Keď život nevychádza podľa našich predstáv
Dnes sedím pri káve, v práci za compom, v mojich 46 rokoch, sama, mám vrásky pod očami, aj na čele, prsia už nedržia svoj tvar, mám pár kíl navyše, asi mi už začína aj menopauza, padajú mi vlasy a občas sa striedajú nálady. Rozmýšľam, kde som v živote urobila chybu a ako to ešte v tomto veku uchopiť.
V mladosti, tak do 35-38r som bola myslím, že pekná žena. Nebola som modelka, ale sympatická, dlhovlasá, prsnatá, 170 cm, 54 kg, taká akurát. Bola som hlavne spoločenská, vždy usmievavá, za každú zábavu, bezstarostná, aj párty žena, aj žena na vážne veci. Už od 15tich som bola vo vzťahu, väčšinou to boli také dlhšie veci, min. 2 roky. Objektívne môžem povedať, že som nemala núdzu o pozornosť a mama si myslela, že sa už počas VŠ vydám a budem mať aspoň 3 deti. Muži boli okolo mňa od mladosti.
Vyštudovala som VŠ, urobila si PhD, našla som si prácu a stretla som v tom čase dvoch mužov. Jeden bol o 6r starší, charizmatický, vzdelaný, pokojný muž, tam bola veľká istota, že do roka by som bola pod čepcom, s deťmi v domčeku. A to som v tom čase ešte nechcela. On už áno. Veľmi sme si ľudsky rozumeli. Ale nebola tam chémia, z mojej strany nie, niečo tam nekliklo. Aj keď sme sa ako duše už poznali asi veľmi dlho.
V tom čase som stretla druhého muža, o 3r staršieho, vysokého muža, ostré rysy, športovca. Nebo to žiadny Einstein, ale medzi nami bola neskutočná chémia. Každý deň s ním bol jazda, zábava, žiadne ťažké úvahy, na nič som sa nemusela hrať, dnes byť za peknú, za cicu micu. S ním som sa cítila sama sebo, všetko išlo absolútne prirodzene, s tým som mala pocit, že veci majú zmysel. A tak som dala prednosť jemu.
20r v čase - dnes som rozvedená, deti sa nám nepodarilo mať. Náš život bol prvých 6-8 rokov super, potom to veľmi pomaličky a pozvoľna išlo dole kopcom. Nikdy mi nedal pocit rodiny, že ma ochráni, že niekam patrím. Domácnosť, náš vzťah a mikro rodinu som ťahala ja. Áno, vedeli sme sa smiať a nikdy s ním nebola nuda, ale na vzťah sme neboli asi kompatibilní. Prvé vážnejšie problémy nastali po 10r vzťahu, vydržali sme to 17r. Medzi tým dve vážne pauzy a odlúčenie. Nešlo to už ďalej, stal sa z neho gambler, bez práce ( po športovej kariére), bez záujmu o nič... a pred 2r sme sa rozviedli.
A dnes som tu. Už nie som v žiadnom prípade pekná a muži sa za mnou neotáčajú. Áno, možno som sympatická, ale možno ani to pre niekoho nie. Mám vrásky, dnes už mám 65 kíl, a to na sebe tvrdo makám, aby som bola na tejto váhe. Do čela si pichám botox, do tváre dávam drakulaterapiu, mezoterapiu, používam drahú kozmetiku... ale povedzme si pravdu. Som za zenitom už dávno 🙂
Vyberať si nemôžem, tak ako pred 20r. Nastúpila som do nesprávneho vlaku.
Mali sme stretávku po skončení SŠ - všetky vydaté, všetky deti, všetky vyzerali ako zo žurnálu. Napichané pery, vyhladené tváre, krásne postavy, urobené prsia, šťastné rodiny, deti, dovolenky, drahé autá, krásny dom za mestom... ja som sama. Chodím do práce, áno zarobím možno dobre, jazdím na mojom 4r aute a na dovolenke som nebola asi posledných 8 rokov.
Tento život sa mi to nepodaril nejako, dostala som relatívne dobrý HW, aj celkom kvalitný SW, ale opotreboval sa.
A ako teraz uchopiť túto situáciu? Áno, mám priateľov, mám svoje hobby, milujem svoju prácu. Ale život mi pretiekol pomedzi prsty a tak som to mala dobre našliapnuté.
Kríza stredného veku.. raz darmo. Je tu niekto, kto to mal aspoň trochu podobné?
@kofa77 ja tiež... 😎 som rovnaký ročník ako autorka a okrem troch-štyroch spolužiačok je to skôr prehliadka ťažkého priemeru, nadváh a priemerných príjmov. Asi tretina rozvedená, ale všebecne tak nejak všetci spokojní (aj spolužiaci). Alebo to aspoň tvrdia😉
@tiezjedna Preto celej tej storke absolutne neverim. Gaussova krivka nepusti.
@sisaka hej, žiaľ reálne sa to stalo. Áno, mám fialové kruhy, mám vačky pod očami, už to nie je 20r pleť. A známa sa ma pýtala, či som zdravotne v poriadku, že vyzerám veľmi unavene. Povedala som, že o ničom neviem, a že tak už žiaľ vyzerám každý deň a na mojich kruhoch pod očami môžeme cvičiť 🙂
@anonym_autor ľudia, čo sa utápajú v sebalutosti zvyčajne zdravo, "fresh" a ani príťažlivo nepôsobia..
@anonym_autor dakujeme ti veľmi pekne za úprimnú spoveď, všetko si dobre pomenovala a mas pravdu. Musíš vychádzať z toho co mas, tešiť sa z toho co mas, čo ťa baví a predstaviť si, že lepšie takto ako ináč. Neporovnavaj sa s druhými, ty nepoznáš detaily ich životov aj keď na oko to vyzerá šťastne. Nikdy to nevzdávaj, veľa cestuj, uzivaj si slobody a nikdy nevieš..nič nečakaj, miluj samu seba, aká si, čo si v živote dosiahla, váž si priateľov, ktorých máš a ostatné ak má prísť, tak príde.
a co bol vlastne tvoj sen ? co si chcela v zivote dosiahnut?
a co bol vlastne tvoj sen ? co si chcela v zivote dosiahnut?
@anonym_b78d8a chcela som mať rodinu, muža, deti, psa, malý domček, alebo náš zariadený bytík, chodiť spolu na výlety, na dovolenku do Chorvátska autom kľudne 8 hodín 🙂. Chcela som byť šťastná, nielen po pracovnej stránke, nielen mať priateľov, ale niekam patriť. Chcela som mať po svojom boku muža, o ktorého sa môžem oprieť a kto tu bude stále pre mňa.
@anonym_b78d8a chcela som mať rodinu, muža, deti, psa, malý domček, alebo náš zariadený bytík, chodiť spolu na výlety, na dovolenku do Chorvátska autom kľudne 8 hodín 🙂. Chcela som byť šťastná, nielen po pracovnej stránke, nielen mať priateľov, ale niekam patriť. Chcela som mať po svojom boku muža, o ktorého sa môžem oprieť a kto tu bude stále pre mňa.
@anonym_autor ale to vsetko este mozes mat!
@anonym_53f484 ty máš skvelého dlhoročného partnera?
@anonym_a22388 ano. 20rokov.
@anonym_autor Domček, bytík. 🙄
@anonym_autor ale to vsetko este mozes mat!
@anonym_53f484 už asi nie. Mám 46 rokov a na vlastné deti je už neskoro. Moji rovesníci sa pozerajú po mladších ženách, okolo 35-40 max. Omnoho starší muži ako som ja, neviem, možno by som niekde mohla stretnúť nejakého muža okolo 55, ale povedzme si pravdu, ak je single, rozvedený, tiež z nejakého dôvodu. Sama ani neviem, ako by som fungovala s mužom, čo by mal deti z prechádzajúceho vzťahu, či by som to zvládla ustáť. Výzorovo vyzerám mladšie, tipujú mi 40, viem, že mladší muži majú záujem, ale to nie je o vzťahu, ale oni hľadajú niečo iné.
@anonym_autor mám tiež 46, ale teda ja som začala po 40 tke žiť. A po 43 po rozvode úplne. A nemyslím že párty, ale užívať si život. Mám nápadníkov o 15 rokov mladších,po rozvode sa vyrojili jak osy. Ale je to hlavne o vyžarovanie, aj keď na 46 proste nevyzeram. Nechvalim sa len píšem ako má vnímajú druhí.
Tvoje nastavenie v hlave je zle. Cvičia, sportujes? To je veľmi dôležité. Botoxy a drakuly nestačia aby si lepšie vyzerala.
okrem vlastnych deti nevidim v tom nic co by si nemohla mat
ak si chcela vlasnte deti preco si to neriesila cele tie roky ?
na dovoelnky preco teraz nechodis ? psika nechces ? mozno sa tak skor zoznamis s niekym
@anonym_autor mám tiež 46, ale teda ja som začala po 40 tke žiť. A po 43 po rozvode úplne. A nemyslím že párty, ale užívať si život. Mám nápadníkov o 15 rokov mladších,po rozvode sa vyrojili jak osy. Ale je to hlavne o vyžarovanie, aj keď na 46 proste nevyzeram. Nechvalim sa len píšem ako má vnímajú druhí.
Tvoje nastavenie v hlave je zle. Cvičia, sportujes? To je veľmi dôležité. Botoxy a drakuly nestačia aby si lepšie vyzerala.
@anonym_a7bb75 jasne, cvičím, športujem, chodím von, medzi kamarátov, mám okolo seba ľudí okolo 30tky prevažne, nejako sa to preklopilo inak. vyzerám max na 40, minule sa ma pani pýtala, či si vyberám šaty na stužkovú, tak som jej povedala, že jedine ak dcéry. Mala som čiapku na hlave, bundu a vak a vyzerala som zjavne nejako mladšie. Aj keď tie moje olympijské kruhy pod očami už asi hovoria, že vek tam je...
okrem vlastnych deti nevidim v tom nic co by si nemohla mat
ak si chcela vlasnte deti preco si to neriesila cele tie roky ?
na dovoelnky preco teraz nechodis ? psika nechces ? mozno sa tak skor zoznamis s niekym
@anonym_b78d8a riešili sme to, chcela som.. nešlo to, a adoptovať on nechcel. A mne by nedali. Pre mňa však alfa a omega neboli deti, ale muž, ktorý je tu pre mňa a ja pre neho. Psa mať nemôžem, ja skoro nikdy nie som doma, prichádzam neskoro večer, u mňa by pes trpel doma zavretý celý deň.
@anonym_a7bb75 jasne, cvičím, športujem, chodím von, medzi kamarátov, mám okolo seba ľudí okolo 30tky prevažne, nejako sa to preklopilo inak. vyzerám max na 40, minule sa ma pani pýtala, či si vyberám šaty na stužkovú, tak som jej povedala, že jedine ak dcéry. Mala som čiapku na hlave, bundu a vak a vyzerala som zjavne nejako mladšie. Aj keď tie moje olympijské kruhy pod očami už asi hovoria, že vek tam je...
@anonym_autor tak potom potrebuješ nejakú psychoterapiu, si vyhoreta životom. Alebo nejak novy impulz.
Trápi takže nemáš deti? Ak áno, ako veľmi?
@anonym_b78d8a riešili sme to, chcela som.. nešlo to, a adoptovať on nechcel. A mne by nedali. Pre mňa však alfa a omega neboli deti, ale muž, ktorý je tu pre mňa a ja pre neho. Psa mať nemôžem, ja skoro nikdy nie som doma, prichádzam neskoro večer, u mňa by pes trpel doma zavretý celý deň.
@anonym_autor prečo by ti nedali dieťa?
@anonym_autor tak potom potrebuješ nejakú psychoterapiu, si vyhoreta životom. Alebo nejak novy impulz.
Trápi takže nemáš deti? Ak áno, ako veľmi?
@anonym_a7bb75 nie, toto ma až tak netrápi, toto tak asi malo byť. Skôr ma trápi nevydarený vzťah, že som išla úplne nesprávnym smerom a strávila roky s niekým, s kým to nemalo zmysel a nevidela som to skôr.
Zameriavas sa len na to materialne,toto ta da tak psychycky dole,ze za chvilu ti nastupi depresia,tetania a Boh vie ake este dnesne psychycke choroby.Raz si si vybrala tento zivot,tak sa a tym zmier a uzivaj si ho plnymi duskami.Bud rada za kazdy den,co sa prebudis a mozes robit,co chces.A nie,co nechces.
Mne trvalo 20r sa dostat do mojej prace,som rada,ze som tam kde som a za normalne peniaze,nie za 800eur.Ze clovek ma zdravie,ma zdrave ruky,nohy a hlavu a stale si moze plnit sny.
Tak si ich pln aj ty,uz mysli len na seba a zacni si ten zivot uzivat.A nezavid nikomu nic,je to hrozne zla vlastnost,co ta da dole.Sustres sa len na to,co chces.Neporovnavaj sa,a zacni starnut konecne s lahkostou.Tie vrasky nie su len tak pre nic,znamenaju vela.Najdi tu lasku k sebe a potom ti pride aj ta ozajsna laska.A opät budes stastna.
@anonym_autor prečo by ti nedali dieťa?
@anonym_a7bb75 samej žene nedajú dieťa, resp. neviem či vieš ako funguje adopčný proces pre jednorodiča.
Autorka ja mám o 10 menej a podobne pocity, akurát že som nikdy nemala vzťah, vzťah v pôvodnej rodine a sama k sebe úplne zlý …rovnaké pocity som mala aj keď som mala 25 a myslím, že ich budem mať aj v tvojim veku aj v staršom. Tie, čo žijú v dlhoročných vzťahoch nepochopia.
Jasné autorka chodí roky do útulku, pomáha v detskom domove, aj starým ľuďom, aj zbierky robí...
Väčšiu pi*ovinu som už dávno nečítala. 😀😝
@anonym_a7bb75 nie, toto ma až tak netrápi, toto tak asi malo byť. Skôr ma trápi nevydarený vzťah, že som išla úplne nesprávnym smerom a strávila roky s niekým, s kým to nemalo zmysel a nevidela som to skôr.
@anonym_autor tak tam si prechádzame každá po rozchode. Keď nás sklamal dotyčný.....že koľko času sme stratili s ním atď. Pozri sa na to z druhej strany, nový život, nové možnosti.
@anonym_a7bb75 samej žene nedajú dieťa, resp. neviem či vieš ako funguje adopčný proces pre jednorodiča.
@anonym_autor viem,mám osvojené 2 deti. Osvojit dieťa si môže zatiaľ aj osamelá osoba, aj keď to myslím chcú zmeniť. Skôr ide o to, že kym by si prišla na radu, mala by si možno 53 a to by si bábätko nedostala, jedine staršie dieťa.
Cesta je pestunstvo.
Zameriavas sa len na to materialne,toto ta da tak psychycky dole,ze za chvilu ti nastupi depresia,tetania a Boh vie ake este dnesne psychycke choroby.Raz si si vybrala tento zivot,tak sa a tym zmier a uzivaj si ho plnymi duskami.Bud rada za kazdy den,co sa prebudis a mozes robit,co chces.A nie,co nechces.
Mne trvalo 20r sa dostat do mojej prace,som rada,ze som tam kde som a za normalne peniaze,nie za 800eur.Ze clovek ma zdravie,ma zdrave ruky,nohy a hlavu a stale si moze plnit sny.
Tak si ich pln aj ty,uz mysli len na seba a zacni si ten zivot uzivat.A nezavid nikomu nic,je to hrozne zla vlastnost,co ta da dole.Sustres sa len na to,co chces.Neporovnavaj sa,a zacni starnut konecne s lahkostou.Tie vrasky nie su len tak pre nic,znamenaju vela.Najdi tu lasku k sebe a potom ti pride aj ta ozajsna laska.A opät budes stastna.
@anonym_a238be možno máš pocit, že som materiálna, ale vôbec nie som. Áno mohla som si kúpiť auto za 75k - 100k na leasing. Na čo? Kúpila som si svoje za 25k. Môžem si kúpiť kabelku za 500 eur, ale na čo? Naposledy som si kúpila kabelku za 35 eur a ruksak v Pepcu. Každý týždeň som v útulku kde venčím psy a nosím im granule, staré deky, uteráky. Popri tom organizujem v práci zbierky a brigády v centre pre slobodné matky s deťmi a deti na pol ceste ( ktoré odišli z detských domov). Pomáham ako dobrovoľník v DSS pre seniorov a robím pre nich zbierky. Najnovšie som sa zapojila do jedného programu pre deti z detských domov. Možno aspoň v tejto forme dostane môj život iný rozmer.
@anonym_autor daju aj samej zene alebo muzovi, takych je plno, pozri ak by si chcela tak dieta mas, rovnako akmby si chcela tak mas aj psika a ak by si chcela tak chldis na dovolenky.
Je to o tebe tvojom zivote tvojich rozhodnutiach, netreba risit
co ti nevyslo, ale rieist co by si chcela a ist si za tym
@anonym_autor viem,mám osvojené 2 deti. Osvojit dieťa si môže zatiaľ aj osamelá osoba, aj keď to myslím chcú zmeniť. Skôr ide o to, že kym by si prišla na radu, mala by si možno 53 a to by si bábätko nedostala, jedine staršie dieťa.
Cesta je pestunstvo.
@anonym_a7bb75 ja som sa bola informovať už dávno, už som to riešila s pracovníčkou UPSVaR. Povedala mi veľmi úprimne, že cieľom štátu je umiestniť dieťa do kompletnej rodiny (otec+matka). Samostatným rodičom dávajú len detičky, ktoré nikto nechce a nie sú adoptovateľné. Konkrétne mi povedala prípad rómskeho dievčatka s učitou formou mentálnej zaostalosti a chorým srdiečkom, išla do NR ku slobodnej žene.
@anonym_a238be možno máš pocit, že som materiálna, ale vôbec nie som. Áno mohla som si kúpiť auto za 75k - 100k na leasing. Na čo? Kúpila som si svoje za 25k. Môžem si kúpiť kabelku za 500 eur, ale na čo? Naposledy som si kúpila kabelku za 35 eur a ruksak v Pepcu. Každý týždeň som v útulku kde venčím psy a nosím im granule, staré deky, uteráky. Popri tom organizujem v práci zbierky a brigády v centre pre slobodné matky s deťmi a deti na pol ceste ( ktoré odišli z detských domov). Pomáham ako dobrovoľník v DSS pre seniorov a robím pre nich zbierky. Najnovšie som sa zapojila do jedného programu pre deti z detských domov. Možno aspoň v tejto forme dostane môj život iný rozmer.
@anonym_autor no vidis tak sa sustred na toto,tam nech ti toto robi radost,ze mozes pomahat druhym.Niekomu je dopriate mat deti,stastnu rodinu,inym zase nie,niekomu je dopriate zase v inom.Neporovnavaj sa.Zi podla seba,ako najlepsie vies
@anonym_a7bb75 ja som sa bola informovať už dávno, už som to riešila s pracovníčkou UPSVaR. Povedala mi veľmi úprimne, že cieľom štátu je umiestniť dieťa do kompletnej rodiny (otec+matka). Samostatným rodičom dávajú len detičky, ktoré nikto nechce a nie sú adoptovateľné. Konkrétne mi povedala prípad rómskeho dievčatka s učitou formou mentálnej zaostalosti a chorým srdiečkom, išla do NR ku slobodnej žene.
@anonym_autor nepočúvaj pani na upsvar. Ver mi mám bohaté skúsenosti s nimi a aj s adopciou. Sami nepoznajú zákony. Poznám xy žien, ktoré si samé osvojili zdravé, biele bábätko a čakali v poradovníku presne rovnako ako, ako manželské páry.
Treba sa zdržať legislatívy, nie tetou na úrade.
Vsetko som precitala a konstatujem,ze mas vpohode zivot. Uplne pohodovy nadstandart
@ljmmm ma v pohode zivot? A co ma v tom zivote? Len pracu.
@anonym_autor nepočúvaj pani na upsvar. Ver mi mám bohaté skúsenosti s nimi a aj s adopciou. Sami nepoznajú zákony. Poznám xy žien, ktoré si samé osvojili zdravé, biele bábätko a čakali v poradovníku presne rovnako ako, ako manželské páry.
Treba sa zdržať legislatívy, nie tetou na úrade.
@anonym_a7bb75 toto som riešila, keď som mala 38r. Teraz v tomto veku to už nemá význam. Dieťa malé by mi nedali, sú mladé bezdetné páry, im patrí malé dieťa. Preto som sa zapojila do toho programu Tvojbuddy. A aspoň v tejto forme niekomu pomôžem.

@anonym_autor 46r a "Som za zenitom už dávno"
Pche.. no keď myslíš..
Tak sed a lutuj sa. Plač nad rozliatym mliekom.. Závid iným.
Alebo sa nakopni a ži plnohodnotne..
áno, deti už nebudú, ale pekný život mozes stále mať..