PCO a životný štýl
Ahoj, zakladam tuto temu, pretoze vsade vidim, ze dievcata s PCO su liecene iba hormonalne. Samozrejme, ze je to povacsine nutnostou, ale podla najnovsich americkych studii ma prave zlozenie stravy a pohyb velky vplyv na vznik PCO. Chcem sa opytat, ci mate aj v tejto oblasti skusenosti? Vraj by sa mali jest potraviny s nizkym GI, aby sa znizovala rezistencia na inzulin, pretoze prave zeny s PCO maju vyssiu rezistenciu na inzulin. Samozrejme vdaka primeranemu sportovaniu sa zvysuje dobry cholesterol, znizuje sa zly a znizuje sa reistencia na inzulin. Velmi dolezite je vyhybat sa stresu, naucit sa relaxovat, zapracovat na vlastnom sebahodnoteni atd.
Vacsina zien s PCO ma nadvahu, ja nie som ten pripad (mam 170 cm a 57 kg), ale i tak som zacala zit zdravo, denne sportujem. Uz nepije kavu, nefajcim, nejem sladkosti. Citim sa skvelo. Lekarka mi tieto veci vobec nepovedala, sama som si to nasla na amerckych strankach, kde je to vyskumne potvrdene. Aj ked hormony su niekedy nevyhnutnostou, najma vtedy, ked je chybajuca menstruacia, alebo anovulacne cykly, ale vdaka zmene zivotnemu stylu sa aj toto dava do poriadku. Niekedy staci u silnejsich zien schudnut len 5 percent vahy. Ja som pred tym fajcila, jedlasom uplne bezne jedla, v robote kopa stresu. Keby mi toto lekarka povedala pred rokom, uz som mohla byt mozno davno tehotna. Verim tomu, pretoze od kedy som zmenila svoj zivotny styl, citim sa ovel lepsie. Pijem vela bylinkovych cajov, mam vacsiu chut na sex, zlepsila sa mi plet, nepadaju mi vlasy a spevnila sa mi postava, citim sa krajsia a tym aj sebavedomejsia. Napiste prosim aj vase skusenosti, bud s prirodou liecbou ale najma, ci aj vam pomohla zmena v zivotnom style.
@dlabinecka no jak tak zjišťuju informace (hodně od vás), tak tomu drillingu začínám taky věřit a možná už nebudu tak radikálně hned tlačit do IVF. Těším se, co nám řekne doktor, ten nedostatek informací je blbej 😀. Tak to je supr, že jsi měla hnedka ovulku, mě se to zdá jako zázrak, že stačí operace a tělo funguje 😀
@leeena_4 No budes se asi divit, ale toho pul roku utece jako nic. Je dobry si najit nejaky "novy zajem", nejaky konicek nebo zacit planovat nejakou prestavbu, akci atd. Proste neco, co ti odvede myslenky na dny cyklu, na snazeni. Proste ted nemyslim ty fraze "nemysli na to," ale spis aby ses k tomu moc neupinala a nesoustredila se na to zbytecne. Tim totiz nic neurychlis ani nezlepsis 😉 Po drillingu si kupo wobenzym, staci 2 denne. Myslim, ze u mne pomohl v tom viteznym cyklu taky (brala jsem ho, abych kamosce dokazala, ze na me to nezabira 😀).
Pri tom drillingu ti navrtaji povrch vajecniku, odskrabou ti cysty a nepraskle folikuly. Mne ho delali teda 15.DC, aby videli, jestli je tam nejaky folikul dominantni. Nebyl. Klidne od dalsiho cyklus se muzete snazit. Jako muzete i v tom, co byla laparka, jenze kazda zenska se hoji jinak. Ja treba byla do tydne fit, jine holky tu psaly, ze je to bolelo jeste dva tydny. Pri te laparce si urcite nech udelat jeste pruchodnost vejcovodu tekutinou. To je dobry, ze ti to porusi i treba mikroskopicky pavucinkovy srusty a spermone budou moct dobre dovnitr 😉
Ad vajicka pri IVF - kdyz je z tebe dostanou pri IVF, musi je z tebe dostat i bez nej 😉 Podaji ti velke davky folikuly stimulujiciho hormonu, pak si das injekci, aby ti nepraskly predcasne a potom injekci, aby praskly a za 24 hodin jdes na odber. Ja si treba pichala perem puregon 25 az 50 jednotek. Holky pred IVF si pichaji treba 150 jednotek. A mivala jsem tak 1-2 folikuly.
@dlabinecka To jsi mi trochu vyrazila dech s tim Vrchlabim. V posledni dobe jsem teda slysela, ze to uz neni to, co to byvalo. Ale ze az tak?! 😅 Ja teda mela nakonec akutniho cisare, ale chtela jsem rodit do vody a mne teda vychazeli vsemozne vstric. Mela jsem se tam jako v hotelu. Nikdo neotravoval, vsichni pomahali, na pozadani vzdycky prisla PA 🙂
@mmmk Ty jsi rodila ve Vrchlabí?!?!? Já bych tam vážně nešla. Chodila jsem tam leta na gyndu a to, co tam kolikrát předvedli mě opravdu nenechalo klidnou. Já rozhodně nemám nic proti přirozeným porodům, naopak, ale myslím, že odcud-posud. Segra porodila vážně uplně sama na "hekárně", pak šla přes chodbu na sál porodit placentu!! Pokud je vše, jak má, tak se to tam asi nechá, ale...no, já měla potíže a nedokážu si představit, jak bych to tam asi přežila 😝 Mimoto jedna má kamarádka, tam taky podtoupila kleštový porod, dneska jsou jejímu chlapečkovi dva roky a je to na něm stále vidět. moje malá po kleštích měla 4neviditelné odřeninky na hlavičce. měla hodně vlasů, takže to na ní nebylo vidět vůbec. Přijde mi, že pro ně znamená přirozené= bez práce 😒 Porody do vody se tam ted ani nedělají - já třeba bych do toho fakt nešla, ale když někdo chce, tak prosím, ale myslím si, že ani to neměli uplně zvládnuté. A nedej bože, když se vážně něco děje....
@leeena_4 Tak popsaný drilling máš výbroně od kolegyně 😀 U mě se to fakt rozjelo parádně. jasně, jsou holky, kterým ne, ale fakt jich zase tak moc neznám. Co se týče stavu po laparce - já byla ve střeu navečer. ve čtvrtek mi bylo mizerně, v pátek líp a v sobotu jsem šla pařit - a v pondělí na 16hodin do práce, bez jakéhokoliv problému. A to mi dělali ještě ui hysteroskopii. Ale každý to vážně snáší jinak. A wobenzym Ti určitě jedině prospěje, mě docela pomohl po porodu 🙂 Dr mi říkal, že po drillingu dokoce stoupá riziko vícečetného těhotenství, protože je tělo hodně nabuzené tou změnou 😉 A o psychice jsem už psala - naplánujte si po drillingu třeba dovču 😉
@dlabinecka Ne, ne, ja rodila v Nemecku a doufam, ze aspon jeste jednou budu. Rodila jsem tu v normalni okresni klinice a fakt bez problemu. Nikdo mi nic nenutil, nechali me teda tri dny s kontrakcema a horeckama, protoze se cekalo, ze se porod rozjede. Pak uz byl mrnous ohrozeny a musel ven, pri zacatku cisare jsem mela ctyricitky, i kdyz jsem v tu chvili v sobe mela tri litry fyziologickyho roztoku na snizeni horecky 😅 Mela jsem zanet mocovych cest a zadny z atb povolenych v tehotenstvi mi nezabralo.
Porody do vody se tu delaji asi stejne jako jine. Kazda rodicka si vybere, co ji vyhovuje. Delaji se tu ale bohuzel i hodne cisare na prani, coz bych teda dobrovolne nepodstoupila 🙄 Laparka tak 10x horsi a hojeni tak 10 dni 😅 Ale ted uz zase skacu pres kaluze 😀
@leeena_4 Mne delali laparku v patek a nedeli rano jsem sla domu. Udelala mi blbe hlavne narkoza, uspali me vic jak meli. Ale druhou noc po laparce jsem spala na brise, coz podle me dobre ilustruje rychlost rekonvalescence 🙂
@mmmk děkuju za detailní vysvětlení, to zní hodně nadějně i ta průchodnost vejcovodů, to chci co nejdřív 😵 😵 Děkuju za vysvětlování a trpělivost 😉 Tý vogo, takové koňské dávky a z toho 1-2 vajíčka, to je děs, ale díky za ně, viď? Můžu se zeptat, jak se povedlo vám mimčo? byla jsi na IVF, nebo taky pomohl drilling? Já se na tu operaci začínám snad těšít 😀. Jinak vím, o čem mluvíš s tím odpoutáním myšlenek - už máme zrekonstruovaný 3+1 😀. Ale já už jsem s tímhle začala. V březnu mám s mamkou naplánované víkendové lázně, v dubnu letím do Říma za tetou a v květnu chceme s manželem na nějaký eurovíkend, začala jsem cvičit a k tomu máme 2 německé boxerky - jedna je ještě štěndo, takže se mi daří odpoutat se od snažení aspoň trochu, i když vím, že úplně to nejde. Půl roku asi není tak dlouhá doba, ale musím se s tím srovnat - já jsem hrozně aktivní (někdy až otravně) a chci všechno hned 😀.
@dlabinecka v sobotu pařit? 😀 tak to je dobrý 😉 Dovča po drillingu je supre nápad, podívám se po nějakém hotýlku. 😵
@mmmk Aha, fakt dělají cisaře na přání? to je teda síla... Mě dávali ten oxytocin. Možná to nebylo ideální, ale měla jsem už odteklou plodovku a streptokoka.. O císaře jsem prosila, strašně jsem se bála o malou. byla jsem neustále na monitoru a viděla jsem, jak strašně jí při každé kontrakci klesá tep, byla jsem bezsebe hrůzou... Prosila jsem, at jí vyndají jakkoliv. Ve Vrchlabí by mi oxytocin nedali, takže předpokládám, že bych byla několik dní v kontrakcích, než by usoudili, že je situace opravdu vážná a šla bych na císaře - v tom lepším případě... A k té vodě. Nevím, jak to probíhá jinde, ale kamarádka rodila do vody ve Vrchlabí a říkala, že v jedné vodě byla nekolik hodin, takže voda byla studená - a co si budeme povidat, pekně nechutná... Já po té laparce říkala, že už nikdy víc, ted bych šla znovu bez váhání..
@leeena_4 🙂 jasně, že je to dobrý nápad 🙂 Cokoliv, co není běžný den je dobré. jj, nejdřív jsem taky manželovi říkala, že asi jako nikam nepůjdu, ale šla jsem a propařila celou noc - a opravdu jsem byla uplně v pohodě. kdybych se necítila, tak bych šla dom...
@dlabinecka musím říct, že mě hodně pomáhají ty naše psí placatý huby, ty mě jen tak nenechají bez úsměvu 🙂
@leeena_4 Ne, my mame malyho po injekcni stimulaci a domacim snazeni. Mne prislo, ze kdyz ze mne maji vyrazit vajca pri IVF, musi to jit i jinak 😀 Takze jsem si pichala malicke davky hormonu, abych tak ten jeden dva foliky mela. Nedelalo to se mnou narozdil od clostilu a utrogestanu vubec nic. I tehotenske nevolnosti mi prestaly, jakmile jsem vysadila utros 🙂 Tech 25-50 jednotek je prave malicka davka. Doplneni me nizke hormonalni hladiny, tudiz jsem to vlastne ani nepocitila. To na IVF byvaji kravske davky. Tu na konikovi jsem cetla o holce, co mela na IVF stimulaci 300 jednotek denne a jen 3 vajicka 😅 PCOckarky prave reaguji na ty stimulace dobre, proto mi prijde skoda hodit flintu do zita a jit do IVF. Mne tam taky posilali, ale kdyz jsem si predstavila, ze by mi nacpali zavedeni dvou embryi a ja porodila predcasne mrnavoucky dvojcatka (v lepsim pripade), radsi jsem chtela zkusit tu stimulaci a domaci snazeni. Hodne holkam s PCO pomohlo i IUI se stejnou stimulaci, co jsem mela i ja.
Je tu diskuze, kam jsem tez hojne prispivala "PCO - clostil nezabral, co dal?" a na IVF z tamnich diskutujicich byla jen jedna holka (cca z 10), ostatni zkusily metformin nebo injekce a predstav si, ze vsecky uz mame deti 😵 Dva roky stara diskuze 🙂
@mmmk nepovídej, že bych obrátila názor o 90 stupňů? 😀. Já jsem právě myslela, že s PCO je těžší vydolovat vajíčka a když mi můj gyndař řekl, že to asi bude IVF, tak jsem se s tím rovnou smířila jako s jasnou volbou. Moc ráda slyším takové informace. Jinak nám by dvojčátka nevadila - naopak 😉. Děkuju na tip na diskuzi, ráda na ni mrknu 🙂
Asi počkám co bude po tom drillingu a pak se podle stavu domluvíme s manžou dál, ale je nádherné slyšet, že máte mimi bez IVF. Neberu IVF jako tragédii, ale kdyby to šlo v rozumné době jinak, budu radši 😉
@leeena_4 jasně, to je super, my máme taky byt plný zvířat 😅 PCO není většinou až tak uplně neřešitelné. Myslím, že tak 90% žen s touhle diagnozou otěhotní v rozumné době 😉 IVF určitě není tragedie - díkybohu za tenhle pokrok medicíny, ale je to přeci jen velká zátěž pro tělo a určitě jsou šetrnější cesty 😉 Jinak mě chtěli nechat jeden cyklus jen tak, kdyby to nevyšlo, nasadili by clostil, jestli nepomůže po tom drillingu, když bez něj nepomohl. Před IVF je ještě docela hodně kroků, které lze podstoupit 🙂
@dlabinecka jojo, je toho dost, co vyzkoušet, ale jsme s manžou v tomhle netrpělivý, tak dáme nějaký čas tomu drillingu, IUI, nebo stimulaci injekcema, ale pokud se během té doby nepovede, tak ti IVF zkusíme. A začínám těm jiným metodám, než je IVF věřit 😉 Co máte doma za zvířata?
@leeena_4 Jak moc PCO mas? Mas hodne nepravidelny cyklus? Mozna by nebylo od veci zkusit i metformin, pokud mas nejake hranicni hodnoty cukrovky. On ten inzulin totiz casto PCO zpusobuje. To s tim IVF ti doktor proste rekl, aby te soupnul do CARu. Podle me sam o tech metodach moc nevi. Nenasim neinformovane lekare 😠 Mne doktor v CARu pri prvni navsteve rekl, ze k IVF nevidi duvod, pokud ja o nej na kolenou neprosim. Ze mi staci naladit hormony. A fakt 5. cyklus se povedlo. Ja uz taky sbirala informace k IVF a nebylo to nakonec potreba 😉
Jinak zviratka pomahaji taky, mame psindu a kocku a myslim, ze ony dve mi hodne pomohly 😵
@leeena_4 Ono IVF je je pro lékaře totiž hlavně hodně vydělečné 😉 Jak jsme se už shodly,tak největší část úspěchu je najít dobrého lékaře 😉 netrpeliví? každý je v tomhle netrpěliví!! Každá z nás by mimi měla nejraději hned, ale něco uspěchat nemá smysl. Ono se hlavně po tom drillingu uvidí jak a jestli se Ti rozběhla ovule, pak se nechá řešit dál. @mmmk tu píše o různých dalších možnostech v lécích. já třeba měla jen ten clostil a agolutin. Před operaci northisteron, aby MS vyšla, tak jak měla. Jinak jsem neměla vůbec nic!!! A to jsem před zahájením léčby opravdu neměla MS žádnou. Těžko se dá dopředu odhadnout, jak Tvé tělo zareaguje, a určitě záleží právě i na tom doktorovi 😉
Jinak my máme psa - ted štěně, protože nám na konci léta umřel náš milovaný berňáček☹ Dvě kočky, dva osmáky, jednoho pískomila - manžel somruje želvu 😅
@mmmk já mám fakt dobrého gyndaře, nemůžu si vůbec stěžovat. Ale jinak je mi jasné, že všichni tlačí na IVF kvůli penězům. Počkáme po tom drillingu a uvidíme. Jinak nevím, jak hrozné to mám, ale ms mi bez hormonů nechodí a i tak je fakt divná. Na clostil neraguju. Ti chlupáči jsou výborní psychologové. Stačí, abych přišla domů se splínem a z boxerek jsou klíšťata, co za mnou chodí i na WC 😀
@dlabinecka Téda ty máš pěkněj zvěřinec a se štěňátkem jste udělali moc dobře, je to nejlepší řešení, když odejde dlouholetý kmarád 😉 A ta želva už se ztratí, ne? 😀
@leeena_4 No, to určitě!! Já želvy měla s bývalým a vím, co je to s nima za fušku. Manžel je imrvére v práci a já se dvěma dětma, tak budu mít čas se o to starat 🙂 ne, ne, ne... já se ukecat nenechám...Jj, přivezli jsme si ho asi za týden a půl. Bylo to dost šílený, pro manžela ten berňák byl opravdu hrozně důležitý a uplně se zhroutil, když jsme o něj přišli. ted máme jinou rasu, a je to takové divné, je to ještě nevyblázněné štěně, co pořád někde plaší 😀 chvílema mi pěkně cuchá nervy😝
@dlabinecka hele mě cuchá naše štěně nervy víc než neplodnost😀. Vůbec nechci přemýšlet nad tím, jak moc to pro něho bylo těžké. Já mám tu starší Agušku 5 let, musla jsem o ni hrozně bojovat s bývalým a vůbec jsme si toho spolu hrozně prožily a až jednou nebude, budu na tom taky blbě, ale zatím tu je a já se snažím jí dělat krásný život, tím se vždycky utěšuju a asi každý pejskař. A s novým štěndem úplně vím, o čem mluvíš. My máme tu malou devítiměsíční a až teď si k ní začínám vytvářet fakt hluboký vztah, chce to čas a zážitky s tím štěndem, ale pozornost odpoutá od smutku určitě už od začátku. Co teď máte? Já jsem zvědavá, jak dlouho s těma želvama odoláš, ale obdivuju tě - dvě děti a zvěřinec, to musí být záhul
@leeena_4 No, tak já mám zatím "jen" jedno dítě a druhé čekám, ale osypky z toho mám už ted 😀 Ty želvy fakt ne, to by mě šlehlo. Kdyžtak, až děti povyrostou. Ted mame pyrenejského horského psa. Je mu 8 měsíců (je o deset dní mladší, než moje malá 😅 ) a má asi 50kg 😝 Je to takové neposlouchavé trdlo... Jo, to jsem taky manželovi pořád opakovala, že u nás byl šťastný. On ke konci už hodně trpel. byl mladý 6let, ale měl rakovinu a bylo to hrozně rychlé...
@dlabinecka chuděrka malá. Ale měl se krásně a to je nejdůležitější 😵 Teď už někde honí věnec z buřtů 😉 . Jé, tak to je pořádné tele 😀. Já mám ty naše v albu, ale to byla ještě Tesinka malinká, teď už je větší než strší "ségra".
@ondre Ano. Oni me totiz hnali na IVF, kdyz jsem za sebou mela jednu ovulaci, kdy jsem i otehotnela, ale v nejaky 6. nebo 7. tyden doslo krvaceni a konec. To mi davalo nadeji, ze otehotnet muzu, proto jsem IVF odmitala. Doktor v CARu mi udelal hormonalni profil a dodal jen tolik hormonu, kolik mi v me prirozene hladine chybelo a ono to vyslo 🙂 Chce to predevsim hodne trpelivosti 😉
Ahojte, zhruba asi po mesiaci sa hlasim, som tehotnaaaaaa, uplne prirodzenou cestou aj s PCO diagnozou. A to vdaka pohybu (kazdy den beh min. 4 km) + vecer aerobic, zumba, bodycombat (podla nalady), prechadzka so psom, vnutorna pohoda a vyrovnanost, spokojnost so svojim zivotom a to najdolezitejsie, vdaka jedalnicku zostavenemu priamo na telo pri diagnoze PCO.
Nikdy som nebola tucna, som chuda, sportom nechcem schudnut, ale byt v pohode, preto sa zdravo stravujem a cvicim aj, ked som tehotna, pretoze tehotenstvo nie je choroba.
A ked si niekto mysli, ze to bola len nahoda, ze som otehotnela........tak mi to je fukt, je to aspon dokaz, ze ked clovek niecomu velmi veri, tak sa to stane pravdou. Hlavne, ze som stastna a zdrava, to je najdolezitejsie.
Ahojky holky, tak já se taky přidávám, některé už mě znají, vid mmmk🙂, já jsem se léčila rom u své gyndr. brala jsem asi půl roku metformin 2x denně, na žádném vyšetření na inzul. rezistenci jsem ale nebyla. Od září jsem brala clostil v dávce až 5 tbl denně žádný z těch cyklů jsem neovulovala, mudr. mě chtěla napsat na 3 měsíce HA, ale já už jsem toho měla dost, rok snažení, ani jedna ovulka a šla jsem do caru. Bylo to v prosinci, kdy jsem měla ten poslední clostil a měla si nasadit od 17. dc utrogestan, ale já si ho nasadila až nějaký snad 23. dc tak, aby mi to vyšlo, že když jsem šla do car, abych pak hned další dny dostala ms po vysazení utrogestanu a mohla začít brát na měsíc HA před ivf, ivf jsme chtěla sama hned...no a světe div se, doktor viděl na ultrazvuku někaký 28. dc 2 folikuly o velikosti 28 mm, takže u mě ty folikuly při clostilu rostly, ale asi pomalu....no takže jsme šli na ivf, všechny nadstandarty, stálo nás to 30 tisíc, ale o peníze nejde, odsáli mě prvně cystu, kterou jsme měla asi rok. IVF nevyšlo a doktor řekl, že to bylo asi i horším spermiogramem manžela a že na další pokus by zkusil dárce spermií, aspoň půl na půl, aby se vidělo, která embrya se budou jak vyvíjet, no manžela málem hráblo, ale já bych už tehdy asi přistoupila i na to, jak jsem už byla zoufalá. Nakonec jsem otěhotněla i s tímto spermiogramem a přes kecy doktorů o dárci přirozeně měsíc a půl na to!!!!!! No nechápu dodnes, zázrak!!!!
Teď jsem 14 m po porodu a od září nekojím a ms jsem měla jen jednou po vyvolávačce v listopadu, tento měsíc jsem ji asi měla, měla jsem špinění s krví, ale tak na 1 vl. denně, trvalo to asi 10 dní, tak co by to asi bylo? Myslím,že to byl ale anovulák. Dost mě to štve, protože bych si taky chtěla jako kamošky naplánovat druhé mimi, ale u nás to prostě nejde a teď se na snažení o druhé zatím necítím......asi to udělám jako MMMK🙂, rovnou injekce puregonu nebo tak někde v car a nebo drilling, na který mě ale mudr. nechce poslat:((

@leeena_4 Na drillingu jsem byla tuším asi 8DC, pak MS nedorazila - až po píchnutí Agolutinu. 14DC jsem byla na UTZ, kde měl dr zjistit, jestli jsou nějaká vajíčka. Nic neviděl. Jen jakousi tekutinu, která mohla být cokoliv. no, byl tö už prasklý folikul, protože jsme chtěli začít nový cyklus, tak mi dobnuli agolutin a MS nikde - a já už byla těhu 😅 A jak to při tom IVF z Tebe dostanou uplně přesně nevím, na to Ti odpoví @mmmk, ale probíhá tam nějaká stimulace a myslím, že ta vajíčka pak dozrávají ve zkumavce, ale to možná plácám blbost. každopádně vím, že na to není drilling potřeba 🙂 ale já věřím tomu, že to vědět nepotřebuješ, protože se zadaří po drillingu 😉