redakcia
15. feb 2019
2617 

Oslabená detská imunita nahráva výsevu bradavíc. Akými metódami a prípravkami sa bradavíc zbaviť?

"Zdravím vás, potrebovala by som poradiť, čo dávate svojim deťom na bradavice?" Presne takto začína veľké množstvo diskusií, ktoré sa týkajú práve bradavíc. A niet divu - s bradavicami sa za svoj život stretne takmer každý z nás. Čo to vlastne je, koho ohrozujú a ako sa ich čo najlepsie zbaviť - to všetko bude témou dnešného článku.

    Bradavice sú vírusové ochorenie, ktore spôsobuje ľudský papilomavírus HPV. Týchto HPV papilomavírusov je v súčasnej dobe popísané vyše 100 rôznych typov a niektoré z nich sú prítomné v ľudskom tele, bez toho aby ste o nich vedeli. Nespôsobujú žiadne ťažkosti. Niektoré z nich však svoju prítomnosť ohlásia. V tomto prípade práve formou výsevu bradavíc.

Oslabená imunita nahráva bradaviciam

    Bradavice sú označované ako benígne kožné tumory - nezhubné nádory a na pokožke ich môžete spoznať ako zrohovatené výstupky o niečo svetlejšej farby ako pokožka. Občas na sebe mávajú tiež červené bodky. Bradavice sa môžu vyskytovať samostatne, ale aj v zhlukoch. Miestom výskytu sú najčastejšie horné a dolné končatiny, najmä okolia prstov, dlaní a plôšok nôh. Neobvyklé nie sú ani bradavičky na tvári. K výsevu bradavíc sú náchylné najmä deti, ktoré majú nejakým spôsobom oslabenú imunitu - po chorobe, vďaka rôznym autoimunitným ochoreniam pod.

Rozlišuje sa niekoľko rôznych typov bradavíc:

  • bradavice pravé - ich výskyt je obvyklý v oblasti horných končatín a nie je nezvyčajné, že sa ich vyseje v jednom mieste hneď niekoľko, nebolia a ich povrch je mierne zdrsnený až zrohovatený, sú o niečo svetlejšie než pokožka a vystupujú nad ňu,
  • bradavice plantárne - nevystupujú z pokožky a sú zanorené do hĺbky, nájdete ich najčastejšie na chodidlách, často je možné ich zameniť za kurie oká, na rozdiel od pravých bradavíc môžu byť bolestivé,
  • bradavice ploché a strapcovité - oba typy majú spoločné, že sa objavujú v oblasti tváre a krku, majú farbu pleti a nebolia, líšia sa hlavne svojím tvarom - ploché nijak výrazne nevystupujú, strapcovité majú výrazne nitkovitý povrch.

    "S bradavicami sa trápime prakticky neustále už 5 rokov. Chodíme totiž s deťmi pravidelne do bazéna..."
Bradaviciam sa veľmi dobre darí v teplom a vlhkom prostredí a mamičky sa často zhodujú, že k nákaze u ich detí došlo práve na verejnom kúpalisku, v bazéne, v saune  alebo v nejakom podobnom prostredí. K ich výsevu nedochádza hneď, ale až po nejakej dobe, ktorá nie je vôbec krátka. Inkubačná doba sa pohybuje v rozmedzí týždňov až mesiacov. 

Ak prídete na to, že vaša ratolesť bradavicu má, mali by vaše prvé kroky predsa len smerovať k pediatrovi. Ten skúseným okom prehliadne, či sa skutočne o bradavicu jedná a odporučí vám ďalší postup - babské recepty (áno, aj praktickí lekári k nim v niektorých prípadoch pristupujú radi), homeopatickú liečbu, klasickú liečbu u kožného lekára alebo chirurgické odstránenie.

Na bradavice lekárskym zákrokom

    Ak ste v detstve mali to "šťastie" a máte s bradavicami vlastnú skúsenosť, tak je pravdepodobné, že vám boli odstránené práve takto.Vypaľovanie (zasnežovanie, mrazenie) tekutým dusíkom je nepríjemné, ale jedná sa o spôsob, ktorý je pomerne spoľahlivý. U kožného lekára vašej ratolesti bradavicu pomocou tekutého dusíka lokálne "zmrazia" (nanesú tekutý dusík priamo na ňu) a postup pri následných návštevách opakujú, kým bradavice neodpadne. Túto metódu vám lekár s najväčšou pravdepodobnosťou odporučí v okamihu, kedy iné liečebné metódy zlyhajú, bradavica je veľká a stále rastie alebo sa vyskytuje v miestach, ktoré sa ťažko liečia (napríklad plôšky nôh). Nevýhodou je, že metóda nie je úplne bezbolestná a najmä pre menšie deti bude dosť nepríjemná. Bolestivá je ale len v čase výkonu a potom už ďalšie nepríjemné pocity obvykle nie sú.

    Veľmi podobné je chirurgické odstránenie vyškrabnutím, ktoré sa robí aj v podobných prípadoch. Vyškriabať bradavice je o niečo viac bolestivý výkon, ale jeho výhodou je, že sa návšteva u lekára nemusí opakovať, pretože bradavica je odstránená naraz. Na chodidlách môže byť zákrok o to viac nepríjemný, že je potom pre dieťa sťažená chôdza a nejakú dobu po zákroku je miesto stále bolestivé.

    V dnešnej dobe moderného lekárstva sa už aj bradavice dajú odstraňovať pomocou laseru. Táto metóda je už v zdravotníckych zariadeniach celkom bežná, nemusí sa ale vždy jednať o zákrok hradený poisťovňou. Cena sa odvíja od počtu bradavíc a zvyčajne sa pohybuje v rádoch desiatok eur. Jej výhodou je, že sa eliminuje šanca, že po odstránení zostane po bradavicu jazva, ako tomu môže byť u predchádzajúcej metódy. Zákrok sám o sebe je tiež menej bolestivý.

Pokiaľ ale pred tým, než zvolíte lekársky výkon, chcete vyskúšať niektoré možnosti liečby sami, skúste sa opýtať vašej mamy alebo babky. Takmer určite budú mať nejaký ten zaručený recept v zásobe. Aj my vám ich pár ponúkame.

Rady z denníčkov našich babičiek

  • Cesnak

Tenký plátok cesnaku priložte rezom na bradavicu a prelepte náplasťou. Tento obklad vymieňajte 3x denne. Výsledky uvidíte asi o 10 dní.

Hrubšie plátky cesnaku nechajte týždeň naložené v octe. Po týždni vezmite plátok, priložte na bradavicu, zaistite náplasťou alebo obväzom a nechajte pôsobiť cez noc. Prvé výsledky by sa mali dostaviť asi o 2 týždne.

Konkrétne s cesnakom má veľmi dobré skúsenosti rad mamičiek z Modrého koníka. Jedna z nich opisuje svoju skúsenosť takto: "Ja používam cesnak nakrájaný na plátky a naložený v octe. Malý kúsok cesnaku sa priloží na bradavicu (nesmie presahovať cez, inak popáli kožu) a prelepí sa náplasťou bez vankúšika a nechá sa pôsobiť cez noc. Záleží na veľkosti bradavice, ale väčšinou to chce tak týždeň... Potom sa začnú objavovať čierne korienky, ktoré by sa mali odlúpnuť. Nikdy sa mi po tom nevrátila, na rozdiel od vypálenia od kožnej, ktoré bolo teda aj dosť bolestivé."

  • Púpava

Nie nadarmo sa púpava volá smotánka lekárska, pretože ona naozaj liečivá je! A zaberá na všemožné neduhy, vrátane bradavíc. Jej nevýhodou je sezónnosť, pretože bradavice lieči jej "mlieko," teda šťava, ktorá vyteká z listov a stonky po ich zlomení. Tou potierajte bradavice niekoľkokrát denne. Púpavová liečba trvá asi 2 týždne.

  • Lastovičník

Využitie lastovičníka je trochu obmedzené, pretože je potrebné, aby práve rástol (jar/leto). Využíva sa tak, že sa odtrhne kúsok rastliny a žltou šťavou sa potiera postihnuté miesto. Tento postup opakujte niekoľkokrát denne pár dní, kým bradavice nezmiznú. Jedná sa o veľmi účinnú metódu.

  • Cibuľa a krieda

Klasickú bielu kriedu, ktorú vaše deti pravdepodobne používajú na zdobenie chodníkov, nastrúhajte a zmiešajte s nastrúhanou cibuľou v takom pomere, že vznikne kašovitá hmota. Tú následne naneste na bradavicu a pevne prelepte. Je dobré nanášať skutočne iba na bradavicu a okolitú kožu prelepiť, aby neprišla do kontaktu s kriedovou kašou. Takto zalepenú bradavicu nechajte 3 dni. Po 3 dňoch odstráňte náplasť, nechajte 2 dni predýchať a znovu celý postup zopakujte.

  • Propolis

Propolis, je zázračný včelí produkt, ktorý včielky používajú k stavbe a ochrane v úľoch. Látka sama o sebe je tvorená zo živičných látok zozbieraných z kvetín a výlučkov hlavových žliaz. Propolis sa zahreje, aby bol modelovateľný. Následne sa z neho vymodeluje malá placka, ktorá sa priloží na bradavicu a zafixuje náplasťou. Takto sa ponechá na bradavici aspoň 2 dni a po odstránení by sa bradavice mala vylúpnuť. V prípade potreby je možné opakovanie.

Pomocníci z lekárne

    Mimo radikálnejších lekárskych riešení alebo pomocníkov z babičkinej kuchyne, máte možnosť poradiť sa aj v lekárni. Pretože aj tu nájdete rôzne možnosti, ktoré možno vyskúšať. Ich účinnosť je na každého tak trochu iná, takže aj v diskusiách sa často stretnete s tým, že čo jednému dieťaťu pomohlo, u druhého nemalo žiadny účinok. Nezostáva iné, ako vyskúšať osobne.

  • Vodičky

Slúžia k opakovanému potieraniu bradavice, ktoré by malo viesť až k jej vyliečeniu a odpadnutiu.

  • Kolódium forte, Phyteneo, 10 ml cca 6 €
  • Duofilm, 15 ml cca 7 €
  • Náplaste a domáca kryoterapia

Okrem vodičiek možno využiť napríklad aj náplasti. Náplasti majú svoju jednoznačnú výhodu vo veľmi ľahkej aplikácii. Prelepujú sa vo výrobcom odporúčaných intervaloch a po dobu ich používania pôsobia na bradavicu účinné látky, ktorými je napustená.

V lekárni sú k dostaniu tiež rôzne kryoterapeutické prípravky. Tie obsahujú tekutý dusík na domáce použitie a bradavicu vám pomôžu zmraziť.

  • SALIVER-20, 20 ks náplastí, cca 15 €
  • WARTNER, kryoterapia, 50 ml, cca 17,50 €
  • URGO Warts, kryoterapia, 38 ml, cca 17 €

Homeopatická liečba - keď sa rieši príčina

Všetky vyššie uvedené odporúčania, či už sa jedná o chirurgické odstránenie alebo lokálne pôsobenie cesnaku na bradavicu, majú jedno spoločné - sústredia sa priamo na bradavicu a neberú do úvahy príčinu jej vzniku.

V rámci homeopatickej liečby nie je nazerané na bradavicu ako na hlavný problém, ale ako na dôsledok. Teda - ak sa rozhodnete pre homeopatickú liečbu, bude vaša ratolesť okrem guľôčok určených priamo na bradavice zobať pravdepodobne tiež guľôčky na celkové posilnenie imunity - hlavnej príčiny toho, že sa bradavica vôbec objavila. Tým, že sa homeopatia zameriava na príčinu, zároveň zabraňuje opakovanému výsevu bradavíc.

Ako základ homeopatickej liečby bradavíc slúži prípravok Thuya Occidentalis. Práve ten sa zameriava na posilnenie imunitného systému a tak by nemal v liečbe homeopatickou liečbou rozhodne chýbať. Doplnkovou liečbou už samotných bradavíc potom môžu byť rôzne homeopatické liečivá podľa toho, o aký typ bradavice sa jedná. Keď riešite klasickú bradavicu pravú, ako je popísané vyššie, odporučí vám homeopat pravdepodobne Antimonium Crudum 15 C. O presnom dávkovaní sa vždy poraďte s lekárom.

"Naše liečenie homeopatikami prebiehalo nasledovne - od pondelka do soboty bral syn ráno a večer 5 guličiek Antimonium Crudum 15 C. V nedeľu vždy imunitu posilňujúci Thuya Occidentalis, po 10 guľôčkach. Vybral 2 balenia Antimonium a 1 balenie Thuya a teraz čakáme. Bradavica tak nejako presychá, takže čakáme, čo bude ďalej." Takto opisuje homeopatickú liečbu jedna z mamičiek na Modrom koníku. Homeopatiká totiž nemusia zabrať okamžite, ale môžu si dať trochu na čas. Nie je výnimkou, že po liečbe sa výsledok dostaví až o 2 mesiace.

Riešte príčinu, nie dôsledok

    V prípade liečby bradavíc u vašich detí sa vám môže stať, že pôjdete rôznymi cestami a budete nejakú dobu hľadať, čo funguje. Nezabúdajte však na to, že bradavice sú iba dôsledkom a zamerajte sa na príčinu, ktorou môže byť oslabená imunita vášho potomka.

Dbajte preto na vyváženú stravu, dostatok pohybu, pobyt na čerstvom vzduchu a ďalšie dôležité veci, ktoré vám s posilnením imunity vášho drobčeka môžu pomôcť. A tiež sa nezabudnite podeliť v komentároch s ostatnými mamičkami, čo zabralo na bradavice práve u vás doma.

Pozrite:

rehabilitace.cz

svethomeopatie.cz

vitalia.cz

wikipedia.cz

skincareliberec.cz

lastovičník lekársky burina v podstate ktoru najdete aj v meste ak sa dobre pozriete, potriete štavou , pri menších zmizne hned, pri väčších treba viac potreti štavou zo stoniek, štava farbi do žlta kožu, a vypali pekne aj s korenom

15. feb 2019

Opatrne pri manipulácii s lastovičníkom- jeho šťava može poleptať oci.

15. feb 2019

My sme s malym absolvovali vsetky 3 metody odstranovania - dusik, vyskrabovanie aj laser. Kedze islo o bolestive zakroky, maly nespolupracoval a lekarka zakroky nemohla urobit dosledne. Dalsi znamy lekar mi ale povedal, ze ho nemam trapit, ze tie bradavice do par mesiacov zmiznu same. Najrpv som sa bala, ze to bude mat prave opacny efekt, ze sa mu roznesu po tele, ale neriesili sme to a nesli sme opat na vypalovanie, ani na iny zakrok. Po par mesiacoch ozaj same zmizli🙂

15. feb 2019

Dcérka mala bradavičku na palci, brala Thuyu 1x týždenne a Graphites (pri bradaviciach v okolí nehtov) každý deň, po 5 guličiek, po 6 týždňoch jej zmizla. Partner bol najskôr skeptický voči homeopatii, ale potom musel priznať, že som mala pravdu, keď som sa rozhodla ju liečiť bezbolestne, pomocou "zázračných guličiek" - ako ich dcérka volá😉

15. feb 2019

Pouzila som babsky recept.Prikladala som na noc tenký plátok cesnaku.Cez deň odlepiť nechať dýchať a na noc zasa nový plátok. Cca po dvoch až troch týždňoch po bradavici ani stopy 😉

15. feb 2019

ja som lepila cesnak - tenké plátky, predtým namočený v octe 6 dní....Lepili sme týždeň, vždy na noc. Bradavičky krásne vyšli na povrch kože. V minulosti sme skúšali kadečo, nič nezabralo, nakoniec dusík+vystrihovanie - bolestivé!!! Toto bol pre mňa zázrak!

15. feb 2019

@gapcula
@luckai
dievcata, mozem otazocku? Tiez som davala cesnak. Cca 2 tyzdne. Bradavica zcernala. Kedze je tazko dat cesnak len na bradavicu, tak okolita koza uz prkne zliezla, no bradavicka s kuskom starej koze este drzia. Mam este davat cesnak, ci len cakat? Vypadne? Dakujem.

16. feb 2019

manzel mal asi 2 roky , nevedel sa toho zbavit. vypalovanie, laser, nic. potom zacal uzivat hlivu ustricovu a cca za 3 mesiace zmizli.

16. feb 2019

Ja som mala bradavice na nohách, podľa popisu to boli tie plantárne, ca 5 rokov som sa s tým trápila, absolvovala som všetko možné u kožnej, tabletky, maste, výpaly dusíkom, potieranie kadečím, skúšala som banán, cibuľu, lastovičník, cesnak, homeopatiká, voľne dostupné"vypaľovače" z lekárne.... Bradavice buď nereagovali na liečbu vôbec, alebo sa onedlho vrátili a ešte vo väčšom. Po poslednom vypaľovaní a vystrihovaní u kožnej, čo som netušila že ma čaká (ináč by som ani nešla, to bola čistá mäsiarina), som si povedala DOSŤ, tak budem mať bradavice celý život ale ku tej kožnej ma už nikto nedostane. Plakala som tam ako malá, zavýjala a doktorka na to že "veď to nemôže tak bolieť"... To podotýkam že to vypaľovanie bola prechádzka ružovou záhradou oproti tomuto a vypaľovaní som si užila predtým aspoň dvadsať za toto obdobie. Zaťala som sa a nechala som to tak, po pol roku som zas mala na nohe aspoň desať bradavíc, problém bol, že už ma to bolelo napríklad pri dlhšom státí alebo po dlhšom chodení. Takisto bazény a podobne, nemohla som chodiť, nechcela som roznášať bradavice ďalej. Hľadala som nejakú alternatívnu cestu čo som ešte neskúšala. Na nejakom zahraničnom fóre som našla tip - prelepovať leukoplastom (takým bez vankúšika), Až kým nezmiznú. U mňa to trvalo takmer rok. Ale po tej päťročnici mi už toto vôbec neprekážalo, hlavne keď som po nejakom čase videla efekt. Takže ak sú tu nejaké beznádejné dlhodobo sa trápiace prípady - vyskúšajte... A dajte tomu čas. Mňa to stalo akurát dva kotúčiky leukoplastu a hlavne bola som aj kludnejšia keď som kdesi prebehla bosá, lebo predsa som mala bradavice zakryté. Keď sa leukoplast začal odliepať, jednoducho som ho odlepila a dala nový. Odvtedy som bez bradavíc - aktuálne asi dva roky. Držím palce 😉.

16. feb 2019

@katarinaba ja som cesnak nožničkami sa snažila strihať do tvaru bradavice lebo tá zdravá koža okolo ho už začala bolieť.Pokracovala som cesnakom aj po sčernaní bradavice ale som povrch jemne prešla pemzou/tuším sa to tak volá 😊/ Zachvilu vám to odpadne samo.Mne len jedného dňa syn ukázal že tam nič nemá len peknú ružovú novú kožu 😃

18. feb 2019

@gapcula tak pokracovat. OK dakujem velmi pekne.

18. feb 2019

@mikadooo ja som sa takto podobne trápila a keď som bola tehotná na vypaľovaní, tak so mto už tiež vzdala. Po rokoch s bradaviacmi mi zabrali homeopatiká. Tearz to majú ale deti a im homeopatiká nazbrali. so stršou vypaľovanie, ale zase sa o čase objavilo je dno a aj malý má..a u nich mi ten cesnak s octom krásne zabral, ale nemali to tam dlho, možno tým toje

21. feb 2019

@gapcula prepac mozno nechutne ale nemas foto?lebo ja sa trapim uz cez 7rokov a to uz som davala i chir.odstranovat a vzdy mam...no neviem ci bradavice al kurie oko lebo aj nazory odbornikov sa roznis...momentalne otrasne to mam po aplikacii kys mravcej ale ja uz neviem co s tym

28. feb 2019

@eeross123 dobry den aj vam nieco zabralo nakoniec?

10. nov 2023

Začni písať komentár...

Odošli