Skus pozriet aj sem:
@anonym_6ab20f nie nie som objednaná k psychiatrovi k inému lekárovi kde mi zoberú krv a zistia čo mi chýba
@anonym_autor ...prečo taká ostrá reakcia, veď farmakoterapia ( blokátori pri búšení srdca, prípadne antidepresíva) je spolu s ďalšími terapiami niekedy dobrou voľbou...
@anonym_7a7878 asi som bola naivná keď som si myslela že dostanem adekvátne odpovede
@anonym_autor vygúgli si uzemnenie ,to je taká prvá pomoc a potom zistiť,z čoho to máš.Mne to robila aj chrbtica
@rozculena ďakujem áno k lekárovi idem snáď nieči zistí
Autorka nerozumiem tvojim reakciám. Veď panicke ataky predsa rieši a lieči psychiater. Prečo hneď tie útoky? Každý ti slušne napísal. Psychiatri neriešia len poruchy osobnosti...
@anonym_autor skús vymeniť Magne B6 za Magnerot (veľa B6 tiez môže vyvolať atak).
Jednoznačne pomáha dýchanie do brucha - rob čo najčastejšie.
Ataky zvyknú prísť pri vyčerpaní, ale aj teraz , v takomto horúcom počasí - pozri si články o reakciiach psychiky v horúčavách.
Krv budeš mať v poriadku na 99%, iba že by
si mala poruchu šž.
Ochladzuje si telo a oddychuj čo najviac.
Daj vedieť ako si pochodila.Drzim palce!
Uvedom si.... Čo sa má stať, stane sa... Prijmi to ako životnú mantru, čo sa má stať, stane sa a naopak. Mávala som šialené množstvá panických atakov v minulosti - všetky vyplynuli z diagnóz, ktoré neboli smrteľné, ale život výrazne znepríjemňujúce s tendenciou zhoršujúceho sa stavu do "staroby". Najprv panika, stres. Potom prišlo uvedomenie si toho, že týmto nič nedosiahnem. Začala som vnímať svet takto: "čo sa má stať, stane sa...". odvtedy mám život podstatne ľahší.
Dobre pomáha zapnúť si tv a pozreť niečo pohodové, veselé, vtipné, aby sa človek odpútal od prílišného prežívania ataku. Čiastočne pomáha aj uvedomiť si, že je to panický atak, že to prejde, ako vždy. Na 100% sa to asi vyblokovať nedá, ale dá sa to takto podstatne zlepšiť. Drž sa ❤
@anonym_autor skús vymeniť Magne B6 za Magnerot (veľa B6 tiez môže vyvolať atak).
Jednoznačne pomáha dýchanie do brucha - rob čo najčastejšie.
Ataky zvyknú prísť pri vyčerpaní, ale aj teraz , v takomto horúcom počasí - pozri si články o reakciiach psychiky v horúčavách.
Krv budeš mať v poriadku na 99%, iba že by
si mala poruchu šž.
Ochladzuje si telo a oddychuj čo najviac.
Daj vedieť ako si pochodila.Drzim palce!
@2691 keď som B neužívala tiež som mala tie ataky. Nee mavala som to aj v zime, zacalo sa to október november. Štítnu mám ok tu pozreli ešte začiatkom roka
Este existuje metoda 54321. Mozes skúsiť. No s panickymi atakmi neviem prečo neist k psychiatrovi, ved to je prva volba
Dobre pomáha zapnúť si tv a pozreť niečo pohodové, veselé, vtipné, aby sa človek odpútal od prílišného prežívania ataku. Čiastočne pomáha aj uvedomiť si, že je to panický atak, že to prejde, ako vždy. Na 100% sa to asi vyblokovať nedá, ale dá sa to takto podstatne zlepšiť. Drž sa ❤
@chocolate_cake ďakujem
Panické ataky sa sami o sebe nevyriešia. Tetania sa čiastočne kompenzuje minerálmi - horčík, vápnik, vylúčiť kofeín, alkohol, nikotín, veľa spánku a pridať šport. Ale tým sa rieši tetania. Panické ataky samé od seba neprejdú. Máš techniky dýchanie do sáčku, grouding, autogénny tréning, ale tam ti ataky nevyliečia, len ti ich pomôžu zvládnuť. Panický atak však legitímne imituje infarkt a nerozoznáš to ako laik. Neviem, či máš naozaj panické ataky alebo len tetaniu.
Skúš neurológa najprv, ak nechceš psychiatra a áno, ako bolo napísané. Veľa odpočinku a hlavne žiaden stres. Ja mám tetániu a mne záchvat vyvolá aj ten najmenší stres. Ale naučila som sa to predýchať, záchvat zmizne do niekoľkých minút. Naopak poznám ženu, ktorá pri záchvate takú paniku chytí, že je aj 3x do dňa na urgente a tam nu ratujú 🤷♀️. Myslím, že všetko je o sebaovládaní a hlavne je dôležité poznať svoje telo, svoju hlavu a vedieť, čo ťa ukľudní. Mne magnézium, horčík a vápnik nepomáha. Ale ja som chodila aj na dychové cvičenia, kde ma naučili správne dýchať a predýchať tie záchvaty 🤷♀️
Treba sa objednat aj k neurologovi. Urobi ti test na tetaniu. Moju mamu davali dokopy dlho. Mala tiez panicke ataky Ale, uz je lepsie. Neurolog jej predpisal lieky na ukludnenie, potom betie 3x magnezium B6, magnerot.
Urobil jej potrebne vysetrenie. Psychiatri niekedy len lieky nasadia . Jej pomohol neurolog.
A niekedy ti vie predpisat aj obvodna lieky pokial budes mat vysetrenie
ano,aj tu už spomínaná tetánia to môže byť,ja ju mám,a niekedy je ťažké rozlíšiť panický záchvat od tetanického,môže sa to aj prelínať,že sa zľakneš tetanického a prejdeš do panického
@anonym_autor
ano,aj tu už spomínaná tetánia to môže byť,ja ju mám,a niekedy je ťažké rozlíšiť panický záchvat od tetanického,môže sa to aj prelínať,že sa zľakneš tetanického a prejdeš do panického
@anonym_autor
@rozculena ano to som už naštudovala, bude to atak
Treba sa objednat aj k neurologovi. Urobi ti test na tetaniu. Moju mamu davali dokopy dlho. Mala tiez panicke ataky Ale, uz je lepsie. Neurolog jej predpisal lieky na ukludnenie, potom betie 3x magnezium B6, magnerot.
Urobil jej potrebne vysetrenie. Psychiatri niekedy len lieky nasadia . Jej pomohol neurolog.
A niekedy ti vie predpisat aj obvodna lieky pokial budes mat vysetrenie
@anonym_489113 ved to a preto chcem na neurologiu lebo tam vysetria resp pošlú na ct, mrt čo je potrebné. Berú oni aj krv?
Ja mávam panické záchvaty roky, odmietla som antidepresíva, naučila som sa s tým ako tak žiť. Niekedy dostamem jeden záchvat za mesiac, niekedy aj 5 záchvatov do týždňa. Keď cítim, že to na mňa ide, snažím sa to predýchať, úspešne sa mi tp darí a stopnem to, niekedy sa to rozbehne a trvá tp cca polhodinu, to je masaker, ale na to mi predpísal lekár neurol a v prípade, že to nezvládnem stopnúť, pomôže tabletka. Krabička neurolu mi vydrží viac ako rok, ale ten pocit, že mám záchranu ak niečo je na nezaplatenie. Keď niekam idem a zistím, že ,,záchranu,, som zabudla doma je to stres a radšej sa po ňu vrátim. Znie to ako obmedzovanie života, ale našťastie som sa to naučila ovládať, takže je to celkom ok. Mne pomáha: najskôr skúsim zamerať myseľ ma niečo iné (čítanie, násobilka, básnička, čokoľvek) ak to neprejde tak predychávam, ak sa to nestopne a pokračuje to, opláchnem si ruky, žily na rukách, krk a tvár studenou vodou a ľahnem si, lebo to som už dosť vyklepaná, veľmi mi pomáha sa začať s niekým rozprávať, alebo aspoň niekomu zavolať, to prepne moju myseľ a predstanem sa sústrediť na záchvat, ak nič nezaberá tak tabletka. Hlavne sa snaž sústrediť na niečo iné, čím viac sa budeš báť, tým viac má panika nad tebou moc.
Držím palce a verím, že ti lekár pomôže. Mne začali panické ataky v 17ke mám 32 a stále sú. Obdobia kedy aj niekoľko rokov nič a potom rok zasa sú, keď sa prestanem báť odídu, keď na ne zabudnem vrátia sa.
Nápis mi viem pomôcť
@nadijaeren ty čo sa každému núkaš s pomocou??
Nechápem máš Panické ataky a stale si ideš svoje, toto nevyrieši žiadne železo, magnézium a podobne žiadne ctčko, žiadne vyšetrenie, je to normálne porucha a rieši sa to u psychiatra je to v hlave, zbytočne budeš chodiť po doktorom
@anonym_6ab20f nie nie som objednaná k psychiatrovi k inému lekárovi kde mi zoberú krv a zistia čo mi chýba
@anonym_autor mas panicke ataky a ty ides na odber krvi, co ti chyba? Hlavne ze nechybaju arogantne komentare na zeny, co sa ti snazia pomoct. Co akoze by ti mali zistit z krvi? Ty si mala byt uz davno objednana k psychiatrovi. Z krvi ti nezistia nic, co by suviselo s tvojou psychikou.
Nechápem máš Panické ataky a stale si ideš svoje, toto nevyrieši žiadne železo, magnézium a podobne žiadne ctčko, žiadne vyšetrenie, je to normálne porucha a rieši sa to u psychiatra je to v hlave, zbytočne budeš chodiť po doktorom
@zuzubb007 a ty to odkiaľ vieš? Si lekár?

@anonym_autor skus pozriet knihu: "Odvahu! Knížka o přežití". Su tam sposoby ako prekonat uzkost.