icon

Dochádza voda. Ako zvládneme prichádzajúce horúčavy?

Dnes o 13:13

tak kazda ktora sa tesite ze je horko, dochadza postupne voda
ked nebude prsat pride katastrofa

Strana
z2
anonym_060d47
Dnes o 16:05
@anonym_beab1e

Aj tie 3 práčky denne, čo niektoré "vysoko hygienické" púšťajú každý deň (1 uteráky, lebo do každého sa len raz môže utrieť, 1 na pyžamá, 1 na oblečenie) spravia pekné kubíky vody, keď sa to nasčítava.

@anonym_beab1e no presne, toto ma napadlo tiez. Ja periem vela, lebo nas je doma 6 a bude nas coskoro 7, ale snazim sa rozumne. Lebo pochadzam z dediny, kde vodovod nebol a nie je a v studniach bezne ludom vysychala voda. Tak si rozmyslis vtedy, ked ci das prat 1 uteracik alebo uvaris polievku. Este aj umyvanie sup sup s minimom vody. To je hrozne. A vyssiu verziu zazila segra v Tanzanii uz len...

anonym_bbd81d
Dnes o 16:06
@aurelia2000

@anonym_bbd81d Voda má po vyčistení zmysluplné využitie, ale nestáva sa naspäť pitnou. Pitnej vody ubúda a my sa v nej kupeme, perieme. Je nereálne zaviesť okrem studenej pitnej vody a teplej úžitkovej vody ešte tretí typ vody. Preto treba šetriť.
Aj ja mám z tvojich príspevkov pocit, že šetriť netreba, že to robia len ľudia, ktorí nemajú vedomosti o cistickach. Vyznelo to, akoby si veril na 100% recyklaciu pouzitej vody na pitnú.

@aurelia2000 Najviac vody spotrebuje poľnohospodárstvo a priemysel.Tam sa dá aj voda z čističky využiť.Jedna vec je,ze aký máš dojem,druhá vec je, že kde sa spotrebuje najviac vody a akej vody.Samozrejme,ze nie je ok používať pitnú vodu na polievanie,na napúšťanie bazénov,ale útočiť na ľudí kvôli odlišným hygienickým návykom je trochu prehnané

anonym_bbd81d
Dnes o 16:09
@anonym_bbd81d

@aurelia2000 Najviac vody spotrebuje poľnohospodárstvo a priemysel.Tam sa dá aj voda z čističky využiť.Jedna vec je,ze aký máš dojem,druhá vec je, že kde sa spotrebuje najviac vody a akej vody.Samozrejme,ze nie je ok používať pitnú vodu na polievanie,na napúšťanie bazénov,ale útočiť na ľudí kvôli odlišným hygienickým návykom je trochu prehnané

@anonym_bbd81d ...a už úplne pritiahnuté za vlasy je útočiť na ľudí, ktorí majú radi teplo...

felycity
Dnes o 16:41

Problém sucha nevyrieši zákaz bazénov sám osebe. Oveľa väčší význam má obmedziť každodenné zbytočné plytvanie vodou, efektívne hospodáriť s dažďovou vodou, opravovať úniky a využívať vodu rozumne. Bazén napustený raz za sezónu nemusí byť symbolom nezodpovednosti, pokiaľ človek vodou neplytvá a rešpektuje prípadné miestne obmedzenia počas obdobia sucha. Skor je potrebne sa zamerat na efektivitu kratka sprcha, rozumne prerozdelenue prania, zatvaranie kohutika ak si umyvam napr zuby, zbieranie dazdovej vody a pod je pekne. Ze upozornujes na to, ale troska odveci argumentacia o bazenach a hnedej kozi.

michaelam2
Dnes o 16:54
@felycity

Problém sucha nevyrieši zákaz bazénov sám osebe. Oveľa väčší význam má obmedziť každodenné zbytočné plytvanie vodou, efektívne hospodáriť s dažďovou vodou, opravovať úniky a využívať vodu rozumne. Bazén napustený raz za sezónu nemusí byť symbolom nezodpovednosti, pokiaľ človek vodou neplytvá a rešpektuje prípadné miestne obmedzenia počas obdobia sucha. Skor je potrebne sa zamerat na efektivitu kratka sprcha, rozumne prerozdelenue prania, zatvaranie kohutika ak si umyvam napr zuby, zbieranie dazdovej vody a pod je pekne. Ze upozornujes na to, ale troska odveci argumentacia o bazenach a hnedej kozi.

@felycity vodarne aktualne hlasia vyrazny narast spotreby vody. To asi nebude tym, ze by ludia zacali viac prat alebo prestali zatvarat vodu pri umyvani zubov. Uz aj nejake mesto (zabudla som ktore) zakazal napustat bazeny a je za to pokuta.

autor
Dnes o 17:50
@michaelam2

@felycity vodarne aktualne hlasia vyrazny narast spotreby vody. To asi nebude tym, ze by ludia zacali viac prat alebo prestali zatvarat vodu pri umyvani zubov. Uz aj nejake mesto (zabudla som ktore) zakazal napustat bazeny a je za to pokuta.

@michaelam2 uz to bolo aj v minulosti. :( A co uroda? Zas nic nebude, zase len drahota...

autor
Dnes o 17:51
@felycity

@felycity u nas napustaju bazeny pitnou ( lebo nemaju narazene studne)
a ano, Ja periem minimalne, sprchujem sa tak, ze vypinam privod, detto umyvanie zubov riadov a ine. Takze snazim sa setrit, kde sa da,
Na margo bazenov a hnedej kozi, bolo to myslene v tom zmysle, ako sa ludia vytesuju, ze sa konecne kupu a opaluju, lebo je horuco, a nemyslia na to, co sa v skutocnosti deje.
Ale chapem, ze kazdy mame narok mat rad to svoje. Samozrejme.

autor
Dnes o 17:53
@anonym_bbd81d

@anonym_bbd81d u nas zial bazeny plnia pitnou.

autor
Dnes o 17:54
@anonym_06eb65

@anonym_autor Bože, toto sú zase úvahy. Čo robíš pre planétu ty?

@anonym_06eb65 napr. setrim vodu a chodim peso? Namiesto auta? A ty co robis preto, aby si aspon troska znizila uhlikovu stopu a setrila vodu?
Este triedim odpad, repasujem veci a oblecenie a mozem spisat zoznam....

anonym_06eb65
Dnes o 17:59
@anonym_autor

@anonym_06eb65 napr. setrim vodu a chodim peso? Namiesto auta? A ty co robis preto, aby si aspon troska znizila uhlikovu stopu a setrila vodu?
Este triedim odpad, repasujem veci a oblecenie a mozem spisat zoznam....

@anonym_autor Ja sa každé ráno postavím nahá pred Kaufland a na okoloidúcich kričím:
tak kazda ktora sa tesite ze je horko, dochadza postupne voda
ked nebude prsat pride katastrofa
Potom spravím premet, lúskam prstami a spievam: Prečo sa tešíte horku, nie je vodaaaa.

anonym_bbd81d
Dnes o 18:02
@anonym_autor

@anonym_bbd81d u nas zial bazeny plnia pitnou.

@anonym_autor Bohužiaľ,ja poznám aj ľudí, ktorým sa nechce montovať čerpadlo na studňu,aby mali vodu na polievanie záhradky,tak radšej polievajú pitnou vodou z mestského vodovodu.Samozrejme, ak sa človek odváži jemne naznačiť otázkou, že či by nebolo lacnejšie, šetrnejšie a efektívnejšie využiť na polievanie vodu zo studne,tak sa dočká povyseneckej odpovede, že si to oni platia a nikoho nič do toho, že akou vodou polievajú

sense
Dnes o 18:04

Žijem v zahraničí , a už sme dostali papier od obecného úradu, že sa nemá plytvať pitnou vodou a sa nesmú polievať trávniky, rastliny minimálne, umývať auta a napustat bazény pitnou vodou je zakázané.az do odvolania. A že jedna dve búrky tento problém nevyrieši. Takže tento problém nie je len na Slovensku
Oni problémom nie je len to že teraz je týždeň teplo a je leto, ale celkovo padá malo zrážok, ľadovce sa topia...zial globálne oteplovanie

simca06022011
Dnes o 18:10
@anonym_autor

@anonym_bbd81d ze si ludia neuvedomuju , ake zle nasledky to cele teple pocasie nesie a tesia sa zo sebeckych pocitov

@anonym_autor a co mame revat, mat zachvaty uzkosti na uliciach, preklinat slnko? :DD

anonym_b49ae4
Dnes o 18:14
@anonym_bbd81d

@anonym_autor Bohužiaľ,ja poznám aj ľudí, ktorým sa nechce montovať čerpadlo na studňu,aby mali vodu na polievanie záhradky,tak radšej polievajú pitnou vodou z mestského vodovodu.Samozrejme, ak sa človek odváži jemne naznačiť otázkou, že či by nebolo lacnejšie, šetrnejšie a efektívnejšie využiť na polievanie vodu zo studne,tak sa dočká povyseneckej odpovede, že si to oni platia a nikoho nič do toho, že akou vodou polievajú

@anonym_bbd81d doba pokrocila a nic sa nemusi montovat, len hodi cerpadlo do studne a strci zastrcku do el. ⚡⚡ Odkaz darebakom. Lebo liat do zahrady neodstatu chlorovanu vodu... 🐔

simca06022011
Dnes o 18:17

mimochodom nam obec nezabezpecuje ani len tu pitnu vodu v dost velkej casti, mame tu vsetci studne, kvalita je taka aka je... a ze je sucho? ved byvam na dedine sice len 10rokov, ale vodozadrzne opatrenia = 0, NULA.. prsi voda tesie po cestach, lukach, vsade, do potoka a haaaajde velkakrat aj s castami cesty a kadecoho do rieky a prec. Ak by niekto rozmyslal, davno pradavno na vidieku na to miesto je, sa zadrziava voda v jazierkach, a kadejakych aj mensich priehradach, potoky tu mame... v priapde velkej vody by to aj nieco pomohlo nizsie polozenej casti obci, ktoru bezne splachne trosku. Ano pitna voda by sa nemala liat do bazenov a nemala by sa ani pouzivat na zahrady, nikdy. Na to si ludia maju zohnat uzitkovu vodu. Okrem toho bazeny ohladuplni ludia napustaju cisternou, objedname, doniesli a bazen sa napustil ( u na snie, my ho nemale, ale u svokrovcov bezne). kzady zahradkar ma mat nadoby na dazdovu vodu, nainstalovali sme pred par rokmi kvoli sucham svokrovcom 1000L nadoby dve na zahradu a dazde im to naplnia, okrem toho klasika sudy pri odkvapchoch.. to je podla mna jeden zaklad. Inak nemam zachvaty z otho kolko vody v domacnosti miname. Za mna je najviac skody pustat tuto vodu co tu tecie potokmi dalje do .. mora.. povazujem ju prave za super riesneia na polievanie, vsak nech to ostane tu v pode. A aj tak som pred rokmi pocula staznosit na hadice co si ludia do potokov hadzali a cerpadlami si vodu tahali na pozemky...

simca06022011
Dnes o 18:19
@anonym_b49ae4

@anonym_bbd81d doba pokrocila a nic sa nemusi montovat, len hodi cerpadlo do studne a strci zastrcku do el. ⚡⚡ Odkaz darebakom. Lebo liat do zahrady neodstatu chlorovanu vodu... 🐔

@anonym_b49ae4 stoji to peniaze a nie je to zase take jednoduche, cize vela ludom sa to nechce :D a zapinat to a riesti.. vies ako.. je pohodne relativne lacnou vodou z vodovodu polievat ludom.

anonym_bbd81d
Dnes o 18:21
@anonym_b49ae4

@anonym_b49ae4 Dotyční majú ešte starší typ čerpadla, len sa nechce montovať ho,ani kúpiť čerpadlo s jednoduchou obsluhou.

simca06022011
Dnes o 18:24
@anonym_autor

@felycity u nas napustaju bazeny pitnou ( lebo nemaju narazene studne)
a ano, Ja periem minimalne, sprchujem sa tak, ze vypinam privod, detto umyvanie zubov riadov a ine. Takze snazim sa setrit, kde sa da,
Na margo bazenov a hnedej kozi, bolo to myslene v tom zmysle, ako sa ludia vytesuju, ze sa konecne kupu a opaluju, lebo je horuco, a nemyslia na to, co sa v skutocnosti deje.
Ale chapem, ze kazdy mame narok mat rad to svoje. Samozrejme.

@anonym_autor je dost mozne ze ani z narazenej studne by vacsie bazeny nenaplnili len tak... tam ked sa vrtaju studne byva limit kolko mozu vycerpat, aby napr neklesla spodna voda v lokalite. Okrem toho aj vydatnost studne je obmedzena, musi dotekat tolko vody co priteka a ked ju vycerpaju, zvykne sa zaniest a kadeco.. no nie je to take jednoduche s tym. Bazen si ludia maju plnit cisternami, ak maju studnu tak jedine pomaly postupne naplnat.Pri velkych bazenoch mozu mat problem s limitmi aj tak, ak by to niekto zacal kontorlovat.

autor
Dnes o 18:56
@simca06022011

@anonym_autor je dost mozne ze ani z narazenej studne by vacsie bazeny nenaplnili len tak... tam ked sa vrtaju studne byva limit kolko mozu vycerpat, aby napr neklesla spodna voda v lokalite. Okrem toho aj vydatnost studne je obmedzena, musi dotekat tolko vody co priteka a ked ju vycerpaju, zvykne sa zaniest a kadeco.. no nie je to take jednoduche s tym. Bazen si ludia maju plnit cisternami, ak maju studnu tak jedine pomaly postupne naplnat.Pri velkych bazenoch mozu mat problem s limitmi aj tak, ak by to niekto zacal kontorlovat.

@simca06022011 tak lem verit, ze naprsi ...

anonym_befe32
Dnes o 19:16
@anonym_bbd81d

@anonym_bbd81d ...a už úplne pritiahnuté za vlasy je útočiť na ľudí, ktorí majú radi teplo...

@anonym_bbd81d je rozdiel teplo a teplo..toto už zdravé teplo není.. trpí príroda, trpía ľudía,trpia zvierata ..treba zložiť klapky z očí a či sa to niekomu páči alebo nie tieto pekelné horúčavy nás vedú do záhuby, keď toto príde niekomu normalne "lebo však leto,čo chcem"tak ja už neviem..zrejme si nevidite na konček nosa

anonym_bbd81d
Dnes o 19:25
@anonym_befe32

@anonym_bbd81d je rozdiel teplo a teplo..toto už zdravé teplo není.. trpí príroda, trpía ľudía,trpia zvierata ..treba zložiť klapky z očí a či sa to niekomu páči alebo nie tieto pekelné horúčavy nás vedú do záhuby, keď toto príde niekomu normalne "lebo však leto,čo chcem"tak ja už neviem..zrejme si nevidite na konček nosa

@anonym_befe32 Áno, je teplo, ale to ma neoprávňuje hejtovat ľudí, ktorí sa z neho tešia.Predsa oni za to teplo nemôžu, nespôsobili ho.Ak si ma chcela poučiť o vážnosti klimatizáckych zmien, trochu neskoro 😃. Len posepkam,ze niekoľko desiatok rokov to pozorujem, neviem to len z počutia,ale prežívam to na vlastnej koži

anonym_bbd81d
Dnes o 19:32
@anonym_bbd81d

@anonym_befe32 Áno, je teplo, ale to ma neoprávňuje hejtovat ľudí, ktorí sa z neho tešia.Predsa oni za to teplo nemôžu, nespôsobili ho.Ak si ma chcela poučiť o vážnosti klimatizáckych zmien, trochu neskoro 😃. Len posepkam,ze niekoľko desiatok rokov to pozorujem, neviem to len z počutia,ale prežívam to na vlastnej koži

@anonym_bbd81d opr: klimatických

simca06022011
Dnes o 19:35
@anonym_autor

@simca06022011 tak lem verit, ze naprsi ...

@anonym_autor verit nepomoze, to preco neprsi ma dovod, treba si zvykat a ludia premyslat ci ten bazen doma je nutny atd ak su v lokalite kde je vody malo

anonym_9a1911
Dnes o 19:37

My bazén tiež nenapustame vodou zo studne, ale pitnou mestskou vodou. Zo studne len polievame záhradu. Raz sme na pustili s ňou bazén, a voda bola taka hnedá, kalná. Museli sme vypustiť, v tom by sme sa nekúpali. Tak odvtedy len mestskú vodu dávame.

Strana
z2