orsi_h
25. jan 2017
4349 

Vitamíny pre tehotné - kedy ich užívať?

Tehotenstvo je určite jedno z najčarovnejších období v živote ženy. Vytvára sa v jej tele nový život, čo je zázračný a zároveň pre organizmus mimoriadne náročný proces. Telo pracuje na najvyššie otáčky, vytvára nového človiečika a spotrebováva pri tom množstvo energie, živín a vitamínov. Preto je dôležité dbať na správnu životosprávu, jesť kvalitné a výdatné potraviny, a... dodávať vitamíny?

Na trhu je dostupných niekoľko prípravkov pre ženy, ktoré tehotenstvo plánujú alebo sú tehotné, nie je preto jednoduché vybrať si tie správne.

Kyselina listová

V prvom rade treba spomenúť jednu dôležitú látku, ktorá výrazne znižuje výskyt vrodených vývojových chýb: kyselina listová (= kyselina folová =vitamín B9).

Táto látka sa podieľa na normálnom vývine neurálnej trubice v priebehu embryonálneho obdobia, je nevyhnutná pre rast a delenie buniek. Riziko poškodenia plodu je spôsobené nedostatkom tohto vitamínu.
Odporúčaná dávka je 400 μg (400 mikrogramov) kyseliny listovej denne. Najlepšie začať 1 mesiac pred počatím a pokračovať počas celého prvého trimestra.

Kyselinu listovú dostaneme v lekárni v tabletkách, sú však tiež obsiahnuté v každom vitamínovom komplexe pre tehotné.

Vitamíny a železo

Okrem tohto vzácneho vitamínu je dôležitý zvýšený prísun nasledujúcich látok:

  • Vitamín D - tento vitamín reguluje množstvo kalcia a fosfátov v kostiach, zuboch a svaloch. Je to vitamín, ktorý sa vytvára v tele vplyvom slnečného žiarenia (najintenzívnejšie na jar a v lete), je ho možné prijať i v jedle (obsahujú ho morské ryby, červené mäso, vajíčka).
  • Vápnik (kalcium) - je minerál, ktorý zabezpečuje vývoj kostí a zubov bábätka. Nájdeme ho v mlieku a mliečnych výrobkoch, v listovej zelenine, tofu, mandliach a v pečive.
  • Vitamín C - v istom množstve je nevyhnutný pre správnu funkciu imunitného systému, ochraňuje bunky a napomáha ich správnej funkcii. Čerstvé ovocie a zelenina ho obsahujú v dostatočnom množstve a preto je dôležité ich denne konzumovať nielen počas tehotenstva.
  • Železo - najdôležitejšia funkcia železa je prenos kyslíka po celom tele pomocou hemoglobínu. V tehotenstve, keď telo dodáva krv (a tým pádom aj kyslík) dieťatku, sa dopyt po železe zvýši. Každá zdravá žena má nejaké zásoby železa v tele, avšak ku koncu tehotenstva sa míňa. Je preto potrebné zaradiť do jedálnička mäso, listovú zeleninu, orechy, sušené ovocie. Ak sa napriek tomu cítite príliš alebo nezvyčajne unavená, prípadne ak začnete mať chuť na niečo divné (trebárs benzín, špinavá voda, a pod. - je to vtipné, ale aj toto je príznak nedostatku železa 🙂 ) je dobré si dať pri najbližšej poradni skontrolovať hladinu železa v krvi. Ak sa nízka hladina potvrdí, gynekológ vám predpíše tabletky s obsahom železa (najlepšie sú Actiferrin Compositum, ktoré sú navyše voľnopredajné).

Pri vyváženom, zdravom a dostatočnom stravovaní, ktoré čiastočne rešpektuje tehotenské chute (keď máme na niečo chuť, zvyčajne niečo z neho telu chýba), je možné zdravo prežiť tehotenstvo bez tabletiek (neplatí na kyselinu listovú, ktorú treba dodávať do konca prvého trimestra!).

Ak sa však rozhodnete pre tehotenské vitamíny, dostanete do tela zaručene všetko potrebné (okrem týchto najdôležitejších látok, je v nich obsiahnutá celá paleta potrebných vitamínov a minerálov).
V prípade tehotenských nevoľností a vracaní určite doporučujem užívanie vitamínových komplexov. LadeeVita, Femibion alebo Jamieson PreNatal sú najlepšie.
Existuje však aj teória že príliš veľké množstvo živín v 3. trimestri je dôvodom vysokej pôrodnej hmotnosti bábätiek, čo komplikuje prirodzený pôrod.
Odporúčam preto nasledovnú dávkovaciu schému:

  • mesiac pred počatím: kyselina listová
  • 1. trimester: kyselina listová a/alebo vitamínový komplex pre tehotné - každý deň
  • 2. trimester: vitamínový komplex pre tehotné - stačí obdeň (každý druhý deň) + ak treba železo
  • 3. trimester: vyvážená strava a dostatok tekutín (veľmi často je prítomná totiž zápcha) + ak treba železo

Pekné a zdravé tehotenstvo prajem! 🙂

#mk_blog_academy

#tehotenstvo
#lieky

#tehotne

#vitaminy
#zdravie

Výborný príspevok! Platia rovnaké pravidlá aj pre ženy, čo dojčia? Predsalen, takmer každé vitaminy pre tehotné sú zároveň aj pre dojčiace mamy.

16. feb 2017

Ja som ani pri jednej nic neuzivala,,,jedine pri druhej mi chybalo zelezo,,,tak som doplnala,,,

16. feb 2017
orsi_h
autor

@kvetulienka253 pre dojčiace tiež platia rovnaké pravidlá, okrem teda kys.listovej.
No a dojčiace nemusia tiež nič brať , ak majú prísun všetkého stravou, najma v lete. Vitamíny sú vhodné pri vysokej záťaži, pri únave a v zime.

16. feb 2017

Môžem sa opýtať?
Som 9/2 tt, čakáme tretie bábo. Som na rizikovom, momentálne iba ležím a mám dovolené len WC a sprchu. Beriem duphaston a ascorutin, kyselinu listovú...

Má niekto skúsenosti s týmto produktom? Dostala som ho, že je vhodný pre tehotné. Neviem, či je vhodné teraz brať niečo takéto....

Poraďte mi prosím...

16. jún 2017
orsi_h
autor

@tararovicova Uvedena liecba je postacujuca spolu s oddychovym rezimom. Viac nemozete spravit..
Tento pripravok nieje vhodny ani pre zeny s bezproblemovym tehotenstvom, dokonca ani nikomu.. je to neovereny vyzivovy doplnok, nikto nevie co v nom naozaj je a nie jeden clovek si rozhodil organizmus uzivanim roznych podobnych "mineralov". Prajem vela stastia k tehotenstvu. Drzte sa 🙂
A ked uz vyzivovy doplnok, tak neskor nieco z lekarne pre tehotne a hlavne pestra strava a dostatocny pitnyrezim podla moznosti.

16. jún 2017

Ďakujem krásne.... Nakoľko sme už o bábo tri krát prišli, nič navyše do seba pchať nebudem... Ešte raz vrelá vďaka za radu 😉

17. jún 2017
orsi_h
autor

@tararovicova drzim palce.

17. jún 2017

@orsi_h ďakujem krásne, musíme to dať.... Verím, že to dáme... 👶

17. jún 2017

Baby kedy je potrebne zacat brat vitaminy? Diky

28. jún 2018
orsi_h
autor

@perlicka666 pred tehotenstvom a v prvom trimestri staci kyselnia listova. Ak je pritomne vracanie tak aj vitaminy napr femibion 1 alebo jemu podobne. A v 2. a3. trimestri pri vhodnej strave netreba,ak ti nieco nechuti tak mozes,no staci kazdy druhy den.

28. jún 2018

@perlicka666 Ja som pila sunar gravimilk, hneď od začiatku tehotenstva keď som na to prišla a mala som bezproblémové tehotenstvo. Je to najlepšie mať všetky vit. a mineraly takto v jednom🙂

29. jún 2018

Diky, praveze by som nechcela nic podcenit, a uz vobec nie zo zaciatku tehotenstva kedy je to narocne 🙂

30. jún 2018

Začni písať komentár...

Odošli