icon

Je možný súbeh materského a rodičovského príspevku na dve rôzne deti?

Zodpovedané
Dnes o 09:35

Dobrý deň,

je možný súbeh manželkinej materskej na mladšie dieťa a rodičovského príspevku pre otca na staršie dieťa do 3 rokov?

Ďakujem.

Dobrý deň,

súčasné poberanie materského matkou na mladšie dieťa a rodičovského príspevku otcom na staršie dieťa je potrebné posudzovať podľa zákona č. 571/2009 Z. z. o rodičovskom príspevku. Samotná skutočnosť, že ide o dve rôzne deti a dvoch rôznych rodičov, ešte neznamená, že možno poberať obe dávky v plnej výške.

Podľa § 3 ods. 5 uvedeného zákona platí, že ak je v rodine viac detí, na ktoré možno poberať rodičovský príspevok, vzniká len jeden nárok na rodičovský príspevok.

Zároveň podľa § 3 ods. 11 písm. a) zákona nárok na rodičovský príspevok nevzniká ani jednej z oprávnených osôb, ak má aspoň jedna z nich nárok na materské a jeho suma za celý kalendárny mesiac je vyššia ako príslušná suma rodičovského príspevku.

To znamená, že ak matka poberá materské na mladšie dieťa vo vyššej sume, ako je zákonom ustanovený rodičovský príspevok, otec nemôže súčasne poberať rodičovský príspevok na staršie dieťa.

Zákon však pozná aj situáciu, keď je materské nižšie ako rodičovský príspevok. Podľa § 4 ods. 5 zákona sa v takom prípade môže rodičovský príspevok poskytovať vo výške rozdielu medzi príslušnou sumou rodičovského príspevku a materským.

Osobitne treba rozlišovať aj kalendárny mesiac, v ktorom matke vznikne nárok na materské iba za časť mesiaca. Pri posudzovaní súbehu zákon výslovne pracuje s materským za celý kalendárny mesiac. Podľa oficiálneho výkladu Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny pri materskom vyplatenom len za časť mesiaca môže zostať zachovaný nárok na celý rodičovský príspevok za príslušný mesiac.

Preto ak sa pýtate na bežnú situáciu, keď matka počas celého mesiaca poberá materské na novonarodené dieťa vo vyššej sume, ako je rodičovský príspevok, otec nemá súčasne nárok na rodičovský príspevok na staršie dieťa.

Rozhodujúca je teda konkrétna výška materského a obdobie, za ktoré sa vypláca, nie samotný počet detí ani to, že o rodičovský príspevok žiada druhý rodič.


Prajem vám všetko dobré!

JUDr. Katarína Drobná, LL.M.
advokátka
www.advokatkadrobna.sk