Použitie tampónov u mladých dievčat: Riziká a skúsenosti
Ahojte, trápim sa s tým už dlhodobejšie. Keď som ja bola mladá, mama mi nechcela dovoliť používať tampóny, lebo z hľadiska viery sa bála, že prídem fyzicky o panenstvo (čo sa považovalo za veľmi dôležité) a nebudem počas svadobnej noci krvácať. V tom čase som sa nechala strachom opantať a naozaj som tampóny nepoužívala, počas svadobnej noci som krvácala, prvý tampón som skúšala až neskòr po pôrode. Trápi ma ale, ako vychovávať v tomto svoju dcéru. Tie, ktoré ste používali tampóny od mlada, krvácali ste pri svojom prvom styku? Viem, že je to trochu blba otázka, ale rada by som poznala odpoveď. Ďakujem
Ty si normálna pre boha?? Tak tu je iný bizar v poslednej dobe.
@belllinka pre boha 😂😂🤣
@vanilkovazmrzka ale ty si chorá, sex pred svadbou je hriech, to je pravda, že sex až po svadbe. Ale tampón je aj pre panny, ja som si ho nikdy nevedela zaviesť a ani neviem, mám pocit akoby sa mi tam ani nezmestil, ale tak co už... Mám ísť na dovolenku a samozrejme s mezesom tak je to nanič...
@medda_beda jasne ze je to zle.... Kokso, tento svet fakt ide do záhuby.... Ale to zistíte aj sami, ale už bude neskoro
@walentina7 mám známu (bývalú spolužiačku), ktorá porodila keď mala 17, ako ona vždy tvrdí vedeli čo robia, dnes majú 30 ročného syna s nesvestou, dve vnúčatá. Oni s manželom sú dodnes spolu (na rozdiel od mnohých aj cirkvou požehnaných manželstiev či vzťahov kde čakali do "prvej" noci)
a pre autorku: tampón je individuálna záležitosť, o "panenstvo" nikoho nepripravý, proste tie predsudky, že na plachte musí byť symbol .... hoď za hlavu. Kam by asi došli všetky tie baby, ktoré športujú ... hlavne plávanie (ale aj iné) ... čo si budú brať voľno? Už na ZŠ nám telocvikárka vždy hovorila: menštruácia nie je choroba ... švihom sa prezliecť a cvičiť
@veronka1996 amen,aleluja 🙏🙏🙏😂
@julca777 kedy presne to zistime? Povedz o tom viac 🙂
@julca777 Kvôli sexu v 16 pôjde do záhuby? :D Tak to sa čudujem, že ľudstvo ešte existuje pri sobášoch v stredoveku.
@julca777 Vieš čo je hriech? Zistiť po svadbe, že sex mať nikdy nebudete a potom takto žiť celý život.
Hriechy určila cirkev, ľudia ktorí chceli a chcú manipulovať s ľuďmi.
Len je zaujímavé, že sex s 13 ročnými nebol hriech v určitých obdobiach.Mali po svadbe :D bolo jedno, že chlap má po 50tke, ale bude dedič, huraaa.
@medda_beda sex slúži lne na to, aby mohla mať žena deti, nemá sa robiť za iným účelom a ani nie pred manželstvom.... Kedysi mali deti už v 16, lebo sa ženy skôr vydávali pretože vtedy tak neštudovali ako dnes, ale robili v domácnosti... Hriechy nikto neurčil. 1. hriech (dedičný hriech), spáchali Adam s Evou. Boh nechcel hriech.... A pokiaľ si neveriaca, tak nezapáraj, raz to zistíš sama, ale bude neskoro. Však sa blíži koniec sveta, takže sa možno dočkáš a uvidíš sama 🙂. Ja ti nebudem vnucovať pravdu. Keď ju nechceš priať, nemusíš. Len ti hovorím fakty 🙂
@medda_beda a co je na tom ze sex mat nikdy nebudú. To nie je to najdôležitejšie v živote. A manželstvo slúži na to, aby splodilo život a dieťa sa nenarodilo v hriechu a pokiaľ niekto nechce deti, tak nemusí mať ani manžela...
@medda_beda nevim čo sem pleties stredovek. Vtedy bola úplne iná doba. Ženy tak neštudovali a starali sa o domácnosť a deti. Nemôžeš porovnavat túto stratenú dobu so stredovekom
@vanilkovazmrzka zistíte to vtedy, keď už bude neskoro. Blíži sa koniec sveta (Pánov príchod), takže potom to zistíš... 🙂
@julca777 ved toto ze aj ked sa blizi tak uvidime vsetci a ktovie mozno "plakat" bude niekto iny.
Inak k tomu sexu ... ja by som rada vedela ak dievca otehotnie v 16tich a dieta si necha uz hned hlavne na dedine ze ma dieta bez manzelstva a zazeraju ... no a ked sa rozhodne pre potrat tak je zle lebo zabila dieta a to dieta za to nemoze. Tak ako to je?
Nvm ako u vas ale napr u nas knaz pokrstil aj dieta ktore nebolo pocate v manzelstve ... nemal s tym absolutne problem. Inak z mojho pozorovania a aj toho co bolo som prisla na to ze cuduj sa svete hlavne ti kt ziju podla bozich prikazani, kazdu nedelu deru lavice v kostole a robia zo seba nieco viac lebo su krestania tak ti najviac ukazuju prstom
@janulik2008 nie sú všetci veriaci rovnakí... Kňaz ani nemusí vedieť ci je dieťa pocate v manželstve. Pokrstí všetky deti, ale to dieťa potom vyrastá v hriechu.... V minulosti sa prv ženy vydávali v 16 a mali deti. Bola iná doba, neštudovali toľko ako dnes a tak...ale to som už písala. Nikto nerobí zo seba nič viac za to, že je kresťan. Kresťan je povinný ohlasovať vieru a tiež sa môže vyjadriť keď tu vidí napísané nezmysly, ale rovnako ako Boh vám dávam slobodnú vôľu. Ja nikomu nasilu nebudem vnucovať pravdu. A ak má žena v 16 dieťa alebo aj neskôr a nie je v manželstve ma to hriech... Ak ženu znásilnia a má málo rokov tak to je iný prípad, ale potratiť z hľadiska viery aj tak nemôže a dieťa by si mala nechať.
@janulik2008 plakať budú všetci neveriaci, lebo pôjdu automaticky do pekla, keďže preto, že neveria nemôžu ísť do neba. Dokonca aj pre veriacich je ťažké sa tam dostať. A neviem co máš s drením lavíc, do kostola chodí každý dobrovoľne, nikoho tam človek nenúti. Je to Boží chrám. Ak máš nejakú dobrú kamarátku alebo aj rodinu tiež chodí jeden k druhému na návštevu. Ježiš je zároveň náš najlepší priateľ a myslíš, že sa bude kamarátstvo rozvíjať keď sa nebdudute vôbec vidieť a navštevovat? No nie, takže Boh je všade s nami, ale sú miesta, kde je prítomný zvláštnym spôsobom, ale to sa takto ťažko vysvetľuje. Kresťan by mal ukazovať vieru svojim životom a skutkami, ale modlitbou a chodenim do kostola sa rozvíja vzťah s Bohom. Takže neviem, akú máš predstavu o viere, ale keby nebol Boh, nie si tu ani ty a ani by sa ti bez neho nikdy nič nepodarilo 🙂
@janulik2008 a keď otehotnie v 16 a dieťa si nechá tak to dieťa bude vyrastať v hriechu a nie je to dobré, ale keby ho potratila ma to horšie. A Š tým ako na ňu budú zazerat sa musí zmieriť sama. Nad tým mala uvažovať pred sexom...
@julca777 dobre moja 😂 dufam ze tento koniec sveta bude taky ako ten v 2012
@julca777 no cudovala by si sa ale nie kazdy knaz dieta pokrsti. Viď aj tu na MK kolkokrat pisu zeny ze im dieta nechce knaz pokrstit lebo nie su zosobaseni.
Mne sa praveze zda ze NIEKTORI krestania zo seba robia viac pretoze su krestania a LEN ich viera je ta spravna.
K neveriacim co ak uveria? Co ak pridu na to ze naozaj Boh existuje, preco ma nejaky muz kt chodi do kostola, na spoved, no zenu trieska a aj deti ma ist do neba a clovek kt hoc je neveriaci resp je nepraktizujuci krestan pojde do pekla len kvoli tomu ze nejde do kostola ale napr. pomaha chudobnym alebo chorym detom.
Kazdy chodi dobrovolne? Staci sa pozriet aj tu kde boka diskusia co si pamatam ze matka nuti dieta chodit do kostola lebo co povedia susedia?
A zazeranie? Sranda je ze zazeraju vacsinou ti ktori sa prsia ze su aki krestania, a zmierila sa s tym pretoze im povedala ze co zazeraju ci v zivote nevideli take krasne dieta 🤣 A ja vzdy vravim, ze aj to ze mam neter tak skoro tak Boh nieco chcel mi ukazat. 🤔
A aj ked nechodim do kostola a niekedy sa s Bohom akoby hadam ... KAZDY DEN mu dakujem za to ze ju mam 🥰
@vanilkovazmrzka co ti poviem, cisty fanatizmus 🫣
@vanilkovazmrzka v 2012 nebol koniec sveta
@janulik2008 keď sa obrátia a uveria tak sa stanú veriacimi a nejdú hneď do pekla ako neveriaci.... Áno, je pravda, že niektorí kňazi nechcú krstiť také deti keď nie sú zosobasení, lebo vedia, že je to nesprávne. Ja poznám jednu ženu v mojom okolí, ktorej kňaz pokrstil dieťa aj keď neboli ešte zosobášení, takže neviem presne ako to je. V tomto to môže byť rôzne.... A matka núti dieťa, lebo je povinná ho vychovávať v kresťanskej viere keďže aj ona je veriaca a mala by hriech ta matka, že nevedie dieťa k viere
@janulik2008 a o tom chodeni do kostola som povedala, že bez návštevy Boha sa vzťah nebude rozvíjať. To ze je dobrovoľné platí u dospelých, zrelých ľudí... Deti musia viesť rodičia a ukazovať im prave hodnoty a spolu s nimi sa približovať k Bohu
@vanilkovazmrzka koniec sveta by mala zažiť táto generácia, takže akože neviem koľko máš rokov, ale s najväčšou pravdepodobnosťou ho zažiješ aj ty 🙂 potom si spomenieš na moje slová a aj na slová iných veriacich.
@janulik2008 a je pravda, že len kresťanstvo je pravá viera, ale nediskriminujem ľudí s inou vierou. A nepríde mi, že by sa nejaký kresťan vyvyšoval za to, že je kresťan. Áno, môže byť na to hrdý, bojovať za vieru aj za cenu, že by ho mali napríklad zabiť alebo čokoľvek. A má povinnosť ju šíriť, takže neviem čo si presne predstavuješ pod tým, že niektorí kresťania zo seba robia viac. Všetci sme ľudia na jednej lodi, len veriaci vedia, že nič by bez Boha nedokázali a keby Boh nechcel, tak tu ani nie sú. Prečo niektorí ľudia len tak zomierajú, prečo Boh dopúšťa choroby? Buď to je skúška viery alebo nás chce v niečom zastaviť a pokiaľ uprednostňujeme nepodstatné veci, ktoré na ceste do neba nepotrebujeme a nemáme na 1. mieste Boha, tak sa nás snaží obrátiť. A veľakrát nám Boh dá, aby sme zomreli nie preto, že by nás nemal rád, ale preto, lebo vidí do budúcnosti a vie, že čo budeme robiť a pokiaľ vie, že si zatratime dušu a že náš život by neviedol do neba, tak nám radšej záchrani dušu...
Používala som od prvej menštruácie, pri prvom sexe o pár rokov neskôr som krvacala.
@janulik2008 toto nie je fanatizmus ale zdravá viera. Skôr vy dve na celú vieru kašlete, ale nejdem sa s vami doťahovať

@walentina7 Keď má niekto sex v 16 tak je zle vychovaný? Zaujímava teória.Som nevedela, že aj toto vie niekto určiť kedy je vhodný čas.