icon

Život na východe. Diskriminácia alebo len predsudky?

31. aug 2026

Casto sa tu v diskusiach stretavam akoby s opovrhovanim zivota na vychode. Casto su tu narazky ako “jedine tak niekde na vychode” “v nejakej dedine na vychode”…. Preco? Mate pocit ze na vychode sa zije iny zivot? Ze ma zivot nizsiu kvalitu?

Strana
z6
mimachicha
2. sep 2026
@anonym_0c27f1

Na pochádzam z východu a študujem na strednom Slovensku. Ani na strednom Slovensku to nie je dokonalé, tiež sú tam chudobnejšie oblasti a majú svoje problémy.

@anonym_0c27f1 a ked dostudujes, planujes sa vratit na vychod a zit tam?

mimachicha
2. sep 2026
@anonym_da753a

@mimachicha typické východňáre. Natlačia sa do Bratislavy a len na nich nadávajú, prvé sviatky zmiznú na východ (vtedy si v BA) vydýchnu na pár dní. Ale výchoďňare šaľené sa budú biť do hrude, ako je na východe super. A za boha nepriznajú ten rozdiel. 😃

@anonym_da753a mne nevadi, kludne nech su tu. Nemam nic proti nikomu. Mne sa len nepacia ti co pridu do BA a vkuse mindžujú. Kto chce s vlkmi ziť, musí s nimi vyť. A ked sa vam nepaci, chodte odkial ste prisli. Rovnako budem robit aj ja, ak pojdem niekam inam. Ked tam budem chciet byt, budem držať hubu a krok. A ked sa mi nebude pacit, pojdem naspat odkial som prisla.

anonym_da753a
2. sep 2026
@mimachicha

@anonym_da753a mne nevadi, kludne nech su tu. Nemam nic proti nikomu. Mne sa len nepacia ti co pridu do BA a vkuse mindžujú. Kto chce s vlkmi ziť, musí s nimi vyť. A ked sa vam nepaci, chodte odkial ste prisli. Rovnako budem robit aj ja, ak pojdem niekam inam. Ked tam budem chciet byt, budem držať hubu a krok. A ked sa mi nebude pacit, pojdem naspat odkial som prisla.

@mimachicha však to je ten paradox. Sú tam a nadávajú

katkaseiner
2. sep 2026
@mimachicha

@katkaseiner so vsetkym suhlas. Ale preco teda tak vela ludi z vychodu odchadza na zapad, ked sa na vychode tak dobre zije? Asi tam predsa len nejaka motivacia na odchod bude...ved kto by dobrovolne "opustal" svoje milovane rodinne osadenstvo aby sa za nimi potom vzdy akonahle sa naskytne par dni volna (Vianoce, dušičky, leto) hnal naspat na vychod?

@mimachicha no len to neznamena nizsiu zivotnu uroven. To skor znamena, ze chcu napr. dat dietatu lepsie moznosti, aj mna to tahalo z dediny do mesta a to sme len 100km od mesta. Na druhej strane, ostala som v dedine a dochadzam do Ba do prace, pretoze su lepsie platy, ale nie ze mame zlu zivotnu uroven u nas. Proste su len nizsie platy.

anonym_0c27f1
2. sep 2026
@mimachicha

@anonym_0c27f1 a ked dostudujes, planujes sa vratit na vychod a zit tam?

@mimachicha Mám tu kamarátov a zámemie takže pravdepodobne by som ostala v rodnom meste. Ak, by som si mala problém nájsť prácu v mojom meste tak vtedy začnem uvažovať nad presťahovaním.
A možno budeme žiť niekde úplne inde, neviem čo bude dovtedy.

tiezjedna
2. sep 2026

Stačí porovnať ceny nehnuteľností, pracovné ponuky, platy na Východe a vo zvyšku Slovenska. Asi takto to bolo myslené.

Životná úroveň a kvalita života sú dve diametrálne odlišné veci. To ale nebolo predmetom otázky.

katkaseiner
2. sep 2026
@tiezjedna

Stačí porovnať ceny nehnuteľností, pracovné ponuky, platy na Východe a vo zvyšku Slovenska. Asi takto to bolo myslené.

Životná úroveň a kvalita života sú dve diametrálne odlišné veci. To ale nebolo predmetom otázky.

@tiezjedna presne

podvody
2. sep 2026

Keď ešte nebola vojna, tak tam bolo veľa pašerákov. Pašovalo sa všelijakými kreatívnymi spôsobmi. Kopali sa tunely, po vode, vzduchom dronmi atď. V samsungu čo pracovali cigáni z východu tak predávali pašované cigarety a alkohol. Vo Volkswagene boli maďarski hovoriaci rómovia z Čiernej nad Tisou a Kráľovského Chlmca. Tiež predávala pašované marlborky.

mimachicha
2. sep 2026
@katkaseiner

@mimachicha no len to neznamena nizsiu zivotnu uroven. To skor znamena, ze chcu napr. dat dietatu lepsie moznosti, aj mna to tahalo z dediny do mesta a to sme len 100km od mesta. Na druhej strane, ostala som v dedine a dochadzam do Ba do prace, pretoze su lepsie platy, ale nie ze mame zlu zivotnu uroven u nas. Proste su len nizsie platy.

@katkaseiner na zapade sa zaraba lepsie a podla mna od vysky platu sa odvija aj zivotna uroven. Viac penazi, viac si mozem kupit, dopriat, dovolit. Napr. kupovat bio potraviny, chodit castejsie na dovolenky, viac venovat starostlivosti o telo, zdraviu atd. Takze tym padom aj lepsia kvalita zivota.

petulda333
2. sep 2026
@mimachicha

@katkaseiner na zapade sa zaraba lepsie a podla mna od vysky platu sa odvija aj zivotna uroven. Viac penazi, viac si mozem kupit, dopriat, dovolit. Napr. kupovat bio potraviny, chodit castejsie na dovolenky, viac venovat starostlivosti o telo, zdraviu atd. Takze tym padom aj lepsia kvalita zivota.

@mimachicha a myslis,ze ludia na vychode nemozu?!

anonym_855fb3
2. sep 2026
@mimachicha

@mimachicha panebože väčšiu hlúposť som dlho nečítala. Ty píšeš akokeby si porovnala Kongo a Slovensko.

anonym_0c27f1
2. sep 2026
@mimachicha

@mimachicha Áno, lebo je tam viac firiem a vyššie platy. Neplatí to pre každého a nedá sa to zovšeobecniť.
V Bratislave sú mnohonásobne vyššie výdavky, hlavne nájmy ľudia ktorí majú menší/ priemerný plat môžu mať problém vyžiť aj v Bratislave. Takže ten človek má nižšiu životnú úroveň aj keď žije v meste, ktoré má vyššiu životnú úroveň.
Na východe má človek menšie výdavky. Sú aj ľudia ktorí zarobia veľa aj na východe, podnikatelia, remeselníci....
Nedá sa to povedať, že na východe sa nedá mať vyššiu úroveň.

mimachicha
2. sep 2026
@petulda333

@mimachicha a myslis,ze ludia na vychode nemozu?!

@petulda333 urcite sa aj na vychode najdu taki co zarabaju super, takze jasne, ze mozu. Ale myslim si, ze ich je urcite menej ako tych na zapade.

katkaseiner
3. sep 2026
@mimachicha

@mimachicha mozno mas pravdu, ale nevidim rozdiel v tom ze nakupujes v Yeme alebo v Kauflande a zatial mas este aj vlastnu domacu bio zeleninku a vlastne vajicka od sliepok... proste v tomto nevidim rozdiel... Len akurat ty si vsetko v BA kupis v obchode a na vychode (ale kludne aj na zapade) si vyjdes do zahradky a cerstve natrhas a pozbieras...

lopka1313
4. sep 2026

Som z Humenneho, zila som roky v Ziline, v Kosiciach, v rakuskom pohranici a teraz zijem v BA... Problem vychodu je, ze tam nie su dialnice. Hlavne od Kosic/Presova dalej. Plus nie je dostavany Ruzomberok. Tym padom tam je malo firiem, lebo logistika, ked robis na vyrobu bez skladu, je sialene nespolahliva. Tym padom menej prace. Ak mas menej prace, je nizsia konkurencie schopnost a teda nizsie platy. Kym na zapade sa na niekotore pozicie napriklad na zeleznici robi nabor, lebo to nik nechce robit, na vychode ide o tvrdy vyber, casto len po znamosti, lebo za ten plat tam chce robit velmi vela ludi... A ked nemas kam ist, velmi si drzis robotu az do dochodku a snazis sa nenechat sa ani vyhodit a tym padom ani neziadas o zvysenie platu ani nic... Ak nie su dobre platy, ludia minaju na zakladne veci, sluzby sa tak nerozvijaju, maju casto nizsiu kvalitu, lebo za kvalitu tu je malokto ochotny zaplatit, kedze potraviny stoja rovnako a drahsie aj viac, lebo po nich nie je taky dopyt. Zaroven, ak myslis kvoli peniazom ledva na prezitie, aby si nejak vyzil, tak duplom neriesis napriklad kulturu alebo celospolocenske problemy, lebo Tvoj problem je zaplatit poplatky v skole a jedlo pre rodinu a nie nejake divadlo, za ktorym aj tak musis cestovat 100 km... Preto sa tu vela ludi spolieha na krajnu pravicu a podobne, lebo maju problem prezit a vtedy lahsie uveris niekomu, kto Ti prislubi (aj ked nikdy neda) nejaku blbost, pri ktorej mas pocit, ze Ti zlepsi zivot a viac za vsetkym riesis peniaze, lebo ich nemas... Zaroven, niekto pisal, ze nevidi rozdiel v tom, ze bio kupis v yeme alebo vypestujes v zahrade. Hm. V zahrade stravis hodiny casu, aby si mal zeleninu, na ktoru nemas peniaze realne, a kvoli tomu nerozmyslas nad tym, ze sa mozes vzdelavat, uzivat si zivot alebo ist za tou kulturou... Na vychode su mozno lacnejsie nehnutelnosti, ale vobec sa to netyka velkych miest a ich coraz sirsieho okolia... Maly 3 izbak v kosiciach stoji okolo 200 tisic, a to ma 54m2 a je v starom panelaku. Napriklad. V BA maly trojizbak kupis aj za 250 (samozrejme aj drahsie), ale plat, ktory ma na vychode manazer ma v BA niekto v korporate.
Strasne vela veci je naopak na vychode paradoxne drahsich. 9 rokov dozadu som v KE zariadovala byt. O dovoze z ikea som mohla snivat, sla som do veci na mieru ktore mi robil otec, kde som usetrila na praci a na mobelixe, co bol vtedy (a podla mna stale je) ovela menej kvalitna ikea za viac penazi... Dalsia moznost boli drahe nabytky v beznych predajniach, co v prvom byvani nechces a ani nezaplatis, ked riesis peniaze. Alebo z druhej ruky, ale dalsi paradox. Co v rakusku mas casto za odvoz alebo v BA za symbolicku cenu, na vychode kupis z druhej ruky za takmer povodnu cenu. Lebo. Ludia nemaju peniaze a tak ked sa niecoho zbavuju, je to pre nich velka suma, ktoru za to mozu dostat. Kym v BA je 800 eur neraz napriklad 1/3 platu alebo menej, na vychode je to 1 plat. A je rozdiel, ci mas alebo nemas jeden plat z predaja napriklad neviem, kocika...
No, ja som dlho rozmyslala nad navratom na vychod, aspon do Kosic. To je myslenim tak trosku Bratislava. V mensom, ale viac liberalna, viac v pohode platy (lebo USSteel to drzi) ako na zvysku vychodu. Ale uz nerozmyslam. Uz som sa usadila v BA a odtial na vychod uz nepojdem. Aj ked som tam vyrastla a mam to tam rada, uz tam nie som doma.

anonym_82b46b
4. sep 2026
kristina2412
4. sep 2026
@anonym_82b46b

@petulda333 (uplne bez utoku reagujem), ale povedz mi prosim aky vyssi naklad na zivot ma obycajna rodina napriklad v Presove verzus obycajna rodina v Bratislave. Ma ta Presovska rodina nizsie % na hypoteke? Maju nizsie naklady na byvanie? Vies ako sa podvihali teraz zalohove platby na tie smiesne byty v cinzakoch? Maju lacnejsie potraviny nez Bratislavcania? Ci MHDcka je v Presove taka vyrazne lacnejsia? Skolske pomocky pre decka? Vstupy na atrakcie, ktorych je dva a pol co do poctu? Ja Ti neviem ale este aj na tu sprostu kavu a kolac chodime v BA aj v KE ci PO a tie ceny su rovnake v podnikoch.
A faktom ostava, ze platy su VO VSEOBECNOSTI proste nizsie a robotu je VO VSEOBECNOSTI naozaj tazsie najst. Data, analyzy, statistiky neklamu. (A ani to, co vidim naokolo).

@anonym_82b46b so začiatkom školského roka tu písali baby náklady na deti, čo sa týka pomôcok, družiny atď , naozaj ten rozdiel je badateľný , ja platím v BA za ZRPŠ 80€, baby mimo BA písali o 30-40€, družina moja 50€ , inde 15-45, podľa lokality , že 5€ na hygienické potreby , ja platím 20€, nehovoriac o tom , že mi naúčtujú aj poplatok 30/40€ ročne za používanie skrinky, mňa reálne začiatok školy za dve deti v BA stál bez mála 400€. Tam nerátam krúžky a MHD , o akejsi doprave zadarmo môžme len snívať....

anonym_c193e0
4. sep 2026

Myslim, ze k teme mam co povedat nakolko som z vychodu ale ostavam zit na stredo zapade 😄 Rozdiely boli a stale su. V mojom pracovnom odbore ponukaju vyssie platy na zapade. Na druhej strane, ceny nehnutelnosti su na vychode drahsie aj o tretinu 🙄

Strana
z6