lillinka01
4. aug 2013

Kto by to bol povedal? II/II

Nasledovala druhá dávka oxytocínu, už som bola mierne "omámená", čo bolo vtedy možno aj dobre, lebo som už začínala cítiť, že to také ľahké nebude. Premáhal ma akýsi smútok, nevládala som. Nechápala som, ako ja, silná žena, zrazu môžem byť taká slabá. Zrazu začal monitor opäť vydávať tie hrozné zvuky, ktoré nechceme nikdy počuť, ale tentokrát neprestávali. Všetci okolo sa začali pohybovať ako pomocou zrýchlenia - "rewind" na páske a ja som počula len "ukončíme pôrod sekciou". Bola som zlomená. Lekár sa ku mne naklonil a hovorí mi: "Lenka, vy ste nezlyhali, nie je to vaša chyba."..To mi veľmi pomohlo. Potom si pamatám len veľký šum, okamžite sa musela uvoľniť operačná sála, na ktorú ma sprevádzal pohľad skupinky medikov na chodbe. Posledné slová,ktoré si pamätám, boli od milej anesteziologičky: "Ako sa bude volať synček?"  "Tobias."

Nikdy predtým som v plnej narkóze nebola, a dúfam, že už ani nebudem. To prázdno a ničota, ktoré si uvedomíte až spätne... Paradoxne, prvé som počula opäť meno - svoje. Lenka, vstávajte...videla som setričky, lekárov, chodbu, izbu...kde je moje bábätko? Pýtala som sa uslintaná nejakého zdravotného brata,  ktorý vyplašene na mňa pozeral. Po príchode na izbu som si  necítila polovicu tela, ale cítila som, že som mama. A bola som. Od 9:48. Chvíľu trvalo, kým mi moje kozliatko prinesli. (Taký mal plač - niečo medzi kozliatkom a mačiatkom.)

Poobede sa manželovi nejak podario prísť až ku mne. Viem, že ma miluje, ale toľko lásky som v jeho očiach ešte nevidela. Ako neskôr vyšlo najavo, náš drobec dostal skóre 10 z 10. Skvelé. A? Lekár vraj povedal, že zásadne nepije, ale že dnes si dá. Za to, že sa rozhodol pre sekciu. Keď štupla vytiahli, zistili, že má asi 20 cm pupočnú šnúru.  Viete, aká je priemerná dĺžka. Viete, čo by sa stalo, keby ma veľmi trendovo, tlačil do prirodzeného pôrodu? Nevieme, lebo to mi nepovie intuícia, takto ex post. Podľa lekára by sa roztrhla buď šnúra, alebo čast maternice... Buď - alebo. Vykrvácali by sme obaja, alebo jeden z nás, alebo by ortoéd bábätko vybral otvorením lonovej kosti, ale to by sa zrejme nestihlo. Srdiečko reagovalo zle teda práve na oxytocín, ktorý sa ho snažil "vypudiť", ale on nemohol - šnúra už bola napnutá na maximum.

Pozerám na môjho zdravého synčeka a ďakujem za šťastné konce.

Ďakujem môjmu anjelovi strážnemu, ktorý mi dal život a nemôže si popestovať prvé vnúča, ale mohol byť pri mne tých pár minút "medzi nebom a zemou".

#magazin #tehotenstvo #napokracovanie

a to si predstav, ze by si sa nechala oblafnut recami nejakej Hebamme v Nemecku a rozhodla sa pre porod doma len s nou...

4. aug 2013

@stardust ??? to sa ti stalo? omg

4. aug 2013

@lillinka01 nie, ale citala som obcas spravy v novinach...ze dieta pri porode doma zomrelo alebo potom, ako sa matka rozhodla, ze svoje dieta neukaze ani po porode lekarovi a necha ho vysetrit vyhradne Hebamme.

4. aug 2013

chvalabohu ze to setko dobre dopadlo...a ze lekar sa rozhodol mudro... niektori lekari velmi vahaju ,lebo sekcia je draha, ale dovnutra maternice nik nevidi a nevie co sa setko moze zvrtnut a v dnesnej dobe plnej moznosti a techniky , by sa tragedie pri porode vobec podla mna nemali stavat....

4. aug 2013

krasny pribeh, mam slzy v ociach... zivot je velky dar, nielen babatka, ale aj maminky... vsetko dobre rodinke!

4. aug 2013

naozaj ako keby pri vas stal anjel...hlavne, ze malinky je v poriadku, zdravucky....doktor mal dobru intuiciu!

6. aug 2013

@ewulienkaa ani mi nehovor, beha mi stale mraz po chrbte!

6. aug 2013

prekrásny koniec ... to asi všetci anjeli pri vás stáli 🙂 želám veľa zdravíčka ...s ním príde všetko 🙂

6. aug 2013

az som mala slzy v ociach !

10. sep 2013

fuuuha, to som ešte nepočula 20 cm pupočná šnúra, dala by som si na Vaše zdravie aj s doktorom, musí to byť úžasný človek, mať takú empatiu s človekom v tak ťažkej chvíli a teraz pri úsudku aj toho anjela

6. nov 2013

@dovolenka2 hej, je to pripad mozno 1 z x 1000... Paradox je, ze moj gynekolog-porodnik je vynikajuci odbornik podla mna, ale sympatie voci nemu ako cloveku som velmi nemala....je dost naladovy a zamraceny... ale, cloveku je to zrazu uplne jedno..

6. nov 2013

@lillinka01 gratulujem k zdravemu babatku.... verim ze ten anjel stal vtedy pri vas 🙂 a navzdy bude 🙂

6. nov 2013

@lillinka01 toto som nasla Pupočná šnúra je obvykle dlhá okolo 55 centimetrov

6. nov 2013

@nika82 no, ved prave

6. nov 2013

nieco podobne sa stalo aj mne... mam operovane oci a ked som ako tehotna sla na kontrolu a pytala sa,ci to nie je nahodou indikacia na cisarsky,ocna mi vynadala,ze toto urcite nie je...(i ked som mala zvyseny ocny tlak,co je dost nebezpecne pri prirodzenom porode)...ze ona mala prax v rakusku a tam taketo veci vobec neriesili...a poslala ma domov...len ja som mala stale taky pocit,ze musim mat cisarsky...take vnutorne napatie...tak som isla druhemu lekarovi a porozpravala som sa s nim...ten mi sekciu veru odporucil a napisal aj potvrdenie na papier...a veru aj dobre urobil a moj pocit nesklamal...ked maleho vytiahli,mal tu snuru tiez kratsiu a este aj omotanu okolo rucicky a aj krku...lekar co mi robil sekciu povedal,ze keby idem prirodzene,tak to na 95% neskonci dobre...a este nedajboze keby som sla do trnavy tak ako som planovala... takto ma moj pocit zrejme varoval...

7. nov 2013

@bibi33 je skvele ze si pocuvla intuiciu... aj ja som nejak podvedome tusila, ze prirodzene neporodim, ale nemohla som to ani vyslovit, ved nebol dovod... a Trnava, to ani nekomentujem....vela zdravicka vam obom!

7. nov 2013

Wow, az mi zimomriavky nabehli....

7. nov 2013

@lillinka01 uf, akoby som čítala príbeh môjho prvého pôrodu :( tiež by som malého nikdy prirodzene neporodila, tiež akútna sekcia pre zlyhávanie srdiečka, narodila sa so skóre 4, po piatich minútach 8, dneska nám tu jaší krásny zdravý chlapček. Chvalabohu. Preto mám strašné nervy, ked čítam tie baby, ako chcú rodiť doma, joj 🙂

8. nov 2013

Niečo podobne sa stalo mne. Pri prvej kontrole mi gynekolog oznámil, že mám úzku panvu. Ale vzhľadom na moju postavu- 52 kg aj s topánkami a kabátom, dieťa bude malé. Samozrejme hneď do knižnice /internet sme nemali/ a študovala som, čo znamená úzka panva. Presvedčila som samú seba, že porodím sekciou. Teraz už len presvedčiť lekárov, manžela nebolo treba, vedel, že mám asi 6. zmysel. Nakoniec sme ukecali známeho, ten lekárov, aby urobili sekciu ak pôrod nebude pokračovať tak ako má. Vypočula som si hodinovú prednášku, vraj MILUJÚ MATKY, KTORÉ ,,HOVNO" VEDIA A IDÚ PRESVIEDČAŤ ŠTUDOVANÝCH INTELIGENTOV. Nastal deň pôrodu, trval 20 hodín. Kričala som, že ak malého nevyberú, všetkých ich zažalujem. Zrazu mi prišlo zle, prišiel dohodnutý lekár. Pozrel ma a rýchlo na sálu. Dali mi celkovú anstéziu a ostatné viem len z rozprávania. Pri intudácii mi poškodili hrdlo, začala som silno krvácať. Z ARO musel dobehnúť primár /nemal službu, len prišiel kvôli mladému seba vrahovi/ ten zastavil na 5 pokus krvácanie. Museli ma prebrať pichnúť epidurál a malého vybrať- no malého slona 4250 g a 54 cm. Omotanú pupočnú šnúru okolo celého tela aj krku. Vraj ak by viedli prirodzený pôrod, malý by sa zasekol a................ nechcem ani na to myslieť. Malý bol zdravý, krásny, všetko bolo v poriadku. Ja som skončila na 24- hodín na pozorovaní na ARO. Všetci len krútili hlavou aj dotyční inteligenti. Ďalší synovia sa narodili pred termínom sekciou- 3950 a 3700 g.

9. nov 2013

inak aky paradox, ze su zeny, ktore za kazdu cenu chcu viest porod prirodzene a tu v podstate ''neprirodzeny'' prvok (oxytocin) zachranil matku i dieta... Opat dokaz, ze vsetko treba brat s mierou a nic netreba prehanat.

9. nov 2013

ja som mala sekciu.gynekologova ambulancia plna diplomov,ale pritom ani slovko nevyda zo seba.vsetko riadi dobra sestricka.mam operovanu platnicku,ktora bola v katastrofalnom stave,vsetci-neurochirurg ktory ma operoval,prednosta neurologie,lekari pod nim,gynekolog.....ozaj vsetky hlavy studovane odporucili ako jedinu moznost porodu sekciu.iba najsamlepsia,z brna slovenka mudra,co sto krat mi prizvukovala,ze v ona ked v brne pracovala,operovali platnu pri vedomi,lebo ved pacient najlepsie vie kde ma problem( este teraz sa mi rozum zastavuje) anesteziologicka,vyletela na mna,ze ona nechape a nikdy nepochopi naco v mojom pripade sekcia.trubadura akasi 🙂 ani rok po operacii som pri porode nemala a tam sa pri prirodzenom predsa tlak vyvija.skoda mojich slov na jej slova,ze ved porodne cesty vedu dole.ja som platnu mala prave dole.nuz co.kapacitou sa citi byt.mamicke aj drobatku vela zdravicka prajem

10. nov 2013

Začni písať komentár...

Odošli