katjanka
4. sep 2017
7487 

Vyvolanie pôrodu: Kedy, ako a naozaj to bolí viac?

Zrejme každá budúca mamička túži po prirodzenom nástupe pôrodu. Nie vždy jej to však je umožnené, a tak sa občas musí medicínsky zakročiť a pôrodu napomôcť. Aké sú najčastejšie dôvody na vyvolávanie pôrodu, akými technikami sa pôrod môže vyvolať a skutočne býva jeho priebeh bolestivejší?

Dôvody vyvolávaného pôrodu

K umelému vyvolaniu pôrodnej činnosti väčšinou nedochádza „len tak“, ale pristupuje sa k nemu na základe konkrétnych dôvodov. Väčšinou vám ho doktor navrhne v čase, keď prenášate ako alternatívu k prirodzenému pôrodu. Nevyhnutný je aj v prípade, že vám odtiekla plodová voda no ani po jej odtečení sa u vás do 24 hodín nedostavila dostatočná kontrakčná činnosť. K plánovanému pôrodu sa prikláňa aj v prípade, že váš predchádzajúci pôrod trval menej ako 60 minút. Indikáciou môžu byť aj konkrétne zdravotné problémy nastávajúcej mamičky (preeklampsia – vysoký krvný tlak, problémy s obličkami...).

Metódy vyvolania

Existuje niekoľko “urýchľovačov” nástupu pôrodnej činnosti. Jednotlivé formy sa v mnohých prípadoch kombinujú alebo niekoľkokrát opakujú. Vždy závisí od stavu pacientky a od toho, ako sa jej stav vyvíja.

Hamiltonov hmat

Ide o metódu, počas ktorej gynekológ vaginálne oddelí vak blán v strede krčka maternice od maternicovej steny. Snahou je aktivizovať činnosť maternice. Pristupuje sa k nemu zvyčajne ako k jednej z prvých metód, a to v prípade, že pôrodné cesty rodičky sú dostatočne pripravené. Hamiltonov hmat by mal byť vykonaný vždy iba s vedomím budúcej mamičky a po jej súhlase.

Účinnosť tohto úkonu je, ako aj pri iných metódach vyvolávania, veľmi individuálna. Mamičky na MK sa však zhodujú, že napríklad na rozdiel od zavedenia oxytocínu ide o pomerne šetrnú a nedrastickú metódu. Niekedy nezaberie ani jeho opakované aplikovanie, inokedy mamičke pôrod pekne rozbehne.   

Tabletka alebo gél

Ďalšou z možností je zavedenie tabletky alebo gélu s obsahom hormónu prostaglandínu do pošvy. Samotné vloženie čípku do pošvy býva mierne nepríjemné, nie však bolestivé. Účinnosť je aj v tomto prípade značne individuálna. Ak tabletka ‘nezaberie’, zvyčajne sa pristupuje k ďalším alternatívam alebo opakovanému aplikovaniu.

Oxytocín

Hormón oxytocín sa podáva infúzne na rozbehnutie kontrakčných činností. Účinný býva najmä v prípade, ak je už žena dostatočne ‘otvorená’ s cieľom zabezpečiť nástup konktrakcií, prípadne ich zintenzívniť, aby pôrod plynulo pokračoval. Kontrakcie, ktoré sa po zavedení oxytocínu do žily, objavujú, sú častokrát intenzívnejšie, dlhšie a s kratšími prestávkami.

Amniotómia

Alebo tiež prepichnutie plodových vakov či prasknutie plodovej vody. Za účelom urýchlenia pôrodu sa často kombinuje s podávaním oxytocínu.

Bolí to viac?

Otázka, ktorá zrejme trápi každú tehotnú ženu, ktorú vyvolávaný pôrod čaká. Bude to bolieť viac, ako prirodzený pôrod?

Okolo vyvolávaného pôrodu je z istých dôvodov opradených mnoho strašidelných historiek o jeho neznesiteľnosti. Nikto však zároveň nehovorí, že prirodzený pôrod je prechádzka ružovou záhradou. Treba však jedným dychom dodať, že k indukovanému pôrodu alebo použitiu techník na urýchlenie pôrodu, sa zväčša pristupuje v prípade, ak je na to pádny dôvod. Rozhodne by sa tieto techniky nemali využívať iba z pohodlnosti rodičky či zdravotného personálu.

V prvom rade je ťažké porovnávať, keďže každý pôrod, tak isto ako každé tehotenstvo, je úplne iné. Aj tá istá žena prežíva jednotlivé pôrody úplne inak. Prvýkrát ide všetko hladko a rýchlo a na druhý pokus si to musí poriadne odžiť. Podobne je to aj v otázke Prirodzený vs. vyvolávaný pôrod. Niektorej rodičke zaberú vyvolávacie techniky hneď, iná sa trápi dlhé hodiny.

Mamičky na MK sa zvyčajne zhodujú v tom, že bolesti počas vyvolávaného pôrodu sú intenzívnejšie a v kratších intervaloch, zato však aj celkový pôrod trvá kratšie. "Prvý pôrod som mala normálny, druhý vyvolávaný, ale teda len tabletkou do krčka. Druhý pôrod bol neporovnateľne rýchlejší, ale aj bolestivejší a kontrakcie takmer bez prestávky," popisuje svoju skúsenosť jedna z mamičiek.

Priebeh žiadneho pôrodu sa nedá vopred naplánovať. Respektíve nedá sa naplánovať to, ako veľmi nás bude bolieť, ako dlho bude trvať, čo na nás zaberie a čo naopak nie, ako bude reagovať naše telo... Každá z nás má takisto odlišný prah bolesti a inak prežíva fyzickú bolesť. Čo však môžete urobiť pre svoje vlastné dobro aj dobro svojho dieťatka, nastaviť si to v prvom rade vo svojej hlave. Psychicky sa na pôrod nastaviť a nebáť sa ho. Bolesť ku nemu patrí, o tom nikto nepolemizuje. No to, ako ju prežijete, je na vás. Myslite na to, že v cieľovej rovinke vás čaká to najkrajšie stretnutie, aké si zrejme človek môže želať. A to stojí za akúkoľvek fyzickú bolesť. Tešte sa do pôrodnice, pretože sa do tejto cieľovej rovinky blížite. A či to bude trvať 2 hodinky s niekoľkými nenápadnými kontrakciami a na 3 zatlačenia, alebo vás vaše telo poriadne vytrápi, to ovplyvniť, bohužiaľ, nemôžete.

Zdroj foto: pixabay

#tehotenstvo
#porod

Prepanajana kto lde je napisame ze zavadzanie tabletky s prostaglandinom "prostin" neboli ?! To musel ito.pisat,niekto,kto to v zivote nezazil
Ked je krcok.pootvoreny dava sa to priamo don a zasuva sa najlepšie tesne do a nic horšie som osobne mezazila a to som si napr 4x napravovala vyklbene koleno a jablko,2x mi vysekavali zub,privrela som si prst do.pancierovych dveri a toto bolo horsie ,najhorsie !
Neboli vestrovanie pred a.pocas porodu ale zavadzanie prostinu boli a ze k**evsky boli
Aj hamilton boli,hlavne ked sa to robi necitlivo a rychlo - aby rodicka nestihla protestovať len.zakricat na celu chodbu..

17. sep 2017

Je to velmi individualne. Kamaratke vyvolavali 3 prve porody a hroza a des. Ked stvreho porodila prirodzene vravela ze si to konecne uzila. Ja na druhu stranu prvy porod vyvolavany a bolesti ok porod od prasknutia vody trval 7 pohodovych hodin. Nie zeby nebolelo jasne ze bolelo ale stihala som predychavat. Druhy porod sa spustil prirodzene a trval od prasknutia vody 3 a pol hodiny a to boly neuveritelne bolesti. Za 45 minut som sa otvorila z 2.5 palca na 8... na diagrame som mala nepretrzitu vlnovku. Ziadne pauzy.... posledneho pol palca ma nechal lezat so slovami:"aj by som vas nechal sa prejst ale bojim sa ze z vas to dieta vypadne." Vazne a bez srandy sam Dr. tak povedal.
@ouwecka ja som dostala tabletu a ani som nepocitila a dostavali sme ju 3 rodicky rano a ani jedna sme sa nestazovali. Asi je to individualne. Alebo od DR.

18. sep 2017

@jane001 niektorym zenam sa len zasuva na koniec posvy...

18. sep 2017

Mna zavadzanie tablety bolelo ale zase nic tragicke, trochu som stisla zuby a bolo. Zato ked mi spravil Hamiltona a ani sa ma neracil vopred upozornit co ide urobit tak to bola bolest ako prasa, som mala pocit ze ma celu roztrhol napoli a k tomu to zlaknutie skoro som az po strop vyskocila. A ani to nepomohlo, po troch dnoch trapenia som skoncila aj tak na sekcii.

25. sep 2017

No beru aj u mna zavadzanie tabletky bolelo viac ako ta najsilnejsia kontrakcia 🤔 tak ju zatisal,ze ma skoro vystrelo...

2. okt 2017

Zavadzanie tabletky je 100 krat horsie ako porod, pre mna to zavadzanie je trauma, nie porod, porod bol super, ale vyvolavanie teda ziadnej neprajem

1. máj 2018

Mne vyvolávali dva dni s Prostinom do krčku... Zavedenie bolo bolestivé, dosť, nie že nie. Ale teda určite menej než samotné kontrakcie ktoré prišli potom. Ozaj je to asi individuálne a nedá sa to takto generalizovať.

23. okt 2018

Hamilton potrebuje súhlas, ak ho nedate, môžte ich bez problémov žalovať. Bol mi tiež robený bez súhlasu, ale po pôrode sa o mňa lekár ešte dlho staral aj ma operoval....

24. nov 2018

@ouwecka presne zažila som a bez toho aby ma upozornil doktor to zrobil a všetko z toho pri jednom pôrode, tabletka, hmat, prepichnutie, oxytocin nič horšie nikomu neprajem, druhý pôrod ale viac nikdy, niečo strašné krv aa zo mňa liala, to nebol pôrod to bol masaker 😢

1. mar 2020

Začni písať komentár...

Odošli