Syndróm vyhorenia počas materskej
...zažili ste to?
@rainee - u mna je tie dva roky tak hranica, kedy uz stacilo, presne prototyp zienky domacej mi nikdy nesiel, nevyplna ma to natolko, aby som bola spokojna sama zo sebou. Preto aj od septembra nastupuje pre maleho rutina - skolka - a pre mna - full time praca 🙂 Ja tu nemam ani svokru, mamu, nikoho siroko daleko, takze to - na vsetko sama - plati dokonale... vsetko riesim cez kamosky a opatrovatelku. Zatial som psychicky v pohode, ale uz minulu zimu som si vravela, ze dalsiu zimu v takejto "ponorke" uz nezvladnem... nastastie som robotu nasla na prvy pokus 😅
@rainee presne moja mama nas tiez dala do jasli. Moj brat videl maleho tak dva krat, ze by mi ho prisiel niekto pokocikovat alebo nieco mu kupil? No totalna depka a ziadna radost, kamaratky tu nemam ziadne, vsetky byvaju dalej, proste odtialto nemam nikoho, a to mamine nahlodavanie, to ma nici, strasne by som z nej chcela citit trosku podporu, nieco proste pozitivne, ale momentalne k nej citim doslova odpor, nemozem si pomoct...
@anjelicek26 tiez som po dvoch rokoch zdrhla do prace..sice robim len na polovicny ale neviem si vynachvalit...niesme doma - menej bordelu, z prace pridem doslova oddychnuta a bavi ma ist s malou von, na ihrisko mam trpezlivost, vymyslam nove zabavy kam ju zobrat. Ked som bola nonstop doma tak vsetko bolo v takom cudnom stereotype ze sa mi nikam nechcelo.
A tesi ma ze za ten rok co robim profesne rastiem, ucim sa nove veci, si pametam ako som sadla k pocitacu po 2 rocnej prestavke uplne vypatlana, v hlave len same kremiky, plienky blablabla..si neviem predstavit ten navrat po 3 rokoch
@ematko29 ja uz nic nerobim na 100%...tam problem nie je...uz skoro nic nezehlim, periem, len ked uz ja pomaly beham s holym zadkom (inak vcera nam odisla pracka, dnes TV...neviem...uz buchnem mozno aj ja), upratujem uz len sporadicky...v tom to nie je
@anjelicek26 rodicia su dost daleko...a je paradoxom, ze aj ked som z viacerych deti, cestu k nam si najde len malokto z nich...a susedia? sme tu novi a uz som na drzovku skusala...kazdy, koho som zatial skusila (vyhovorila som sa, ze potrebujem do obchodu) a nik sa nenasiel. Prebralo ich len to, ked ma pred dvoma tyzdnami odviezla sanitka vecer do nemocnice...ladvinova kolika...a kamene v ladvinach...takze uz to ide riadne dolu vodou...a uz sa mi to ani nechce riesit. Lebo to by som musela poctivo chodit k doktorovi...a zial, vyzera to tak, ze aj na kontrolu budem musiet vziat drobcov so sebou...uz mi bolo povedane, ze si to mam zariadit...uz fakt nevladzem
@rainbow0508 a prečo nemôže s deťmi počas kontroly ostať muž?
@rainbow0508 och takje to ťažke ,ale musíš sa nejako pozbierať,povedz si ,že jednoducho inak nebude ...starši nepojde od septtembra do školky?mala by si to potom lahsie.
@minewka jaaaj, u mna nie je problem so sebavedomim ale s tym, ze ja mu jednoducho nemozem len tak nechat deti a ist si po svojom... cez tyzden je na sluzobkach (ma fajn robotu, co ho bavi, nehovorim, ze si vala sunky ale psychicky si tam urcite oddychne) a cez vikend sa mu vzdy nieco vyskytne alebo ak nahodou je ochotny ostat s detmi doma, tak na chvilu, kym si zariadim nakup v tescu alebo DM, aby som cez tyzden nemusela nakupovat s detmi 😒 a tiez si vacsinou potrebujem navarit, aby som aspon v pondelok mala cas na ine a samozrejme pranie cele dva dni... prvykrat po styroch rokoch sa mi minule podarilo spravit si volno samej, bez deti na 4 hodiny, no sfucany bol neskutocne... cize si to nakoniec aj tak odskakali deti. Hoci on si kazdy den, ak nie je na sluzobke, odskoci k mamine na 2 hodinky po praci, oddychnut si (aj cez vikend). A este minuly vikend som bola 1,5 hodiny na plavarni. Takze 5,5 hodiny volna za 4 roky ☹ Ale ako som si to ubohe volno musela vybojovat, no hodiny a hodiny hadok a vysvetlovania, ze sa bud zrutim alebo ze mi rupnu nervy a v amoku asi zmlatim deti alebo ma odvezu psychosi ☹ Aj tak to podla mna nepochopil, mysli si, ze som hystericka ☹
@lenka_da ja len, ze vobec ti netreba hodiny hadok a vysvetlovania, vobec sa ho nepytaj, ci mozes, proste mu to len oznam a odid, nech sa fuci, kolko len chce. A ze on potrebuje kazdy den 2 hodiny oddych? no sorry, to by u mna nepochodil 😠 , minimalne by som mu na ten 'oddych' zabalila deti, nech svokra opatri a on nech si teda oddychuje 😝. A este aj cez vikend potrebuje oddych? a to co za pracu robi, ze potrebuje tolko oddychu? A kde prisiel na to, ze ty ten oddych nepotrebujes? 😕 Moj muz je lekar na pohotovosti, takze celu sluzbu prestoji na nohach a nezastavi sa ani na sekundu, o narocnosti nemusim pisat a nikdy mi nepovedal, ze potrebuje po praci alebo cez vikend oddych. Ak ide do prace poobede, doobeda je s malym, dokonca aj navari a ak robi cez den, tak po praci automaticky travi cas s detmi, vikendy detto. Porusil si vsetky vikendy kvoli nam. Castokrat ma nocne a to potom spi cez den len par hodin, aby mohol byt aj s nami. Ale nebolo to tak vzdy, ako som pisala, trochu dlhsie sme sa potrapili, kym sme sa k tomuto dopracovali 😀, ale stalo to za to. Inak by som uz fungovat nemohla, to by som vyhorela jak fakla 😀.
@rainbow0508 ahoj, ani nevies, ako ti rozumiem..rozdiel je v tom, ze ja mam skveleho manzela.
situaciu sa pokusame vyriesit tym, ze o tyzden ma strieda na rodicovskej a ja idem do prace-inak by ma ten psycholog urcite neminul. dospeli sme k tomu po dohode /navrhol to on/ a dlhom rozhovore, kde sme vsetko prebrali. on sa tesi na baby a ja na pracu, tak sme obaja spokojni.
ak ti ten tvoj zase povie, aby si sla robit, tak chod, nechaj mu to doma vyzrat, on velmi rychlo pochopi..
hlavne musis nieco zmenit, a cim skor, lebo ti prepne.
@rainbow0508 úplne ťa chápem, aj keď toto som si neprežila, mali sme iné problémy , keď som bola dávno s dvoma staršími , bola to makačka, teraz po rokoch si to užívam... ale k téme - je ťažké zmeniť myslenie muža.. ten tvoj by sa mal spamätať, každý problém sa dá riešiť, len škoda, že niekedy je to také ťažké vysvetliť tomu druhému, že mám vážny problém. A niekedy stačí tak málo! Skús to prekonať, držím palce, bude to iste chvíľu trvať, až budú deti väčšie, budeš môcť skúsiť nejaký kurz na odreagovanie ( ja som teraz skončila kurz patchworku, môjho som sa ani nespýtala, len som mu oznámila, že malý bude s ním, veľmi ma to bavilo, zoznámila som sa s novými ľuďmi, dali sme si kávičku).. držím palce!
Baby ja mám doma to isté.moj drahy nechápe ze som vicerpaná..a unavená a ze okolo dietata treba skákat 24 h denne
hm, ono je to ťažké, ak nemáš nejakú pomoc a oporu v manželovi, ani morálnu ani s deťmi.
potom sa cítiš asi zle a najhoršie je to, že deti sú veľmi vnímavé a ak si ty nespokojná, vyčerpaná, smutná, tak aj oni sa cítia rovnako, potom sa zle správajú , lebo sa prenesú tie pocity na nich. a potom sa cítiš ešte viac nervózna a neschopná, lebo v domácnosti nič neurobíš a stále beháš len okolo detí a aj tak je to nanič, lebo hoci sa im venuješ, sú stále nepokojné.
musíš začať od seba, trochu si oddýchnuť, mať nejaké záujmy, pri niečom sa odreagovať, aby si mala silu venovať sa rodine.´
nemáš fakt niekoho kto by ti mohol postrážiť deti? prípadne skús aj opatrovateľku na pár hodín, ak ti manžel nepomôže tak inak to nejde, síce to stojí pár €, ale je to len pre dobro celej rodiny. a možno že potom aj manžel pochopí že to fakt potrebuješ, že to pomáha aj vášmu vzťahu a trochu ti pomôže s deťmi.
a takisto by som skúšala nadviazať nejaké kontakty, skús materské centrá alebo niečo iné, kde sa budeš môcť zoznámiť aj s inými mamičkami a možno nájdeš aj nejakú spriaznenú dušu, ktorí ti bude oporou a budeš sa môcť vyrozprávať. to človeku padne niekedy veľmi dobre a tiež to pomôže.
ak žiješ v obci, tam možno nič také nie je, ale v okolí je určite toho dosť.
neviem či máš auto, ale ak aj nie, verejná doprava vždy funguje, síce sa ti možno teraz nechce ísť nikde a vidíš len prekážky, ale tie sú len v tvojej hlave, všetko sa dá a určite ti to psychicky pomôže. izolácia je veľmi zlá.
@rainee
@leeenka26 žienky a viete o tom, že my sme vyrastali v komunizme? vtedy materská "dovolenka" bola iba 6mesiacov a kto chce dostávať rodičovský, tak musel nosiť pečiatku, že pracuje .. preto sme všetci naklusali do jaslí .. síce ja som bola u babiek, rodičia študovali na výške ..iba na SR je to až na 3roky, tak sa ani nečudujem, že niektorým maminám proste "prepne", nevládzu, sú frustrované a muž sa čuduje, že to po 3rokoch zrazu nezvláda .. za našich baby čias proste chlap videl, že žena nie je celý deň doma, tak sa pomáhalo, ale stále prevláda názor, že domácnosť a rodina sú čisto ženskou parketou .. preto naše matky a svokry nevedeli, že nás majú 😀 😀 😀
@lili_mia - tak tak.. plus manzelia boli o tretej doma, co sa o mojom da povedat niekedy o siedmej a to o siedmej rano odchadza 😝 A tie tri roky su strasne dlha doba byt doma, aj ked je pravda - nikto zenu doma byt tak dlho nenuti.. moze do prace aj skor, ak chce ;) Deti tie jasle nezabiju, skor sa vela naucia ;)
@anjelicek26 to je pravda, ale ako ma niekto pracovat, ked mu posielaju dieta domov uz s lahkou nadchou a nemoze sa ani branit, lebo opatrovatelky na to maju pravo?
@lenka_da tak na to ti poviem len jedno - mohol by sa môj mužík fučať koľko by len chcel. Aj stojky na hlave robiť 😀 By som mu povedala, nech sa skľudní, lebo sa na päte otočím a môže byť s deťmi ďalšie 2 hoďky sám.
Neviem - v tomto mám asi inú povahu, keďže mám 3 bratov a musela som si vedieť vybojovať svoje 😀
To kde sme. Ja som jeho manželka - nie decko alebo slúžka alebo podriadený. Sme PARTNERI.
Deti som si sama nesplodila v štýle nepoškrvneného počatia. 😅
A ešteže má pripomienky k tomu, že ideš na nákup a on musí strážiť deti???????? No páni.
Nakŕmila by som seba, deti a premúdretý muž nech si ide nakúpiť, ak chce jesť. 😅 😅 😅
Môj muž maká od vidím do nevidím, ja sa snažím všetko ostatné riadiť,uľahčiť mu ako môžem... lebo býva fakt unavený...ale ani by ho nenapadlo komentovať - že postráži malú, kým ja napríklad idem do obchodu alebo podobne.
@stardust - treba najst opatrovatelku alebo jasle, kde nebudu tak prisny ;) Pre dieta pod tri roky priplaca na jasle stat, dobre v sukromnych este 100€ doplatis z vlastneho, ale dat sa to da, dolezite je vypadnut s toho domaceho stereotypu. Moje deti nebyvaju chore vobec, tak ja som nastastie taketo zatial nemusela riesit.
@anjelicek26 moje deti tiez nebyvaju chore, resp. ked pridem k pediatrovi, tuka si na celo, preco ho posiela opatrovatelka domov...lenze to mi cas nevrati. A nejak je to tu vo vsetkych skolkach, ze decka posielaju pri najmensich znamkach choroby domov.
@stardust - slovenske mamicky su precitlivele, riesia kazdy soplik, kaslicek horou liekou, pravidelne davaju vitaminiky, sirupceky, probiotika, potom sa divia, ze to ich dieta skosi.. rovnake spravanie ocakavaju aj od skolky, preto ucitelky veselo selektuju... toto by sa ti v anglicku nestalo 😀 Tam je to zasa naopak, volam rano, ze Saske vcera nebolo dobre, pokazila si zaludok, ze ju radsej necham doma, oni ale nieee, nech dojde, ved keby vracala vam zavolame 😀 No exoti.
@anjelicek26 ja som v NRW 😖

@leeenka26 u nas detto nulova podpora od rodiny. nikto nechape ze mozem mat taketo pocity. ako som pisala dostala som odpoved ze som nemala mat dieta ked to nezvladam a svokra ma vzdy upozorni ze ona mala 2 deti a vsetko bolo ok, ani nevedela ze ich ma (hlavne ked od 6m boli v jaslach), takze ani nema vyznam nieco povedat.....
@anjelicek26 no bohuzial ja nie som typ zienky domacej, ja som predtym nez sme mali malu vela cestovala, mala dobru karieru, materskou za mi to vsetko uplne zmenilo a uprimne bolo tazko sa mi tomu prisposobit a od zakladov zmenit zivot, lenze co clovek nespravi kvoli dietatu.... a samozrejme suhlasim ked si psych.unavena tak ide vsetko dole vodou.