kocikopedia
15. dec 2020
5853 

Ako na kúpu bazárového kočíka (z druhej ruky)? Príručka nákupu second-hand kočíka

V rôznych podobách a prípadoch som dostávala okrem prosby o radu ku kúpe nového kočíka aj otázky ku kočíkom použitým. A viete čo? Kupovať používaný, 'ojazdený' športový, golfový či kombinovaný kočík z bazáru je v skutočnosti celkom veda! A to vo viacerých bodoch - najprv sa musíš (v hlave, ale aj na internete) zorientovať a vyfiltrovať, aké kočíky vlastne hľadáš... Nájsť ich v bazárovej ponuke toľkých existujúcich bazárov (a ak si k tomu vezmeme, ako niektorí ľudia píšu - gramatika, neuvedú značku, skomolia typ atď.) je vcelku umenie! A keď už si vyselektuješ niektoré kočíky z druhej ruky, ktoré vyhovujú tvojim kritériám... ešte ti ostáva komunikácia (alebo nekomunikácia) s predajcami (ak nereagujú), dohadovanie sa na odoslaní či osobnom stretnutí (o toľko ťažšie teraz, v časoch korony) a skúšanie, či je tento používaný model pre teba ten pravý (a plne funkčný, aby predsa splnil účel). A tak, odpovedajúc na poslednú takúto otázku v Kočíkovej poradni, som sa rozhodla odpoveď zhrnúť do tohto článku - SPRIEVODCU NÁKUPOM POUŽÍVANÉHO KOČÍKA.

NA ČO SI (NE)DAŤ POZOR

Ja osobne som už nakúpila a vozila množstvo nových, ale taktiež veľa používaných, starších i novších kočíkov z druhej ruky. Videla som už rôzne nefunkčnosti a chyby, a na základe toho tu popíšem najčastejšie, na ktoré si pri kúpe treba dať pozor. Rovnako by som rada porozprávala aj o tom, že netreba čakať 'zlatých jednorožcov pod 20 eur' - a pri snahe ušetriť treba normálne akcpetovať bežné opotrebovanie, ktoré ku použitému kočíku proste patrí. Jeho miera sa najpravdepodobnejšie premietne do ceny - čím nižšia cena... veď vieš. A ak cítiš, že kočík aj chceš, ale nezdá sa ti jeho cena, nezodpovedajúca nejakému poškodeniu/opotrebeniu... neboj sa vypýtať si nižšiu. V najhoršom prípade z toho nebude nič, a kočík kúpiš alebo nekúpiš za cenu pôvodnú. No a v najlepšom nejakú zľavu dosiahneš a bude tá otázka stáť za to. Prísť o nič každopádne neprídeš.

ROZPOČET A KOMPROMISY

Prvou dôležitou vecou, ktorú pri výbere ojazdeného kočíka treba spraviť, je určiť si rozpočet a s ním súvisiace kompromisy, ktoré budeš musieť spraviť. Myslím tým - ak za kočík plánuješ dať čo možno najmenej peňazí, malo by ti byť jasné, že nebude v 100% stave, ako nový a bez akýchkoľvek chýb. Vždy platí, že čím nižšia je cena, tým lacnejší alebo nekvalitnejší kočík to je (už aj v stave novom), alebo, pri lepších značkách, to vždy znamená, že je buď dosť starší, alebo má nejakú chybu, alebo iný problém(ik)… Takže s určením ceny a nájdením zodpovedajúcich inzerátov sa vždy informuj na konkrétne chyby a nedokonalosti. Kočík nevylúč na základe tých bežných chýb, ktoré za pár dní jazdenia máš aj s kočíkom novým, ale nauč sa napr. pri nízkej cene akceptovať obšuchy, vyblednutie či iné (zvládnuteľné) nedokonalosti. Najmä ak užívaniu kočíka neprekážajú (napr. prasknutá pena či guma na rukoväti sa ľahko dá vyriešiť koženkovým obalom, čo si jednoducho vieš dokúpiť hoc i na Aliexpress-e, vyblednutá strieška alebo pretrhnutie sa dá v najhoršom prešiť alebo sashe, penové kolieska, ak nemajú inú chybu, sú jazdne úplne ok aj v prípade, že majú v sebe kamienky alebo sú proste výzorovo ojazdené…) 😉.

REÁLNE CHYBY, POŠKODENIA, PROBLÉMY POUŽÍVANÉHO KOČÍKA

Po tom, čo si toto uvedomíš, prejdime k takým vážnejších poruchám a poškodeniam, na ktoré si dať pozor treba. Mne osobne najviac vadí hrdza a hrdzavé súčiastky. Brutality zo skladovania v nejakej vlhkej pivnici či rovno vonku - typu pleseň - svedčia o zlom zaobchádzaní a uskladnení kočíka všeobecne a mali by byť varovným signálom pred kočíkom v celkovo asi skôr horšom stave. Ale také zlé to býva len málokedy a savom na plesne sa dá odstrániťm - akuurát aj niečo vovnútri trubiek môže hrdzavieť, a to len tak neuvidíš). Hrdzu som už aj osobne skúšala odstraňovať všeličím - zo zvedavosti, čo všetko si človek doma sám vie spraviť a čo nie, a teda trochu to ide, ale nikdy nie úplne. A čo už raz hrdzavé je, to sa časom bude len zhoršovať, najmä ak budeš chodiť von aj v zime, v daždi... a tak podobne. Najmä v spojoch kolies, ohyboch kĺbov to môže byť na prvý pohľad prehliadnuteľné, takže na to si daj extra pozor - manipuláciu to bude sťažovať.

Riadne nanič sú samozrejme aj praskliny - najmä u plastov môžu znamenať, že sa ti postupne kočík rozpadne, takže s prasklinami na iných ako penových či gumových častiach poťahov a rukoväti určite kočík netreba kupovať. Naopak, škŕkance a ošuchy sú absolútne v poriadku a funkčne nezávadné - je to normálne u každého kočíka, niekde viac ako inde (podľa finišu kovu plus toho, či bol častejšie skladaný a nakladaný do auta napr. Nie je to ale vôbec problém z pohľadu kúpy používaného kočíka a jeho funkčnosti.

Na konštrukčné vady sa v prvom rade vždy priamo spýtaj. Ideálne je, ak vieš ponúkaný kočiar skúsiť aj osobne. Test by mal zahŕňať najmä skúšanie, či kočík nie je vyheglaný/rozheganý, vyhrkaný či rachotiaci, či netočí do strany alebo inak nie je vyosená konštrukcia - a to aj pri skladaní. Ak kočík poskladať nejde, alebo je to extra náročné (napr. jedna strana nezapadá ako má), nejaký vnútorný mechanizmus sa vyveklal a vnútorná symetria je poškodená… To len tak neopravíš (a ani ja). Niektoré kočíky majú matice, čo sa dajú dotiahnuť, a to vie pomôcť... Ale drvivá väčšina má spoje nitmi a s tým sa pohnúť veľmi nedá (iba natrvdo ich vybrať a navŕtať matice, a to je zložitý proces). Normálne sa to bude len viac uvoľňovať a postupne zhoršovať. Rovnaká vec platí aj u kolies - ak sa nejaké koleso šialene pretáča a vrtí pri jazde vpred, alebo veľmi hrká, veľa sa s tým nebude dať urobiť - to je zlý spoj/ložisko. Skúsiť môžeš bežné (vodoinštalačné) tesniace gumičky (dajú sa kúpiť v železiarstve, Hornbachu...). Najmä ak sa jedná len o troške priestoru medzi spojom, dokážu pomôcť. Ak je to ale vyhekané, bude to len "záplata" problému, ktorý sa nedá len tak odstrániť.

Aj brzdu je dobré skontrolovať, či ide zatlačiť/uvoľniť - či funguje. Mala by, je to bezpečnostná vec. Aj keď aj bez brzdy sa dá existovať, ak napríklad bude kočíkovať niekto iný a nevie, že to nejde (prípadne ty sama zabudneš)... kočík môže ujsť, a to môže byť NAOZAJ nebezpečné. Brzda by mala byť funkčná. Viaceré sa dajú vymeniť (obvykle treba pre diel konktaktovať predajcu či distribútora, ktorý ju doobjedná, alebo samotného výrobcu). Neboj sa, ak vieš anglicky, písať priamo oficiálnej stránke - na 99% radi pomôžu, jedná sa predsa o ich dobré meno a bezpečnosť maličkej živej bytosti, a aj oni majú srdce. Prinajhoršom ťa aspoň nasmerujú, na koho sa obrátiť (a to aj ak nemáš záruku, veď vždy sa to dá objednať aj za poplatok). Nie všetky brzdy ale je možné resp. zvládnuteľné vymeniť - najmä tie s káblami skrytými v trubkách síce vyzerajú lepšie, ale opraviť ich zvládne iba servisák alebo naozaj technicky nadaný tatino, bežný človek však iba ťažko. Skús sa obrátiť na obchody, čo majú aj vlastného servisného technika, napr. kociky.sk.

Čo, naopak, až taký problém u používaného (ale aj nového) kočíka nie je, je trochu škrípania/vŕzgania spojov (pozor, nie vŕzganie plastov, to je vec od výroby a moc s ňou nepohneš, problém je to napríklad u Peg-Pérego kočíkov…). Na 99 % kočiarik potrebuje len prečistiť od vlasov, prachu, špiny - odňať kolesá, vytrieť, prestriekať, a takisto vystriekať spoje - premazať. Na z väčšej časti kovové spoje odporúčam predovšetkým sprej WD-40, na viac plastov v spojoch zasa lepšie funguje silikónový sprej. Pozor na ten silikónový sprej - nenastriekaj ho na penové kolesá (myslím tým priamo k tej pene kolies, kde sa pripája plastový základ kolesa)! Môže to začať fakt dosť škripotať, a to len tak neodstrániš (keď je silikón medzi základom kolesa a tou penou). Vlastná nedobrá skúsenosť - nakoniec som musela koleso vymeniť, lebo som nevedela vydržať to vrzgotanie pri každom jeho otočení na chodníku...

Už sme skoro na konci 🙂 Keď si hľadala tieto vážne chyby a nič zásadné si - na svoje potešenie - na jazdenom kočíku nenašla, pozri a vyhodnoť ešte taký svoj celkový pocit zo skúšanej bazárovky. Aká je ovládateľnosť kočíka? Má všetky bežné kočíkové funkcie, a pracujú všetky, ako majú? Je dobé pozrieť, či aj kostra sedadla a vaničky nie je nejak vychýlená, nedajbože… Neber ako katastrofu žiadne špinky - nie je to až také zlé (aj keď samozrejme bežnou praxou je kočík pred predajom vyčistiť, o tom potom). Každopádne, dajú sa predsa vyčistiť (plus, dávajú ti aj zámienku vyjednávať nižšiu cenu). Nerieš malé 'vzhľadové' veci z bežného používania (pokrčenie, natrúsené pod poťahom, chýbajúce polstrovanie ramien (dá sa dokúpiť, došiť, alebo nepoužívať). Naopak, často sú výhodou, lebo cena je fakt potom obvykle nižšia, alebo sa dá pekne zjednať. Daj si radšej o to väčší pozor na tie funkčné nedokonalosti.

Zohľadni tiež svoju cenovú hranicu (aj v pomere k tomu, čo ten kočík stojí nový), a svoje hlavné požiadavky… radšej kupuj kvalitné a viac “ošúchané” kočíky ako tie, čo sú lacné aj nové (tie sa opotrebúvajú a “starnú” omnoho horšie a rýchlejšie…). Je dobré si uvedomiť - aj neskôr, ako predávajúca - že už tým, že s novým kočíkom odchádzaš z predajne, stráca minimálne 30% svojej hodnoty. Z môjho pohľadu to môže byť aj skoro polovica, najmä u tých lacnejších kočíkov. Radšej si totiž človek kúpi nový, ako už raz vlastnený a za skoro tú istú cenu. Takže aj ako kupujúca to ber tak, že čím bližšie je cena používaného k tej nového kočíka, v o tom lepšom stave by mal byť.

Pozri a porovnaj, koľko ten istý kočík stojí a kde sa dá zohnať najlacnejšie, a tým aj argumentuj. Je jedno, že predávajúca ho kúpila za 1000, ak sa dnes nový predáva za 700 a ona ho tiež chce dať používaný za 700. Nikto jej ho (obvykle) nekúpi - a aj ty si daj radšej pozor a ušetri (a radšej ber záruku, než nasilu dať niekomu zarobiť). Veď kočík sa používal, a tým bola jeho hodnota vyvážená. Nikdy by kočík nemal byť kupovaný tak, že sa ti celá alebo väčšina hodnoty vráti - takých ľudí radšej treba obchádzať. Kočík predovšetkým kupujeme pre dieťatko a pre svoj komfort, a ak sa nám nakoniec časť (iba časť!) vráti, je to fajn bonus.

A - daj si pozor na predávajúcu. Mala by mať hodnotenia, referencie, alebo - ak nemá - radšej osobne. Takisto by mala byť slušná, odpisovať do 48 hodín pracovného dňa, a odpovedať na tvoje otázky. Ty máš právo vedieť, do čoho ideš, a ona chce predať = zarobiť, tak kde je problém. Neriskuj s divnými či infantilnými - nedôveryhodnými - emailmi, čo si niekto fake-ovo založil dva dni dozadu… Pýtaj si aktuálne fotky použitého kočíka, alebo si vypýtaj nejakú fotku niečoho konkrétneho, napr. stavu rúčky, kolesa, príp. centrálneho spoja (niečoho, čo nemá v inzeráte). Ochotná a dobrá predávajúca nebude mať problém ti odfotiť detail kočíka, ktorý ty na rozhodovanie potrebuješ a ťa konkrétne zaujíma. Ak sa ale bude vyhovárať a fotku nakoniec aj tak nedodá, prípadne pošle z internetu stiahnutú foto, že: "vyzerá to takto isto", alebo veľmi rozmazanú - niečo nebude ok. Ak vôbec o tom uvažovať, tak jedine osobne.

Takisto nereaguj na inzeráty s “cena dohodou”. To je za mňa nekorektný prístup - nevedieť aspoň približne, minimálne koľko za svoj vlastný jazdený kočík človek chce, či od akej sumy sa chce odraziť... Zbytočne sa tým celý predaj naťahuje, zdržuje, a nakoniec sa ľudia ani nedohodnú, pretože po vypytovaní sa dôjdeš nakoniec na to, že predajca chce neúmerne veľa peňazí... Ak človek nevie, má uviesť približnú, hoc i vyššiu sumu, a v popise uviesť, že je ochotný sa dohodnúť.

A ja by som nepísala ani na inzeráty, kde sú len stiahnuté fotky z ponuky e-shopov a žiadna vlastná. V dnešnej dobe smartfónov je urobiť pár fotiek predávanáho tovaru naozaj párminútovou záležitosťou.

KDE DOBRÝ OJAZDENÝ KOČÍK KÚPIŤ?

Pri kúpe secondhandového kočiara si prejdi viacero zdrojov. Porovnáš si tak ceny, ponuku, dostupné farby a modely (a stupne opotrebovania...) - a keď tak vieš napísať viacerým a uvidieť, argumentovať inou lepšou ponukou... Určite jedným z top, aj pre mňa osobne, je náš modrokoníkovský bazárik. Trváme totiž na uvedení ceny a ukladáme hodnotenia. Bazoš je tiež dobré miesto na hľadaj kočíka - jazdenky, aj keď tam sa hodnotenia po čase mažú automaticky... takže nie každý predajca ich má. A ja ešte pri hľadaní prelúskavam aj Facebook Marketplace. Na škodu nie je aj pozrieť FB skupiny ako Predaj kočíkov - či si len daj 'predaj kočíkov' do lupy... takých skupín je viac, a niektoré aj ku konkrétnym mestám a okresom. Ľahšie tam nájdeš niekoho v tvojom okolí, ale tiež napríklad príležitosť kočík vymeniť (čo bazár obvykle neponúka).

Vidíme sa 🙂 pod profilom kocikopedia, mojím osobným - eliniatko, alebo v Kočíkovej poradni. Zatiaľ sa maj krásne!

eli

#akonato

toto mi príde ako jedna z kupujúcich "pomerajte mi dĺžku rukáva" na tričku za 2e 😀 fotku takú, onakú... a nakoniec aj tak nekúpi. práve som to riešila pri kabelke. rúčku, ramienko, z boku, tak som prestala odpisovať lebo dievča si chce očividne pokecať a nie kúpiť (možno aj kúpiť ale je to BAZAR, nie diskusné fórum 🙄 ) sorry, tento návod mi nedal NIČ

31. dec 2020

Ja osobne predávam kočíky pod cenu. Využila som koľko bolo treba a keď mne osobne doslúžil nevidím dôvod ho skladovať a držať, lebo by som mala zaň pýtať omnoho viac na to v akom je stave a koľko bol používaný, vždy sa rada dohodnem ja v tom nevidím problém. Ale beriem aj to, keď niekto cenu nespustí. Nechápem len ženám, ktoré ponúkajú polorozpadnutý, deravý a neviem aký kočík za strašné ceny. Stalo sa mi raz, že som tu kúpila šporťák a to bola náhoda, že naspäť od ženy, ktorej som ho predala a poslala ho v takom stave, že som sa skontaktovala s jej chlapom a peniaze mi veľmi rýchlo vrátila.

1. jan 2021

Super článok, síce som už nedávno bazarovy kočík kúpila ale viac menej súhlasím, tiež som si vyselektovala a išla a nabudúce budem vedieť niečo naviac 🙂

2. jan 2021

Ponúkam kočík Britax v dobrom stave. Volala mi jedna pani, že v akom je stave a či by som jej ho mohla znova odfotit. Tak som jej ho detailné opísala a kočík znova odfotila zo všetkých možných strán. Panička nemala ani toľko slušnosti, aby mi odpísala, ze ho neberie. A nebola jediná. Na to v akom je stave, som išla s cenou riadne nadol. Co čakajú nový kočík za 1/3 kupované ceny? Zišla by sa mi článok."ako rýchlo a efektívne predať kočík, keď Vám zavadzia"

23. jan 2021

@xeniagb súhlasím, je dobré poznať to aj z druhej strany a rovnako mám také skúsenosti. ale predsa, chceme kočík predať, a to k tomu patrí. myslím, že je skôr neslušné ako predávajúca odmietnuť odfotiť, priblížiť info, ako naopak to, že si to potenciálna kupujúca potrebuje a nedostane. najmä pri počte podvodníkov, ktorých je naozaj dosť. skúsim premyslieť a napísať niečo malé v budúcnosti aj k predaju kočíka, aj s tým mám skúseností viac než dosť - a verím, že pár tipov sa zíde každej predávajúcej. mojím prvým je ale asi trpezlivosť.

25. jan 2021

No ja som kupila kocik tu v bazariku a nikdy viac. Za 100 eur cele zle. Kebyze je moj darujem ho.skladaci a cely rozhegany takze ked sa on opriem skoro sa zvali na zem.neviem co s nim ak nenajdem nejaku mamicku 150 cm tak nikomu neposluzi uz🙂)
Zda sa mi ale ze toto je taka slovenska specialitka predavat pouzite veci o 20 eur lacnejsie nez su nove.

23. jan 2022

Začni písať komentár...

Odošli