Treba kura vymeniť za sliepku a prispôsobiť množstvo vody k váhe sliepky. Dávam nové a cierne korenie, nebáť sa soli.
Ak si naucena na bujonovo vegetove polievky, ako som bolanapriklad ja, stale sa ti bude zdat mdly. Je to aleo zvyku, da sa odvyknut 😁 za mna najvyraznejsiu chut dava ligurcek a trochu surovej papriky. Tie to perfektne dochucuju. Ja osobne nemam rada bobkac vo vyvare, nesedi mi tam. No a samozrejme mrkva, zeler, kalerab, cela cibula, korenie, petrzlenova vnat.... ja ani nemusim mat vela masa vo vyvare, aj tak nam chuti...
Aké mäso dávaš?
@januska12323 momentálne mám domáce kurča. Tak uvidím. Chrbty, krk. Zvyčajne kupujem tiež tak. Chrbát, krky, občas ked už som bola fakt zúfalá som tam dávala aj stehna a krídla. Bolo tam fakt všetko.
Ak si naucena na bujonovo vegetove polievky, ako som bolanapriklad ja, stale sa ti bude zdat mdly. Je to aleo zvyku, da sa odvyknut 😁 za mna najvyraznejsiu chut dava ligurcek a trochu surovej papriky. Tie to perfektne dochucuju. Ja osobne nemam rada bobkac vo vyvare, nesedi mi tam. No a samozrejme mrkva, zeler, kalerab, cela cibula, korenie, petrzlenova vnat.... ja ani nemusim mat vela masa vo vyvare, aj tak nam chuti...
@akitas áno, čerstvá paprika a aj kel je mňam.
Mozno davas vela vody. Ja som napr vcera robila Sani salat, a varim kuracie maso s cibulou a mrkvou. C. korenie, sol a nic viac. A chut je skvela. Len treba davat menej vody.
A este odporucam davat do polievky ligurcek, pozor, iba jeden listok, chut je prilis intenzivna.
@adri266 vyskúšam. Ale inak ja tam toho masa dávam fakt veľa, ved je to ako želatína ked to stuhne 😀
Ak si naucena na bujonovo vegetove polievky, ako som bolanapriklad ja, stale sa ti bude zdat mdly. Je to aleo zvyku, da sa odvyknut 😁 za mna najvyraznejsiu chut dava ligurcek a trochu surovej papriky. Tie to perfektne dochucuju. Ja osobne nemam rada bobkac vo vyvare, nesedi mi tam. No a samozrejme mrkva, zeler, kalerab, cela cibula, korenie, petrzlenova vnat.... ja ani nemusim mat vela masa vo vyvare, aj tak nam chuti...
@akitas to prave neviem ci som tak naucena 😀. Strašne by som chcela vedieť co babka dochucovala aj vegetou alebo bujonom, lebo jej polievky boli božské 🥰. Len to už nezistim no. Moje polievky malý nechce jest. On je zvyknutý od svokry a ona dáva vegetu.
@adri266 vyskúšam. Ale inak ja tam toho masa dávam fakt veľa, ved je to ako želatína ked to stuhne 😀
@gerrwie_girl na vývar na najlepšie domáca sliepka ta chuť a farba sa nedá porovnať oproti kuraťa .
Ja rada používam aj tieto pyramídy.
Ja len otázka, čo zle je na vegete či bujóne? Som už zig razy čítala počula že eeh vegeta & bujón, ďakujem
Ja varím v pomalom hrnci 10 hodín. Vždy večer tam komplet všetko dám. A ráno mám hotové. A dávam len soľ a korenie.
@gerrwie_girl na vývar na najlepšie domáca sliepka ta chuť a farba sa nedá porovnať oproti kuraťa .
Ja rada používam aj tieto pyramídy.
@skrekinko super vyskúšam 🙂
Skús Nesoldik korenie - "zdravá vegeta" od Davidkovo korení. A ligurcek, skús aj mrkvu najprv troška opiecť a až potom dať do polievky. A vraj aj kosti by sa mali najprv zapiecť, ale to som ešte nerobila.
@mimimoje to som už skúšala, vývar bol potom tmavý a mal o dosť inú chut (podľa mňa to boli ok čosi lepsie) ale malý ho odmietol coilen skusit lebo ma cudnu farbu 🙈
Ja len otázka, čo zle je na vegete či bujóne? Som už zig razy čítala počula že eeh vegeta & bujón, ďakujem
@stellarstar lebo už máme dosť tych umelých dochucovadiel v inych jedlach (testiky napr.) Nechcem mať glutaman a podobne (ano niekde to nahradia niečím iným aby tam nebol glutaman) aspoň v tej nedeľnej polievke 🙂. Chcela by som tam mat len klasické korenia.
vela spravi aj zelenina... ak je ta z obchodu umela tak hold cut to nespravi ... mozes sa snazit kolko chces ... ja nemam moznost domacej sliepky a ani zeleniny a moj vyvar nikdy nebude dobry ako od mamy kt ma vsetko domace a ta vona u nej
@ukgirls no ved toto. Presne. Aj svokra ked ho varila tak sa mi inak slinky zbiehali 😀
@januska12323 momentálne mám domáce kurča. Tak uvidím. Chrbty, krk. Zvyčajne kupujem tiež tak. Chrbát, krky, občas ked už som bola fakt zúfalá som tam dávala aj stehna a krídla. Bolo tam fakt všetko.
@gerrwie_girl ja sliepku osolenú dávam do rúry na 220 stupňov na 20 minút a zasypem ju kurkumou. A potom všetko vylejem z pekáča do hrnca a zalejem vodou (nové korenie celé, čierne korenie celé, soľ) a varím na miernom ohni asi 1,5 h bez zeleniny. Neskôr pridám zeleninu. Vždy je krásna žltá
@gerrwie_girl ja sliepku osolenú dávam do rúry na 220 stupňov na 20 minút a zasypem ju kurkumou. A potom všetko vylejem z pekáča do hrnca a zalejem vodou (nové korenie celé, čierne korenie celé, soľ) a varím na miernom ohni asi 1,5 h bez zeleniny. Neskôr pridám zeleninu. Vždy je krásna žltá
@sasa1310 tak som už robila len bez tej kurkumy. Ta chut je s ňou potom aká? Inak peknú žltú farbu mam aj ja, ked dávam cibuľu aj so šupkou. Len teda to mam bez chuti 😀.
@sasa1310 tak som už robila len bez tej kurkumy. Ta chut je s ňou potom aká? Inak peknú žltú farbu mam aj ja, ked dávam cibuľu aj so šupkou. Len teda to mam bez chuti 😀.
@gerrwie_girl chutí normálne ako od babičky. Ja dávam cibuľu, papriku, petržlen, mrkvu, 1/4 kel, pór celý, kareláb
skus korenovu zeleninu nakrajat a opiect chvilu na oleji alebo na masle, zvyrazni to chut zeleniny. navyse mrkva, ked sa opecie, pusti zltu farbu, ktora krasne zafarbi vyvar. Por davas? Dobre je aj pridat kusok ligurcekovej vnate, ak mas. Ja davam stonky z petrzlenovej vnate (listy nasekam nadrobno a davame si potom do taniera).
@akitas to prave neviem ci som tak naucena 😀. Strašne by som chcela vedieť co babka dochucovala aj vegetou alebo bujonom, lebo jej polievky boli božské 🥰. Len to už nezistim no. Moje polievky malý nechce jest. On je zvyknutý od svokry a ona dáva vegetu.
@gerrwie_girl ja som vývar ako z detstva nejedla vyse 20 rokov. Lebo obe starke využili z domácej sliepky všetko aj paprčky,zúzik( ten som lubila) ,srdce,pecienku.... Ja to pripisujem im 🤣 . Hlavne ho postavili ráno o šiestej na sporák a kukli na obed,keď scedili.
Teraz sa vývar robí len z kostí a to "není vončo"
A už asi ani nechutnam.
skus korenovu zeleninu nakrajat a opiect chvilu na oleji alebo na masle, zvyrazni to chut zeleniny. navyse mrkva, ked sa opecie, pusti zltu farbu, ktora krasne zafarbi vyvar. Por davas? Dobre je aj pridat kusok ligurcekovej vnate, ak mas. Ja davam stonky z petrzlenovej vnate (listy nasekam nadrobno a davame si potom do taniera).
@kp7333 ano to som už skúšala ze opiect ale malý sa sťažoval na cudnu farbu 😀. Ale to som vtedy piekla aj mäsko aj zeleninu spolu. Skúsim dnes opiect len zeleninku 🙂
Mne momentálne plava v slepacej polievke aj hliva (2-3 "listky") a spargla.
@gerrwie_girl ja som vývar ako z detstva nejedla vyse 20 rokov. Lebo obe starke využili z domácej sliepky všetko aj paprčky,zúzik( ten som lubila) ,srdce,pecienku.... Ja to pripisujem im 🤣 . Hlavne ho postavili ráno o šiestej na sporák a kukli na obed,keď scedili.
Teraz sa vývar robí len z kostí a to "není vončo"
A už asi ani nechutnam.
@adulkam aj moja babka davala srdiečko, to som vždy zjedla, este sme sa s bratom vzdy o to "pobili" 😀. Dnes by som to ale asi už nedala do úst 😀.
davam ligurcek vnat a safran a neskor davam aj drobky
@adulkam aj moja babka davala srdiečko, to som vždy zjedla, este sme sa s bratom vzdy o to "pobili" 😀. Dnes by som to ale asi už nedala do úst 😀.
@gerrwie_girl ligurcek kludne aj 2 cele stonky hadzem, u nas sa vola aj domaca vegeta- fakt ma taku vegetovu chut a pritom je to bylinka
@gerrwie_girl ligurcek kludne aj 2 cele stonky hadzem, u nas sa vola aj domaca vegeta- fakt ma taku vegetovu chut a pritom je to bylinka
@mamina7070
@miui super vyskúšam ho 🙂
@adulkam aj moja babka davala srdiečko, to som vždy zjedla, este sme sa s bratom vzdy o to "pobili" 😀. Dnes by som to ale asi už nedala do úst 😀.
@gerrwie_girl podla mna su tam dva dovody a to, ze davas len chrbty a krky, je to prilis chude a za dalsie, zrejme davas privela vody na malo masa. Ja na vyvar kupujem v Tescu take male sliepocky, cca kilove, tusim sliepka lahka sa to vola, a len ju celu zalejem vodou a pomaly varim. Samozrejme vela korenovej zeleniny k tomu. Vyvar je chutny, silny a nepotrebujes ziadne dochcovadla. A ten ligurcek ti dobre radia, ten je super.
Ja kupujem sliepku,dávam cibuľu so šupkou,mrkvu,petržlen,zeler,papriku,a samozrejme petržlenovú vňať,pór a aj kaleráb a ligurcek bez toho to proste nejde z korenín soľ čierne celé korenie, mleté,a varím polievku pomaly aj niekoľko hodín žiadne bujóny, dochucovadla nič nepoužívam a je vynikajuca
@stellarstar lebo už máme dosť tych umelých dochucovadiel v inych jedlach (testiky napr.) Nechcem mať glutaman a podobne (ano niekde to nahradia niečím iným aby tam nebol glutaman) aspoň v tej nedeľnej polievke 🙂. Chcela by som tam mat len klasické korenia.
@gerrwie_girl nedávam nič len maso - vela masa, cibuľu zeleninu - mrkva (vela mrkvy), kaleráb, zeler, petrzlen a aj vnat . A len soľ (na 6 litrovy hrniec 1 polievkova lyžica kopcovita).
Ligurček, rozmarín a trošku octu dávam,ale treba variť pomaly a dlho
@gerrwie_girl podla mna su tam dva dovody a to, ze davas len chrbty a krky, je to prilis chude a za dalsie, zrejme davas privela vody na malo masa. Ja na vyvar kupujem v Tescu take male sliepocky, cca kilove, tusim sliepka lahka sa to vola, a len ju celu zalejem vodou a pomaly varim. Samozrejme vela korenovej zeleniny k tomu. Vyvar je chutny, silny a nepotrebujes ziadne dochcovadla. A ten ligurcek ti dobre radia, ten je super.
@nelca84 ligurcek vyskúšam určite. Nie ja som písala ze som skúšala aj chrbty, krky, stehná, krídla (akože všetko naraz). Ked som to naukladala do hrnca tak som mala pocit ze ani vodu tam nedám lebo je už plný 🙂. Cize veľa vody to isto nie je. Ked to stuhlo, bolo to ako huspenina. Ale asi to bude tým, že kupujem to kura a nie sliepku. Vyskúšam tu co si spomenula ty.
Podla toho co pises ze co tam davas, tak by mala byt chutna. A robia sa ti aj tie mastne oka navrchu?
@zara2012 ano ano robia. Viem ze pre veľa ludi je to nezoaduce ale ja to tam práveže milujem 🙂.
Ja by som vymenila kura za sliepku a teda ja zeleninu davam vsetku hned na zaciatku a ziadne koreniny,len sol. A teda idu sa vsetci o ten vyvar pobit 🙈. Je pravda,ze si do taniera este daju trocha vegety,ale nie cele osadenstvo 😉
@gabuliik jj vyskúšam tu sliepku. Ale ja varim vývar dllllho a zelenina už by bola potom nepouzitelna keby som ju dala hneď 🙂. Takže oddnes sliepku žiadne kura teda.
Červene zlato v tube kupované, alebo doma robená mletá kápia v soli
http://www.konzervovanie.sk/nakladana-paprika-v...
A ešte 1-2 stručiky cesnaku
To sa tu ešte asi nespominalo 🤔
@nelca84 ligurcek vyskúšam určite. Nie ja som písala ze som skúšala aj chrbty, krky, stehná, krídla (akože všetko naraz). Ked som to naukladala do hrnca tak som mala pocit ze ani vodu tam nedám lebo je už plný 🙂. Cize veľa vody to isto nie je. Ked to stuhlo, bolo to ako huspenina. Ale asi to bude tým, že kupujem to kura a nie sliepku. Vyskúšam tu co si spomenula ty.
@gerrwie_girl tak potom len dobre dokorenit a pridat bylinky. Mne raz jedna kucharka poradila pridat troska muskatoveho oriesku a tiez to pekne prida na chuti.
Dávam len veľa mäsa/kostí, asi 6-7 mrkiev, 3-4 petržleny, kaleráb, pyramídu korenia, sušenú petržlenovú vňať a soľ. A je dobrý. A ešte lepší je z pomalého hrnca.
@gerrwie_girl tak potom len dobre dokorenit a pridat bylinky. Mne raz jedna kucharka poradila pridat troska muskatoveho oriesku a tiez to pekne prida na chuti.
@nelca84 fakt? Ten tam môžem dat aj hneď, idem na to 🙂
Dávam len veľa mäsa/kostí, asi 6-7 mrkiev, 3-4 petržleny, kaleráb, pyramídu korenia, sušenú petržlenovú vňať a soľ. A je dobrý. A ešte lepší je z pomalého hrnca.
@thereisabear ten pomaly hrniec mam, uvažujem že to skúsim nabudúci víkend v ňom 🙂.
Čerstvý ligurcek , a kurkumu kúsok, dá ak farbu a je vyvar fajný. Kurkuma ma aj protizapalove ucinky. A pomer voda mäso treba zvážiť. A tiež len zelenina. A je mnam 👍
@nelca84 fakt? Ten tam môžem dat aj hneď, idem na to 🙂
@gerrwie_girl ano, ale nie cely 😀 ak mas vcelku, tak parkrat prejdi cez struhadlo a ak mas mlety, tak troska pomedzi prsty
@gerrwie_girl ano, ale nie cely 😀 ak mas vcelku, tak parkrat prejdi cez struhadlo a ak mas mlety, tak troska pomedzi prsty
@nelca84 ano jasne ze nie cely 😀. Len pár krát som "mu struhla" 😀
@gerrwie_girl na vývar na najlepšie domáca sliepka ta chuť a farba sa nedá porovnať oproti kuraťa .
Ja rada používam aj tieto pyramídy.
@skrekinko toto je topka aj u nas 👍 ziadne korenie neplava
@nelca84 ano jasne ze nie cely 😀. Len pár krát som "mu struhla" 😀
@gerrwie_girl skus ligurcek tam dat ,,to je “maggi” a hned bude lepsia
Tlakový hrniec, sliepkaiesto kuraťa, kurací dotuk od Jahodiss, za hodinu vývar jak lusk 😊
@len_nig tlakový mam ale mam radšej klasické pomalé varenie 🙂. Ale isto vymením kura za sliepku 🙂
@gerrwie_girl skus ligurcek tam dat ,,to je “maggi” a hned bude lepsia
@luba28 jj už to mám v nákupnom zozname 🙂
Ak máte radi ázijskú kuchyňu, odporúčam do klasického vývaru po uvarení dať kokosové mlieko, čierny sezam, mladú cibuľku, uvarenú mrkvu, chilli omáčku, pár kvapiek citróna, opečené tofu, prípadne mäsko z vývaru. Odkedy som takúto verziu ochutnala, inú už nechcem 😃
Chut mu robi petrzlen a celer, vela zeleniny. Gro si ly robia kosti. Ja tak davam i 2 trupy - ked rozoberiem kuru- trup s kridlami dam zmrazit. Najprv das do studenej vody, nechas zovriet pozbietas penu, stlmis na minimum a das zeleninu na vyvarenie - velku cibulu neosupanu umytu, len kraje zrez - da sa i na sucho opiect kvoli farbe, netreba to robit. Pridas cierne cele korenie, kus zelerovej bulvy, mrkvu, petrzlen. Po par hodinach dam sol a zviazanu petrzlenovu vnat, mozes pridat i trochu celerovej ak mas. Par mrkiev - ktore uz davas do vyvaru cisteho. Povarim uz len cca 20min. Da sa dat i zmes morka/kura. Resp.cisto hovadzie kosti +maso. Ked varis vela vyvaru musi tam byt i viac zeleniny i masa s kostami. Dochutim max solcankou resp.vegetou natur. Vela x ani netreba. Ligurcek robi magi chut pozor na to.
Ak máte radi ázijskú kuchyňu, odporúčam do klasického vývaru po uvarení dať kokosové mlieko, čierny sezam, mladú cibuľku, uvarenú mrkvu, chilli omáčku, pár kvapiek citróna, opečené tofu, prípadne mäsko z vývaru. Odkedy som takúto verziu ochutnala, inú už nechcem 😃
@petricka1984 moze byt super, ja milujem azijsku kuchyňu 🙂. Ale vývar u nás musí byť klasický 🙂
Chut mu robi petrzlen a celer, vela zeleniny. Gro si ly robia kosti. Ja tak davam i 2 trupy - ked rozoberiem kuru- trup s kridlami dam zmrazit. Najprv das do studenej vody, nechas zovriet pozbietas penu, stlmis na minimum a das zeleninu na vyvarenie - velku cibulu neosupanu umytu, len kraje zrez - da sa i na sucho opiect kvoli farbe, netreba to robit. Pridas cierne cele korenie, kus zelerovej bulvy, mrkvu, petrzlen. Po par hodinach dam sol a zviazanu petrzlenovu vnat, mozes pridat i trochu celerovej ak mas. Par mrkiev - ktore uz davas do vyvaru cisteho. Povarim uz len cca 20min. Da sa dat i zmes morka/kura. Resp.cisto hovadzie kosti +maso. Ked varis vela vyvaru musi tam byt i viac zeleniny i masa s kostami. Dochutim max solcankou resp.vegetou natur. Vela x ani netreba. Ligurcek robi magi chut pozor na to.
@oxiba postup mam podobný, že dám variť mäsko do studenej vody, potom pozbieram penu, stisku plameň...presne tak isto. Aj cibuľku dávam sp šupkou kvôli farbe. Len zeleninu dávam až ku koncu aby nebola rozvarena. Myslím si ze to bude tým ze som nepouzivala sliepku ale kurča...
@oxiba postup mam podobný, že dám variť mäsko do studenej vody, potom pozbieram penu, stisku plameň...presne tak isto. Aj cibuľku dávam sp šupkou kvôli farbe. Len zeleninu dávam až ku koncu aby nebola rozvarena. Myslím si ze to bude tým ze som nepouzivala sliepku ale kurča...
@gerrwie_girl aj zelenina robi vela, na zaciatku sa dava ta co sa ma vyvarit a na konci ta, kt.sa serviruje vo vyvare
Sliepka z tesca (mensia) celu umyť,dat do hrnca,zaliať studenou vodou a zapnut,vybrat penu, dám zeleninu( polievková zmes a ďalší 3-4mrkvy,máme radi mrkvovu) sol mleté čierne korenie (nepoužívam gulicky kvoli deťom) a varíme stisene 3-4hodiny a je takáto krásna žltá 👌🏻
@oxiba postup mam podobný, že dám variť mäsko do studenej vody, potom pozbieram penu, stisku plameň...presne tak isto. Aj cibuľku dávam sp šupkou kvôli farbe. Len zeleninu dávam až ku koncu aby nebola rozvarena. Myslím si ze to bude tým ze som nepouzivala sliepku ale kurča...
@gerrwie_girl mne chuti len vyvar s touto kuracou polievkovou zmesou
@gerrwie_girl aj zelenina robi vela, na zaciatku sa dava ta co sa ma vyvarit a na konci ta, kt.sa serviruje vo vyvare
@oxiba aha už chápem 🙂. Ďakujem!
My robime z kuracich chrbtov, ale davame vela druhov zeleniny - vzdy cibula, strucik cesnaku, mrkva, petrzlen (alebo pastrnak), mleta paprika, ostatne potom co mame akurat doma, po kusku kalerab, karfiol, brokolica, zeler, por, list cinskej kapusty, par gulocok hrachu, paradajka, paprika, kusok zazvoru. Sol, cierne korenie a susene polievkove byliny Kotanyi.
@mimimoje to som už skúšala, vývar bol potom tmavý a mal o dosť inú chut (podľa mňa to boli ok čosi lepsie) ale malý ho odmietol coilen skusit lebo ma cudnu farbu 🙈
@gerrwie_girl jaa davam aj spikove kosti a zrezane rebra.
Ja robím vývar z kacacich stehien. A používam aj bujón, ale len s označením natur.






Aké mäso dávaš?