pehe
18. júl 2017
793 

Detské nočné mory vedia potrápiť celú rodinu

Výdatný spánok je potrebný nielen pre dieťa, ale pre všetkých členov domácnosti.  Nočné mory sú nepríjemná situácia, ktorá starostlivých rodičov veľmi vystraší a zároveň oberie o pokoj nielen počas noci, ale aj počas dňa. Rozmýšľanie nad dôvodmi prečo sa takáto nepríjemná vec dieťaťu deje a ako mu pomôcť je veľmi vyčerpávajúce a stresujúce.

Nočné mory a nočný des sú na prvý pohľad podobné poruchy spánku, avšak existuje medzi nimi zásadný rozdiel. Nočný des je omnoho závažnejší, dieťa sa pri ňom nedá zobudiť, často dokonca vstane z postele a snaží sa niekam odísť a zo svojho sna si po zobudení nepamätá vôbec nič. Nočné mory sú v podstate živé sny, dieťaťa sa pri nich dá ľahko zobudiť a skoro vždy si pamätá, čo sa mu snívalo. 

Nočné mory a ich priebeh

Priebeh a intenzita nočného budenia sú od dieťaťa k dieťaťu iné. Niektoré len zo spánku skríkne a spí ďalej, iné si vyžaduje prítomnosť rodičov, telesný kontakt, upokojujúce slová, hudbu. Nočné mory sa vyskytujú zvyčajne v druhej polovici noci, keď je mozgová činnosť veľmi intenzívna a dieťa spracováva všetky podnety, ktoré zažilo počas bdenia a nejedná sa len o negatívne zážitky, ale aj pozitívne informácie. Dôvodom desivých snov môže byť naozaj čokoľvek, nástup do škôlky, sťahovanie, narodenie súrodenca, prechod na inú stravu, odúčanie od plienok, pozeranie strašidelných rozprávok, narodeninová oslava, výlet do ZOO, prechádzka lesom a mnoho iného.

"Mne sa tiež niekedy v spánku z ničoho nič rozplače alebo skríkne a potom spinká ďalej. Snažím sa ho ukľudniť, že som pri ňom a že ho nikomu nedám, že ho veľmi ľúbim a tak. Niekedy to zaberie hneď, inokedy ho musím trošku učičíkať v náručí. Určite sa im niečo sníva, veď cez deň registrujú toľko vecí a potom sa im to všetko preháňa v hlávkach," popísala zlé sny u svojho dieťatka jedna z mamičiek na fóre.

Nočnými morami môžu trpieť deti v akomkoľvek veku, nie sú výnimkou ani u pol ročných detí, dokonca ani u tínedžerov.

"Malý ma 16 mesiacov, od svojich 8 mesiacov sa budí 5 a viac krát za noc. Viedla som si aj záznam, vždy je to od tej 2:30 hod po polnoci, preto som vylúčila nočný des (vraj ten nastáva hodinu po zaspatí). V noci začne plakať, ale strašne silno, akoby sa veľmi udrel, spadol alebo niečo také. Niekedy mu aj slzy tečú po tvári. Hladkám ho, dám mu hlt čaju a väčšinou zaspí, ale o pol hodiny sa to opakuje," napísala do diskusie svoje zistenia iná mamička.

Nočný des a jeho priebeh

Pri nočnom dese sa u detí prejavuje extrémna úzkosť, panika, zdesenie. Dieťa nereaguje na žiadne podnety, pri pokuse o upokojenie zo strany rodičov sa jeho krik a plač ešte vystupňuje. Nočný des sa objavuje zvyčajne v prvej tretine spánku.

"Podobné príznaky mávala aj moja dcéra, keď mala tak tri - štyri roky, volá sa to nočný des. Z ničoho nič sa v noci prebudila a strašne plakala. Nijako sme ju nevedeli utíšiť. Niekedy naozaj plakala aj pol hodinu, ale ráno si nič z toho nepamätala. Našťastie z toho vyrástla. Teraz už má 11 rokov a je v pohode," pridala sa do rozsiahlej diskusie na fóre jedna z mamičiek. 

Ako bojovať s nočnými morami a nočným desom

Univerzálna rada ako pomôcť dieťaťu, aby nezažívalo tieto hrozné epizódy počas spánku neexistuje. Každý rodič si musí nájsť svoje metódy ako to spolu s dieťaťom zvládnuť. Aj napriek tomu je niekoľko dobrých odporúčaní, ktoré možno zapracovať do boja s nočnými morami a desom, ktoré vyplynuli zo skúsneostí mnohých rodičov:

- upokojujúci rituál pre spánkom, napríklad teplý kúpeľ, jednoduchá rozprávka, láskanie, - rozprávanie o pekných veciach

- zapnuté nočné svetielko

- počas epizódy vezmeme dieťa do inej izby alebo

- si k neme ľahneme a láskyplne sa mu prihovárame, pritúlime si ho k sebe. 

"U nás zaberá pokojný deň, veľa spánku, režim, pohodička a naozaj veľa denného spánku," radí mamička na fóre.

"Asi po štyroch mesiacoch boja s nočnými morami som s malým išla za doktorkou a ona povedala, že mi odporučí psychologičku, ktorá nám s tým pomôže. Pani psychologičke som povedala, čo nás trápi. Dala mi niekoľko rád ako sa nočných môr zbaviť, konkrétne tieto rady: 
1. S malým chodiť večer na dlhé prechádzky, aby bol na čerstvom vzduchu, hlavne ho veľa unaviť (vytiahla som mu motorku - odrážadlo a prešli sme spolu naozaj kilometre). 
2. Večer nikdy drobca nesprchovať (sprcha dieťa vzpruží a nabudí) vždy by sa mal večer kúpať, do kúpeľa ešte pridať pár kvapiek levanduľového oleja, ktorý ukľudňuje a pomáha dobrému spánku. 
3. Pred spánkom žiadne rozptyľovanie (môj muž chodí z roboty domov neskoro večer, asi 15-40 minút predtým, než dávam drobca spinkať. Vždy, keď muž prišiel domov tak sa s malým pojašil, ponaháňal a rozbláznil ho a to nebolo dobré. Pre drobca to bolo niečo silne emocionálne, čo vraj v noci opakovane prežíval, a preto aj s plačom kričal napríklad aj toto: tatino chytaj, už dosť, tu si  a podobne).
4. Večer teda dodržiavať kľudový režim, žiadna energická hudba, nič divoké v televízore, čítať pokojné rozprávky, počúvať upokojujúce piesne," podelila sa svojimi skúsenosťami mamička na fóre.

Aj pri nočných morách je dobré navštíviť lekára

Ak  sú poruchy spánku  obzvlášť intenzívne či veľmi časté, napríklad sa opakovane dejú každú noc viac ako týždeň, alebo majú ťažký priebeh, bez zbytočného odkladu treba navštíviť lekára, ktorý dieťa vyšetrí a vyhodnotí závažnosť stavu a jeho následné liečenie. 

#nocne_mory  #nocny_des #spanok #zdravie #vychova

Foto: pixabay

Začni písať komentár...

Odošli