Laparoskopia a vaše skúsenosti s ňou
Ahojte. rada popýtala, resp. poradila a získala nejaké info, či má niekto skúsenosť s laparoskopiou cysty v rámci jednodnovej chirurgie? ja by som mala ísť koncom mesiaca a ked tak čítam diskusie kde baby píšu o zákroku v nemocnici, čo to všetko obnášalo /klystír, vývody, nemožnosť chôdze/, zdá sa mi priam nemožné aby sa to dalo všetko bez rizika zvládnuť tak, že už poobede budem doma so zašitým bruchom. neviem si to celé akosi dobre predstaviť a hlavne to fungovanie po dalšie dni! dakujem za všetky odpovede!
@zuzixx Dakujem velmi pekne za odpoved, uz aby to bolo za mnou...
@susanna24 Dakujem velmi pekne za info, vsetko povedane, tak uz musim iba cakat, uz aby som bola doma ... a bolo vsetko OK.
@miminkova áno, bola som ešte v októbri. Nemusíš sa vôbec ničoho báť, dá sa to vydržať. Mne nezistili nič, iba pár drobných zrastov, ktoré odstránili. Prebiehalo to úplne v pohode. V stredu ma prijali, vo štvrtok laparka a v piatok poobede ma prepustili. Bolesti sú minimálne. Neboj... držím palce 😉
ja som mala laparoskopicke zakroky 3 - diagnostika, odstranenie vajecnika a slepak. Po prvej som hrozne vracala z narkozy, dalsie ani neviem, ze boli. Po vajecniku a slepaku som do 2 hodin po prebrani z narkozy behala po izbe,
po slepaku som sa musela spytat, ci mi vobec nieco robili, nemala som ziadne znamky zakroku 🙂 🙂 🙂 Asi zavisi od cloveka, ale aj sposobu, ako setrne ta operuju. Urcite sa po prebrati netreba bat pohnut, uvidis, ze mozno ani nic nezaboli, odporucam hned sa hybat, ja som sa po cisarskom nechcela a potom som to nedokazala rozchodit
Ahojte. Tiez sa dost obavam laparoskopie. Nie ani samotneho zakroku ale toho co bude potom. Nikdy v zivote ma neoperovali, nemala som nic zasivane ani zlomene proste nic. V utorok odstrania cystu ( uz dost velku) a mozno ma vecer pustia. Mozno je to hlupa otazka ale urcite budu tie try dierky v bruchu zasivat hej? Co tie stehy vstrebu sa same ale bo ich budu musiet vytahovat? Po kolkyvh dnoch z vas ten plyn ktorym nafukuju brucho sa vstrebal alebo jednoducho zmizol? V pohode sa vam vstavalo z postele? Nerobilo vam problem obliekanie? Neviem kde presne budu tie dierky a ci budem moct zapnut gate.. Kazdy den nad tym rozmyslam a vzdy ma napadne nieco ine... Ale na druhej strane uz sa neviem dockat ked ju vyberu. Dakujem za vsetky odpovede na moje otazky🙂
Nemusíš sa báť ide o maličké ranky, ktoré sa Ti rýchlo zahoja. Stehy mne vyberali po 9 dňoch. Ja som nemala ani nafúknuté brucho len tie bolesti v ramenách ale dali sa zvládnuť. Určite Ti po laparke budú dávať aj niečo od bolesti. Prvé dni budeš pociťovať trošku bolesť keď zakašleš a prudko sa nebudeš môcť pohybovať aspoň 2 týždne.Postupne sa to zahojí. Keď vyberajú cystu je rekonvalescencia trošku dlhšia ako keď sa tam len pozrú. Nieje to nič strašné.
Ahojte všetky kočky! založila som túto tému v čase ked som sa chystala na laparku a teraz si dovolím prispieť len v krátkosti, aby som sa podelila o svoju skúsenosť a zároveň niektoré z vás povzbudila. mojou diagnozou po laparke v 11/2011 boli neprechodné vajcovody, vyzeralo to jedine na IVF. tento rok v novembri som to mala absolvovať, bolo to na spadnutie, celá stimulácia nastavená....a ako som čakala, kedy sa to celé spustí...tak som sa dočkala akurát pozitívneho tehotenského testu!!!! 🙂🙂🙂 bol to krásny a priam neskutočný šok pre nás s mužom, momentálne sa blížim ku koncu prvého trimestra. chcem tým len povedať, že absolvovať laparku asi stojí za to, ak máte podobné problémy s otehotnením, chodte na túto minioperáciu, mne to možno tiež pomohlo v konečnom dôsledku... a ako som si čítala niektoré príspevky o 2dnovej laparke v nemocnici s klistírom a pod., chcem vám dať do pozornosti svoju skúsenosť-mne to robili v centre 1.dnovej chirurgie na strečnianskej, bolo to max. v pohode, bez klystíru, bez holenia, takmer bez bolesti po prebudení a hned poobede po zákroku som išla domov. nemala som absolútne žiaden problém! tak len toľko a držím palce všetkým ktoré to máte pred sebou alebo ktoré sa na to len odhodlávate!!!
A je tu niekto aj s takym ze laparoskopia +chomopubertacia, alebo tak neak ? To budu robit aj cez brusko aj cez zenske organy ? No mam dost strach.
Ahojte!tiež vás chcem v tom podporiť,mám za sebou 3 laparky,prvá bola mimomaternicove tohotenstvo,to som bola v nemocnici,druhá bola diagnostika a prefuk vajcovodu na 1.dnovej chirurgii,tretia bola odstranenie druhého vajcovodu na 1.dňovej chirurgii,dokonca túto poslednú som mala po 2mesiacoch od druhej!potom som podstúpila IVF a podarilo sa na prvý šup,dokonca sa ujali obidve!ak by sa dal vrátiť čas,laparka by bola ako prvé čo by som podstúpila,lebo tie malé ranky nie ani vidieť a kedže som už bola na operácii chrbtice a prsnika tak laparka je úplne nič!držím vám palce a nebojte sa!myslite na to že to je pre vaše dobro!
Ahojte babenky.Ja Vám chcem v krátkosti napísať môj príbeh.Kto napíše,že laparka nie je nič,tak si vôbec neuvedomuje čo všetko sa môže stať.Ja som ju podstúpila v jednej z najviac ospevovaných nemocníc v Ba.Pri tak jednoduchej operácii ako tu niektoré píšete,mi operujúca lekárka pripichla tepnu,následkom čoho som krvácala do dutiny brušnej a hrozila mi smrť.Zistila to sestrička,keď mi merala tlak a ten stále klesal.Po štyroch hodinách prišla ku posteli čata lekárov a konštatovala,že musím ísť na operačku,lebo lekárka urobila chybu a musia ma operovať.Takže moje brucho nezdobia len tie dve bodky po laparke,ale aj 18 cm rez.Nehovorím o mojej zmene povahy a ako utrpela moja psychika.Takže babenky,neberte to len tak,že o nič nejde,verte mi,ja viem čo píšem.
amstelko Určite sa jedná o operáciu a stať sa môže čokoľvek, vždy sú tam riziká a hlavne ak pochybí lekár. Už len narkóza je záťaž pre organizmus. Mne sa to zdalo ako nič kvôli tomu že už mám dve vážnejšie operácie chrbtice za sebou. Oproti nim to nebolo nič aspoň premňa.
Tak a je to zamnou🙂 asi som jedna z mala z vás ktorú operovali mimo Slovenska konkrétne v anglicku. Tak veľmi ako som sa bala a stresovala vobec nebolo opodstatnené 🙂 operovali ma síce az o 4 h neskôr ale 8 cm cysta je vonku, ďalšie dve tiez, endometricke loziska vypalene a priechodnosť vajecnikov zistovali tiez a všetko je ok🙂 uz len čakať na výsledky z laboratória. Chcem sa vás spýtať ci Vám tie ranky zasivali lebo mne ich zalepili lepidlom🙂 ked mi to ťa doktorka hovorila pozerám na ňu ze prosím??? Ona sa usmiala a ze je to v poriadku🙂 personál okolo mna skakal aj ked skoro vždy prišla iná sestricka ale horúca cokolada o polnoci do postele moze byt🙂 naozaj sa nemusíte ničoho báť. Trosku som sa triasla ked ma zobudili z narkozy a najviac co ma bolelo a ešte stále boli je to ako sa mi ten plyn dostáva s tela von. Po 24h ma pustili domov a dnes uz pomaly den a pól po operácii je to lepšie🙂 nevieme si predstaviť aka som rada ze je to uz za mnou a hlavne ked viem ze tam boli aj iné cysty a su prec. Takze na cca pól roka tabletky a potom sa pokúšat a baby 🙂 držím všetkým Vám ktorých to ešte len čaká palce a nebojte sa nie je to az take strašne ;)
@catherine275 Ahoj. Mňa by zaujímalo ako ťa budú liečiť tabletkami alebo injekciami? Napíš potom čo ti naordinovali len tak pre zaujímavosť ako liečia endosšku tam.
Ahojte, chcela by som sa pridat do diskusie a spytat sa zaroven.
Mala som dieta pred 11 rokmi, vydz som bola ok, menzes ako hodinky, proste ukazkove vysledky....ale pre takmer troma rokmi ma muz doniesol s bolestami strasnymi (porod je prechadzka) k mojmu lekarovi...a on, ze "to asi praskla cysta, chodte si domov lahnut"...a ako ma muz bral do auta, uz som ani nevnimala, doniesol ma na rukach do nemocnice, trieskal dverami, buchal a nakoniec ma hned viezli na operacku....a posledne co si pamatam "rychlo, rychlo, rezte, stracame ju :(....a bola to cysta, krvacajuca do brucha a raz asi 8cm....
inak vsetko zachranili, vraj je vsetko ok...ale ja mavam obcas strasne bolesti na tej prave strane...nie pravidelne, ale obcas sa objavia....a to fakt kazi kvalitu zivota...
pokusame sa o babatko asi 15 mesiacov, 2krat IUI neuspesne, teraz som stimulovana na druhe IUI....
a zase ma to strasne boli...lekari tvrdia, ze som uplne ok, nechapu to, aj magneticku mam za sebou
co si myslite, co to moze byt?...mne sa zase moooc nechce ist na laparoskopiu, ked som tymto presla....
ahojte baby chcem sa vas opytat ci ste boli niektora na laparke v ruzomberku a ako to tam prebieha dakujem
Ahojte, mne našli cystu ešte pred 6 rokmi, ale nič som s tým nerobila až teraz keď som bola na prehliadke tak dr povedala že sa jej to nepáči tak som sa aj zlakla že čo keby to prasklo že je to neuveritelná bolesť (ja mám niízky prah bolesti str sa bojím a hneď odpadávam) ... tak som sa rozhodla že pojdem na 1 dňovú laparoskopiu stojí to 250 eur oplatí sa to? nechcem byť v nemocnici 3 dni mám 2 malé deti, ale najviac sa bojím toho že sa už nezobudím ☹ Stále na to myslím je to strašné, mala som ísť aj na žlčník aj zo som odložila radšej držím dietu ... ale keď čítam tu tie povzbudivé príspevky tak by som to chcela mať už za sebou a nemyslieť na to ... 🙂 ešte by ma zaujímalo ako može tá cysta prasknúť? či pri nejakých pohyboch či "ona" si nevyberá kedy ?? ďakujem za nejaké odpovede M
@mikita4 ahoj, no radsej neriskuj a chod si to dat vybrat... ja som sa tiez bala a pred tromi tyzdnami som bola na laparke, nieje to nic strasne, mne vyberali 2 cysty a jedna bola endometriozna a robili prefuky zaroven... tiez som chcela ist na druhy den domov, ale nechceli ma pustit este a brala som antibiotika... o takej laparke co spominas ty nic neviem, ja som neplatila nic.... a keby ti ta cysta praskla je to vacsia bolest ako sama laparka, tak nevahaj a chod... veru cysta si nevybera kedy praskne...a uvidis ze bude dobre potom 🙂
ahojte baby, o mesiac mam ist na laparoskopiu, zatial som celkom vpohode, tesim sa na to, ze ked cysta bude vonku, tak sa podari aj babo, ale mam trosku obavy z toho, ze lekari nikdy nepovedia take banalne veci, ktore sa zdaju niekedy aj hlupe, tak mozno mi vy poradite. Kedy ste po zobudeni z narkozy vstali z postele, napriklad sli na wc a tak a pre kedy ste pred operaciou naposledy jedli a pili? A este, po operacii, mali ste najaky vytok, pripadne krvacanie, teda myslim, treba si brat so sebou vlozky alebo tak...ci staci proste prist s pizamkom? Aj ked to pisem, zda sa mi to hlupe, ale to vam proste nikto nepovie. Tak dakujem 🙂)
@bubushik 24 hod pred operaciou nejest, od vecera ani nepit! posledne stravy najlepsie len nejake tekute alebo kasovite, nie maso! Mne vyberali cystu, krvacanie bolo, takze vlozky urcite.... dostala som tabletky na prehnatie a glycerinove cipky, takze na dva tri dni to mas vybavene.... v den operacie som ani nevstala z postele, ledva napit mi dali, aj to len ked ta nebude nutkat na vracanie....
@mikita4 mna sice laparka len caka a to neviem este kedy, ale uz som bola operovana pod narkozou a na jednodnovu by som kvoli tomu nesla a to som z tych co narkozu znasaju super,to znamena ze nevraciam ani neodpadavam z nej 🙂 ale urcite budes unavena a ospala a ubolena , je lepsie ak pojdes na 2 dni do nemocnice a odlezis si to tam ako hned ist domou a nedajboze ak budes mat komplikacie napr zle znasat narkozu...
@mikita4 ahoj....reagujem na tvoj prispevok! moje skusenosti su laparoskopia v nomocnici a aj na jednodnovej.... v nemocnici ma nechali lezat az do vecera a bola som tam podstatne dlhsie aj ked som uz chodila a prislo mi to zbytocne kedze som nemala prolemy!! Potom som si zvolila laparoskopiu 1.dnovej chirurgii u dr,Jankovskeho (moj gyn) a to som rano prisla a vecer o 19h isla domov!! Operoval ma o 9h a o 12 h som uz mohla ist na wc,samozrejme ze ak su komplikacie tak si ta tam nechaju aj na noc no ja som na 1.dnovej bola 2 krat a nebolo mi nic....ak porovnam moje zotavenie tak v nemocnici mi to trvalo akosi dlhsie....a mozno to mas uz za sebou lebo neviem kedy si mala ist na laparku!!
@amstelko mne sa stalo to iste... ale to ze som krvacala do brucha sa zistilo az na druhy den po operacii (laparoskopia sa robila kvoli endometrickej cyste), krvacanie bolo ohranicene, nevylialo sa do brucha, to by bol asi velky problem, ale spravil sa velky hematom, prisla som skoro o liter krvy, co mi museli dopovat transfuskami, mne sa na to prislo zlym krvnym obrazom po operacii, ze nieco nie je v poriadku, potom sa spravilo sono a tam to bolo vidiet... o par mesiacov sa mi spravila znovu cysta na vajecniku a uz to vyzeralo, ze znovu laparoskopia - ja som mala z toho strasny strah a hrozu, nastastie sme sa dohodli len na punkcii, uz nikdy viac nechcem podstupit laparoskopiu a ani inu operaciu (nie je to len tak, ze nic, je to operacia a hrozi riziko) nechcem strasit, ale ja by som do toho nesla, keby ozaj nemusim. Snazim sa otehotniet, ale mna nikdo neukeca na diagnosticku laparoskopiu... A ked uz by som musela, tak myslim, ze radsej pekne v nemocnici, neviem si predstavit, ze by ma poslali po zakroku domov, a stalo by sa mi to doma, jasne stracala som krv, bola som slaba a odpadavala som este aj na 2 a 3 den po laparke... Takze baby, ked uz laparka, tak sa aspon nehrnte hned domov, nech vas radsej maju pod dohladom...
@pancuska Ahoj, tak ja mám tiež Jankovského u neho by to aj bolo 🙂 nemám to ešte za sebou , musím sa objednať, len strach je vačší ale určite tam pojdem lebo sa bojím keby náhodou, takže som rada že u Dr Jankovského sú dobré skúsenosti, ja som sa bála toho že čo keby v noci mi bolo zle alebo niečo podobné, ale to hádam on vie kedy a ako či pustiť domov... a aj ty si platila 250eur? je to dosť penazí ale hádam ke´d to už tolko stojí tak je tam aj nejaký iný prístup ako v nemocnici , je to tam na úrovni! veď doma by ma oddychovať nechali, muž by si zobral volno takže toho sa nebojím a kolko si bola PN? kedy sa ide na kontrolu? ďakujem za odpove´d 😵
@mikita4 ahoj,nehnevaj sa ze odpisujem az teraz!!! Ano ja som tiez tolko platila a dokonca 2 krat minuly rok lebo jednu mi musel robit v maji a druhu v auguste .... jednalo sa o odstranenie vajcovodu tak preto 2 krat! Ja som chcela ist k nemu z toho dovodu ze som nemala dobre skusenosti s laparkou v nemocnici v TN ,nie ze by nieco urobili zle ale som sa tam zle zotavovala a bola som tam skoro 3 dni..... ked som bola v Gyneke vecer som isla domov a na 3 den som uz normalne doma fungovala a tak je clovek taky trochu oboleny ale je to len chvilkova zalezitost!! teraz neviem ci som isla na stichy tusim na 10den to uz nie som si ista a marodila som tusim 2 tyzdne lebo mi to tak vychadzalo v mesiaci,vies chcela som uz potiahnut dokonca mesiaca.... ale myslim ze ak sa rozhodnes v Gyneke tak budes spokojna aj ty .... sestricky su tam jeho len tie anysteziolog a ti to boli nejaky neznamy.... ale inak ten pristup no 100 a 1..... myslim ze sa nemusis bat!!
Baby stalo sa vám niektorej to, čo mne? Mala som už termín laparky a začalo mi svrbenie... nič iné, výtok žiadny, len svrbenie a začervenanie zvonka...mala som akurát pred ms a tak som si myslela, že krvou to odíde, ale ked to aj na 3dc bolo rovnaké, tak som šla gynekológovi, predpísal mi polygynax (to bolo tento štvrtok)... k tomu, či to ohrozí laparku sa nejako konkrétne nevyjadril, tak som šla konzultovať k doktorke, ktorá bola akurát na príjme na gynekológii v nemocnici a tá povedala, že po 5 dňoch preliečenia tam už zápal nebude a že to nie je problém, že podľa nej termín presúvať netreba... laparku mám 13.3, čiže o 3 dni... dnes si idem dať štvrtú tbl polygynaxu, ale nezlepšuje sa mi to vôbec ... máte niektorá s týmto skúsenosti? neviem, čo mám robiť, či ísť tä laparku zrušiť, či zajtra zas gynekológovi alebo neviem čo už, všetkyy predoperačné mám hotové, som z toho na nervy!! Máte niektorá s týmto skúsenosť?
@zuzulik160 chcela by som sa ta.opytat na to.brusko .tvrdis ze bolo kusok nafunute za aku dobu sa mi to vrati do normalu?? Dakujem

@miminkova aj my sme mali vsekto ok, clovek urobi pre babo vsetko......niekedy je to v psychike a niekedy su problemy v genetike pohlavnych buniek, ci v maternici ...je milion pricin preco to nevychadza....my cakame babatko, ale vdacime za to modernej medicine a moznosti IVF,