nesvadbovo
20. mar 2020
9274 

Ach, škatuľa, čo s Tebou?

Ruku hore, kto stále používa slovo krabica a nechce sa ho vzdať, hoci spisovne sa povie škatuľa? Ja sa teda snažím, ale stačí, že sa trošku zabudnem a už je to krabica sem, krabica tam (a Sibyla Mislovičová by mi najradšej uštedrila jednu výchovnú 🙂 ) Podľa mňa je to niečo podobné ako dojčenie a kojenie. Rozum vraví, že slovensky sa povie dojčiť, ale do úst to skrátka nejde.

Ale o inom som chcela.

Ak sledujete môj blog (ale tak normálne, nie že nocami striehnete, či náhodou niečo nové nepridám 🙂 ), tak vám asi neuniklo, že mám blízko k minimalizmu a myšlienka trvalej udržateľnosti mi nie je cudzia.

Ono, pekne sa to hovorí dospelákom. Stačí pár vecí, pár základných potravín, sviečka do okna na Vianoce a je vybavené. Nuž ale potom prídu deti a celé toto sa rúca ako domček z karát. 

Predstava totiž býva často diametrálne odlišná od reality. Ja som počas môjho prvého tehotenstva mala dosť jasno o tom, aká budem matka. Budem používať látkové plienky, dojčiť (vidíte, premohla som sa a nenapísala som kojiť, hoci ma prsty svrbeli 🙂 ) budem pár minút v trojhodinových intervaloch, budem kočíkovať, aby som si mohla užívať aj kávičky na terase, nebudem po dieťati kričať, lebo budem reflektovať jeho potreby,... A ďalej už ani nepíšem, lebo keď to porovnám s realitou, začína ma to celkom obstojne deptať a mám chuť si vypiť (a ešte aj karanténa a ja sama doma s deťmi, no nedopadlo by to dobre 🙂 ).

Čo vám budem hovoriť, M. kočík do 4 mesiacov bojkotovala takým plačom, v ktorého existenciu som odmietala pred dieťaťom uveriť. O posedení pri kávičke som mohla tak snívať, lebo kým nespala, tak si vyžadovala plnú pozornosť, a keď zaspala v šatke, stále som sa musela hompáľať ako bójka v Bibione. Dojčenie, to je samostatný príbeh a ten vám tiež raz rozpoviem. Teraz keď začnem kričať, len sa po mojom výbuchu obzerám, či nemáme otvorené okná (ako keby to malo efekt, susedia už asi vedia, no 🙂 ). A látkové plienky. No. Ako by som to. Ehm. Skrátka. Lenivá som ako voš a skĺzla som k vychytávke doby modernej.

A tak mesačne kupujem väčšie balenia #babylove plienok, lebo veď sa oplatia a plienok a čokolády v rodine s piditvorom nikdy nie je dosť.

Avšak okrem samotnej plienky, ktorá produkuje nemálo odpadu, som sa dosť trápila aj s obalovým materiálom. Sáčky (asi ako veeeľa mám tu) otáčam a posielam v nich poštu, ak posielam veci po babách ďalej. Ale čo s kartónmi? 

Jasné, najjednoduchšie riešenie je buchnúť ich do koša na separovaný odpad. Ale mne to dáko nedalo (a stále nedá, keďže mám doma opäť malú pišišvorku, čo má plienku dňom a nocou), a tak sa snažím využiť ich čo najviac, kým poputujú do koša.

A tak som sa z dlhej karanténnej chvíle rozhodla, že vám spíšem pár tipov, ako ich doma využívame (a budem rada, ak sa pripojíte s vlastnými vychytávkami). Veď viete, viac hláv.. Poznáte to 🙂

1. Úplne najviac jednoduché riešenie je skladovanie

Baby majú pomerne dosť hračiek (na moju obranu, drvivú väčšinu podostávali), ktoré mám rozdelené na tri časti. Raz za dva-tri týždne aktuálne používané hračky zbalím do škatule, odložím na najvyššiu skriňu a vytiahnem druhú. Baby tak majú každú chvíľu nové, neopozerané hračky a ja pijem teplú kávu. Win - win.

2. Škatuľa prvej pomoci v aute

Ak, podobne ako ja, nebývate v centre mesta či na sídlisku, auto bude asi vaša pravá ruka. A hoci ja využívam MHD ako je to len možné, niekedy sa skrátka autu nevyhnem. A aj v mojom aj manželovom aute máme jednu takútu škatuľku, v ktorej sa nachádzajú veci, čo sa nám hodia na viac či menej plánované výlety.

V tých našich nechýbajú:

  • dve plienky pre L.
  • vlhčené obrúsky
  • látková plienka a prebaľovacia podložka
  • náhradné oblečenie pre obe dievčatá
  • balík chrumiek a pár dobrotiek
  • nákupná taška
  • vrecko na pečivo/zeleninu

3. Organizér. Myslím, že pri deťoch nikdy nie je núdza o malé veci vo veľkom množstve. V tejto kategórii bude asi absolútnym víťazom lego. Ale každá rodina má iste to svoje, čo sa večne niekde povaľuje. 

U nás sú to aktuálne magnety, keďže baby dostali na sviatky magnetickú tabuľu na celú stenu a vyrábam ich pre M. na "vzdelávacie aktivity". A keďže som už mala dosť toho, ako sme pol hodiny hľadali zadok kravy alebo komín vláčika, urobila som takýto organizér. Výroba trvá dve minúty a ušetríte si hromadu času.

Postup je veľmi jednoduchý. Stačí nožom odrezať štyri kartóny, ktorými sa škatuľa zatvára. V tých narezať ostrým nožom zárezy, ktoré do seba zapadnú a vytvoria vám takúto "šachovnicu". Zložiť, vložiť do škatule, hotovka! Ja som tú našu ešte poistila zvnútra lepiacou páskou, lebo mladšia dcérka mriežku s radosťou vyberala 🙂 

4. Bludisko

Táto doma vyrobená hra má potenciál zabaviť ako trojročnú divošku, tak ročnú princeznú.

Opäť budete potrebovať nôž/nožnice, jednu škatuľu a lepiacu pásku.

Nožom odrežete horné zatváranie a lepiacou páskou nimi vytvoríte bludisko pre loptičku. Na konci bludiska vyrežte dierku a je vybavené (vopred si však overte, že sa tadiaľ vami zvolená gulička dostane, inak riskujete hysák - true story). 

Nejdem sa tváriť all monte a hovoriť vám, aké schopnosti si tie vaše detváky precivčia, ale zabezpečí vám to chvíľu pohody a to nie je márne. 

Túto hru som pôvodne plánovala pre trojročku, ale prekvapivo si v nej našla svoje aj ročná L. Stačilo škatuľu otočiť hore dnom a dať jej misku s guličkami. Takto z nej vytvoríte primitívnu vkladačku a vyhráte pre seba ďalší čas.

5. Zvieratková brána

M. má v poslednej dobe kopaciu mániu a keďže nie vždy sa dá ísť von, vymyslela som pre ňu takúto aktivitu. Keďže som mierne premotivovaná, škatuľu som natrela načierno a kriedou z nej vyčarujem vždy iné zvieratko, ale vy pokojne použite iba obyčajnú škatuľu (alebo ju oblepte a namaľujte s deckami a máte aktivitu navyše).

V spodnej časti vyrežte dieru a môžete sa zahrať na futbalistov.

Toto je môj pokus o ježka. M. to identifikovala na prvýkrát, tak sa hádam podobá 🙂

6. Puzzle

Puzzle su u nás doma aktuálne celkom v kurze. Doma ich už máme hádam aj dosť, klasických, drevených aj magnetkových, ale veď tréning robí majstra, však áno.

Ak to máte doma podobné (alebo chcete svoje deti na puzzle namotivovať) a teraz v obchode nič nezoženiete (a nech vás ani nenapadne to skúšať!), skúste im vyrobiť vlastné.

Vyberte oblasť, ktorá vaše dieťa zaujíma (ovocie, dopravné prostriedky, zvieratká) a túto predlohu preneste na kartón. Je na vás, či naň nalepíte vytlačený obrázok, alebo ho namaľujete vodovkami či fixkou. My sme tentokrát maľovali.

A hej, máme aj štvrtý kus hrušky, ale prcek sa rozhodol, že ju musí akútne mať, tak pre dobro v rodine (a hotovú fotku), som ju na chvíľku obetovala 🙂

7. Sledovanie čiar

M. to zatiaľ s farbičkami, fixkami a perami veľmi nejde. Čosi počarbe a to je tak všetko. A tak som vyrobila takéto šablóny. Stačí vziať ostrý nôž (ideálne ukradnite mužovi taký ten plátkový), trochu lepiacej pásky a je to. Ak nemáte tabuľu, pokojne nalepte na kúsok papiera. Alebo to urobte tak, ako ja ešte donedávna a nalepte kartón na zalaminovaný kus bieleho papiera. Odlepíte, utriete, nalepíte a je to ako nové. A bez odpadu 🙂

Aktuálne jej vyrábam písmenká, ktoré už pozná všetky, ale napísať vie iba I. Uvidíme, či to bude mať u nej úspech, ale veď za skúšku nič nedám..

8. Šitie

M. dostala na Mikuláša také navliekacie hračky. Na moje prekvapenie pri nich dokáže pekne presedieť a sústredene navlieka. A tak som sa rohodla jej vyrobiť takúto predlohu na šitie. Príprava je záležitosť pár minút, akurát si dávajte pozor, aby ste sa nedopichali pri vytváraní dier (skúste hádať, prečo to viem 🙂 ). 

Ani vám nejdem písať postup, veď z obrázku je to asi zjavné, či?

Zhodou okolností som mala doma plastovú ihlu, čo som raz dostala ako darček k objednávke látok (a to som si hovorila, na čo mi kedy bude a skoro som ju vyhodila 🙂 ), takže som ani nič nemusela kupovať.

M. to neskutočne bavilo a ja mám v pláne túto aktivitu onedlho opäť oprášiť.

Tak, toto sú moje tipy na využitie, ktoré mi aktuálne napadli. Čo na ne poviete? A máte nejaké vlastné? Sem s nimi, vaše komentáre odmením srdiečkami..

P.S.: Ja viem, že toto nie sú žiadne super instagramové dokonalé kúsky. Dievčatá ešte donedávno spali na striedačku, takže čas na prípravu aktivít bol obmedzený a vyhráva u mňa funkčnosť nad estetikou. Sľubujem, polepším sa 🙂

Krásny deň želám, Simona

Skvele tipy 👍

20. mar 2020

Vďaka, perfektné nápady, tiež u nás už druhé dieťa fičí na DM plienkach, väčšinou do nich dávam šaty a tak posúvam ďalej ale keď sa mi už kopili tak išli jednoducho do papiera. Teraz vidím, že sa ich oplatí ponechať na aktivity🙂 keď začnú spať obaja naraz, pustím sa do toho 🙂

20. mar 2020

Super tipy idem hneď zmajstrovat bludisko kým drobec vstane👍

20. mar 2020

Slovo krabica je už pár rokov uvádzané ako spisovné neutrálne slovo 😁
https://jazykovaporadna.sme.sk/q/7492/
(tiež mame doma kopec krabíc a žiadnu škatuľu 😄)

22. mar 2020
nesvadbovo
autorAMBASÁDORKA

@huahua wuhaaa, to je uzasne! Tak budeme so Sibylou znovu kamky 😂 diiky za tuto info, unikla mi 🙌

22. mar 2020

@huahua Presne ! Skatula sa v nasich koncinach pouziva najcastejsie ako nadavka ☺️😇.
@nesvadbovo vyborne tipy, u nas tiez akekolvek kartony frcia na milion sposobov ! 😉♥️

22. mar 2020

Toro je fajn text. My máme vždy jednu veľkú škatuľu v aute a používame ju podľa potreby na čokoľvek presne ako vy, najčastejšie na nákup, keď zabudneme nákupné tašky doma. Igelitky sú u nás zakázané 🙂

22. mar 2020

Tento clanok zacal tradicne, prepacte za vyraz trapne mamickovsko - obetavovsko- zufalo az som to chcela preklinut inde, ale nakoniec sa z toho vyklulo par dobrych tipov pre male deti najma v tomto obdobi.. nie ze by som ich ja osobne nepoznala kedze aplikujem skatulove recyklacie pomerne casto , ale chvalim autorku za zmysluplne aktivity , ktore svojim detom poskytuje 🙂 🙂 dobre padne uz citat aj o niecom inom ako ruskach, korone a o tom ako sa chcu matky opit , aby sa vyhli realite kazdodenneho zivota.

22. mar 2020
nesvadbovo
autorAMBASÁDORKA

@adelusha
@janchees
@rajona
@domculik
@heeedka dakujem! 🙏😍

22. mar 2020
nesvadbovo
autorAMBASÁDORKA

@olivnik haha, no vidis, ani som nemala "v plane" zniet zufalo a sa mi to, ocividne, zadarilo 😅 Tak som rada, ze som to nakoniec nejako otocila 😉

22. mar 2020

Velmi dobre zaujimave tipy,, ja mam chlapa krabicoveho maniaka takze mame par kartonovych vychytavok, a najvacsou radostou su asi tieto kartonove domceky, teda hrad a domcek aby som bola presna,,,,
domceky nam drzali v izbe viac ako rok, amtualne ma v izbe iba hrad ale stale je vyuzivany , cely počarbaný, ale počarbaný s láskou 😅
Tiež máme garáž pre autíčka keď bude čas odfotím a pošlem 😙

22. mar 2020

A tu je kartonova garaz, kartonovy tunel

22. mar 2020

Zienky,mate jiekde nejaky navod ale foto-inspiracie ako taky domcek spravit? Ked sme teraz doma zavrete nieco by som chcela vymyslet aj ja

22. mar 2020

@nesvadbovo :D co clovek to pocit- nazor 🙂

22. mar 2020

@nesvadbovo fotku už žiaľ nenájdem, ale v jeden rok, kým sa u nás používali Babylove plienky, sme vyrobili vlastného snehuliaka. 4 či 5 škatúľ od Babylove plienok sme naskladali na seba obalili vianočným papierom naruby a už len dokreslili detaily. Bolo to krásne 😍. Na tieto posledné Vianoce som to chcela tiež, no žiadnu škatuľu vhodnej (Babylove) veľkosti som nenašla.

22. mar 2020

slovo skatula pouzivame skor ako nadavku. ty stara sk...la 😆

22. mar 2020

Krabica uz bolo zaradene medzi spisovne slova, takze mozes byt uplne v klude

22. mar 2020

sranda, som si klik na clanok a po par odsekoch som musela ist kuk kto to pise, lebo mi to znelo celkom ako Simona 😂😂😂

22. mar 2020

@paulimauli super to vyzerá, ale to asi nie sú kartóny od plienok😉

23. mar 2020

My tiež garáž pre auta ... ale aktuálne už bola zdevastovaná tak letela do kosa. Bludisko vyskusame . A ešte sme stavali tobogan .ten mal úspech

23. mar 2020

Špeciálne teraz drobec čaká kým bude k dispozícii rolka z toaletaku lebo sa s tým dokáže docela vyhrať, od trúbky cez tunel , komín až po rozstrihanie na pidikusky

23. mar 2020

@zuzki1 to je super ze caka...moj necaka 😬, moj si vykruti toaletak a vybavene 😂🤦🏻‍♀️

23. mar 2020

kde sa da clanok zdielat? chcel aby som na svojej stene

24. mar 2020
nesvadbovo
autorAMBASÁDORKA

@pilippon haha, uz som ako Rowlingova, do konca zivota nemozem napisat nic pod pseudonymom, hned ma identifikuju 😅

26. mar 2020
nesvadbovo
autorAMBASÁDORKA

@pilippon inak, hej, vytocenie celej rolky toaletaka je super najviac zabava 🙄 A este je najlepsia Tilda, co namiesto toho, aby prisla zalovat, ju povzbudzuje, pripadne pomaha 🙈

26. mar 2020
nesvadbovo
autorAMBASÁDORKA

@7nikusik7, @adelusha, @domculik, @heeedka, @huahua, @janchees, @liwka, @monika494, @nesvadbovo, @olivnik, @paulimauli, @pilippon, @rajona, @senta_sofia, @zuzana814, @zuzki1dievčatá, posielam vám pár srdiečok, možno nimi niekoho v týchto časoch potešíte 🙂

26. mar 2020
nesvadbovo
autorAMBASÁDORKA

@zuzana814 asi najjednoduchšie otvoriť si môj profil, prerolovať sa pár príspevkami a keď prídeš k tomuto článku, mala by si mať možnosť zdieľať 🙂

26. mar 2020

@nesvadbovo ♥️♥️♥️♥️♥️

26. mar 2020

@nesvadbovo dakujem 🙂

26. mar 2020

Aj my ficime na dm plienkach a mame kopec škatúľ /krabíc ako len chceš.. A teraz pozor.. Ani jedna jediná nejde do koša!! Kurime totiž drevom 😂😂

20. máj 2020

Začni písať komentár...

Odošli