icon

PCO a životný štýl

zoe2201
1. feb 2011

Ahoj, zakladam tuto temu, pretoze vsade vidim, ze dievcata s PCO su liecene iba hormonalne. Samozrejme, ze je to povacsine nutnostou, ale podla najnovsich americkych studii ma prave zlozenie stravy a pohyb velky vplyv na vznik PCO. Chcem sa opytat, ci mate aj v tejto oblasti skusenosti? Vraj by sa mali jest potraviny s nizkym GI, aby sa znizovala rezistencia na inzulin, pretoze prave zeny s PCO maju vyssiu rezistenciu na inzulin. Samozrejme vdaka primeranemu sportovaniu sa zvysuje dobry cholesterol, znizuje sa zly a znizuje sa reistencia na inzulin. Velmi dolezite je vyhybat sa stresu, naucit sa relaxovat, zapracovat na vlastnom sebahodnoteni atd.
Vacsina zien s PCO ma nadvahu, ja nie som ten pripad (mam 170 cm a 57 kg), ale i tak som zacala zit zdravo, denne sportujem. Uz nepije kavu, nefajcim, nejem sladkosti. Citim sa skvelo. Lekarka mi tieto veci vobec nepovedala, sama som si to nasla na amerckych strankach, kde je to vyskumne potvrdene. Aj ked hormony su niekedy nevyhnutnostou, najma vtedy, ked je chybajuca menstruacia, alebo anovulacne cykly, ale vdaka zmene zivotnemu stylu sa aj toto dava do poriadku. Niekedy staci u silnejsich zien schudnut len 5 percent vahy. Ja som pred tym fajcila, jedlasom uplne bezne jedla, v robote kopa stresu. Keby mi toto lekarka povedala pred rokom, uz som mohla byt mozno davno tehotna. Verim tomu, pretoze od kedy som zmenila svoj zivotny styl, citim sa ovel lepsie. Pijem vela bylinkovych cajov, mam vacsiu chut na sex, zlepsila sa mi plet, nepadaju mi vlasy a spevnila sa mi postava, citim sa krajsia a tym aj sebavedomejsia. Napiste prosim aj vase skusenosti, bud s prirodou liecbou ale najma, ci aj vam pomohla zmena v zivotnom style.

khiarka
6. okt 2014

@evelynka311 GRATULULUJEM a nesmierne sa s tebou tesim. Neskutocne si ma oslovila pretoze mam PCOS, prezivam trpke obdobia a tiez som zacala liecbu Metforminom pred troma mesiacmi snazim sa vyvarovat jedlam ktore si hovorila meriam si pravidelne cukor a viem ze je pod kontrolou a po dlhzsom case mi konecne prisiel menzes a to dva cykly po sebe co sa mi stalo po prvy krat za posledne dva roky. Ovu vsak neviem ci som mala aj ked hladina LH sa zvysila ale ze to vraj nieje dokaz o tom ci ovu prebehla. Hrozi ma ze zeny ktore maju pravidelnu ovu sa snazia aj rok ci viac a nemozu otehotniet a ja ktora nema ovu a cakam kazdy mesiac ze snad tento krat dojde este aj tak vobec nemusi dojst k oplodneniu. Modlim sa k Bohu ale mam pocit ze ma nepocuje.

evelynka311
8. okt 2014

@khiarka
noo, tiež som mala ten pocit, že ma nepočuje, ale On počuje a dopraje splnenie prosby v spravnej chvili..len treba verit a nevzdavat...dievcata, velmi Vam prajem zazit to iste, fakt to vyskusajte s tou stravou a pohybom, ja tomu verim na 100%.zazraky sa deju, ja tomu už verim....naše drobčiatko už má 8 mm, dúfam, že nám všetko dobre dopadne..ahojte..ak môžem nejako pomôcť, poradiť, dajte vedieť.

khiarka
9. okt 2014

@evelynka311 ty mas pravdepodobne normalnu vahu ci? Pokusim sa aj ja tentokrat viac zabrat a schudnut , uvazujem aj o drillingu, aj ked ma odracuje celkova anesteza. Kedy si si robila test, v aky den cyklu? Mas uz aj nejake priznaky? 🙂

martina9999
9. okt 2014

ahojte, pridavam sa k vam, tiez verim tomu ze zdravy zdravotny styl pomoze. mne tuto diagnozu naznacil lekar pred mesiacom, dal mi na 7dni duphika aby prisla ms, a ta prisla. od 1dc som hned potom nabehla na vsetko co sa tu pisalo, jedlo a sport, a 19dc prisla ovu. a ms krasne 14dni po tom. tak uvidime co tento mesiac. akurat, skusam zatial tak ze cvicim, pijem alchemiku, zeleny caj a prisne dietujem co sa cukru, muky ryze a zemiakov tyka, na to vsetko davam pozor do ovu. Uvidime ci to bude stacit, alebo ci musim cely cyklus, schudnut mi netreba, som chuda ako prutik, neviem kde sa ta diagnoza berie. no co uz, ale zas, druhu polku cyklu, ked podla grafu bazalnej vidim ovu, si doprajem odmenu vo forme zopar potravin..drzme si palce

evelynka311
10. okt 2014

no, dalo by sa povedat, že normalnu, mám 169 cm a pred mojim začatím chudnutia :D som mala 64, asi po mesiaci tych diet a cviceni a jedeni zdravych jedal- zeleniny, ovocia...som mala 60...a potom 58,5......teraz neviem:D .......ciže ide to..ono my ženy sme také- aspoň väčšina;) že stále ešte nie sme spokojné so sebou, stále môžeme vážiť menej 🙂...
ja som s testom cakala asi cca do 4.dňa po vynechani menstruacie..v druhej faze cyklu som už asi pol roka na utrogestane, a vždy po 2-2,5 dňa od jeho vysadenia v druhej fáze došla ms ako hodinky....ale aj pokles bazalnej teploty:(..na cca 36,2.....ale tentokrat na treti aj stvrty den teplota stale zvysena /36,8..36,9....tak som to začala tušiť, skusila testik a bol lahko pozit. no v uvode by som strasne spala, to bol jediny priznak,to mi trva stale🙂 ale do toho teraz aj nechutenstvo, rano na zvracanie, častokrat aj popoludni a vecer a pocit, akoby som v bruchu mala nejaky kamen.....ale nutim sa jest hlavne zdrave jedla, bielkoviny, maso, ryby, ovocie, zeleninu.....silno držím palce!!!

khiarka
10. okt 2014

@evelynka311 tesim sa s tebou, musi to byt nadherny pocit. Ja cakam momentalne na 15. oktober ci dostanem menzes a az potom vyskusam test, dufam ze vydrzim. Nafuknuta sa citim dost, bolesti a stichy v maternici mam caste ale este to stale nic neznamena. BT mam iba 35,5 v priemere ale tu som zacala merat az pocas ovulacie, takze neviem aka je u mna teplota pocas folikularnej faze. Mam nedostatocnu cinnost stitnej zlazy tak by vraj mali teploty byt nizsie. Meriam vaginalne. Vidim ze mas 32 rokov ja 33 takze ta uplne chapem aka musis byt statna ocakavat babo. A hlavne zeny po tridsiatke si vedia viac vychutnat tehotenstvo a znasaju lepsie porod. Uz si pocula o porode bez bolesti ? Bez akehokolvek zasahu lekarov liekov a pod? Je to uzasne a naozaj realne to by som chcela prezit

khiarka
10. okt 2014

@martina9999 mozem sa spytat aku mas teplotu pocas folikularnej a lutealnej fazy? Mas PCO a hypothyreozu? sorry za vyzvedanie ale nemozem nikoho najst ktoby si meral BT a mal aj nedostatocnu cinnost stitnej zlazy. Tam su totiz teplotne grafy ine ako u zdravych zien.

khiarka
10. okt 2014

@khiarka som sa pomylila Bazalna teplota 36,5

khiarka
10. okt 2014

@evelynka311 som sa pomylila Bazalna teplota nieje 35 ale 36,5 v priemere

evelynka311
10. okt 2014

ja mam tiež problem so stitnou zlazou;) aklon k autoimunitnemu zapalu, hormony su sice v norme, ale zvysene protilatky proti ŠŽ a beriem asi 2 roky Euthyrox...a mas pravdu, teplotne grafy su okolo 36-36,2 st.C...ja som ukazkovy priklad.....davno som vedela, ze zeny s touto dg maju problemy s otehotnenim a tak som bola sklamana a ked sa k tomu pridruzila dg PCO, tak to asi ani nemusim dalej rozpravat. Az ako uzivam v druhej faze ten utrogestan /to je cisty progesteron/, len j tej faze som mala teploty okolo tych 36,8 st.C....imitacia prirodzenych procesov v tele

martina9999
10. okt 2014

@khiarka tak teplotu som merala prvy mesiac, a ziadne vysetrenia mi doki nerobil zatial tak netusim ci mam aj tu stitnu zlazu. zatial mi kazal 3 mesiace merat bazalnu, a podla toho ze bude dalsi postup. ten prvy graf co som namerala je taky, ze po ms bola teplota 36.7, potom klesala postupne 19 dni az na 36.55, to bolo minimum, a na ovu vyskocila, a drzala sa na 37.1-37.2. a na 15ty den po ovu klesla na 36.9, a prisla ms. fertility urcil limitnu teplotu na pred a po ovu fazu, 36.79 stupna. najhorsie je ze teraz som 7dc, a tento cyklus sa mi drzi teplota na 36.9 takze netusim ci vobec pride k ovu, pijem sojove mlieko lebo mi asi treba estrogen teraz...co myslis, su tie teploty spojene s tou stitnou zlazou ako pises? lebo este tak daleko v diagnoze nie som, zistim coskoro snad viac.

khiarka
10. okt 2014

@martina9999 nemyslim ze tvoje grafy naznacuju zeby si mala problemy so stitkou. niesom expert na grafy ja sama mam otazky ale viem ze rozdiel medzi fertilnou a lutealnou fazou cize pred a po ovulacii ma byt 0,2 az 0,3 a ak to splnas tak ovu mas. Aspon si to myslim. ja som zacala az teraz s meranim a netusim aku teplotu mam vo fertilnej faze cize neviem ani ten rozdiel, ale ak by som mala taku aku mas ty teraz tak by som bola stastna ze je tu aspon nejaky naznak bliziacej sa ovu

khiarka
10. okt 2014

@evelynka311 to znamena ze ked si otehotnela tak si mala aku teplotu? je vobec mozne otehotniet s takou nizkou teplotou? ale fakt je dolezity len ten rozdiel? ja uz fakt neviem. 😖

khiarka
10. okt 2014

@hrmiona ja som tiez drzala detox 28 dni podla Matschingovej, citila som sa dobre, mala som vela energie hoci recepty neboli podla mojho gusta a musela som sa aj premahat, napriklad ten mrkvovy perkelt alebo zukinovy privarok mi absolutne nechutil ale brala som to ako detox a bola som prekvapena z tej energie. No bohuzial mne ani menzes nevyvolal a ovu uz vobec nie. Az ked som zacala brat Metformin sa dostavila prva menstruacia za pol roka. Vsimla som si ze len baby ktore si nevazia ze pravidelnu menstruaciu oznacuju ju ako mrcha. Mna to slovo irituje. Aka by som bola statna keby som ju dostala. Aj ked tento cyklus by som mohla mat radsej pozitivny tehu test 😝

evelynka311
15. okt 2014

Pre khiarku: myslim si, že by si sa nemala stresovať tým, aka by mala byt teplota, ked zena otehotnie. Teploty su len takym pomocnym ukazovatelom, ci prebehla ovulacia, treba odsledovat viac cyklov a tam uvidis jasny obraz..ako som písala, ja som mavala teploty cca 36,2-36,4 vo folikularnej faze /su take nizsie, ano moze to suvisiet s tou stitnou zlazou..ale niektore zeny nemusia mat vobec tento problem a maju taketo teploty bezne/..dolezity je potom vzostup teploty po ovulacii, ano tak o 0,2-0,4 stupňa, ten je znakom prebehnutej ovulacie....ja som vzdy vsak okolo toho 16.-18 dňa / po predpokldanej ovulacii/ mala nasadit Utrogestan /vagin. tobolky/ ako nahradu progesteronu, co som vysvetlovala, ze potom som mala teploty hned tych 36,7, ale POZOR! cca pol roka až rok som ovulacie vobec nemala /hormonalne ani na ultrazvuku sa nezistili/, takže som vedela, že ta teplota 36,7 v druhej faze je v dosledku toho utrogestanu, pretoze to je cisty progesteron, ktory v tele zeny robi vsetky zmeny ako keby to bol moj vlastny progesteron, cize aj to zvysenie teplot.
a len tak na okraj, my sme pravdepodobne pocali 31.8 rano, pretože to bol 17.deŃ cyklu /bolo to cca 3 dni po podani Pregnylu- citaj vyssie/, ciže ja som ešte utrogestan nemala nasadený a v to rano mi teplota sama vyskocila na 36,8 st.C, ciže som podla mojich vedomosti bola par hodin po ovulacii a preto sme sa hned snazili a velmi tomu verim, ze nase dietatko je s nami od toho rana🙂.
čiže ako vidis, teplota je len taky ukazovatel a napoveda Ti vela informacii o ovulacii, ale tiež treba prihliadať na ďalšie okolnosti, ako u mna ten Utrogestan.
a ešte niečo k tehotenskym testom, nema zmysel si ich robit skor ako v case predpokladanej menstruacie, nasla som o tom aj nejaky link, hadam to pojde, hladaj tam clanok o tehot, testoch. ahoj
http://www.medicus.sk/

khiarka
16. okt 2014

@evelynka311 ahoj az teraz som precitala tvoju spravu. <ja som si zacala merat BT az tento cyklus aj to som zacala az cez ovu ( ale to si niesom ista ci vobec ovu prebehla kvoli diagnoze) ovu testy mi ukazovali nie plne ciarky. mala som teplitu okolo 36,4 az 36,5 . po ovulke asi dva tyzdne. V termine predpokladaneho menzesu som si spravila tehu test.BT mi vyskocila na 36,7. Boli tam dve ciarky. nie uplne plne ciarky ale rozhodne som videla ze to nieje duch ducha. Najprv som tomu neverila doteraz boli tehu testy snehobiele. Ten test som ocumovala kazde dve minuty a tlacili sa mi slzy do oci. Po polhodine ciarka zmizla a ostal len snehovobiely test (so skusobnou ciarkou). Na druhy den som zopakovala test od ineho vyrobcu a znova negativny. Menzes nedosiel, na to som uz zvyknuta pretoze ho mam pravidelny asi tak ze dva krat do roka. Mam pocit ze ma tam hore niekto uz nema rad.

chochar
3. nov 2014

Ahoj holky, mě diagnistikovali PCO asi před týdnem, hned jsem načetla informace a začala se změnou jídelníčku. Jen u některých věcí pořád tápu...můžete mi poradit co jíst a čemu konkrétně se vyvarovat...někde píšou, že ani brambory a rýži ne a jinde zas, že stačí vysadit jen cukry - takže ovoce a sladkosti... Poraďte mi prosím...teď mám nasazený Duphaston na tři měsíce a ráda bych to za ty tři měsíce dostala pod kontrolu natolik, že nebudu potřebovat hormony a bude mi stačit strava, pohyb a alchymilka...
Předem moc dík! A držte se! 🙂

piskotkaaa
14. nov 2014

ahojte ja maam pco zhruba od 15 tich ale potlacane len HAK. Problemy s pletou som mala vzdy a vaha mi vzdy kolisala. Momentalne som 6 mesiacov bez HAK a polka vlasov v cudu tvar otras a o ochlpeni ani nevraviim. Momentalne som druhy mesiac pod dohladom endokri. mam nasadeny duphaston na tri mesiace a potom ze uvidime co dalej. Neskutocne som nestastna z tych vlasov pleti a ochplenia. Depresie mam ako .... nechcem prist o vsetky vlasy :( Na partnera som hnusna lebo si pripadam velmi odpudivo. poradte co na tie vlasy a plet lebo uz naozaj neviem co s tym :(((

wallaby
15. nov 2014

@piskotkaaa ja som vysadila HAK po 9 rokoch a presne tak isto som na tom bola.. Vlasy v prdeli, plet... Chlpy... Hlavu hore kup si kvalitnejsi sampon, dopraj si vitaminy a popros lekara nech Ti nasadi na tri mesiace antibiotika ( ja som musela lebo z jedneho vredu mi opuchlo oko a bala som sa ze mi to prejde do zubu- ano az tak hrozne som vypadala a Quasimmodo by vyzeral jak modelka pri mne), obmedz stres a vzdy ked Ta nieco rozrusi pamataj na svoje zdravie a ukludni sa nez budes pokracovat... Bude lepsie- po roku sa obzrem spat a citim sa lepsie... Az na to ze nemam menstruaciu ( teda mala som dve za ten rok)...

evelynka311
9. dec 2014

Ahoj

evelynka311
9. dec 2014

pre chochar:
Ahoj.ako píšeš, pohyb a strava sú veľmi dôležité. Čo pomohlo mne- okrem užívania metforminu- bola určite strava, dostatok vitamínov a pohyb, behávala som...menštruáciu som mala, ale ovuláciu vôbec. odporúčané postupy som praktizovala cca 2 mesiace a výsledkom bola moja prvá ovulácia /možno aj prvá v živote/, a následne jej overenie, podanie Pregnylu a dlho očakávané tehotenstvo..ako som písala v predošlých správach, naštudovala som si stravu z americkej knihy..link odporúčala vo svojich textoch zakladateľka témy zoe......pozri sa na to bližšie, ja verím, že mne to pomohlo vo veeeľmi veľkej miere.....v skratke: okrem toho, čo píšeš, treba vyradiť aj ryžu, cestoviny a zemiaky, sladké samozrejme- proste nič z múky..a ešte aj mlieko a mliečne prípravky..ale sem-tam som si jogurt aj mlieko dala...tiež občas chlebík celozrnný, hoci podstata je- že ani to nie- obsahuje múku...veľa šťastia!!!!

evelynka311
9. dec 2014

pre barlitu: (vôbec sa mi nedá odpisovať na súkromnú poštu, možno si mail zle odoslala.../
Čo sa týka čajov, tak určite nemôžu uškodiť,len pomôcť..tiež som pila rúzne bylinkové čaje /skús si pozrieť aj stránku fertility.sk- sú tam presné zloženia čajov, aké si môžeš namiešať/. akurát by sa nemali piť v druhej fáze cyklu.
Čo s atýka stravy, vysadila som všetko z múky a sladké, čiže jesť môžeš zeleninu, ovocie, vajíčka, ryby, akékoľvek mäsko, oriešky, semená...to je základ..môžeš to rôzne kombinovať a ako som už viackrát spomínala v predošlých správach, tak zoe-zakladateľka témy tam uvádzala link ana jednu americkú knihu, ktorá sa dá stiahnuť a tam sú presné recepty, ako kombinovať vyššieuvedené zložky stravy..
prajem veľa úspechov!!!!!

kiki68
11. dec 2014

kamoska ma PCO a prisli na to az po doslednom hladani vsetkeho mozneho vratane gastro, strasne je chuducka posledny rok. Strava nula bodov, moze robit co chce, ona je taka dost,ze na bio potraviny a nesladit a nema to ziadny efekt na nu. Tazko povedat co naozaj pomaha, asi to nebude platit vseobecne.

mnuska
11. mar 2015

ahojte baby, nemohli by ste sem hodiť ten link na tu americku knihu?

hrmiona
14. mar 2015

@mnuska ahoj, tu máš ten link na tú knihu. Snáď to pojde otvoriť.
http://tamarindball.org/lj/pcosbook2.pdf
Mne ešte celkom dobre pomáha aj Mačingovej 28-dňový detox a jej štýl stravovania. Zo žiadneho cyklu mám aspoň dáky a aj ovulácia mám kedy tedy.

mnuska
14. mar 2015

dik 🙂

barunka28
11. máj 2015

ahojte,mam PCO a zvysene ochlpenie,inak nic ine,ani nadvahu,ani vyhadzanu plet..nic..mate niektora to iste?Uz som z toho na nervy,musim si holit nohy kazdy druhy den(aj stehna) a to ma strasne skriabe pod nohavicami,ked sa mi len nohavice posunu,tak to zasusti,pretoze mi rastu dost silne chlpky.Je to velmi neprijemne,po oholeni mam stale cervene bodky,niekedy aj silno zapalene a nohy potom musim schovavat,pritom mam pekne nohy a chcela by som ich ukazovat :-/ strasne rada sa chodim kupat(opalovat),no posledne roky sa strasne hanbim za nepekne vyrazky po holeni..skusila som aj depilator,no je to to iste..poradte mi prosim co s tym..na laser momentalne nemam peniaze nakolko som na MD :-/ dakujem za kazdy prispevok.. 🙂

lenuska1009
13. máj 2015

Darujem vzorky inofolic a siofor (metformin) oboje mi nepouzite stoji na policke s nerada plytvam liekmi..zaujemkyne piste spravu.

anabelleee
8. okt 2015

Ahojte, po dlllllhej dobe sa hlasim, mam dve krasne deti, uplne prirodzene som otehotnela, pri druhom hned na prvy sup 🙂 . Citim sa fantasticky. Aj ked v tehotenstve a najma pocas prvych 6tich mesiacov dojcenia som pojedla aj dost sladkeho, no zdravu stravu milujem stale. Momentalne ziadny cukor, mliecne vyrobky, v podstate raw food a ked dostanem chut, obcas si dam lososa alebo domace vajcia. Sportujem stale, este dva tyzdne pred porodom som behala 😀 Nemozem vsak potvrdit, ze pcos sa po porode stratia, mam ich stale, v miernej forme. Vacsina zien to podla mna po tom, co maju deti neriesi, v pripade ked dalsie neplanuju. Momentalne stale vaha 57kg.

mnuska
31. jan 2016

@anabelleee prosím ťa mohla by si uviesť, čo konkrétne jedávaš, čím dopĺňaš bielkoviny. Niekde som čitala, že raw food sa neodporúča pri PCOS.