Je moja gynekologička dobrá, alebo svoju prácu fláka?

12. feb 2024

Ahojte. menila som si gynekológa, prestúpila som k jednej z najlepšie hodnotených v meste. Som tehotná, pri prvej kontrole (počkala som do 6+4tt) mi spravila ultrazvuk asi v priebehu 5 sekund, na babo pozerala asi 2 sekundy a potom mi kukala vaječník, kde som mala 5cm cystu. ked som sa pytala, ci bábu bije srdiečko povedala ze ano určite sa jej zdalo ze bije.. predpisala mi progestenalle a šup von. Nestihla som sa na nič spytač, len ešte raz som zo seba dostala otazku či bábo vyzera ok, a ona povedala ze ano, ved som vam povedala uz. Mám za sebou zamlčany potrat a velmi dobre o tom vie.. okrem ineho mam 35 rokov a toto bude moje prvé dieťa. Na druhej kontrole to bolo rovnako, všetko rychlo rychlo, ale isla som tam dost vystresovana, lebo mi prestali priznaky zo dna na den, pytala som sa jej , neodpovedala.. spravila mi rychlo sono, bábo som videla teraz uz na 10 sekund, povedala ze je vsetko ok, ale nevypočula si doplerom srdiečko a pytala osm sa jej ci mi nepozrie tu cystu, a povedala ze teraz uz nie, nabuduce a to som este sedela s vylozenymi nohami. Ako som zliezala tak som sa ešte raz opovazila spytať sa, či dieťa vyzera ok, či aj srdiečko dbre bilol a ona namna odvrkla,že a videli si aj vy ze áno. dala mi termin, a vyhadzov. Dala mi termín az na 26.2. co budem 13+1, sestrička povedala ze mam prisť rano o osmej nalačno, lebo budu brať krv, mam doniesť moč atd... Je tento postup ok? alebo len ja mám skreslené vnímanie z roznych milých youtubových videí, kde to prebieha všetko inak a v klude a s usmevom... ja tam chodím vystresovaná uz beztak a tento bleskový prístup mi nie je moc povôli.. išla som k nej za to,lebo každá v našom meste ju vynachválila do nebies aj tuto na fórach, aj kamosky. Je súkromná, takže si to aj platím. Dakujem za názory, neukamenujte ma prosím, len chcem vedieť, či to máte aj vy takto alebo to len prehánam.

anjelicek26
12. feb 2024

V tomto "veku" plodu je prehnane pozeranie sonom a "pustanie" zvuku srdiecka na efekt skutocne hlupe robit... vsetko sa este len vyvija, zakladaju organy a aj ked neverim, ze ultrazvuk vyrazne skodi az do stadiu "prehrievania" a podobne veci, co sa docitas na nete... aj tak si myslim, ze ten postup lekarky je spravny, vsetko vyzera v poriadku, problematicka je skor ta cysta, aby sa ti nepretocil vajecnik, je dolezite to kontrolovat... 13+1 je este terminovo OK na velky ultrazvuk a teraz mas termin po dvoch tyzdnoch od dnes... tam by si mala vziat podstatne viac casu na vsetko... ak si s nou nie spokojna, je uplne jedno, co si myslia kamosky, najdi si inu.

nina19833
12. feb 2024

Vsak ak bolo vsetko v poriadku, tak co mala viacej spravit? Mas instrukcie, kedy a ako mas prist nabuduce. Ak si chcela nieco viac vediet, tak si sa mala pytat 🙂

melanta
12. feb 2024

Prepáč, ale ideš mať dieťa a nie si svojprávna? Akože si sa nestihla nič opýtať. Začni byť asertívna konečne. Normálne lekárke povedz, že halo pani doktorka, mám otázky a tie prosím zodpovedať, utz vás žiadam urobiť dôkladne a popri tom mi rozprávať čo vidíte. Nemám záujem byť vybavená ako na bežiacom páse. Vybrala som si vás kvôli dobrým hodnoteniam, tak by som ich chcela vidieť v praxi. Ak to nepomôže, zmeniť lekára. Lekár je tu pre nás, nie my pre neho. Ak sa tak lekár nevie správať, treba ho upozorniť. Ak to nepomôže, napísať negatívnu recenziu a vybrať si iného. A nie, toto vôbec nebolo normálne správanie lekárky, hoci vyššie sú reakcie, že veď ak je všetko v poriadku, tak čo viac chceš. Preto to tu tak vyzerá, lebo ľudia čušia.

alexandra383
12. feb 2024

Ono to sono by ani nemalo trvat dlho, vraj to nie je velmi bezpecne.. a tiez si myslim, ze mas skreslene predstavy prave vdaka filmom.. skontrolovala, vsetko je ok. Pri velkych ultrazvukoch sa dozvies a uvidis toho viac.

juja_01
12. feb 2024

Ja som mala do prvej poradne (ktorú máš od toho 12-13tt) tiež také rýchlejšie kontroly, asi nie zas až tak rýchle a lekár mi vždy povedal čo a ako je, ale na tak malom plode v úvodných týždňoch ani nie je moc čo kontrolovať, hlavne či bije srdiečko a či rastie, čiže jej to zrejme stačilo. Na 1. poradni som mala prvotrimestrálny screening (mne ho robil priamo môj gynekológ, niektorí posielajú k špecialistom na to) - uvidíš ako bude postupovať tvoja. Ale teda aj tie kontroly boli až od tej 1. poradne také detailnejšie, bola som na nich aj s manželom 😇

trgypadl
12. feb 2024

Ahoj, skontrolovala co mala,... ale ano pristup lekara by mal byt aj o tom, ze sa Ta opyta ako sa citis, ci su nejake tazkosti, ci mas nejake otazky, mas byt poucena co a ako v pripade tazkosti

januska12323
12. feb 2024

Ja neviem ale chcela by si chodiť každý týždeň na kontrolu? Mne sa aj to 6+4 zdá skoro. Recenzie písali o tom aká je "milá"? Pretože odborník neznamená aj dobrý a milý človek.

katyfely
12. feb 2024

Ahoj, chápem, máš za sebou nepríjemnú skúsenosť a teraz oprávnené obavy, to je normálne.. skús sa ukľudniť, aby aj bábätko cítilo pohodu.. ak Ti povedala, že ok, skús jej veriť, ale ak chceš vedieť, viac, kľudne si aj na papierik vopred priprav otázky, aj ja som si to tak robila, a potom sa jej pýtaj s úsmevom, že halooo, pani doktorka, rada by som sa vás ešte spýtala na toto a tamto.. môj gynekológ bol na jednej prehliadke vysmiaty, na druhej som bola rada, že som už odišla a takto sa mu to tiež striedalo.. kašli na nálady doktorov, popýtaj sa, čo potrebuješ a náladu si urob sama.. čakáš nádherné stvorenie a ono potrebuje, aby si bola v pohodičke.. drž sa a veľa zdravíčka Ti prajem, 👶 ❤

lulu0123
12. feb 2024

Ano,podla mna spravila co mala.Dalsia kontrola v 13.tt je tiez v poriadku.Vtedy uz vie povedat viac.Ale milsia mohla byt.Neznasam ked su doktori takyto nekomunikativny,ze ich kazda otazka otravuje.
Ale vlastne ked si spomeniem aj moja dr. do toho 12.tt nechcela nic riesit.Vtedy je to este take,ze nic nie je iste.Moze to este hocijako skoncit.

autor
12. feb 2024

@januska12323 ano, recenzie písali, že je veľmi ľudská detailná a veľmi milá..

danielahamar
12. feb 2024

áno, preháňaš

denisa0504
12. feb 2024

To vážne je podľa niektorých takéto správanie v poriadku? Však načo byť milý, slušný a matke po zlej skúsenosti odpovedať na otázky? 🤦‍♀️ Nie, autorka, určite takéto správanie nie je v poriadku. Slušne si sa spýtala a doktorka ti mala slušne odpoveď a dať priestor na otázky. Ak ide o rýchlosť, mala ísť za pás a nie robiť s ľuďmi. Môj doktor hneď po vyšetrení šiel zapísať všetko a ako sme v kľude sedeli, spýtal sa, či mám nejaké otázky. Počas sona bolo samozrejmé, že komentoval čo vidí a čo pozerá. Áno, sono nemusí trvať dlho, stačí chvíľka, ale tak nech ti k tomu aj povie dačo... Nájdi si iného lekára. Ak tam chodíš v strese, nepomôže to ani bábätku. Nájdi si ľudského lekára, ktorý ťa vypočuje a poradí. Vieš si predstaviť, že tam vo vyššom štádiu tehotenstva prídeš, že máš divný pocit, alebo nejaký problém a doktorka ťa odbije, že určite je všetko ok a môžeš ísť? Vymeniť

natalia2007
12. feb 2024

Kolko mala ludi v cakarni? Lekarov malo, pacientov vela. Spravi co ma a ide dalsi pacient.

autor
12. feb 2024

Ďakujem dievčatá za názory... pôjdem teraz na tú veľkú kontrolu a dúfam, že sa mi bude venovať trocha viac.. ak ma odbije zase, určite jej poviem svoje. Nejde mi o rýchlosť sona ale o to, že mi nič nepovie a ked sa na niečo spytam, tak mi odvrkne.

milanemila
12. feb 2024

Podl mna si trosku precitlivela a prehanas 🙈 bola si na kontrole v 7tt, co tam ma pozerat, ty si to nazvala “babo” ale realne na plode v tom obdobi nema velmi co kontrolovat. Pozrie, ci bije srdiecko a ci sa plod vyvija a velkostne zodpoveda danemu tyzdnu. Mala by ti ale dat priestor na otazky, hlavne ako prvorodicke.
Ja som bola na prvej kontrole v 9tt a potom raz za mesiac (ku koncu tehotenstva uz kazdy tyzden/dva). Bezne vysetrenie bolo tiez sup sup, le tie 3 “velke uktrazvuky” aj geneticky boli velmi podrobne aj trvali dlhsie aj lekar vsetko komentoval. Plodu nerobi dobre caste a zbytocne dlhe ultrazvukovanie, takze sa aj lekar snazi na kontrolach ten ultrazvuk robit len na nevyhnutne dlhy cas, niektori dokonca ani nerobia na kazdej kontrole.

simca06022011
12. feb 2024

tieto male sona som aj ja mala take rychlovky... takze klud.

gab1sol
12. feb 2024

Tak ak bola tvoja otázka, či je bábo v poriadku a či bije srdiečko, na čo ti odpovedala áno. A druhá tvoja otázka bola tá istá, či je bábo v poriadku, tak neviem, či si čakala niečo viac? Sama píšeš, že kvôli stresu si sa na iné otázky nezmohla, tak na čo ti mala odpovedať? Daj sa do pohody a pýtaj sa… Ak ťa nič iné nezaujíma, len to, či je malé ok a na to dostaneš odpoveď, tak nečakaj iné odpovede. A aj u mňa boli tieto prvé poradne také rýchle.

anketkarka
12. feb 2024

Chápem Ťa, aj ja som mala najlepšieho gynekológa a aj pôrodníka. Ale to že niekto je dobrý odborník neznamená, že je aj dobrý lekár so vzťahom k pacientkám. Všetko čo Ťa zaujíma si v kľude napíš a nedávaj všeobecné otázky. Opýtaj sa konkrétne. Z Tvojich reakcií cítiť, že sa tak veľmi bojíš, že máš prehnané reakcie. To bábätku tiež neprospieva. Sústreď sa na to ako sa ukludniť. Keď zvolíš vhodne svoje otázky, dozvieš sa správne odpovede ale to treba v pokoji. Držím palce

sense
12. feb 2024

Ak chodíš k lekárovi v strese treba si nájsť iného. Ktorý sa bude k tebe správať ako k človeku a nie číslu v poradí.
Samozrejme niektori lekári nerobia na každej kontrole sono, niektorý áno krátke len aby zistili ci je všetko. Ok

nops
12. feb 2024

Tiež som pred rokmi mala takého,vyplasena prvorodička..ale mal skvelé recenzie a vtedy jediný robil morfologicky.Ale že nevedel ani odzdravit,neempatický,nepríjemný sa asi zdalo iba mne?Našla som si inú lekárku.Ak je lekár odporný alebo nedokáže komunikovať a adekvátne reagovať ani na priame otázky,pre mňa je to teda no go,nech ma skuseností a titulov habadej.

diewcatqoo
12. feb 2024

To sa vam vazne zda ok takyto pristup? Za mna je to totalne neprofesionalne, obzvlast, ak si za tieto vysetrenia autorka dokonca plati. Mna v tomto tehotenstve moja lekarka objednala na prvu prehliadku na 5+5tt. Na moje opnovanie, ci to nie je skoro, mi povedala, ze nie, ze chce so mnou prebrat co dalej (som po MA a mavam aj cysty na vajecnikoch). Ked som tam prisla, este nebilo srdiecko, ale vsetko detailne pozrela, ci je babo v maternici, pomerala, ci zodpoveda, pozrela vajecniky ci su ok a vsetko komentovala, dala mi utrogestan na udrzanie. Objednala ma za dva tyzdne, ze to uz by malo byt vidno srdiecko. A tak aj bolo, za tie dva tyzdne srdiecko bolo, pustila ho aj nahlas, aby som pocula a dobre ze tam predomnou neotvorila sampus, tak sa tesila. A verim, ze to bolo uprimne.
Kazdu jednu poradnu, ked k nej idem, vzdy mi ukazuje na obrazovke vsetko a komentuje, vzdy aj pusti tlkot srdca, aby som pocula. Na kazdu moju (aj uplne debilnu) otazku mi zodpovie, a to uz nie som prvorodicka. Dokonca sa jedna o statnu lekarku, neplatim nic navyse (jedine za fotku z utz).

anonymnasnazilka
12. feb 2024

no mne by sa to tiez nepacilo.. moj gynekolog od zaciatku vysvetlil, co kde vidi, kolko babatko meria a pustil aj zvuk srdiecka na chvilku. (prvych 2x, potom uz len ukazal, kde blika srdiecko). Sono netrvalo tiez dlho, ale aspon vysvetlil a dodal, ze vsetko vyzera byt v poriadku.. a vzdy sa opyta, ci mam nejake otazky a trpezlivo vsetko zodpovie, aj ked ma cakaren plnu. takze chapem tvoje sklamanie a toboz po MA.. na dalsom sone naozaj dozaduj a pytaj sa, nenechaj sa odbit. drzim palce.

lucia13022023
12. feb 2024

Ja mam veľmi dobrú gynekologicku, vždy som k nej prišla, spýtala sa ma ako sa mam, ak som mala problémy tak sa ich snažila vyriešiť, potom bol ultrazvuk, pustila mi srdiečko, ukázala mi kde ma bábätko co keď bolo vidno, vytlačila fotku, a potom keď som sa obliekla sa ma pýtala ci mam nejaké otázky, ak som nemala tak mi dala termín a odišla som. Trvalo to dokopy 15 minút aj s obliekaním..

hariet
12. feb 2024

Ono tie recenzie nie vzdy zodpovedaju realite vsakano. U nas v meste je jeden gynekolog s najlepsimi recenziami na roznych portaloch, kde je vychvaleny aj so sestrickou do nebies a prides k nim a po par navstevach sa odtial pakujes hladat niekoho normalneho. O tomto dr je zname, ze recenzie mu tam pise jeho zena- sestricka. Takze daj na svoj pocit a pokojne zmen gynekologa aj uprostred tehotenstva.

nevenka
12. feb 2024

@anjelicek26 joj, mne pri 3.babatku az v porodnici povedali, ze ci viem, ze mam cystu na pravom vajecniku, ze ma 7 cm😬. Nepraskla ani porodom, az potom pri prvej ovulacii, aj na to som prisla sama. Po sestonedeli len skontroloval a nechal tak, ale povedal, ze teda ak by som mala nejake velke bolesti, tak smer urgent kvoli tomuto. Ked teda som mala dake silnejsie ovulacne bolesti, ze som predychavala, sla som k mojmu dr. ako urgent, pozrel a ze ano, praskla a vyteka, vtedy mala 3 cm uz. Vstrebala sa nastastie. Ale nie je to srandane sa moj gyn. na to v tehotenstve dobre vytoto. Ale tak bol covid a vsade sa riesilo len to.

maryetta
12. feb 2024

Mam druheho gynekologa. Aj v porodnici skusenosti s lekarmi ale kazdy mi dal priestor na otazky. Moje poradne vzdy boli minimalne 10min.

nevenka
12. feb 2024

Ale inak, ano, aj ja som mala pocas 4 tehotenstiev taketo kontroly, rychlovky, trosku dlhsie tie velke UTZ, ale tiez nie nejak extra, neskor pustil srdiecko, prietoky, pomeral, co treba. Ked je odbornik, spravi to rychlo. Na tych speci morfo sonach s nebola, myalim ako chodia zeny ku Grochalovi napr., az potom v porodnici dumali, merali babo, mala som vysoky tlak, tak mi aj CTG robili na 2x a 30 min., tam islo uz ale o vyvolavanie pred terminom, raz tyzden, potom 2. Tak to uz bolo ine.
Ale teda, milsi bol, aj ked strucny, ten lekar.

tana85
12. feb 2024

nie je to v poriadku. prave preto, ze uz si raz potratila, tak by si mala viac vsimat priebeh, co znamena aj pytat sa. tak ale na to by musela byt aspon kusok empaticka. ak si platis vsetko lebo je nezmluvna, tak by som ocakavala uuuplne iny pristup. sama som ho zazila u Dr Janeka v BA - tiez je sukromnik bez zmluv, a je to velmi citit. na kazdu pacientku vyhradeny cas, mohla som sa pytat, vsetko v klude vysvetlil...lekar, ku ktoreho chodim v strese? to by som zvladla mozno chvilu, ale asi nie v takejto citlivej situacii. bud s ttm chces nieco urobit, sadnes si na buducej poradni a nevstanes kym ti vsetko nevysvetli a neodpovie na tvoje otazky. alebo hladal noveho lekara.

123el123
12. feb 2024

No co ja viem..podla mna takyto pristup nieje ok. Moja lekarka mi vzdy pekne vsetko poukazovala, vysvetlila, vzdy bola mila, usmievava, vzdy ma ukludnila..takyto pristup by sa mi teda nepacil po pravde

svetlonos
12. feb 2024

Mala som 2 sukromnych a jedneho nesukromneho gyn. Prve tejotenstvo - nesukromnik. Komentoval co vidi, info mi dal aj priestor na otazky. Jedine pri otazke pohlavia bol trosku podrazdeny, maly sa nechcel otočiť, povedal ze pohlavie je predsa jedno hlavne ze babo je zdrave. Inak sa niet naco stazovat, bol velmi dôsledny.
Gyn č. 2 bol privatny, super chlap ukecany, tykali sme si - to on kazdej navrhol. Bol vsak napriek tomu profesionalny a suoer. Teraz mam tiez sukromnu gyn. Mne robila prvy ultrazvuk snad 10 minut, lebo sa maly tak hybal ze nemohla nic zmerat. Vzy pozerala dokladne, natocila mi aj monitor a jeden ultrazvuk bol v 4 ci 5 D, uz ani neviem. Vzdy robila tak, aby som mala pekne foto - este povedala, pockajte otocte sa, toto nie je pekna fotka. Nech z toho nieco máte 😁 Smiala sa, ze ona ma "porše ultrazvuk" tak s nim rada pracuje. Na otazky vzdy mala čas, cakala som jediny raz v cakarni 20 minut. Pri teste na cuktlrovku mi pivedala, ze si kludne mozem lahnut a pospat. Vysetrenia vzdy dosledne, vzdy milá.
Ty nemas skreslenu predstavu z youtubu, takto by sa gyn mala chovať. Sesternica ma nesukromnu a je svela tiež.
To co ty popisujes, to som zazila raz. Bola nesukromna, 3 plne miestnosti zien. Ja som isla na presny cas, cakala som 2 hodiny. Mala 2 ordinacie a v ordinacii som cakala dalsich 20 minut, doktorky nikde. Mala som seriozny zdravotny problem. Vysetrila ma za 2 minuty, povedala ze sestricka mi da letak s informaciami a jednym produktom na objednanie. Pokial to nepomoze, musim na operaciu - dovidenia. Wtf ?? A to ja si teda usta otvorit viem. Tu som vsak pocas tych 4 minut trvajuceho vysetrenia le hladela a nemala slov. Bola som tam prvy a posledny krat. Takze to ako sa chova ta tvoja sukromna je priamo umerne tej mojej ex, nesukromnej. To beziaci oas je nic oproti jej tempu.
Zmen dr a neries ju, mozno je dobra v inych smeroch a nevie xy krat vysvetlivat tehotenstva. I ked pre teba je to tvoje prve.