icon

Použitie tampónov u mladých dievčat: Riziká a skúsenosti

24. mar 2024

Ahojte, trápim sa s tým už dlhodobejšie. Keď som ja bola mladá, mama mi nechcela dovoliť používať tampóny, lebo z hľadiska viery sa bála, že prídem fyzicky o panenstvo (čo sa považovalo za veľmi dôležité) a nebudem počas svadobnej noci krvácať. V tom čase som sa nechala strachom opantať a naozaj som tampóny nepoužívala, počas svadobnej noci som krvácala, prvý tampón som skúšala až neskòr po pôrode. Trápi ma ale, ako vychovávať v tomto svoju dcéru. Tie, ktoré ste používali tampóny od mlada, krvácali ste pri svojom prvom styku? Viem, že je to trochu blba otázka, ale rada by som poznala odpoveď. Ďakujem

luteam
8. aug 2024

Ja sa len vyjadrim k jednej veci. Stale v podobnych nabozensky ladenych diskusiach praveze ateisti utocia na krestanov a presviedcaju ich ze comu veria si bludy a urazaju ich vieru. To je ta vasa tolerancia ktorou sa tak hrdite? Mne napr pride absurdna viera v reinkarnaciu a pof. to vsak nrznamena ze cloveka co tomu veri budem urazat a vysmievat sa mu. Skutocny krestan si iba stoji za svojou vierou a hodnotami a ked ma niekto zaujem tak vysvetli ako vie a to je hned branr ateistami ako nejaky utok a nutenie pritom to tak vobec nie je

janulik2008
8. aug 2024

@luteam ono nejde o krestanstvo ako take ale ked sa zamyslim tak ozaj je to len a len o strachu lebo ako tu bolo spominane ze ked ma niekto sex pred svadbou ze mu zhoria organy ci co 🫣 samozrejme viera je v pohode ale ist si krvopotne za tym ze len JA JA a JA si myslim nie je v poriadku.
Ja som ten taky krestan ze no 😀 nemam problem ani s homosexualmi a viem aj pochopit zenu kt sa rozhodne pre potrat no tak ako ja tak nikto okrem Boha nevieme kedy pride ten deň D. Poznam vela ateistov ktori sa vedia aj o viere rozpravat len teda podla mna je dobre im nerozpravat ze ked nebudu verit zhoria v pekle. 😉 a zasa no aj my veriaci vieme byť "nasilni" nielen ateisti 😉

julca777
8. aug 2024

@medda_beda utrpenie patrí k životu. Tresty za hriechy ostávajú a časť hriechov si vieme odpykať aj na zemi. Boj dopustí, ale neopustí. Toto je cesta, ktorou sa máme snažiť dostať do neba a nebýva to vždy len prechádzka rajskou záhradou....

julca777
8. aug 2024

@medda_beda tak toto sa takto o Bohu nehovorí... Či už si alebo nie si veriaca tak sa trocha skľudni. Boh si zneužíva utrpenie, on ho netvorí, len ho dopúšťa, aby napríklad niekoho upozornil alebo je to nejaká skúška, ale ako koľko svätých trpelo a to za nič, len za to, že verili v Boha a ohlasovali vieru. Bohu to treba odovzdať. Takto to nefunguje, ale ako som spomínala vo všetkom máš ty slobodnú vôľu takže by som na tvojom mieste prestala útočiť a nechala si hlúpe poznámky pre seba.... Ja ti to tu nebudem vysvetľovať, lebo je to aj tak zbytočné keď to neskôr sama zistíš. Veľa šťastia v živote 🙂

medda_beda
8. aug 2024

@julca777 A koľko ľudí zomrelo, bolo upálených v mene viery prečo nenapíšeš? Zem je ešte stále plochá či už nie?
Áno mám slobodnú vôľu a vez mojich niektorých rozhodnutí by som dnes nežila život aký žijem.

Ja rešpektujem v čo veríš len mi nepríde normálne súdiť ľudí kvôli sexu pred svadbou.To by som vydatá nebola možno za nejakého muža s ktorým by som nebola šťastná.Takže tak.99% ľudí hreší.

janulik2008
8. aug 2024

@julca777 ... boh si zneužíva utrpenie, on ho netvorí, len ho dopúšťa, aby napríklad niekoho upozornil alebo je to nejaká skúška ... co myslis ake upozornenie je ked dopusti aby detom zomrela mama. Aby im mama ochorela a zomrela?

tiezjedna
8. aug 2024

@julca777 je chválihodné, ako si stojíš za svojím, hoci to nedokážeš ani poriadne napísať❤

julca777
9. aug 2024

@janulik2008 no tak napríklad vie, že by mohla urobiť niečo tak zlé, že by jej to zabránilo stretnúť sa po smrti s Bohom alebo čokoľvek iné a tak ju tým uchráni, ale to je len príklad... Človek nevidí do Božích plánov, ale všetko sa deje pre niečo, neexistujú náhody a Boh vie, prečo to tak urobil

julca777
9. aug 2024

@tiezjedna myslím si, že som sa to snažila napísať celkom jasne, ale máš pravdu. Nedá sa to len napísať.... 🙂

julca777
9. aug 2024

@medda_beda áno je pravda ze 99% ľudí hreši, načo potrebuješ sex pred svadbou? To ze ľudí upálili pre vieru som písala, tí ľudia mali obrovskú silu od Boha a sú svätí. Kresťanov odjakživa prenasledovali a vždy bola táto viera zosmiešňovaná....

medda_beda
9. aug 2024

@julca777 A kto okrem silno veriacich ľudí čaká do svadby? Ja poznám aj veriacich čo chodia do kostola, ale maximálne mali jedného partnera, žiadne čakanie do svadby a aj toho jedného partnera mali len ženy.Muži už mali sexuálne skúsenosti.Ani jedného takého človeka nepoznám a už vôbec nie chlapa ktorý by si chcel zobrať ženu o ktorej nevie či si budú v posteli rozumieť.Každý ma iné preferencie.

S mojím manželom som od jeho 35 rokov.Myslíš, že držal celibát a čakal kým ma stretne?Alebo si myslíš, že ja som mala v pláne vekový rozdiel?
Nepoznám nikoho, absolútne nikoho kto by čakal do svadby pretože väčšina ľudí sa spoznalo až niekedy po 20tke/30tke.

Čakalo sa kedysi do svadby lebo si to za prvé spoločnosť vyžadovala a muži boli naučený, že sex skôr ako po svadbe mať nebudú.Brali sa mladí a po krátkej známosti.
Dnes takto ľudia nefungujú a tvrdiť, že vtedy boli všetci šťastní tak to je blbosť.Podvádzali sa a skúšali niečo iné dovtedy nepoznané.
Dnes sa ľudia neberú len tak a väčšinou ani prvého partnera

julca777
10. aug 2024

@medda_beda no a to je práve zlé. Náhodou pred svadbou zistíš že ti ten partner nevyhovuje a ideš za ďalším a tak ďalej... Načo ho potrebuješ v posteli skúšať? Úplne stačí vedieť aký je, spoznať jeho vlastnosti, rodinu, lebo tak sa potom aj on bude správať k svojej rodine

viestta
10. aug 2024

@julca777 vis o tom, ze ty co ty tu predvadzas je pycha a povysovanie sa nad neveriacich? Vies o tom, ze to je tiez hriech?

janulik2008
10. aug 2024

@julca777 aha takze "lepsie" ze zomrela a nechala tu deti a rodinu hlavne ze sla do neba 👹👹👹 nevidi do planov lenze to je nespravodlive. Boh chcel vidiet ako sa jej manzel trapi, jej rodicia, brat a vlastne cela ich rodina ano? To je podla mna riadne svinstvo. Nikdy som nevidela cloveka tak utrapeneho ako vtedy jeho ... lamalo to ❤️ vidiet niekoho kto je stastny ako chodi ako bez duse. Vtedy som zapochybovala a veru aj jej svokra mi povedala ze jej mama uz ani neveri v Boha. Tolko sme sa vsetci modlili, Boha prosili a nic ... 🙄

minenkak
10. aug 2024

@julca777 koľko máš rokov,lebo tu píšeš také rozprávky,mne nechceš odpovedať lebo nebudeš riešiť svoj osobný život ale život iných ľudí áno a ešte si myslieť,že to v ty veríš je lepšie.Si kresťanka?Ak ani tak podporujes kresťanstvo v tom čo robí a robilo a to je naozaj smutné,všetko to zlé čo bolo spáchané na nevinných ľuďoch, kňaz ktorý odmietne pokrstiť dieťa lebo jeho matka je slobodna ,je podľa teba dobre a večer si pichne do svojej partnerky, v tom lepšom prípade .Vatikán klame a zatajuje už koľko rokov všetko zlo a tí vyzrati páni čo tam žijú ,pracujú,nechajú sa obsluhovať,fakt palec hore ,počúvať týchto pánov a riadiť sa radami takejto organizácie

janulik2008
10. aug 2024

@minenkak ono s krstom je to tak ze je knaz a knaz. To dieta ze to nemoze ze sa narodilo slobodnej zene zasa keby sla na potrat uz by bolo ze zabila dieta atd.
Nastastie nas farar je normalny a neter bez problemov pokrstil ale aj co tu citam tak akoze nenachadzam slov. Podla mna niektorym viera zahmlila sedliacke zmyslanie

julca777
10. aug 2024

@viestta nie je to pýcha a povyšovanie. Vôbec nediskriminujem neveriacich. Iba hovorím, co je pravda, nikoho neodsudzujem ani do ničoho nenútim

julca777
10. aug 2024

@janulik2008 však to, všetko sú to skúšky. Treba vytrvať. Boh nie je ako nejaký automat, že hodíš svoje želanie a on ti ho hneď splní, niekedy treba počkať alebo ho Boh nesplní vôbec, lebo má pre nás iný plán, inú cestu. To, že sa na Boha potom hneváme alebo o ňom pochybujeme je normálne. On vie, že sme len krehkí hriešnici, ale myslieť si, že sa na nás vykašľať a prestať v neho veriť je teda riadna hlúposť a rúhanie

minenkak
10. aug 2024

@julca777 a čo je pravda, všetko je to len uhol pohľadu a jediná pravda je, že cirkev len podporuje strach vo svojich ovečkach

julca777
10. aug 2024

@minenkak neviem v com ti nechcem odpovedať, ale naozaj s tebou nebudem riesit môj sexuálny život. Som kresťanka, podporujem kresťanstvo (jedinú správnu vieru), ale zároveň nikoho nediskriminujem. A neriešim nikoho život... A áno, pokiaľ je slobodná matka, že sa rozviedli tak to je hriech. Rozvod je hriech. Manželstvo sa končí len smrťou jedného z partnerov, ale rozvodom sa zväzok neukončuje.....A neriadim sa všetkým čo hovoria. Povolili sväté prijímanie na ruku a hovoria aké je to dobre a pritom to je zle, je to hriech takto znesvätcovať telo Božie Telo. Najlepšie by bolo si pred prijímaním klaknut. A to všetko len kvôli covidu pritom keď nám dajú prijímanie na špinavú ruku je to ešte 1000 krát horšie a naozaj akože nikdy sa nie je čoho báť, lebo aj keby ti padla bomba rovno pred nos a Boh by nechcel aby ti niečo urobila tak ti nič neurobí... A potom podľa čoho sa riadis? Podľa tých somárov vo vláde? Teraz je aspoň normálny prezident a premiér, ale akože keď nás chceli napichať tým sérom proti covidu ktorému hovorili vakcína a chceli sa zbaviť starých ľudí a všetkým nám urobiť zle tak to bolo podľa teba OK? Až teraz to konečne viacerí zistili, že to bolo zle a veľa ľudí na to umrelo alebo mali iné doživotné problémy. Napríklad športovci už mali tak pokazené telo, že nemohli športovať, infarkty atď... Takže si myslím, že predtým ako budeš kritizovať kresťanov by si sa mala zamyslieť a pozrieť sa kam ten svet vlastne ide.... Amerika zanikne celá aj ďalšie iné krajiny, z toho nebude nič, ale už to nejdem všetko do hĺbky písať, lebo je to pre teba zbytočné, však ty by si neverila ani keby sa pred tebou zjavil Ježiš a je to na dlho.... Takže ti prajem pekný a šťastný život a už je tvoja vec čím a kým sa riadiš🙂

julca777
10. aug 2024

@minenkak nie je to uhol pohľadu, pokial máš vieru v Boha a dôverujes mu tak žiaden strach mat nemáš....

minenkak
10. aug 2024

@julca777 veľmi som sa tešila na tvoju odpoveď a nesklamala si, jediná viera ktorá je správna ,je viera v Boha ,veď na celom svete je jeden Boh .Podľa čoho vieš že kresťanstvo je jediná správna viera.A zepleties do tohto covid a očkovanie a zbavenie sa starých ľudí si len ukázala,že nemyslíš,len slepo veríš bludom.Som rada,že si toto všetko napísala a zaplietla do toho politiku a covid ,naozaj už asi nemáš čo iné.Este ani raz si mi neodpísala na tie zverstvá čo cirkev svätá spôsobila ,naozaj chceš ďalej podporovať túto organizáciu
O a ešte jedna otázka vidíš budúcnosť?

patus_2
10. aug 2024

@julca777 čítam už dlhšie tvoje komentáre, ale toto je strop. Ako dokážeš prepojiť vlady, krajiny, vieru dokopy... Aj ja som veriaca, ale nemyslím si a verím tomu, že Boh nieje taký zlý a krutý, aby niekto kto celý život žil dobre, pomáhal, mal byť potrestaný, len preto, že nieje kresťan. O covide a očkovaní hovoriť radšej ani nebudem. Sama píšeš, že nevidíme do Božích plánov, tak odkiaľ môžeš mať presne také informácie, o ktorých tu píšeš?

julca777
10. aug 2024

@patus_2 toto sú veci, ktoré viem na 100% takže preto o tom hovorím. Keby som niečo naozaj nevedela tak to tu ani nepíšem...

julca777
10. aug 2024

@minenkak nie nevidím do budúcnosti, ale toto sú veci ktoré viem na 100% a zaplietla som do toho aj covid lebo sa to dotklo aj cirkvi a kostolov a to som povedala na úkor cirkvi, že povolili to prijímanie na ruku, ale každý sa rozhodne ako chce a normálni ľudia vedia, že to nie je správne takže to, že nieco povedia neznamená, že sa nevieš rozhodnúť podľa seba. Vo všetkom máš slobodnú vôľu, Boh nám dáva slobodnú vôľu 🙂

janulik2008
10. aug 2024

@julca777 ruhanie? Ja som naozaj nikdy nevidela človek tak sa trápiť ako sa vtedy trápil on a cela jeho rodina. Takže myslím že má jej mám dôvod povedať že neverí. Samozrejme že Boh nie je automat ale sakra prečo si vezme mamu dvoch malých detí, milujúcemu manželovi ženu a rodičom dcéru. Prečo si nevezme niekoho kto bije svoju ženu a deti?
Mne zomrel dedo keď som nebola na svete ešte. Dva mesiace pred zomrel ale bohužiaľ rakovina bola silnejšia a zomrel. Všetky peniaze by som dala za to aby som ho raz mohla objať a áno sakra sa na neho hnevám že ho tu nemohol nechať tie dva mesiace aby ma mohol na rukách držať 💔 no bohužiaľ je to tak a keď sa pozriem na to inak tak asi nechcel aby som videla ako sa trápi. Stará mama mi zomrela keď som mala 5 a doteraz si pamätám ako som na špičkách stála pri aute a poslednýkrát sa na mňa pozrela.
A prestaň rozprávať že vieš na 100% NIKTO nevie nič na 100% len Boh ... Robíš zo seba akoby si všetko vedela pritom nevieš NIČ tak ako ja alebo iní veriaci.
Veriť v Boha neznamená presviedčať ostatných že naša viera je správna. Jasné že sa covid dotkol aj kostolov veď aj tam sa zhromažďujú ľudia a hlavne starší takže neviem o čom píšeš. Boha treba mať aj v srdci nielen v kostole a ako píše @minenkak v cirkev má toho dosť "na rováši"

hendikep
10. aug 2024

@julca777 mne staci Tvoj usudok ze mame dobreho prezidenta a premiera a vidim ake mas asi kriticke myslenie 🤷🏼‍♀️

patus_2
10. aug 2024

@julca777 a ešte mi prosím ťa povedz, prečo polovica tvojich príspevkov je v témach o menštruácii a tamponoch?

minenkak
10. aug 2024

@julca777 ale veď predstavitelia cirkvi ti ktorých velebiš a počúvaš rozhodli o tých zmenách počas covidu a ty,TY s tým nesuhlasis,veď cirkev a jej rozhodnutia a učenie je jediné správne .Veď predstavitelia cirkvi majú sex a homosexuálny styk a to sú predsa tí ,z ktorých si máš brať príklad
Čo podľa teba znamená sex
A tie svinstvá čo svarala a stvára cirkev , ešte stále si neodpovedala

medda_beda
10. aug 2024

@julca777 Aha, takže som sa mala vydať, zistiť že mi nevyhovuje a tak žiť celý život lebo medveď? :D Nie, ďakujem a keď už sme pritom väčšina mužov si ženu nezoberie keď s ňou nikdy nič nemali práve z toho istého dôvodu.A čo, že pôjdem za ďalším, snáď si nezoberiem prvého exota s ktorým sa budem celý život trápiť a mať s ním sex lebo on chce.Už niekoľko žien sa tu sťažovalo, že mali prvého a jediného a sex majú z povinnosti, nič necítia, nemajú z toho pôžitok.

Ty si asi natrafila na chlapa ktorý ti vyhovuje alebo len s ním žiješ lebo manželstvo.A to ti potom fakt nezávidím.Ja som rada, že som neskončila s niekym s kým by som nebola šťastná ak s ním mám byť celý život a popravde silno veriaci chlap by ma asi všeobecne unudil svojou povahou.Bohužiaľ takto ma stvoril Boh.