Používame cookies. Viac informácií tu.
Zavri

Ide o genetické poškodenie plodu?

Zodpovedané
19. nov 2020

Dobrý deň,

lekárka mi brala krv pre hodnoty hCG, keď som bola v 6. týždni + 2 dni. Výsledky boli celkove hcG 78 500, čo bolo v rámci referenčných hodnôt (15 000 - 200 000), ale free beta hCG malo hodnotu 31,26. Referenčná hodnota bola 0.0 - 0.1.

Ako je možná takáto extrémne vysoká hodnota?

Ide o genetické poškodenie plodu?

Ďakujem

Dobrý deň,

na základe týchto hodnôt sa nedá spraviť záver o stave plodu. Je dôležité brať do úvahy aj to, či je správne určená doba tehotnosti, taktiež aké množstvo PAPP-A je prítomné.

Bolo by vhodné zopakovať tieto testy s odstupom času a taktiež absolvovať ultrasonografické vyšetrenie. Príliš nízke alebo príliš vysoké hodnoty PAPP-A a voľného beta hCG boli v štúdiách spojené s rôznymi komplikáciami v tehotenstve, avšak nedá sa povedať či sa jedná o genetické poškodenie plodu.

Môže to byť aj napríklad molárne tehotenstvo, alebo len zvýšené riziko komplikácií ako napríklad predčasný pôrod, tehotenská cukrovka a podobne.

Odporúčam Vám navštevovať pravidelne gynekologičku a podrobiť sa dodatočným vyšetreniam. V prípade potreby viete absolvovať amniocentézu alebo odber choriových klkov ako diagnostickú metódu na potvrdenie alebo vyvrátenie genetického poškodenia plodu. V prípade, že by ste chceli ísť neinvazívnou metódou si môžete vybrať niektorý z neinvazívnych genetických testov z krvi matky.
V prípade ďalších otázok ma neváhajte kontaktovať.

Prajem pekný večer.


MSc. Dominika Valent Raffajová
Tel: +421 908 160 067
Mail: dominika@genotipo.net
Web: https://www.genotipo.net
Instagram: genotipoSK
Facebook: genotipo Slovensko