Menštruácia a jej meškanie počas chudnutia
Ahojte, povedala som si niekedy v polke januara cca ze zacnem chudnúť. Mam 24r, 160 cm a momentálne 59,5kg ale mala som asi cca 62kg v januári s tym, ze na konci januara som este teda menštruáciu dostala. Predtým som vela papala a robili si zo mna ludia srandu, ze kde sa toho do mna toľko zmesti. Nie keksiky ale skôr cestoviny aj cely hrniec som zjedla (pre 3 os na veceru sama) a pod. Najprv som len sa snazila zdravo jest a pridala bielkoviny zeleninu a schudla som na 59,5kg celkom rychlo. Mozno to bola aj voda alebo co, ale potom sa ta vaha nehybala a tak som si povedala ze stiahnem KT ( mozno začiatok februara asi). Ani som ich úplne presne nedodrziiavala vzdy ale vacsinu týždňa asi cca áno. No neprisla mi cely február az doteraz menstruacia. Appka pise že 2 týždne mešká. Len ked som mala byť v ovulacii tak akokeby som mala kus spinenie, co som predtym nemala nikdy na hnedo (iba mozno par hodin) este pred meškajúcou menštruáciou. Chorá som nebola. V strese tiež nie (mozno len tento týždeň ale to uz je v meskacej dobe). Môže byť že to je kvôli strave, že zrazu zdravsie jem? Lebo pride mi to odveci ale fakt nic ine som nezmenila v živote. Necitila som sa ani velmi hladná pri dodržiavani KT, jedine posledny týždeň akokeby sa neviem dojest a uz idem aj do červených zón. Mam to nastavene na 1350kcal.
Necitam to cele dopodrobna. Dolezite pre Teba je vediet, ze ANO, ak nie si tehotna, tak je uplne normalne ze ak zena chudne/schudne, ms moze byt rozhadzana este niekolko cyklov. Vlastna skusenost.
Oh zabudla som úplne - nemám priateľa. A prislo mi to ze v poho kedze som mala zelene vsetky kolecka a ani hlad. Myslela som si, ze asi to je ok. Hovorila som si ze okej mešká týždeň a divny jav... lenze uz su to 2 týždne a ani necitim sa, že by som mala dostať.
1350 kcal pre 24 ročnú ženu? To je snáď sranda nie? Ja mám 21 a práve mám cut ( chudnutie) a príjem mám 1850 kcal.
@ssimusska Bazalny mi ukazuje 1309kcal. Denný príjem mi dalo 1335kcal na to aby som chudla. Vsetko to v KT vypočítalo za mňa. Je to nesprávne? Vsade som citala ze treba byt v deficite a myslela som, že to je pod Bazalny ale este som v tomto nováčik.
@autorka ano je to dosť nesprávne. Skús si to nahodit sem https://www.calculator.net/calorie-calculator.html, a podľa toho zapisuj do Kt.
@ssimusska z tej stránky
@majamat No mám tento +- tyzden hodnoty cervene kedze som prekročila tie kalorie. Zajtra sa odvážim ze ci to niečo zmenilo. 😄 Ale menštruácia ze bude fuč som fakt nečakala.
Okrem toho mám trošku pocit že som akokeby slabšia. Pritom bielkovín som mala 100%. Sacharidy som uberala ale na normálnu mieru 😄 ze som sa snazila menej prílohy ako ryza, zemiaky a menej cestovín
to by snad este nemalo prist. skor tam bude mozno suhra okolnosti.
ak sa tin to stalo 1x neber to ako nieco definitivne. ja som mavala ako mlada 2-3x za rok cyklus predlzeny prave o 2t. moze to byt sposobene aj posunutou ovulaciou.
ak ti ms nepride, chod k dr a neber to ako neico negativne, skor ako nejaku odchylku.
este mozes teoreticky skusit nejake vitaminy na spravnu funkciu ms cyklu, ebo dietovanim sa stava, ze nasa strava je ochudonena o neico a sice to nie je tak tragicke, ale vychodzi bod mame kazda iny, ak tvoj vychodzi bod bok taky, ez uz ti mohlo nieco chybat+ si potom zahajila dietu, tak ti ti moze chybat uz v takej miere, z to narusilo cyklus.
ja pracujem s ludmi - prevazne s dochodcami a poviem ti vsetci sa mi posledne dni stazuju na bolesti hlavy, zavrate a pod. este to moze byt umocnene niecim inym - napr moja sestra je momentlane chora, ty mas hormonalnu odchylkyu, u nas v oraci su to prevazne stari a chori ludia a tyms a toto zhorsuje. ja som bola tiez vcera dost mimo.
a teda je tu vyrazny obrat v pocasi - mnohi sme meteosenzitivni.
cize viacere okolnosti a uz to ide.
co sa tyka bielkovin, to je fajn sacharidy mozu narobit vselijake problemy. aj ked ich ams dost, mozes prijmat nepsravny typ sacharidov. najhorsie su tie jednoduche sacharidy. tie ti mozu sposobovat nevyrovnanu hladinu cukru v krvui a taketo tazkosti.
ono je niekedy vcelku problem sa v tom zorientovat co vlastne tvoje telo chce.
a zabudla som, aj psychika neikedy robi svoje. teraz tiez sa rozbieha jarna unava, co moze suvisiet aj s tym,c o som uz popisala, le na jar sme na toto asi viac citlivejsi.
a ozaj, pijes dostatok tekutin? cim som starsia, tym viac vnimam na sebe uz aj mierny nedostatok. ked beham hodiny po nakupoch a sice pijem,a le menej ako by som potrebovala, aj z toho, aj z nakupovania som nenormalne unavena, staci kava, doplnenie tekutin, kratky oddych a som ciastocne fit.
@majamat Moze byť. Ja sa momentálne často budím v noci a hlavne ráno som skoro hore aj ked este sa necitim vyspatá, ake zobudim sa. Mozno to moze byt ta meteosenzitivita.
Dnes som sa aj vazila a mam uz 59,6kg. A to len asi tyzden a pol som sa nevmestila do tych KT. Cize viac asi by som nemala dávať, resp asi to budem kombinovať s pocitom. Skusim aj tie tekutiny viac piť, popravde ked niekam idem tak nemam so sebou flasu.
Áno aj mne meškali a prišla úplne slaba po mesiaci a pol od zmeny. Ďalšia prišla skôr a už normalna
v zasade ani nemusis mat, len mimo to to treba doplnit. samozrejm zalezi od rocneho obdobia a ako dlho si prec. na 1kg hmotnosti sa ma vypit asi 30-40ml tekutin. samozrejme cast z toho je v strave
Ja ked som mala 50 kg pri vyske 170, tak,som nemala asi pol roka.
@snowflakenel no ty si o 10cm vyssia a mala si skoro o 10kg menej, myslim ze autroka je na tom este celkom dobre.
ja mam 164cm a teda u mna je v pohode hmotnost tesne pod 60kg ( co som uz 20r nemala ) a to vobec nei so vychudnuta, kludne by som mohla mat aj menej este a stale by som bola v pohode.
@snowflakenel som to phodila do BMI kalkulacky a ty si mala BMI 17,3 - podvahu a autorka ma okolo 23, co je norma, dokonca blizsie k vrchnej hrnaici.
preto si zrejme nemala ms.
no ale aj tak si na tombola este dobre, moj bracho mal frajerku 185cm a jej bezna hmotnost 56kg - jej BMI mi vyslo ako tazka podvyziva - 16,36.
No ved aj preto mi to je divné, ze by mi neprisla MS lebo ako stále mám očividnu faldu na bruchu, hrubsie stehná aj lytka a ruky sa mi kyvaju tiez ze su tam tuky. Čiže akokeby som pocitala s tym ze telo si ma odkial brat tu energiu. 😄 Nie som nijak vychudnutá.
Samozrejme planujem aj začať cvičiť. Sem tam sa uz aj pohybem viac ked je krajsie vonku, ale zatial nechcem mat na seba prehnane naroky, cize zatial chcem zmenit len jedlo a ked to budem pekne vedieť, tak pridam aj cvicenie kt. si tiez nastudujem. Chcem totizto aj spevnit. Momentálne vsak som riešila len stravu + este travim cas tym ako sa krajsie obliecť/ najst farbu vlasov pre mňa. Cize cvičenie bolo také ze raz za týždeň bicykel 20 min 😄 aj to pomaličky v tempe
Vcera som dodrzala 1 den len KT a dnes mam 59,2kg. Tesim sa. Tak nie je to az tak strateny progres aj ked prekročim na chvilku. 🥰 Menstruacia stale nikde, ale tak ked nepride kedy by mala "dalsi krat" tak pojdem uz ku doktorovi dat sa skontrolovať.

Tehotenský test si si, predpokladám, robila ... to kvôli čomu robíš takéto šoky svojmu organizmu? Aké zdravé jedenie? ... treba chudnúť postupne, POMALY ... a čo sa týka Tvojej otázky, áno, môže Ti kvôli tomu meškať ms.