Výsledky vyhľadávania pre slovo “#akonato”

Ako na výmenu kočíka bez stresu, plaču a odmietania dieťaťom?
Ahoj, dnes som sa rozhodla rozobrať zaujímavú tému - výmenu kočíka. Nápad na článok mi blikol v hlave len nedávno, pri kúpe športového kočíka pre môjho 9 mesačného synčeka.
Ak si myslíš, že vymeniť nový kočík za starý je vždy rýchly a bezproblémový proces a tvoje dieťatko nový kočík okamžite a s nadšením pri prvom pohľade príjme, tak ťa z tohto omylu trošku vyvediem. Pre dieťa je kočík novinkou. Aby si na kočík zvyklo, potrebuje dostatok času. Tak, ako je to pri novej hračke, prvom spriatelení sa s vodou, zoznámení sa s kúpaním v bazéne a podobných situáciách.
Prednedávnom som kúpila bazárový model športového kočíka (skrytý environmentalista vo mne sa nikdy nezaprie), ktorý mám v pláne používať hlavne na rýchle presuny autom do mesta. Potrebovala som kočík, ktorý je ľahký, spratný a zložiteľný, resp. rozložiteľný jednou rukou. Zároveň vhodný pre nadchádzajúce zimné obdobie a s ním spojené používanie zimného fusaku alebo teplej deky. No poviem ti, vybrať pre mňa kočík vôbec nebolo ľahké 😉. Po mojich nekonečných vyhodnoteniach všetkých pre a proti, mínusov a plusov, funkcií, vybavenia a vlastností, ktoré by mal mať - som nakoniec zvolila model Cybex Balios S.
nullTrošku som odbočila mimo, tak sa vráťme k primárnej téme článku. Keď už bol kočík doma, najskôr mi napadlo prečítať si na internete podobné skúsenosti iných mamičiek. Zaujímalo ma, ako zoznámenie dieťaťa s kočíkom riešili. Na moje veľké prekvapenie, a sklamanie zároveň, som na požadovanú tematiku toho veľa, ba skoro vôbec nič, nenašla. Tak som si povedala, že ako Kočíková poradkyňa, by som mohla dieru vyplniť a podeliť sa o pár mojich rád a krokov, ako to prebehlo u nás. Možno ti pomôžem vyhnúť sa zbytočnému stresu a ľahšie zvládneš prechod dieťatka na nový kočík 😉.

Údržba kočíka: "Ako na to?"
Ahojte mamičky a oteckovia, opäť prichádzam s aktuálnou témou do blížiacich sa mokrých a chladných dní, ktoré dávajú nášmu kočíku zabrať o čosi viac ako krásne suché slnkom zaliate letné počasie.
Vlhkosť, voda, posypová soľ, sneh či mráz v jesennom, zimnom či jarnom období dokážu bez správnej údržby kočík poškodiť a mnohokrát aj úplne znehodnotiť. Ako teda udržiavať kočík, aby nedošlo k takémuto trvalému poškodeniu?
Nezabúdajte milí rodičia, že kočík je ako auto! Môže byť síce vyrobený z kvalitných prémiových materiálov a pod hlavičkou prestížnej značky, ale ak sa oň nebudete starať, jeho kvalita a funkčnosť sa rýchlo znížia. Najmä v náročnom období jesene a zimy. Preto sa pri kočíku oplatí pravidelne a dôkladne kontrolovať všetky jeho súčasti!
Typy údržby kočíka by som rozdelila na dva základné - a to Bežnú každodennú údržbu a Pravidelnú hĺbkovú údržbu kočíka.

Ako na kúpu bazárového kočíka (z druhej ruky)? Príručka nákupu second-hand kočíka
V rôznych podobách a prípadoch som dostávala okrem prosby o radu ku kúpe nového kočíka aj otázky ku kočíkom použitým. A viete čo? Kupovať používaný, 'ojazdený' športový, golfový či kombinovaný kočík z bazáru je v skutočnosti celkom veda! A to vo viacerých bodoch - najprv sa musíš (v hlave, ale aj na internete) zorientovať a vyfiltrovať, aké kočíky vlastne hľadáš... Nájsť ich v bazárovej ponuke toľkých existujúcich bazárov (a ak si k tomu vezmeme, ako niektorí ľudia píšu - gramatika, neuvedú značku, skomolia typ atď.) je vcelku umenie! A keď už si vyselektuješ niektoré kočíky z druhej ruky, ktoré vyhovujú tvojim kritériám... ešte ti ostáva komunikácia (alebo nekomunikácia) s predajcami (ak nereagujú), dohadovanie sa na odoslaní či osobnom stretnutí (o toľko ťažšie teraz, v časoch korony) a skúšanie, či je tento používaný model pre teba ten pravý (a plne funkčný, aby predsa splnil účel). A tak, odpovedajúc na poslednú takúto otázku v Kočíkovej poradni, som sa rozhodla odpoveď zhrnúť do tohto článku - SPRIEVODCU NÁKUPOM POUŽÍVANÉHO KOČÍKA.
NA ČO SI (NE)DAŤ POZOR
Ja osobne som už nakúpila a vozila množstvo nových, ale taktiež veľa používaných, starších i novších kočíkov z druhej ruky. Videla som už rôzne nefunkčnosti a chyby, a na základe toho tu popíšem najčastejšie, na ktoré si pri kúpe treba dať pozor. Rovnako by som rada porozprávala aj o tom, že netreba čakať 'zlatých jednorožcov pod 20 eur' - a pri snahe ušetriť treba normálne akcpetovať bežné opotrebovanie, ktoré ku použitému kočíku proste patrí. Jeho miera sa najpravdepodobnejšie premietne do ceny - čím nižšia cena... veď vieš. A ak cítiš, že kočík aj chceš, ale nezdá sa ti jeho cena, nezodpovedajúca nejakému poškodeniu/opotrebeniu... neboj sa vypýtať si nižšiu. V najhoršom prípade z toho nebude nič, a kočík kúpiš alebo nekúpiš za cenu pôvodnú. No a v najlepšom nejakú zľavu dosiahneš a bude tá otázka stáť za to. Prísť o nič každopádne neprídeš.
ROZPOČET A KOMPROMISY
Prvou dôležitou vecou, ktorú pri výbere ojazdeného kočíka treba spraviť, je určiť si rozpočet a s ním súvisiace kompromisy, ktoré budeš musieť spraviť. Myslím tým - ak za kočík plánuješ dať čo možno najmenej peňazí, malo by ti byť jasné, že nebude v 100% stave, ako nový a bez akýchkoľvek chýb. Vždy platí, že čím nižšia je cena, tým lacnejší alebo nekvalitnejší kočík to je (už aj v stave novom), alebo, pri lepších značkách, to vždy znamená, že je buď dosť starší, alebo má nejakú chybu, alebo iný problém(ik)… Takže s určením ceny a nájdením zodpovedajúcich inzerátov sa vždy informuj na konkrétne chyby a nedokonalosti. Kočík nevylúč na základe tých bežných chýb, ktoré za pár dní jazdenia máš aj s kočíkom novým, ale nauč sa napr. pri nízkej cene akceptovať obšuchy, vyblednutie či iné (zvládnuteľné) nedokonalosti. Najmä ak užívaniu kočíka neprekážajú (napr. prasknutá pena či guma na rukoväti sa ľahko dá vyriešiť koženkovým obalom, čo si jednoducho vieš dokúpiť hoc i na Aliexpress-e, vyblednutá strieška alebo pretrhnutie sa dá v najhoršom prešiť alebo sashe, penové kolieska, ak nemajú inú chybu, sú jazdne úplne ok aj v prípade, že majú v sebe kamienky alebo sú proste výzorovo ojazdené…) 😉.
REÁLNE CHYBY, POŠKODENIA, PROBLÉMY POUŽÍVANÉHO KOČÍKA

VIDEO: 3 rady k vyberaniu kočíka v období Koronavírusu
V poslednom čase a v tejto strašidelnej aktuálnej situácii sa mi do Kočíkovej poradne množia otázky opakujúce v podstate jeden problém, a to - ako kúpiť kočík a čo/podľa čoho vybrať, ak na predajňu nebudem môcť ísť, kočíky si odskúšať... Tak som sa rozhodla odpovedať krátkym článkom, lebo cítim, že tri dôležité veci je teraz dôležité uvedomiť si viac, než kedykoľvek predtým.
Ako ku výberu kočíka pristupovať a prečo nepanikáriť? Rady, ktoré by som rada rozšírila, by boli:
1 Neponáhľaj sa s míňaním
Je nutné hneď teraz investovať a minúť kopu peniažkov? Máš čas, premysli si všetko dvakrát - aj tak sa po vonku špacírovať s novorodencom asi ihneď, v tejto situácii, nebudeš. Možno sa ti v najbližších dňoch a týždňoch peniažky zídu na účte či v peňaženke, namiesto v drahom kočíku (situácia aktuálne vyzerá neisto aj z ekonomického pohľadu).
2 Zváž používaný kočík
Je to ekologické, ekonomické, a aj praktické - kúpiť si kočík, ktorý je stále plne funkčný a dobrý aj po tom, čo už si svoje odjazdil. Niekedy používaný, hoc i starší kočík kvalitnej značky poslúži oveľa lepšie než nová najmodernejšia štýlovka.

Sprievodca údržbou kočíka: Ako sa oň - rýchlo a efektívne - starať?
Priznajme si, že činnosť čistenia a údržby kočíka väčšina z nás zanedbáva. Veď ktorá mamina má pri (jednom, druhom, treťom atď.) dieťati čas na to stále myslieť? Najčastejšou býva práve núdzová údržba v momentoch, keď sa tomu už nedá vyhnúť. Kolesá plné piesku či blata, škrípanie a vŕzganie, ozaj zafúľané poťahy… určite to poznáš. Keď už sa k tomu, tak či onak, nakoniec dostaneš, ako vlastne na to? Čo robiť, čo určite nerobiť, a aké prípravky vybrať? V tomto malom sprievodcovi sa pokúsim zhrnúť všetko, na čo som za tie roky prišla, ako aj tipy a triky, ktoré môžeš počuť aj od iných mamičiek či nájsť v ďalších návodoch.
__
Vo tomto článku začnem kolesami, pretože tie nepochybne potrebujú najpravidelnejšiu údržbu. Ak sa pozrieš na negatívne recenzie kočíkov, mamičky sa najčastejšie sťažujú na hrkanie/škrípanie/vŕzganie či iné neželané zvuky kolies. Je to skutočne otrava, niekedy až hanba. Udržiavať ich v relatívne prijateľnom stave preto stojí za čas, ktorého pravdepodobne nemáš nazvyš 🙂. Klasickou zásadou je kolesá raz za čas premazať. Ak je to možné, po jednom ich z konštrukcie odpoj, vyčisti od špiny a premaž ložiská, plastové spojovacie časti a aj miesto, v ktorom ich do kočíka zapájaš. Ak je to pre teba jednoduchšie, môžeš ich čistiť sprchovaním, ale nezabudni, že tak odstrániš značnú časť maziva, a to treba rozhodne výdatne doplniť. Snaž sa mazivo zbytočne nestriekať na penovú/gumovú časť kolies, aby sa potom nešmýkali či nepoškodili.
Aj keď názory sa v tomto prípade veľmi líšia, mne sa klasika - sprej WD-40 - doteraz vždy v konečnom dôsledku osvedčil najviac. Zanášanie či iné tradované nástrahy som pri ňom nikdy nezažila, a to už mám „odvozené” roky, kilometre a množstvo kočíkov 🙂. Nie nadarmo bol vytvorený pôvodne pre armádu. Okrem toho konzervuje a pôsobí proti hrdzi. Kúpiš ho v každom väčšom obchode, alebo aj v predajniach príslušenstva pre autá či na pumpe. Ďalším prípravkom na zváženie je aj takzvaný Biely tuk (v spreji) - používa sa napríklad aj na kolieskové korčule.
Čo sa týka silikónového spreja ako mazadla, jeho používanie delí ľudí na dva tábory - tých, čo ho odporúčajú, a tých, čo ho zaznávajú. Musím priznať, že nie som jeho fanúšikom. Áno, premazať dokáže naozaj kvalitne a vraj nezanáša, ale mnoho výrobcov ho, dokonca aj v návode, vôbec neodporúča. Vedia prečo. Silikón môže poškodzovať plast, lep, resp. upevnenie peny, ktorá je napríklad na kolesách. Takže ak sa ti podarí sprej k nej dostať (čo sa ti pri premazávaní kolies s najväčšou pravdepodobnosťou stane), môžu ti kolesá začať pri pohybe nevysvetliteľne poškripkávať bez možnosti nápravy. Odporúčam preto nesilikónové mazadlá. Je vždy vhodné skontrolovať aj to, čo v návode uvádza výrobca.

Štrúdľa, ako má byť! (video, 9 min.)
"Aké je to jednoduché, že?!" zvolala na záver receptu pani Gabriela Čechovičová, známa slovenská pestovateľka maku z Jarnej, ktorá pre vás, ženy z Modrého koníka, predviedla celý postup výroby domácej ťahanej makovej štrúdle tak, ako ju to naučila jej mama: dokonale!
Pani Gabiku sme v sobotu navštívili v stánku Mak z Jarnej v novootvorenom trhovisku Freshmarket v Bratislave.
Stánok Mak z Jarnej v bratislavskom Freshmarket-e.
V Jarnej pestujú mak štyroch odrôd: biely, hnedý, modrý a sivý.
Milá, usmievavá a pracovitá pani Gabika Čechovičová.
__________________

Ako na to #9: Osem krokov k perfektnej mäsovej roláde
Rolády môžu byť skvelý spôsob, ako jednoducho nasýtiť väčšie množstvo hladošov a ešte si zabaliť časť z nej na ďalší deň alebo do práce.
Ukážem vám, ako si mäsovú roládu viete rýchlo pripraviť aj vy doma.
- Vystrite hrubší grilovací alebo dve vrstvy jednoduchého alobalu na pracovnú dosku. Položte naň list papiera na pečenie tak, aby alobal z oboch strán aspoň na šírku päste vytŕčal. Posypte papier soľou, korením a pokvapkajte olejom.
- Prezentačnou (krajšou) stranou nadol rovnomerne poukladajte na papier natenko vyklepané kúsky chudého "minútkového" mäsa (napr. hydinové prsia, teľacie stehno, bravčové karé atď.). Posypte korením, soľou, bylinkami podľa chuti. Tip: vrstvu mäsa môžete ešte dohromady "sklepať" na papieri.
- Rozdeľte ochutené mleté tučnejšie mäso (hydinové stehná, teľací alebo bravčový krk, hovädzí močing) po celom povrchu vyklepaných rezňov.
- Posypte takmer hotovú roládu vašou ďalšou plnkou (tu feta syr, píniové oriešky, pesto).
- Posypte povrch obľúbeným šalátom alebo bylinkami. Použil som surový mladý špenát - možno ho však predtým narýchlo spariť a prebytočnú šťavu vytlačiť.
- Opatrne a pevne zaviňte roládu tak, aby papier aj alobal zostal na povrchu, nie vnútri rolády. Použite teraz odstávajúce konce alobalu na zatiahnutie rolády v protismere tak, ako vianočnú salónku. Zaťahujte, pokiaľ nie je roláda na dotyk pevná. Nezbláznite sa však z toho 😉
- Pečte roládu na 180ºC pokiaľ teplomer na mäso neukáže 73ºC (pri hydine). Ak teplomer nemáte, investujte do neho. Vyplatí sa. Prípadne pečte roládu asi 45 minút pri jej hrúbke o priemere 10cm (kovový špíz alebo tenký nožík zapichnutý na chvíľu do stredu najhrubšej časti rolády musí byť po priložení na hornú peru neznesiteľne horúci) . Pri inom druhu mäsa môžu skúsenejšie mamičky alebo oteckovia vybrať roládu z rúry skôr (napr. pri medium steak-ovom vyzretom hovädzom mäse to môže byť už 62ºC).
- Vždy nechajte hotovú roládu po pečení odpočinúť aspoň na 15 - 20 minút. Potom rozbaľte, šťavu z rolády nechajte stiecť do misky (ponúknite ako omáčku k jedlu) krájajte na hrubšie plátky a kochajte sa svojou šikovnosťou. Moju roládu som podával so zapečenými špagetovými "hniezdami".
To je zatiaľ všetko. Prajem vám príjemnú skúsenosť a radosť z možno novej naučenej techniky.
Váš Ľuboš.
Ako na to #8: Kačacie prsia. V túto neskorú jeseň sa ma mnohí pýtajú, ako na kačacie prsia. Pomocou fotografií vás teda prevediem postupom, ktorý sám rád používam.
#akonato #kacacieprsia #kacka #prsia

Ako na to #7: Paella z plechu
Na želanie užívateľky Myzma vám prinášam recept na typické španielske jedlo, ktoré si celkom jednoducho môžete upraviť a pripraviť doma.
Skôr, ako však k receptu pristúpime, pozrime sa na techniky, ktoré pri varení použijeme:
Vytopenie tuku - pomalým vytopením tuku z chorizo (klobásy) a slaniny v úvode varenia získame základnú chuťovú zložku nášho pokrmu.
Maillardova reakcia - sústava chemických reakcií, ktorá spôsobuje nádherné sfarbenie povrchu (karamelizáciu) potravín a zlepšuje ich chuťové vlastnosti. Deje sa pri teplote vyššej ako cca. 150°C.
Použijeme vývar namiesto vody. Dobre, použite vodu, ak sa inak nedá.
Šafran necháme pár minút vylúhovať v bielom víne alebo vývare, plne sa tak rozvinie jeho chuť.
Ako na to #6: Obľúbený víkendový obed: kura, časť 2. (Video)
Ahojte. V minulej časti sme hovorili o "klasickom" pečení kurčaťa vcelku - tentokrát si ukážeme, ako môžeme skrátiť dobu pečenia takmer o polovicu a kuriatko zostane fantasticky šťavnaté.
Jednoduchú techniku určite zvládnete aj vy doma - a navyše funguje aj na grile.
Dobrú chuť a príjemné experimentovanie! S pozdravom,
Ľuboš.
Výsledok zasýti aj štyroch mlsných (nie hladných...) chlapov:
Ako na to #5: Obľúbený víkendový obed: kura, časť 1. (Video)
Ahojte. Pečené víkendové kuriatko určite patrí k stáliciam slovenskej gastronómie. Obzvlášť v rodinách s malými deťmi. Ak je tomu tak aj u vás, pozrite si toto 7-minútové video - možno vám poskytne inšpiráciu na nasledujúci víkend.
Dobrú chuť! S pozdravom,
Ľuboš.
Ako na to #4: Ako vykostiť grilovanú rybu (video)
Morská ryba je vynikajúcou pochúťkou v horúcich letných dňoch, obzvlášť obklopená vôňou a šumom dovolenkového mora. Mnohé z vás si rady v reštauráciách kupujete čerstvé ryby a následne zápasíte s ich vykostením.
Ponúkam vám krátky návod ako šikovne vykostiť grilovanú rybu, konkrétne Morského vlka. Tento postup je možné uplatniť pri takmer každej celej morskej alebo sladkovodnej rybe. Stačí pridať trochu trpezlivosti a učenlivosti.
Ak chcete vidieť, ako som túto rybu pripravil na grile, pozrite si video v článku Ako na to #3: Princípy grilovania.
Dobrú chuť!
S pozdravom, Ľuboš.
Ako na to #3: Princípy grilovania (video)
V nasledujúcom krátkom videu vám prinášam pár tipov na grilovanie, ktoré takmer univerzálne platia pre všetky typy surovín grilovaných na uhlí.
Prajem ešte veľa príjemných chvíľ strávených s rodinou a kamarátmi pri spoločnom stolovaní.
Ak chcete vidieť, ako túto rybu pripravenú na grile vykostiť, pozrite sa na video v článku Ako na to #3: Ako vykostiť grilovanú rybu.
S pozdravom, Ľuboš.
Ako na to #2: Šalátové zálievky (video)
Existuje nepreberné množstvo spôsobov, ako ochutiť zeleninové šaláty, najmä prostredníctvom tzv. dressingov, teda šalátových zálievok. Pozrite si moje krátke video, v ktorom uvidíte, ako rýchlo sa dá takáto zálievka urobiť.
Každý šalátový dressing by mal pozostávať aspoň z dvoch základných surovín: tuk a kyslý prvok (ocot), a to približne v pomere 3 - 4 diely tuku na 1 diel octu. Rád však pridávam aj iné zložky: bylinky, horčica, sladidlá, sójová omáčka a mnoho iných.
Pozrime sa na jednotlivé prvky dressingu.
Tuk: olivový olej, orechové alebo semiačkové oleje (makový, tekvicový, ľanový, slnečnicový, kokosový), prípadne ich kombinácia, jogurt, smotana.
Kyslý prvok: jablčný, vínny, balzamikový, ume ocot, citrusová šťava (grep, pomelo, citrón, limetka), ovocné šťavy a pyré z kyslých druhov ovocia.
Sladidlo: med, javorový sirup, zredukovaná (zvarená) ovocná šťava, ovocné, kvetové a bylinkové sirupy (baza, mäta, agát, ...).
Ako na to #1: Poctivý hamburger
Ahojte. Prinášam vám prvý zo série článkov na tému: Ako na to. V každom z nich dostanete jednoduchý návod na vaše obľúbené jedlo, ktoré ste sa však ešte doma neodvážili pripraviť. Vždy vám tiež poskytnem možnosť uplatniť svoju kreativitu, náladu a chuťové návyky v priložených poznámkach.
Dnes si ukážeme, ako urobiť poctivý hamburger. Veď, úprimne, kto ho nemá rád? Poďme na to.
1. Rozkrojíme žemľu na polovicu a tie z oboch strán nasucho opražíme na horúcej panvici.
2. Žemle vyberieme, do panvice vložíme natenko nakrájanú slaninku a na slabom ohni vypražíme.
3. Odsunieme slaninku k studenšiemu kraju panvice (alebo vyberieme), zvýšime teplotu, vložíme fašírku a opečieme z jednej strany 2 minúty.
4. Fašírku otočíme, zakryjeme plátkom syra a opekáme ďalšie 2 minúty z druhej strany.













